TAV enerjisini kendisi üretecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
dreamnoble

dreamnoble

Üye
    Konu Sahibi
TAV enerjisini kendisi üretecek
Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV, dev bir yatırımla enerji üretecek. Bu yöntemle yılda yüzde 25'lik enerji tasarrufu sağlayacak olan TAV Havalimanları Holding, aynı zamanda ürettiği enerjiyi diğer şirketlere de satacak.
Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları Holding kuracağı dev bir yatırımla kendi enerjisini kendisi üretecek. TAV, bu yolla yıllık yaklaşık yüzde 25 oranında tasarruf sağlayacak. Dünyadaki enerji sıkıntısıyla birlikte tasarrufun büyük önem kazanması fikrinden hareket eden TAV Havalimanları Holding, Atatürk Havalimanı'nın enerjisini, kuracağı Trijenerasyon Enerji Üretim Tesisi ile üretecek.

YÜZDE 25'LİK TASARRUF
Bu sistem sayesinde yılda yüzde 25'lik bir enerji tasarrufu sağlayacak olan TAV, aynı zamanda ürettiği enerjiyi diğer şirketlere de satacak. Küreselleşen dünyada enerji kaynaklarının azalması ve var olan kaynakların verimli kullanımı düşüncesinden yola çıkan TAV, çevreye ve kaynakların verimli kullanımına verdiği önemi "kendi enerjini kendin üret" yaklaşımı ile gösteriyor.
LİSANS ALMIŞTI
Şubat 2008'de Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)'dan "Otoprodüktör Lisansı" alan TAV İstanbul, Atatürk Havalimanı'nın enerjisini treejenerasyon sistemi kurarak üretecek. Proje hakkında açıklamalarda bulunan TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, "Bu enerji santralinde elektrik enerjisinin yanı sıra, havalimanının ısınma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda da enerji üretilecek" dedi.
ÇEVREYE SAYGILI
Bu sistemle yılda yaklaşık 115 milyon Kw/S enerji üreteceklerini belirten Ünlü, "Atatürk Havalima- nı'nın yıllık enerji tüketimi 95 milyon Kw/S'tir. Üretimden geriye kalan miktarı serbest piyasa koşullarında bütün ticari kuruluşlara satacağız. Bu sayede TAV İstanbul olarak, yıllık yüzde 25-30 civarında enerji tasarrufu sağlamış olacağız" dedi. Sisteminin devletin bütün denetleme kurumları tarafından onay olacak bir konseptte inşa edileceğini belirten Ünlü, "Tamamen çevreye saygılı, gürültüsüz ve güvenli bir enerji üretimi yapacağız" dedi.
HERYERDE VAR
Tesisin havaya salacağı emisyon oranlarını minimumda tutacak bir sistem kuracaklarını belirten kemal Ünlü, "Güvenlik açısından da kimsenin endişesi olmasın. Çünkü kuracağımız sistem zaten bütün havalimanlarının enerji destek sistemlerinin gelişmiş bir modeli olacak. Dizel yakıttan enerji üreten sistemler zaten Atatürk Havalimanı'da, diğer havacılık birimlerinde de var. Bu sistem tehlike riski sıfıra yakın bir enerji ünitesi olacak" şeklinde konuştu.

Diğer havalimanlarına model teşkil edecek
İhale aşaması tamamlanan ve inşaat çalışmalarına başlanan Atatürk Havalimanı Trijenerasyon Enerji Üretim Tesisi'nin yıl sonunda devreye girmesi planlanıyor. Dünyanın en büyük havalimanlarında uygulanan bu sistemin Atatürk Havalimanı'nda devreye girmesi ile ülke enerji tasarrufu politikasına çok anlamlı bir katkı sağlanacak. Bunun yanısıra uygulanan sistem, Türkiye'deki bütün havalimanlarına da model teşkil edecek. Tesisten elde ettiği enerjinin
bir kısmını da burada bulunan şirketler ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) satacak. Bu satışla hem TAV hem de DHMİ kar sağlayacak. TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, proje tamamlandığında TAV İstanbul olarak yıllık yüzde 25-30 civarında enerji tasarrufu sağlayacaklarını söyledi. Ünlü, "Atatürk Havalimanı'nın yıllık enerji tüketimi 95 milyon Kw/S. Biz 115 milyon Kw/S'lik üretim yapıp fazlasını satacağız" dedi.

Tehlikesiz bir sistem
Ünlü kuracakları sistemin havalimanları enerji destek sistemlerinin gelişmiş bir modeli olacağını belirterek, "Tesisin havaya salacağı emisyon oranlarını minimumda tutacak bir sistem kuracağız. Güvenlik açısından da kimsenin endişesi olmasın" dedi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt