Tiyatro Pera ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Tiyatro Pera ( Ulaşım / Adres / Bilgiler / Tarihçe )
İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Sıraselviler Cad. (Yeni) No:26
(Eski) No:70 Taksim 34437
Tel : 0212 245 44 60
Fax: 0212 252 30 82
[email protected]
[email protected]

Genel Bilgi: (Hakkında - Tarihçe)

"Tiyatro Pera" 2000-2001 sezonunda yedi yıllık bir 'Tiyatro Okulu' ön hazırlığıyla, başta oyunculuk olmak üzere, bir tiyatro oluşumu alt yapı çalışmaları yapılarak Nesrin Kazankaya tarafından kurulmuş; Türkiye'deki sayılı (bu bağlamda belki de ilk) tiyatrolardan biridir. Yedi yılın sonunda, Taksim-Sıraselviler'de, tiyatro oyunlarının değişik sahneleme biçemlerine olanak sağlayan, (İtalyan, Hacim ve Çevre Sahne düzenine dönüşebilen) yüzyirmi seyirci kapasiteli bir tiyatro salonunu kendi olanaklarıyla oluşturmuştur.

"Pera Tiyatro Okulu"ndan mezun olup, en az iki yıl okul oyunlarında profesyonel donanım kazanmış oyuncuların yanısıra, Devlet Tiyatrosundan konuk oyuncularla zenginleştirilmiş profesyonel oyuncu ve yönetmen kadrosuna sahiptir. "Tiyatro Pera" 18.Ocak.2002 tarihinde Ariel Dorfman'ın yazdığı "Ölüm ve Kız" adlı oyunun prömiyerini gerçekleştirerek, profesyonel bir tiyatro olarak açılmıştır. Ardından 31.Mart.2002 tarihinde "Aman Aman" adlı çocuk oyununun prömiyeri yapılmıştır. "Tiyatro Pera"da, haftada üç gün (Cuma-Cumartesi-Pazar) düzenli olarak temsil verilmiş; Pazar günleri matinede çocuk oyunu sergilenmiş ve çocuk oyunu ile İstanbul'daki ilköğretim okullarına turneler düzenlenmiş, Mayıs 2003 "Çocuk Ormanı"ndaki çocuk şenliklerine katılınmıştır.

13.Aralık.2002 tarihinde Coline Serreau'nun "Bir Çöküşün Güldürüsü (Tavşan Tavşan)" adlı oyunu, ikinci erişkin oyunumuz olarak prömiyer yapmıştır. Her iki oyunda da, baş rol oyuncuları Ayşe Lebriz "2002 Afife Jale En İyi Kadın Oyuncu" ve Bilge Şen "2003 Afife Jale Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu" adayı olmuştur. 14.Kasım.2003 tarihinde, Tiyatro Pera sanat yönetmeni Nesrin Kazankaya tarafından yazılan "Seyir Defteri (Julia)" adlı oyunumuz prömiyer yapmıştır.

Julia rolünü oynayan Ayşe Lebriz "2004 Afife Jale En İyi Kadın Oyuncu"; Cüneyt Uzunlar "2004 Afife Jale En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödüllerine aday olmuşlardır. Nesrin Kazankaya "2004 Selim Naşit Özcan En İyi Yerli Yazar" ödülünü almıştır. 6.Eylül.2004 tarihinde Nesrin Kazankaya'nın yazdığı "Sihirli Kitap" adlı çocuk oyunumuz, Beyoğlu Belediyesinin düzenlediği "Pera Festivali"nde temsil vererek prömiyer yapmıştır.

Erişkin oyunlarımızla 2002, 2003 ve 2004 "İzmir Tiyatro Festivali"nde temsiller verilmiştir. 3.Mart.2003 tarihinde "Savaşa Karşı Tiyatro: Lysistrata Projesi" kapsamında, dünyada 46 ülkeden 792 tiyatro topluluğu ile birlikte "Tiyatro Pera"da, Aristophanes'in "Lysistrata" oyunu, İstanbul'un önde gelen sanatçı , gazeteci ve bilim insanları tarafından okunmuştur. "Tiyatro Pera" sahnelediği tüm oyunlarında içerik açıdan söyleyecek sözü olan; estetik tercihlerinde tiyatro sanatına bir öneri kaygusu güden, uzun erimli bir tiyatro olarak kurulmuştur.

"Tiyatro Pera" kısa süredir varolmasına karşın basında geniş yer almıştır. Her yıl yeni oyun sahneleyerek repertuvarını ve yeni sanatçılar katılımıyla kadrosunu zenginleştirmektedir. "Bir Çöküşün Güldürüsü (Tavşan Tavşan)" Türkiye prömiyeri; "Seyir Defteri (Julia)" ve yeni oyunumuz "Dobrinja'da Düğün" ile dünya prömiyeri yapmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Laz¥


Laz¥

Laz¥

Üye
teşekkürler .
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
312
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
722
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
318
Haydar


Üst Alt