Tüm detaylarıyla Windows Phone 8

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Tüm detaylarıyla Windows Phone 8
Microsoft, yeni nesil mobil işletim sistemi Windows Phone 8'in resmi tanıtımını gerçekleştirdi.

Oldukça uzun olduğu için, tüm detayları ana başlıklar halinde aktarıyoruz:



Çekirdek Özellikleri:

WP8 ile birlikte gelecek olan en önemli yeniliklerin başında, Microsoft'un işletim sistemi çekirdeklerini ortak hale getirmesi geliyor.

Yani, WP8 ile Windows 8 ortak çekirdeğe sahip olacak. Bunun anlamı aynı W8 gibi NT çekirdekle tasarlanan WP8'in dosya sisteminin, medya yönetiminin, cihaz sürücülerinin ve güvenlik modellemesinin Windows 8 ile ortak olacak olması.

Windows NT mimarisinin çekirdek ögeleri sayesinde WP8 çok çekirdekli işlemcileri desteklemesinin yanısıra, cihaz şifrelemesi, microSD üzerinde harici hafıza desteği gibi yeniliklerin haricinde geliştiricilerin de işini oldukça kolaylaştıracak.

Şöyle ki, geliştiriciler WP7'de uygulama geliştirirken faydalandıkları .NET Compact Framework yerine W8'in Core CLR'si üzerinden masaüstü ve mobil uygulamaları derecelendirebilecekler. Yani diğer bir deyişle masaüstüne yönelik geliştirilen uygulamalar, mobil platforma da port edilebilecek. Bununla birlikte yine de mevcut tüm WP uygulamaları -ki 100,000 adet- WP8 platformu ile de uyumlu olacak.


Yapılan açıklamaya göre, Visual Studio 2012 tabanlı hazırlanacak olan yeni geliştirme araçları ve yazılım geliştirme takımı bu yaz sonlarına doğru geliştiricilerin kullanıma sunulacak ve geliştirilecek uygulamalar yukarıda da belirttiğimiz gibi hem W8 hem de WP8 uyumlu olacak.

Yine geliştiricileri ilgilendiren bir diğer önemli ayrıntı ise, değişiklikler ertesinde SQLite ve Direct X'in yanısıra C and C++ kütüphanelerinden de faydalanabilecek olmaları. Bunun da anlamı stüdyolar tarafından geliştirilecek olan oyunların son derece kolay bir şekilde WP platformuna aktarılabilecek oluşu. Keza yine bu sayede her iki platforma yönelik oyunlar da eşzamanlı biçimde geliştirilebilecek.




Çok Çekirdek Desteği:

Gerçi yukarıdaki başlığın uzantısı dahilinde değerlendirebilir bu da ancak önemine binaen biraz açmakta fayda var.

Dediğimiz gibi, ortak NT çekirdeği sayesinde artık WP8 çok çekirdekli işlemci desteğine sahip. Bu destek aynı W8'de olduğu gibi çift çekirdekten başlayıp, dört/sekiz şeklinde katlanmak suretiyle teorik olarak 64 çekirdeğe kadar uzanıyor.

İlk etapta verimli bir batarya yönetimi için sadece çift çekirdekli modeller gelecek olsa da ilerleyen döneme yönelik dört çekirdek planları da mevcut.

Ekran Çözünürlüğü:

WP8 3 farklı çözünürlüğe destek verecek. Bunlar WVGA (800 x 480), HD (1280×720) ve WXGA (1280×768) olarak sıralanıyor. Çözünürlük dahilinde en/boy desteği de doğal olarak iki tanesi için 15:9 ve diğeri için de 16:9 olacak.

Bu arada uygulamaların ölçeklendirilmeleri doğrudan Microsoft tarafından otomatik biçimde yapılacağı için geliştiricilerin işinin oldukça kolaylaşacağının da altını çizelim. Ekstradan bir şey yapmaları gerekmeyecek.

Kullanıcı Arayüzü:

WP8 ile birlikte, kullanıcı arayüzü de W8'in metro arayüzünden alınan ilhamla geliştirilmiş durumda. Başlangıç ekranında artık küçük/orta/büyük olmak üzere üç farklı boy widget/ekran ögesi desteği mevcut. WP7'de sadece orta ve büyük boy seçeneği vardı. Küçüğün de eklenmesi ile birlikte, dileyen kullanıcılar böylece başlangıç ekranına daha çok şey sığdırabilecekler.

Keza isterlerse ögeleri kullanım sıklığına bağlı olarak farklı boylarda belirleyip, hepsini aynı ekranda kullanabilecekler. Bunun yanısıra temayı ve arka plan renklerini de kullanıcılar belirleyebilecek.

Son olarak da W8'deki Metro logosunun WP8'lere de uyarlanacağını söyleyelim ve tanıtım videosunu verelim:



İnternet Tarayıcısı:



WP8'in tarayıcısı da aynı W8 gibi Internet Explorer 10 olacak. Ama kırpılmış/mobil versiyonu gibisinden değil. Çünkü WP8'deki IE10, W8'deki IE 10 ile aynı koda sahip. Yani kısaca masaüstü versiyona yönelik geliştirilen çekirdeğin aynısı ile geliyor.

Ki bu da W8'deki IE10'da yer alan güvenliğe yönelik geliştirmeleri mobil platforma taşıyor. Üstelik bunların arasında şifre çalınmasına yönelik filtreleme, Microsoft'un akıllı ekran URL itibar sistemi gibi özellikler de mevcut.

En önemli yeniliklerden bir diğeri ise, sunucu tabanlı sıkıştırma desteği sayesinde tasarruflu veri kullanımı kapısının açılacak olması.

Keza slaytta da gördüğümüz gibi JavaScript ve HTML5 performanslarında da WP7.5'a kıyasla ciddi bir artış var.

DİĞER ÖNEMLİ GELİŞTİRME ve YENİLİKLER:

NFC:





-NFC desteği (hem donanımsal hem de yazılımsal)
-NFC ödemelerine yönelik Wallet Hub yani cüzdan uygulaması. (Temelde Google Wallet'ın bir benzeri olsa da, üçüncü parti uygulamalara da destek vereceği için biraz daha gelişmişi diyebiliriz. Keza güvenliğini de telefonun değil doğrudan SIM kartın sağlayacak olması bir diğer artısı.)
-Tap + özelliği (Bu da Android'deki Beam özelliğinin bir benzeri, cihazları tokuşturarak içerik paylaşımı. Bu arada W8 ile WP8 arasında da yapılabilecek bu paylaşım.)

VoIP Uygulamaları:





-Skype ve diğer önde gelen VoIP uygulamaları, sistemle tamamen bütünleşik formda sunulacak. Bununla beraber, hepsinin yine de uygulama olarak haricen indirilmesi gerektiğini hatırlatalım. Yani önce indireceğiz sonra kullanmaya başlayacağız. Biz örneğin Skype'yi yükledikten sonra, uygulama kendiliğinden numara çeviricisi, kişi listemiz vb. gibi ilişkili alt menülerle bütünleşik olacak. Keza arka planda çalışma desteği de mevcut.

Haritalar:






-WP8'in harita uygulaması Nokia Maps olacak. Harita bilgileri ise NAVTEQ tarafından sağlanacak. Keza geliştiriciler için de harita kontrolü kapısı açık tutulacak. Haritalar çevrimdışı moda destek verecek olmalarının yanısıra, turn-by turn desteği de sunacaklar. Keza harita verilerinin küresel bazda kapsama alanının son derece geniş olacağını da belirtelim.

İş Dünyası ve Kurumsal Kanat:




-WP8, kurumsal bazda da pek çok yenilik içerecek. Bunların arasında cihaz şifrelemesi, gelişkin cihaz yönetimi desteği ve kurumsal alana dönük uygulamaların dağıtımına yönelik özel bir uygulama mağazası gibi özellikler mevcut. Keza BT müşterilerinin ve iş dünyasının kendilerinden talep ettikleri bazı kilit özelliklerin de WP8 ile birlikte geleceğini belirtiyor Microsoft. Fakat bunlar hakkında detaya girmek için erken diye de ekliyor.

EK DETAYLAR:



Güncellemeler:




-Tüm güncellemeler OTA yöntemiyle yapılacak ve istisnasız her model çıkışının ertesinde en az 1.5 yıl süresince yazılım güncellemelerinden yararlanabilecek. Keza Microsoft 'ateşli WP8'ciler' için de özel bir program başlatmayı planlıyor. Bu program dahilinde, kayıt olan kullanıcılar güncellemeleri daha erken alacaklar. Yani genel biçimde yayımlanmadan önce ilk olarak bu gruba üye olacaklara yollanacak güncellemeler.

Yongaseti:

Tüm modeller Qualcomm Snapdragon platformu tarafından güçlendirilecek. Hangi yongasetinin kullanılacağı hakkında bilgi verilmiş değil ancak öngörüler Snapdragon S4 Pro'ya yer verileceği yönünde.

Çıkış Tarihi ve İş Ortakları:

-WP8 tabanlı ilk akıllı telefonlar bu sonbaharda satışa sunulacak. Microsoft'un öncül iş ortakları arasında başta Nokia olmak üzere Samsung, HTC ve Huawei bulunuyor. Modeller dünya genelinde 180 ülkede satışa sunulacak ve 50 farklı dil desteğine sahip olacak.





Evet; Windows Phone 8 platformu ile ilgili tüm önemli bilgiler bunlar.

 
  • Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan


Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
hayırlı olsun
 

sataer

Üye
mükemmel çok iyi gelişti wp8
 
fLuke!

fLuke!

Üye
Adamlar hızla gelişiyordu ama dün gece uçtular resmen.
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
bu kadarda beklenmiyordu herhalde
 
  • Beğen
Tepkiler: Cihanî Sultan

sataer

Üye
Biz bile beklemiyorduk :evet:
 

zorbaa

Üye
50 dil destegi bu manyak olmus iste
 

sataer

Üye
 

sataer

Üye
bak bu videoyu izle kardeşim senin cihazın üstünde wp7.8 kurulu halde gösteriyorlar çok iyi olmuş.
 
theposies

theposies

Üye
çok güzel haberler bunlar :)
 
Del Rey

Del Rey

Üye
Windows Phone 8, gelecek sene belki de tahtı iOS ve Android'in elinden alır. Marketplace bundan sonra çok daha hızlı gelişecek.
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
biz derken inanan birkaç kişi vardı elin amerikalısı deyince herkes inanmiş. Tabi hala wp7.8 icin sallayan meşhur Turk siteleri var. Yediremediler galiba.
 
  • Beğen
Tepkiler: Niizuma.Eiji ve Cihanî Sultan

sataer

Üye
abi bu kadar güzel olacağını beklemiyorduk dedim ben sana inanmıştık zaten en başından
 
m542tf

m542tf

Üye
:eller: hadi bakalım
 
  • Beğen
Tepkiler: OttomaN TigeR
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt