Symbian İşletim Sistemine Genel Bakış

Sponsorlu Bağlantılar

Ozan

Ozan

Admin
    Konu Sahibi
Symbian İşletim Sistemine Genel Bakış

Akıllı cep telefonları "Smart Phone"lar, avuç içi bilgisayarlara giderek yaklaşıyorlar. Bunun temelinde kullandıkları işletim sistemleri yer alıyor. Java desteği ve Symbian OS kullanıcıların ilgi odağı...

Akıllı cep telefonları ve bunları hakkıyla kullanmak kullanıcıların ilgisini çeken başlıca konulardan. Bu telefonlara yetenek kazandıran yazılımlar ise, Java teknolojisinden faydalananlar ve bu yazıda odaklanacağımız Symbian işletim sistemi.

Artık bilgiye erişim ve kullanımda zamanlama daha önemli. Cep telefonunuzu avuç içi bilgisayar gibi kullanabilmemizin mümkün olduğunu da göreceksiniz.

Java’dan Symbian’a doğru
Bildiğiniz üzere ilk renkli ekran cep telefonu’nu Türkiye'de Ericsson Firması T68 modeliyle girmişti. Ancak o zamanlar Java, cep telefonlarında yeni yeni yer buluyordu. Ardından Sony, Ericsson firmasını satın aldı ve SE (Sony Ericsson) firması adı altında T68i modelini piyasaya sürdü. Ancak burada çok büyük bir eksiklik vardı ki buda T68 ve T68i modelleri Java’yı desteklemiyordu. Tam da o sıralar Nokia hem Java hem de Symbian platformlarını destekleyen ilk telefonu yani Nokia7650’yi piyasaya sürdü. Bu telefon T68 ve T68i’den çok üstün özelliklere sahip bir telefondu ve Symbian platformunu günlük kullanıma sunan öncü bir örnekti. Kızışan rekabet sonucu günümüzde bir çok markanın hem Symbian hem de Java destekli modellerini görmekteyiz.

Bu modellerden ilk anda akla gelenler Nokia 7650, 3650, 3660, 6600, 7600, 7700, SE P800 ve P900, Siemens SX1. Yakında bu modellerin sayısı hızla artacaktır. Yukarıda belirtildiği gibi Nokia’nın Symbian pazarında birçok değişik ürününün bulunması dikkat çekebilir. Çünkü Nokia Symbian firmasının yaklaşık %35’ini satın aldı. Peki nedir bu Symbian?

Symbian'ın Sundukları
Aslında Symbian’ı cep telefonu işletim sistemi olarak düşünebilirsiniz. Yani aynı Windows gibi oyun, eğlence, iş ve daha pek çok amaca yönelik uygulamayı cep telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Ancak bunları yapabilmeniz için bilgisayar ile cep telefonunu bağlayabilen bir ‘port’a ihtiyacınız olacak. Bunun için data kablosu, kızılötesi ya da Mavidiş (Bluetooth) seçenekleri mevcut. Tabi ki üreticinin sağladığı, genelde ücretsiz olan programları kullanmanız gerekmektedir. Bu programlarla bağlantı üzerinden cep telefonunuzu bilgisayarınıza tanıtıyor ve de istediğiniz programları, resimleri, videoları yüklemeye hazır hale geliyorsunuz.

Yukarda belirttiğim gibi Symbian da kendi içinde bölümlere ayrılmış durumda. Şu an en güncel Symbian işletim sistemi Symbian OS 7 olarak biliniyor. Nokia’nın 6600, 3660 ve de 7600’de kullanılıyor. Diğer modeller de ise Symbian OS 6.0 kullanılıyor, örneğin Nokia 7650, 3650 ve Siemens SX1. Ayrıca Sony Ericsson P800 ve P900 modellerinde ise Symbian UIQ kullanılıyor. Daha yeni bir işletim sistemi, doğal olarak telefonun daha sorunsuz çalışmasını, daha az kilitlenmesini sağlayacaktır.

Bu kadar bilgiden sonra Symbian programlarına geçebiliriz. Aslına bakarsanız Symbian uygulamaları için sınır yok. Aklınıza gelebilecek her türlü oyun ve uygulama mevcut. Sinek kovucu programdan tutun da, finans analiz yapmaya yarayan programa, MS Word ve Excel’den tutun MP3 çalıcılara kadar bir çok program bulabilirsiniz. Bu programların hepsini, yeni ve güncel olarak tabiki sitemizden temin edebilmektesiniz..
 


AmbaSSad0R

AmbaSSad0R

Üye
ellerine sağlık çok değerli bilgiler teşekür ederim..
 
Gokhan43

Gokhan43

Üye
Güzel bir döküman olmuş.


Teşekkürler Negaitve... :oke:
 

vormound

Üye
cok ıyı olmus nega ellerine sağlık........
:artı:
 
Rahmi

Rahmi

Üye
Teşekkürler verdiğin bilgiler için. Bilgiler paylaştıkça çoğalır.


 

Acharad

Üye
Eline Sağlık Nega..
 

Acharad

Üye
aslında Nokia alana kadr opensource bir OS idi bu. Tabii hala opensource. Ama arabirim yok . S80 lerdeki gibi konsol altında. Arabirim sistemi Nokia-Siemens Symbian SIG tarafından yazılıyor S60 lara v+e 50$ fark olarak ekleniyor.


SE ve Palm ise Win.Mobile da olduğu gibi UIQ SIG den alıyorlar kullanılabilir sistemi.
 

platinyumx

Üye
iyi hoş ama bu kadar uzun bir konuyu ben okumam birisi okuyup ne anlatmak istemiş bana özetle aktarabilirmi
 

platinyumx

Üye
arkadaşlar sakın hizmetilerinize sözettiğim iin yanlış anlamayın çok iyi olmuştur eminim ancak bunların hepsini okumak imkansız bence bide yanında özet yazarsınız çoksevinirim
 
B@TuH@N

B@TuH@N

Üye
bilgiler için saol dostum
 

canpolat_21

Üye
ellerine saglık çok güzel
 

eegeli

Üye
kardeşim saolsın
 
kaklen

kaklen

Üye
evet çok iyi olmuş dedıgın gıbı sınır yok ne verırsen onu alırsın
 
:::burak:::

:::burak:::

Üye
biraz daha hzlı makneler yapsalar daha i olacak paylasımiçn tesekürler
 

oooggguuuzzz

Üye
cok teşekürler bilgiler için
 

serilk07

Üye
emegine saglık teşekkürler
 
akansua

akansua

Üye
teşekkkürler klavyene sağlık
 

nick_im

Üye
tşk kardeş :oke::)
 
AkreP_KraL_19_1

AkreP_KraL_19_1

Üye
bilgiler için saul dostum
 
Tec/-/no

Tec/-/no

Üye
SymbianSymbian Symbian :) teşekkürler
 


Üst Alt