Tiyatro- Kaybettiklerimiz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tiyatro- Kaybettiklerimiz
"Seyircinin hükmü kesindir, temyize gitmez", MUHSİN ERTUĞRUL
AHMET EVİNTAN

1915 yılında Kayseri'de dünyaya geldi. Kendi deyimiyle sırf yüksek tahsil yapma arzusuyla 1937'de girdiği konservatuardan, 1942'de sanat aşığı olarak mezun oldu.

İlk rolü 'Anasının Kuzusu'ndaki Scottin adlı domuz tüccarı idi. Rol aldığı başlıca eserler: Köşebaşı, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Koçyiğit Köroğlu, Hamlet, Rita, Küçük Şehir, Peer Gynt, Şakacı, Öteye Doğru, Branda Bezi, Anton Usta, Yankı Yankı Üstüne, Elektra, Ölü Kraliçe, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Topuzlu, Karanlıkta Komedi vb.


SAVAŞ BAŞAR

1938'de Tarsus'da doğdu. Edebiyat öğretmeni olan babasının sakıncalı sayılması nedeniyle, ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli okullarında, çoğu zaman yatılı okudu. Konservatuar viyolonsel bölümündeki ağabeyi ve aynı mahallede oturduğu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı İlyas Avcı'nın teşvikiyle 1957'de girdiği konservatuardan 1958'de disiplinsiz bulunduğu için atıldı. Kendisiyle aynı durumdaki Baykal Saran, Nurtekin Odabaşı, Fikret Tartan, Beyhan Saran gibi sanatçılarla birlikte Çocuk Tiyatrosu'nda oynarken, Muhsin Ertuğrul tarafından, 1959 yılında, Devlet Tiyatrosu'nda çalışabilecek kapasite ve kabiliyette bulunduklarından, topluca kuruma alındılar.

İstisnasız her ilde oyun oynamış, Anadolu'nun en olmadık yerlerinde tanınan ve sevilen bir oyuncuydu. Ayrıca dost meclislerinin çok aranan neşeli, şakacı, hoş sohbet ve dost canlısı adamı idi.

1979 yılında oyunlaştırdığı, yönettiği ve oynadığı 'Öykülerden Oyunlar', sahnedeki oyuncunun, dekor ve aksesuar olarak bir tek sandalyeyi kullanıp onu çeşitli şekillere sokarak oynaması ile modern meddah olarak adlandırılmış ve tiyatro sanatına yeni bir stil getirmiştir. Ne yazık ki yalnızca çok güçlü oyuncuların uygulayabileceği bu stil zamanında dikkatli izlenmemiş ve ileri götürülememiştir.

Çirkin Dünya, Devlerin Aşkı, Sevimli Frankeştayn, İffet, 79. Dosya adlı sinema filmlerinde önemli roller üstlenen sanatçı, kendisiyle özdeşleşen ve hala hatırlanan 'Komiser Colombo', 'Kaygısızlar' ve 'Mc Coy' dizilerinin seslendirmelerini de yapmıştır.

1985'de Ankara'da hayata gözlerini yuman sanatçının
KAMURAN USLUER
1937 - 2004

İzmir'de doğdu. Şehir Tiyatroları'nda önemli roller oynadı, önde gelen seslendirme sanatçılarındandı. Şehir Tiyatroları'ndan 2002 yılında emekli olan Usluer, aralarında ‘'Eşkiya'', ‘'Gelin'', ‘'Salkım Hanımın Taneleri'' ve ‘'Kanal''ın da bulunduğu çok sayıda filmde rol aldı. 1973 yılında 5. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde ‘'Gelin'' filmindeki rolü ile ‘'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'', 2000 yılında da 12. Ankara Film Festivali'nde ‘'Salkım Hanımın Taneleri'' filmindeki rolüyle ‘'En İyi Erkek Oyuncu'' ödüllerinin sahibi oldu.
NUR BARTU

1917'de İstanbul'da doğdu. 1937'de girdiği konservatuardan 1942 yılında mezun oldu. Rol aldığı eserler:
Gülünç Kibarlar, Denize Giden Atlılar, Jül Sezar, Müfettiş, Yanlışlıklar Komedyası, Köşebaşı, Bizim Şehir, Paydos, Onikinci Gece, Küçük Şehir, Antigone, Tüccar, Peer Gynt, Hamlet, Eski Şarkı, Kadının Fendi, Branda Bezi, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Anton Usta, Yanlış Yanlış Üstüne, Bir Piyes Yazalım, Çığ, Fatih, Avanak, Tanrıdağı Ziyafeti, Çayhane, Bir Umut İçin, Oğuzata, Harputta Bir Amerikalı, Genç Osman, Son Durak, Trafik Cezası, Bu Gece Başka Gece, Üçüncü Selim, Kleopatranın Mezarı, Günah Gecesi, Ekmek Parası, Caligula, Kocaoğlan, Ay Herkese Gülümser, Çalıkuşu, Sur Dibinde, Topuzlu, Doğum Günü, Onikinci Gece, Kördüğüm, Evlere Şenlik, Ölen Hangisi, Atçalı Kel Mehmet, Kaşıkçılar, Küçük Şehir, Chaillotdaki Deli, Akın


OĞUZ BORA

1921'de Bostancı, İstanbul'da doğdu. 1939'da girdiği konservatuardan, 1944'de son sınıfta ayrıldı. 1949 yılına kadar İzmir Şehir Tiyatrosu'nda, Ankara Radyosu'nda ve kendi kurduğu bazı tiyatro topluluklarında çalıştı. 1949'da açılan bir sınavla Devlet Tiyatrosu'na girdi. 1952'de Sadi tek ve Raşit Rıza tiyatrolarında, 1957'de Ankara Beşinci Tiyatro'da, 1964'de ise Adana Şehir Tiyatrosu'nda roller aldı, rejisörlükler yaptı. Oynadığı eserler: Jül Sezar, Peer Gynt, Eski Şarkı, Pembe Evin Kaderi, Öteye Doğru, Branda Bezi, Yanlış Yanlış Üstüne, Ölü Kraliçe, Ramak Kaldı, Vatan İsterse, Fatih, Mario Stuart, Güzel Helena, Tanrıdağı Ziyafeti, Tanrılar ve İnsanlar, Othello, Oğuzata, Genç Osman, Son Durak, Korku, Dört Albayın Aşkı, Gelin, Büyük Jüstinyen, Kocaoğlan, Koçyiğit Köroğlu, Hamlet, Don Juan, Göç, Hamdi Hamdi, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Yedinci Köpek, Akadın Yayı, Orda Bir Köy Var Uzakta, Han, Hırsızlar Balosu, Kör Kadı, Kahvehane, Küçük Tilkiler, Taş Parçası, Batak, Hırçın Kız.


MELEK ÖKTE

1919'da Kastamonu'da doğdu. İstanbul Kız Lisesi'nin 10. sınıfından, 1935 yılında Ankara Musiki Mektebi'ne geçti. Burada Edip Sözen'den viyolonsel dersi aldı. 1936 yılında girdiği konservatuarı 1941 yılında bitirdi. İlk mezunlardandır. 1975 yılında hayata gözlerini yumdu.

Rejisörlüğünü yaptığı oyunlar:

Evlat Evlattır, Polyanna, Gelin, Kahvede Şenlik Var, Bütün Gün Ağaçlarda

Rol aldığı oyunlardan bazıları:

Gülünç Kibarlar, Evin İçi, Denize Giden Atlılar, Minna Von Barnhelm, Kibarlık Budalası, Bizim Şehir, Faust, Müfettiş, Bay Tunç ile Bayan Billur, Yazılan Bozulmaz, Köşebaşı, Kadınlar Arasında, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Onikinci Gece, Anton Usta, Büyükbaba, Hekimliğin Zaferi, Bir Komiser Geldi, Peer Gynt, Altı Şahıs Yazarını Arıyor, Hamlet, Hile ve Sevgi, Eski Şarkı, Satıcının Ölümü, Tersyüz, Yanlış Yanlış Üstüne, Vatan İsterse, Şemsiyeli Adam, Gelin, Avanak, Keçiler Adası, Altın Kuş, Tanrılar ve İnsanlar, Yaslı Aile, Çayhane, Şatoya Davet, Finten, Bu Gece Başka Gece, Çöpçatan, Haftabaşı, Dön Bana, Oturma Odası, Evlat Evlattır, Ekmek Parası, Arzu Tramvayı, Bernarda Albanın Evi, Bütün Gün Ağaçlarda vs.


ŞAHAP AKALIN

1916'da İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini İstanbul ve Antalya'da bitirdikten sonra 1938'de konservatuara girmiş ve 1943'de mezun olmuştur.

Rol aldığı eserler:

Antigone, Kral Oidipus, Kibarlık Budalası, Kahvehane, Yanlışlıklar Komedyası, Bizim Şehir, Anasının Kuzusu, Faust, Köşebaşı, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Büyükbaba, Küçük Şehir, Hekimliğin Zaferi, Bir Komiser Geldi, Peer Gynt, Hile ve Sevgi, Fareler ve İnsanlar, Pembe Evin Kaderi, Miras, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Tersyüz, Gölgeler, Ölü Kraliçe, Sahne Dışındaki Oyun, Fatih, Batak, Avanak, Onikinci Gece, Akif Bey, Genç Osman, Nora, Meraki, Zor Nikahı, Finten, Yağmurcu, Devlet İşleri, Çemberler, Günah Gecesi, Onikinci Gece, Cadı Kazanı, Kral Lear, Hürrem Sultan, Cephede Piknik, Gergedan, Hamlet, Jül Sezar, Vanya Dayı, Kireçli Bahçe, My Fair Lady, 4. Henri, Mançalı Donkişot.


RAGIP HAYKIR

1917'de Trabzon'da doğdu. 1944 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun olarak Devlet Tiyatrosu'na katıldı. 50'nin üzerinde oyunda rol aldı.

Yönettiği oyunlar:

Avanak (1954), Şatoya Davet (1955), Hile ve Sevgi 81955), Ruhlar Gelirse (1955), Korku (1956), Kibarlık Budalası (1960), Cengiz Hanın Bisikleti (1962), Lütfen Dokunmayın (1962), Tilki (1963), Dünkü Çocuk (1964), Düşman Çiçek Göndermez (1964), Papatya Falı (1966), Aya Bir Yolcu (1967), Han (1969), Çocuğum (1972), Bir Tavsiye Mektubu (1972), Yaslı Aile (1973), Çil Horoz (1974), Mutluluk (1975)



SAİM ALPAGO

1918'de Tokat'ta doğdu. İlk tiyatro denemelerini Halkevi Sahnesi'nde yaptıktan sınra 1937'de konservatuara girdi; 1942'de mezun oldu. 1962'de Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılarak Aksaray'da Tiyatro Alpago'yu kurdu. Daha sonra tekrar Devlet Tiyatrosu'na katılan sanatçı, 1977'de hayata gözlerini yumdu.

Rol aldığı eserler:

Evin İçi, Gülünç Kibarlar, Denize Giden Atlılar, Antigone, Jül Sezar, Müfettiş, Köşebaşı, Şamdancı, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Tartuffe, Eskisi Gibi, Faust, Yalancı, Bir Komiser Geldi, Dünya Gözüyle, Hile ve Sevgi, Fareler ve İnsanlar, Satıcının Ölümü, Öteye Doğru, Köşebaşı, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Tersyüz, Gölgeler, Ölü Kraliçe, Vatan İsterse, Çığ, Fatih, Tanrıdağı Ziyafeti, Tanrılar ve İnsanlar, Çayhane, Bir Ümit İçin, Oğuzata, Harputta Bir Amerikalı, Dünkü Çocuk, Trafik Cezası, Su Kızı, Samanyolu, Dön Bana, Onikinci Gece, Klinik Vaka, Hacıyatmaz, Köşebaşı, Ecinniler, Bizim Şehir, Candide, Zoraki Tabip, Kör Kadı, Kahvehane, Samanyolu, Ebekaya, Yanlışlık.



MEHMET ULUSOY

Mehmet Ulusoyun, Galatasaray Lisesinde başlayan tiyatro yolculuğu, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Fransa’da Giorgio Strehlerin asistanlığı, 1968de İstanbula dönüp kendi tiyatrosunu kurması, köylerde, meydanlarda sokak tiyatroları kurmasıyla devam etmişti.

Kendi rejisi olan ilk oyunu Gelecekten Destanları 1972de Gerard Philippe de Saint-Denis tiyatrosunda sahneleyen Ulusoy, daha sonra Pariste kendi tiyatro grubunu kurmuş, ayrıca Sorbonne Üniversitesinde tiyatro hocası da olmuştu.

Macbeth, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, Kafkas Tebeşir Dairesi, Sevdalı Bulut, Patronun Ölümü, Kibarlık Budalası, Woyzeck, Topor Parti, Şeytanlar gibi zihinlerden silinmeyecek pek çok eser veren Ulusoy, aynı zamanda: Osveta, Comme Un Poisson Hors De L'eau, Kız Kulesi Aşıkları, Le Marginal, Gloria Mundi gibi filmlerde de rol almıştı.

Pek çok tiyatrocu yetiştiren dahi yönetmen, Nazım Hikmetin Benerci Kendini Niçin Öldürdü? oyununun Paris turnesinde akciğer kanseri teşhisiyle kaldırıldığı Saint Joseph Hastanesinde 7 Haziran gecesi kalbine yenik düştü.

MUSTAFA ARSLAN
1955-2006
Tokat Reşadiyede doğdu. 1966 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına girdi. Bugüne kadar, birçok oyunda görev aldı: Ağrı Dağı Efsanesi, Aslolan Hayattır, Özgürlüğün Bedeli, İbişin Rüyası, Yedi Kocalı Hürmüz, Sarıpınar 1914, Gelin İle Kaynana bunlardan bazıları.

Yönettiği oyunlar: İsmail Kaygusuzun Silvanlı Kadınları; Ali Göçerin Bir Gece Bekçisi Dahası; Cengiz aytmatov'un Gün Uzar Yüzyıl Olur adlı romanından Gün Uzar Yüz Yıl Olur Mankurtu, Cahit Atay’ın Sultan Gelini ve Nurhan Karadağın Tembel Memişi...

Ağustos Böceği İle Karınca (1992 Akademi Kitabevi En İyi Çocuk Yazını Ödülü), Kuş Cenneti, Kargadan Çıktık Yola, Akıllı Köse, Oyuncağım Sevgi Olsun, Keloğlanın Fendi, Yuvasını Kaybeden Ayı ve Hoca Nasreddin isimli çocuk oyunlarının da yazarı olan sanatçı, televizyon için çok sayıda projede çalıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında yönetim kurulu üyeliğinde bulunup, Genel Sanat Yönetmen yardımcılığı yaptı.

MEHMET AKAN
1939-2006
Kendi anlatımıyla : 1939 Urfa-Bilecik doğumluyum. Ortaokulu Bilecik'te liseyi Haydarpaşa Lisesi'nde okudum. Çocukluğumdan beri tiyatroya meraklıydım. Ailemin bazı üyeleri benim tiyatrocu olmamı istememişlerdi. Hala da yadırgarlar. Babam ölene kadar profesyonel olduğum halde 3-4 sene tiyatrocu olduğumu saklamışımdır. Teknik Üniversitesi Sanat Bölümü'nde tiyatroya başladım. O sırada "Genç Oyuncular"la tanıştım. İlk oyunları olan Ayyar Hamza'yı görür görmez çarpıldım. Ergun Köknar'ı buldum ve beni de aralarına almalarını söyledim.

Yazarlık, oyunculuk, koreografi, yönetmenlik çalışmalarına "Genç Oyuncular" topluluğunda başladı. Tiyatrocu kimliği bu toplulukta oluştu. Çalışmalarını "Gülriz Sururi ve Engin Cezzar" ve "Ulvi Uraz" tiyatrolarında sürdürdü. 1969 da beş arkadaşı ile birlikte Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu. Uzun yıllar bu toplulukta çalıştı. Ayrıca Ankara Sanat Tiyatrosu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. 80'li yıllardan bu yana oyunculuğunu sinema ve televizyonda sürdürüyordu.Kendi anlatımıyla : “1939 Urfa-Bilecik doğumluyum. Ortaokulu Bilecik'te liseyi Haydarpaşa Lisesi'nde okudum. Çocukluğumdan beri tiyatroya meraklıydım. Ailemin bazı üyeleri benim tiyatrocu olmamı istememişlerdi. Hala da yadırgarlar. Babam ölene kadar profesyonel olduğum halde 3-4 sene tiyatrocu olduğumu saklamışımdır. Teknik Üniversitesi Sanat Bölümü'nde tiyatroya başladım. O sırada "Genç Oyuncular"la tanıştım. İlk oyunları olan Ayyar Hamza'yı görür görmez çarpıldım. Ergun Köknar'ı buldum ve beni de aralarına almalarını söyledim.

Yazarlık, oyunculuk, koreografi, yönetmenlik çalışmalarına "Genç Oyuncular" topluluğunda başladı. Tiyatrocu kimliği bu toplulukta oluştu. Çalışmalarını "Gülriz Sururi ve Engin Cezzar" ve "Ulvi Uraz" tiyatrolarında sürdürdü. 1969 da beş arkadaşı ile birlikte Dostlar Tiyatrosunu kurdu. Uzun yıllar bu toplulukta çalıştı. Ayrıca Ankara Sanat Tiyatrosu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda konuk oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. 80'li yıllardan bu yana oyunculuğunu sinema ve televizyonda sürdürüyordu.


BAYKAL SARAN 1937-2006
Kütahya’da doğan sanatçı, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden 1960 yılında mezun oldu. 1958 -1960 Yılları arasında Adana Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sanatçı olarak görev aldıktan sonra, 1961 yılında Devlet Tiyatroları ailesine katıldı.
49 Oyunda oyunculuk ve 6 oyunda rejisörlük görevi üstlenen Baykal Saran’ın oynayıp-yönettiği oyunların bazıları şunlardır: ALTIN KUŞ, OYUNCAKÇI DEDE, GENÇ OSMAN, KÖROĞLU, SUAVİ EFENDİ, AŞK VE BARIŞ, KOCAOĞLAN, DON JUAN, ANDORRA, VİŞNE BAHÇESİ, JULIUS CAESAR, LİLİOM, TOHUM VE TOPRAK (Alemdar Paşa), SAVUNMA, YABANLAR, AYAKTA DURMAK İSTİYORUM, BİR BEBEK EVİ (Nora), GÖKTAŞI, BÜTÜN GÜN AĞAÇLARDA, ÖLEN HANGİSİ, SOKRATES’İN SAVUNMASI, YERYÜZÜ CENNETİ, KAŞIKÇILAR, ÇARK, GÖMÜ, ÇIĞ, KÜÇÜK TİLKİLER, FATİH, BİR TAVSİYE MEKTUBU, MAYMUN DAVASI, YUNUS EMRE, LODOS, KOCA SİNAN, ERKEK SATI, ESKİ TOPRAK, YABAN ÖRDEĞİ, YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE, ALTINGÖL, ACILI TOPRAK, HÜZZAM, AKÜMÜLATÖRLÜ RADYO, SOKOLLU, FİL ADAM, SORUŞTURMA, KIZ DOĞDU, BİR ADAM YARATMAK, GÜRÜLTÜLÜ PATIRTILI BİR HİKAYE, KUVAYİ MİLLİYE KURUTULUŞ SAVAŞI DESTANI, LIOLA, ZİYARETÇİ, SON AYLAR, DELİ EMİNE, ALTONA MAHPUSLARI
.

ZEKAİ MÜFTÜOĞLU
1949-2006

Bandırma’ da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’ nden mezun oldu. 1970 yılında Devlet Tiyatroları’ nda göreve başladı. MSÜ Devlet Konservatuarında uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalıştı. Oyunculuk ve yönetmenliğinin yanında seslendirmeleriyle de tanınıyordu..




Cahit Irgat
1916-1971



Avni Dilligil
1903-1971


Agah Hün
1918-1990

Cahide Sonku
1919-1981

Oben Güney
1938-1993

Osman Görgen
1954-1992

Gürdal Tosun
1967-2000

Bedia Muvahhit


Hazım Körmükçü
(1898 - 1944)


Soner Ağın
1942 - 2002

Adile Naşit


Altan Erbulak

Boran Kaya


Muammer Karaca



Saadettin Erbil


Şükran Güngör


Yıldırım Önal


Kerem Yılmazer

Kerim Afşar
(1930-2003)

İsmail Hakkı Sunat
(1967-2005)



 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
228
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
312
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
622
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
621
Doğuş Pertez


Üst Alt