Tüm yük onun omuzlarında

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kingmortall

Kingmortall

Üye
    Konu Sahibi
Tüm yük onun omuzlarında


Sezon başında rüya takım denildi, ama gelinen noktada bu kadro da sorgulanmaya başladı. Size göre Galatasaray kadrosundaki temel noksanlar neler?

Fatih Terim sezon başında rüya takım benzetmesine sadece ‘henüz o seviyede değiliz’ demek için itiraz etmedi. İstediği takımı
kuramadığı için itiraz etti. Şöyle ki:

Hakan Balta’nın pozisyonunun en iyisi olduğunu düşünmekle birlikte hücum oynayabilen bir sol bek arayışında olduğu net. Riera’yı ısrarla oynatmak istemesinden bile bunu anlamak kolay. Diğer eksikse santrfor. Elindeki oyunculardan mutsuz olmasa da, yüksek yüzdeli gerçek bir santrfor arayışında. Drogbavari, hem yarıp giden, hem de vurunca kaleyi bulan bir oyuncu istiyor. Yanı Burak tamam, ama Braga maçında bulduğu 3 kafa poziyonundan en az birisini değerlendirebilecek, De Gea’nın üzerine değil ayak dibine bombalayacak bir oyuncu. Bu her ne kadar dillendirilmese de orta uzun vadede elindeki santrfor ekibini değiştirirse hiç şaşırmam. Orta sahada Melo konusunda da gelişme olabilir. Ama asıl önemlisi stoper. Cris kadroyu genişletmek için 4. olarak alındı. Bu konuda da Ocak ayında gelişme olabilir.

Süper Lig’de geride kalan 7 haftada 9 gol yedi Galatasaray. Şampiyonlar Ligi’nde de geride kalan 2 maçta yenilen 3 gol, atılan ise 0... Bu tablo ile ilgili neler düşünürsünüz?


Bir Ersun Yanal takımını 80 küsür dakika boyunca kendi yarı alanına hapseden bir takım fizik kondisyon açısından önemli bir noktadadır. Bu savunma organizasyonu açısından da oldukça iyi olduğunuzu gösterir. Eksik olan iki temel nokta var. Hücum organizasyonu salt Selçuk’un üzerine yıkılmış durumda. O biraz geri kalınca, Galatasaray dakikalarca rakip alanda olmasına rağmen pozisyon yaratımı ve sürekliliği anlamında geri kalıyor. Galatasaray Melo-Selçuk tandemini yeniden canlandırmak yahut Brezilyalı’ya bir alternatif bulmak zorunda. Geçen seneki omurgadan Ujfa, Necati yok. Elmander ve Melo istenen seviyede kullanılamıyor. Bunlar hem hücum hem savunma organizasyonunda sorun çıkarıyor. Üstüne koymaları beklenirken, yani sol bek, orta saha kanatları ve garanti golcü takviyesi beklenirken temelden, yani omurgadan kaybettiler. Bunlar giderilebilir sorunlar. Ama zaman kaybedildi.

Selçuk İnan’daki düşüşü, Abdullah Avcı’nın Hollanda maçında onu yedek oturtmasına bağlayan da var, Melo’nun müthiş formsuzluğuna da... Sizin fikriniz?


Temel sorun Melo ve Elmander. Bu iki oyuncu yarttıkları direnç ve açtıkları hücum kanallarıyla Selçuk’a alan ve serbesti yartıyorlardı. Şimdi ikisi de çok düşük seviyedeler. Melo önemli sorun. Son güne kadar onun yerine birisini aradıklarını, ancak hem istenen isimlerle anlaşılamadığını hem de taraftar tepkisinden çekindiklerini düşünüyorum. Kabul etmek lazım ki, eğer Melo olmasa ve bu puanlar aynı şekilde kaybedilse ondan başka bir şey konuşulmaz yönetim yıpranırdı. Hem form ve fizik durumu hem de geçen sene ulaştığı çizgi algıyı oldukça bozdu. Bu durum Selçuk’un daha defansif oynamasına ve pas verecek adam bulmakta zorlanmasına yol açıyor. Hep söylemeye çalışıyorum. Oyuncular takımları değiştirmez, takımlar oyuncuları değiştirir. Arkadaşları hareketlendikçe Selçuk da kendisine gelir.

Tüm bu olumlu ya da olumsuz şartlara rağmen Galatasaray’ın Süper Lig ve Şampiyonlar Ligi’ndeki yol haritası hakkında neler düşünüyorsunuz?

Galatasaray’ın fizik durumu onu ligin bir numaralı favorisi yapmaya devam ediyor. Şampiyonlar Ligi’ndeki şansının tamamen bittiğini söylemek de doğru değil. 12 puan çıkarma şansı hâlâ bir şekilde var. 10 puan da yeterli olur. Ancak burada bir sorun var... Braga maçındaki oyun Şampiyonlar Ligi düzleminde fazla riskli bir baskı oyunu. Bu düzlemin mottosu ‘asla yenilme’dir. Çünkü rakibe verdiğiniz ekstra 2 puan çok önemli. Kısa boylu liglerde önemli olan kaybetmemek. Terim’in altını çizdiği ‘başka seviye’den çok ‘başka düzlem’ daha uygun bir deyiş. Ben hocanın o stratejide hata yaptığını düşünüyorum. Ancak Galatasaray’ın da önde oynamayı çok seven ve kontrol oyununu çok beceremeyen bir kadro olduğunu da kabul ediyorum. Ne olursa olsun Cluj maçında daha dengeli ve kontrollü bir oyun şart. Şampiyonlar Ligi başka bir yolu kabul etmez.


Mehmet Demirkol

fanatik.com
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt