Tecvid ilmi kendi başına öğrenilebilir mi?

Sponsorlu Bağlantılar

makmüh

Üye
    Konu Sahibi
Tecvid ilmi kendi başına öğrenilebilir mi?
Kur’ân-ı Kerîm’in tilâveti İlâhî emirle Peygamber Efendimiz (asm)’a bildirilmiş olup Efendimiz (asm) da Sahâbe-i kirâma, Sahâbe-i kiram da kıraat imamlarına ve o zamanın hafızlarına gâyet ciddiyet ve samimiyet içerisinde öğretip bize kadar asalet ve tazeliğini muhafaza ederek iki tarik ile yani iki kaide ile gelmiştir. Birincisi kitap ile yazıyla. İkincisi ağızdan ve dilden dile. Demek oluyor ki Kur’ân iki şekilde öğrenilip okunması mümkün olmaktadır. Böylece düzgün Kur’ân okumak isteyenlerin hem kitaptan tecvid öğrenip hem de Kur’ân’ı bir hocanın ağzından alması lazımdır. Çünkü tecvid ilmi en ziyade hocaya ihtiyaç hissettiren bir ilimdir. Bu hususta İmam Muhammed Mekkî Hz. şöyle buyurur: “Kur’ân okuyucuların tecvidi bilmede bazısı bazısından efdaldir. Zira bazısı vardır ki hem şeyhin ağzından almış, hem kitaplardan kaidesini bilmesi sebebiyle edânın doğrusunu eğrisinden seçer çıkarır. Üstad-ı kâmil ancak budur. Ve bazısı vardır ki: Ancak üstazın ağzından taklit ile öğrenmiş. Bunun edâsı gâyet zayıftır tez gider ve tez bozulur. Zira temel üzerine bina etmedi ve kaidesiyle öğrenmedi.” Kur’ân bâkî olduğu için kıraatinin de baki kalacağı kat’îdir.

- Kur’ân-ı Azimüşşan’ı okumayı isteyen her Müslüman’ın gönlünde akıcı ve hatasız güzel bir edâ ile okumak yatar. Bu şekilde bir Kur’ân tilâvetini her isteyen öğrenebilir mi? Yoksa bu bir kabiliyet ve ihsan meselesi midir?
Cenâb-ı Hak her insana Kur’ân’ı hatasız düzgün okuyacak bir kabiliyet ihsan etmiştir. Dolayısıyla Kur’ân tilâveti öğrenilebilir ilimdir. Fakat bunun için kuvvetli bir azim, çalışma ve sebat gerekir. Ayrıca insan ne kadar genç yaşta bu tahsili alırsa kendisinde var olan bu istidadı o nisbetle kolay inkişaf eder. Yaş ilerledikçe kıraat tahsili de güçleşiyor.
 


ayyıldız18

ayyıldız18

Üye
ben ce düzgün kaynaktan yararlanırsa neden olmasın
 


Üst Alt