Tüm Android sürümleri ve detaylı bilgiler - Geçmişten günümüze Android

Sponsorlu Bağlantılar

Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tüm Android sürümleri ve detaylı bilgiler - Geçmişten günümüze Android
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda size Google'ın Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android'in ilk anda piyasaya çıkışından itibaren yazılmış olan sürümlerini ve bunların ayrıntılarını anlatacağım.
Android şu an dünya genelinde en çok kullanılan mobil işletim sistemidir ve buna bağlı olarak her güncellemede kendisini daha çok güçlendiriyor. Kimi güncellemede arayüzde yapılan geliştirmeler ön plana çıkarken, kimi güncellemelerde ise stabilliğin artışı dikkat çekiyor.
Android işletim sisteminin güncellemelerini Google ve diğer ortaklarınında oluşturduğu Open Handset Alliance sunmaktadır

Android'in ilk sürümlerinde ticari anlamda kod isimler kullanılmazken 1.5 sürümünden, yani 2009 yılından itibaren itibaren güncellemeler için kod isimler kullanılmaya başlanmıştır. Bu kod isimler yiyeceklerden esinlenilerek verilmiştir. Android bu kod isimli sistem güncellemelerinden sonra dikkat çekmeye başlamıştır. Sürüm isimleri dilimizde biraz farklı anlam kazansada aslında İngilizce olarak telaffuz edildiğinde kulağa mantıklı ve hoş gelmektedir.

Artık başlasak iyi olur, işte karşınızda Android işletim sisteminin bilinen tüm sürümleri...
 
  • Beğen
Tepkiler: frkndrmz10, .NeXuS., iblah60 ve 5 diğerleri


Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
1-Android Beta:

5 Kasım 2007'de duyurulan sistemin geliştirme kiti, yani SDK'sı 12 Kasım 2007'de duyurulmuştur. Oluşturulan bu sürüm Android'in yapımı için atılan ilk somut adımdı. Bir nevi deneme sürümüydü. Android Beta sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
2-Android 1.0:

23 Eylül 2008'de duyurulmuştur. Android Market ilk bu sürümde kullanılmıştır. Ticari amaçla oluşturulan ilk sürümdür. Bu sürümü, başka bir deyişle Android'i ilk kullanan cihaz HTC Dream'dir. Android 1.0 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
3-Android 1.1-Petit Four (Küçük Bisküvi):

9 Şubat 2009'da duyurulmuştur. Kod adı, yani Petit Four ibaresi resmi olarak kullanılmamıştır. Aynı zamanda kod isin olarak Astro terimide kayıtlara geçmiştir. Temel olarak ufak düzeltmelerin yapıldığı ve hataların giderildiği başka bir sürümdür. Test için HTC'nin Dream kod adlı cihazı kullanılmıştır. İşletim sisteminde 2 dil kullanılmıştır, bu diller İngilizce ve Almanca'dır. Android 1.1 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 1.1'de ev ekranı:

 
  • Beğen
Tepkiler: ilhamikd ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
4-Android 1.5-Cupcake (Çörek):


30 Nisan 2009'da duyurulmuştur. Resmi olarak kod adı kullanılan ilk sürümdür. Bu sürümle birlikte kullanılan klavye değişime ve kişiselleştirmeye açık hale gelmiştir. Ayrıca Android'in can alıcı özelliklerinden biri olan Widget(Kısayol) desteğide bu sürümle birlikte gelmiştir. Sistem 2.6.27 sürümlü Linux kerneli üzerine kurulmuştur. Ayrıca kopyala-yapıştır gibi komutlarda bu güncellemeyle kullanıma sunulmuş ve işletim sistemi daha işlevsel bir hal almıştır. Android 1.5 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 1.5'de ev ekranı:

 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
5-Android 1.6-Donut (Lokma):


15 Eylül 2009'da duyurulmuştur. Android 1.6 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sistem ise 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürümle birlikte metin, ses ve arama özelliklerine çeşitli ve önemli güncellemeler gelmiştir. Android 1.6 sürümü de sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 1.6'da ev ekranı:
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
6-Android 2.0/2.1-Eclair (Kremalı Pasta):


26 Ekim 2009'da duyurulmuştur ve Android 2.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sürüm 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürüm kullanıma yönelik bir çok yeniliği de beraberinde getiriyordu. Hıza yönelik optimizasyonlar, senkronizasyon desteği, kamera işlevlerinde artış, düzeltmeler içeren arayüz, HTML5 desteği, canlı duvar kağıtları, Exchange senkronizasyon desteği, Bluetooth 2.1 desteği ve bazı iyileştirmeler bu sürümle birlikte gelmiştir. Bu sürüm sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 2.1'de ev ekranı:
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
7-Android 2.2-Froyo (Dondurulmuş Yoğurt):


20 Mayıs 2010'da duyuruldu. Android 2.2 SDK ile birlikte piyasaya sürüldü. Sürümde kod isim olarak kullanılan Froyo kelimesi 'Frozen Yogurt' kelimesinin kısaltılmış halidir. Bu sürüm 2.6.32 numaralı Linux çekirdeğini temel alıyordu. Performans yönünden pek çok iyileştirme söz konusudur. Tarayıcıya V8 Java Script entegre edilmiştir. Ayrıca Adobe Flash desteği, USB Tether (OTG) desteği, Wifi Hotspot desteği bu sürümle gelmiştir. İlk olarak Google'ın HTC üretimi Nexus One cihazında kullanılmıştır. Android 2.2 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 2.2'de ev ekranı:
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
8-Android 2.3-Gingerbread (Zencefilli Çörek):


6 Aralık 2010'da duyurulmuştur. Android 2.3 SDK ile birlikte gelmiştir. Linux 2.6.32 çekirdeğini kullanır. İlk olarak yine Google'ın HTC üretimi cihazı Nexus S üzerinde kullanılmıştır. Bu sürüm ile 1280x768 ve üstü çözünürlüğü olan ekranlar desteklenmeye başladı, çoklu kamera desteğide bu sürümde eklendi. Ayrıca Google Talk uygulaması için ses ve video desteği eklenmişti. Sistem NFC desteğinide arkasına alıyor, kopyala-yapıştır işlevide daha kolay bir hale getiriliyor, ayrıca sisteme Multitouch desteği kazandırılıyordu. Gingerbread sürümü sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

-Android 2.3 ev ekranı:
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
9-Android 3.0-Honeycomb (Balpeteği):


22 Şubat 2011'de duyurulmuştur, Android 3.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bundan sonra çıkan diğer tablet sürümleri de Honeycomb adını almıştır. Bu sürüm sadece tablet bilgisayarlar için yazılmıştır ve tabletlere yönelik ilk ve tek Android sürümüdür. 2.6.36 numaralı Linux çekirdeğini kullanır. İlk olarak Motorola Xoom isimli tablet bilgisayar bu sürümü kullanmıştır. Bu sürümle birlikte Android işletim sistemi tabletlere özel olarak optimize edilmiş ve bambaşka holografik bir arayüz kullanılmıştır. Aynı zamanda tablet bilgisayarlara bilgisayarlarımızda bulunan Başlat menüsüne benzer bir sistem barı eklenmiştir. Bu sürüm sadece tabletlerde kullanılmak üzere yazılmış ve buna uygun olarak optimize edilmiştir.

-Android 3.0 ev ekranı:
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
10-Android 4.0-İce Cream Sandwich (Dondurmalı Sandviç):

19 Ekim 2011 tarihinde duyurulmuştur. 3.0.1 numaralı Linux kernelini kullanmıştır. ilk olarak Google'ın Samsung üretimi cihazı Galaxy Nexus modelinde kullanılmıştır. Bu sürüm Android 4.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Sistemin kaynak kodları 14 Kasım 2011'de kullanıma sunulmuştur. Bu sürümle birlikte fiziksel tuşların kullanımı yerine ekranın alt kısmında işletim sisteminin ortaya çıkardığı dokunmatik butonlar kullanınılmaya başlanmıştır. Yüz tanıma teknolojisi bu sürümle birlikte kullanıma sunulmuştur. Performansta da önemli gelişmeler ortaya konmuştur. Bu sürüm hem tablet bilgisayarlar hemde akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.
-Android 4.0 akıllı telefon ev ekranı:


-Android 4.0 tablet ev ekranı:


 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
11-Android 4.1-Jelly Bean (Jöle Şekerleme):


27 Haziran 2012 tarihinde duyurulmuştur. Jelly Bean 3.0.31 numaralı Linux kernelini kullanmıştır. Arayüzde çok önemli geliştirmeler söz konusudur. Google'ın 'Project Butter' adını verdiği yeni özelliği arayüzde önceki sürümlerde 30 FPS civarlarında seyreden arayüz geçiş ve dokunmatik algılama hızının 60 FPS gibi iki kat daha yüksek bir rakama çıkmasını sağladı. Ayrıca VSync faktörünüde unutmak olmaz. Çünkü bu faktörde genel anlamda hızlanmayı sağlıyor. Üçlü tamponlama desteği ile de CPU, GPU ve ekran arasında oluşan etkileşimde iyileştirmeler söz konusu. Ayrıca Jelly Bean güncellemesi bildirim çubuğunda daha ayrıntılı özelleştirme imkanı ve iyileştirmeler sunuyordu. Ayrıca bu sürümde bazı sistem widget uygulamaları ana ekranda yeniden boyutlandırılabiliyor. Kamera iyileştirmeleri ve Google Now gibi uygulama destekleri ise kendinden bahsettirmeyi başardı.

-Android 4.1 ev ekranı:


Android Jelly Bean sürümüyle gelen Project Butter özelliğinin kazandırdığı performansı göstermek için ICS sürümlü ve JB sürümlü iki Galaxy Nexus 300 FPS hızında video kaydedebilen profesyonel kamera ile karşılaştırılmış:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FCVMvvXHqxU
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
12-Android 4.2-Jelly Bean (Jöle Şekerleme):
Bu sürümün adı bazı yerlerde 'Lime Pie' olarak geçsede sürüm resmi olarak Jelly Bean ismiyle geldi. Temel yine 4.1 sürümünde ki gibi 3.0.31 numaralı Linux kernelini kullandı. Bu sürüm 13 Kasım 2012 tarihinde duyuruldu. Bu sistem güncellemesi bazı kullanıcılara göre Microsoft'un Windows Phone 8 işletim sisteminin duyurulmasına yakın bir zamanda yapılarak Windows Phone 8 etkinliğini gölgelemek amacıyla yapıldı. Ancak bu durumlar iddaa olmakla kaldı. İki taraftan da konuyla ilgili açıklama gelmedi.
Sistemde yapılan geliştirmelere gelecek olursak, kamerada 360 derece çekim yapmayı sağlayan bir iyileştirme yapıldı. Bildirim panelinde daha da ayrıntılı geliştirmeler yapıldı. Arayüzde bir 4.1 sürümüne göre fazla değişiklik yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: sebo7 ve HAM ZA
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Konu hakkındaki öneri ve şikayetlerinizi bana özel mesajla bildirebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: The Pancar, OnurYurdakul, EMİN EMRE ve 3 diğerleri

Benzer Konular

Buğra
Cevap
2
Görüntüleme
438
MAERKEK
Eren Değerli
Cevap
4
Görüntüleme
439
kacaksevgilim
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
448
Eren Değerli


Üst Alt