Tırnakta Mantar Enfeksiyonu

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Tırnakta Mantar Enfeksiyonu
El ve ayak tırnaklarında görülen mantar enfeksiyonlarına, atlet ayağına neden olan aynı mantar türü neden olur. Diğer enfeksiyonlar gibi tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonları da doğrudan temas yoluyla bulaşır.


Renk değişimi (bozulması) ve şişme; tırnakların soyulmasına, kırılgan hale gelmesine, kalınlaşmasına ve genellikle çirkinleşmesine neden olan başlıca belirtilerdir. Bunlara ek olarak, tırnağın enfekte deriye yaptığı baskı nedeniyle ıstırap verizi olabilirler.


Tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonları, tedavilerinin zorluğuyla ünlüdürler. Bunun bir nedeni, tırnakların yavaş uzamasıdır. Bir el tırnağının uzaması 4 ila 6 ay; bir ayak tırnağının uzaması da bunun iki katı zaman alır. Buna ek olarak, merhemler mantarın yaşadığı yer olan tırnağa nüfuz edemez.


Tırnak mantarlarını kontrol altında tutmak için doktorunuzdan yardım almanız gerekir. Tırnak mantarı için tek çare, reçete ile satılan ilaçları kullanmaktır. Tırnaklar cerahi yolla da alınabilir. Tırnak cerrahi yolla alınırken, tırnaklar tekrar büyümesin diye tırnak yatağı tahrip edilir. Bu yol genellikle çok fazla soruna neden olan ve çok kalın tırnaklara sahip kişilerde kullanılır.


Tırnaklarda Görülen Mantar Enfeksiyonlarının Tedavisi
On yıllardır mevcut olan tek ilaç, yeni mantarların tırnağı enfekte etmesini önleyen ve epeyce faydalı bir ilaç olan griseofulvin (mantar yok edici) idi. Ancak griseofulvin, mevcut bir mantarı öldüremez; dolayısıyla, tüm tırnak yenilene kadar her gün alınmalıdır. Bu, el tırnakları için aylar; ayak tırnakları için ise bir yıldan fazla bir süre alabilir.





Son yıllarda, iki yeni ve daha etkili ilaç ortaya çıkmıştır: İtrakonazol ve terbinafin. Her ikisi de epeyce etkilidir ama bazı riskler taşıyabilirler.


İtrakonazol, antihistaminleri ya da eritromosin veya buna benzer antibiyotikleri de kapsayan bazı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Terbinafin için ilaç etkileşimi pek mevzu bahis değildir. Ama nahoş (hoş olmayan) bir tadı vardır ve diğer yan etkilerinin yanı sıra bağırsak sorunlarına neden olabilir.
 

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
710
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
645
Haydar


Üst Alt