Symbian Hakkında Birkaç Şey..

Sponsorlu Bağlantılar

ferhat burak

ferhat burak

Üye
    Konu Sahibi
Symbian Hakkında Birkaç Şey..


Symbian nokia'nın 2009'da satın alıp tamamen ettiği işletim sistemidir. yönetim kurulunun rahatlığına ve hızlı kararlar alamaması, geliştirici ekibinin de buna bağlı olarak bir türlü sistemi oturtamamasına sebep olmuştur. ayrıca ısrarla kullanılan arm11 işlemcilerinin de etkisi büyüktür bu etmeye ve nokia'nın symbian'lı cihazlarının yonga setindeki bu işlemci seçimi pek çok kesim tarafından ağır eleştirilere maruz kalmıştır özellikle 2008 sonrası dokunmatik symbian'larda görülen; sistemi eski ve hantal yapan, ve kullanıcıları geliştiricileri iyice soğutan nedenlerden biri de budur. bir eksi olarak da internet performansına fena şekilde etki etmektedir bu işlemcinin güçsüzlüğü çünkü armv6 mimarisi ve arm11 işlemcileri 10 yıl önce tanıtıldığında birincil amacı internete girmek değil, multimedya cihazlarına hayat vermekti. zaten artık çoğu akıllı telefon üreticisi tarafından da tercih edilmemektedir. nokia, n8'i ve ileriki modellerinde arm11 yerine o zamanlarda sıklıkla kullanılan çok daha güçlü ve verimli cortex a8 çıkması bile symbian'ın geleceğini çok farklı şekilde etkileyebilirdi. bir diğer neden ise optimizasyon. evet arkadaşlar şu anda iphone'un kusursuz işleyişine, akıcılığına optimizasyon sayesinde kavuştuk. nokia bunu symbian'da yıllarca yapmadı. bunun yerine hem yetersiz donanımda hem de tuşlu s60v3'ten devşirme,
lı s60v5 işletim sistemiyle kullanıcısını uğraştırdı durdu. şu anda nokia'daki en kullanılabilir symbian'lı telefon 808'dir. 603, 700, ve 701'den ayrı olarak bu cihaz üzerinde ekstradan optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. cihaz ciddi anlamda akıcı ve hızlı çalışıyor ancak daha iyisi olabilir miydi? evet. çünkü symbian belle'de daha s60v5'ten kalma giderilmemiş pek çok sıkıntı vardı (dokunma girişiyle ilgili ciddi ayarlamalar yapılması gerekiyor). yine örnek olarak samsung galaxy ace gibi armv6 mimarisi kullanan cihazlara bakılırsa android'in arm11 işlemcilerde çok daha verimsiz ve hantal çalıştığı görülecektir. symbian'a nokia tarafından atılan son darbe ise yakın zamanda sunulan belle refresh ve fp2 güncellemesidir. bu güncelleme tarayıcıları daha kötü duruma sokmuş, ve sistemdeki kullanışlılık unsurları kısıtlanmıştır (yeni birkaç güncellemeyle bazı eksiklikler giderildi). bu konudaki kendi fikrim ise microsoft'un artık varolan symbian kullanıcılarını lumia almaya zorlamak istemesidir. ne de olsa nokia artık tamamen ellerinde.

en iyi topluluk desteklerinden birine sahip olmasına rağmen o topluluğu zerre dinlemeyen nokia zamanla bu topluluğu da gibi android ağırlıklı topluluklara kaçırmıştır. bununla yetinmeyen nokia geliştiricilerini de umursamamıştır. ciddi anlamda sağlam geliştirici potansiyeli varken symbian bunların hepsini nokia yüzünden kaybetmiştir. nokia tarafından satın alınmasaydı ve symbian planlandığı gibi açık kaynak yapılsaydı android işletim sistemi şu anda sadece ölü bir google projesi olurdu.
kötü haber ise kullanımı sona eren, kapalı kaynak ve topluluk desteği olmayan işletim sistemleri ciddi olarak ölmüş demektir. bunu bilen hp 'i açık kaynak yapmıştır ve sistem arkasındaki topluluk desteği ile canlılığını sürdürmektedir. öte yandan maemo 5 ve meego gibi sistemler nokia tarafından destek görmemesine rağmen daha açık kaynak oluşları ve topluluk desteği sayesinde ayakta durabilmektedirler ve topluluğu ciddi projelere imza atmaktadır. (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) vs.
bu işletim sistemine yapılan en büyük darbe ise nokia ceo'su stephen elop'un symbian ve meego için yaptığı "yanan platform" konuşmasıdır. gidişatı iyi olan ancak microsoft'un çıkarları uğruna çok kötüymüş gibi gösterilen symbian, bu konuşmanın etkisiyle 2011 itibariyle kullanıcılarını ve varolan geliştirici desteğini tamamen kaybetmeye başlamıştır. bunlar sallama bilgi değildir. elop böyle bir konuşma yapmıştır ve bu nokia'nın resmi basın bülteninde yayınlanmıştır. o zamanlarda büyük olay olmuştu ve nokia hisseleri bir gecede dibe vurmuştu.
elop etkisinden bir grafik:



aynı tarihlerdeki uygulama indirme rakamları:




sonuç olarak yazılanlar bu sistemin kötü olduğu anlamına geliyor mu? tabiki hayır. kullanıcıya verdiği imkanlar açısından symbian en iyi işletim sistemlerinden birisidir. en basitinden symbian hafıza kartına dahi oyun ve uygulama kurulumuna izin vermektedir. usb otg'su pek çok usb cihazını destekler. bu özellikler android cihazlarda ya modifikasyon/rom ile ya da yüklü miktarda paralar harcanarak gelir. doğru donanım ve optimizasyon ile symbian android'e beş çekebilecek kadar stabil ve hızlı bir işletim sistemidir(ydi). ilk akıllı telefonu 5800 olup bu sisteme atan ergenler telaşla sırf oyun oynamak için aldıkları
, kasım kasım kasılan ve şarjı bir gün gitmeyen android cihazlarını hızlandıracak romlar ve modifikasyonlar aramaktadırlar. durup duruken kapanan uygulamaları ve berbat hafıza yönetimiyle uğraşmaktadırlar. üstelik symbian belle 256 mb ram ile stabiliteden ödün vermezken android'e çoğu durumda 512mb ram anca yetmektedir. android sizden gizli olarak arkada bir sürü işlem yaparken/yapmaya çalışırken symbian'da açık işlemler her zaman açık, kapalı işlemler her zaman kapalıdır. cihaz bir şey yüklerken veya bir işlem gerçekleştirecekken mutlaka kullanıcıya sorar. çok daha güçlü bir hafıza yönetimi vardır ve son sürümlerle bu en üst seviyeye taşınmıştır. sistem bazı milenyum bebelerinin iddia ettiği gibi eski değildir. çağın gereklerine ayak uydurabilecek kapasitededir ancak yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı gerçek potansiyeli açığa hiçbir zaman çıkarılamamıştır. ayrıca yine aynı milenyum bebelerinin iddia ettiği gibi symbian android çakması değildir, kesinlikle değildir. lar ilk olarak linux'lu maemo ve symbian'da görülmüştür. nokia ile samsung'un s60v3 ve s60v5'li cihazları; n800, n900 bunlara en somut örnekler olacaktır. aynı zamanda çoklu ana ekran mantığı ve üst bardaki toggle'lar da ilk olarak maemo'da görülmüştür ve lisansı nokia'ya aittir. belle'deki 'nun android'e benzemesi(ki pek benzemiyor bana kalırsa) sadece bir tesadüftür.
maemo'lu n900 toggle'larından bir örnek:



yani boş konuşacağınıza ve her duyduğunuz, gördüğünüz, okuduğunuz saçmalığa inanmak yerine önce kim kimden neyi çalmış onu adam akıllı araştıracaksınız. bunu yapamıyorsanız kullanmadığınız, görmediğiniz, tecrübe etmediğiniz işletim sistemleri ve cihazlar hakkında gibi konuşmayacaksınız.
beğenseniz de beğenmeseniz de symbian işletim sistemi akıllı telefonlar için bir kilometre taşı niteliğindedir ve hep öyle kalacaktır.
eski bir 6600, 6630, N73, N79, N8, 700 kullanıcısıyım ve windows phone'a ile nokia ortaklığına sonuna kadar karşıyım.


not: qt an itibariyle digia adlı bir şirkete aittir ve emin ellerdedir. ve ciddi anlamda qt/qml kullanan yeni işletim sistemleridir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Esendağlı


İhtiyar007

İhtiyar007

Üye
güzel ve doğru bilgiler
 
benderhomer

benderhomer

Üye
güzel aktarım
 

siegfried

Üye
Detayli Rapor icin tesekkürler..
 
Anil-D

Anil-D

Üye
:10numara:
 

dmatias

Üye
karın doyurmayan bilgiler 700 tl ye aldığın bir nokiayı 2 ay sonra 400 e zor satarsın eskiden böylemiydi nokia yıllar geçer değer kaybetmezdi
 
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Teşekkürler,güzel ve objektif bir yazı olmuş.
 
Beşiktaşlı24

Beşiktaşlı24

Üye
Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler
 
HAM ZA

HAM ZA

Üye
yazık ettiler symbian'a :ağlarım: çok yazık ettiler... hele ram konusunda o kadar doğru bi analiz yapmışsın ki (bir çok android cihaz elime geçmiştir) onca uygulama açık kaldığı halde gördüğüm ram performansını başka hiç bi telefonda işletim sisteminde göremedim...
 
ferhat burak

ferhat burak

Üye
    Konu Sahibi
güzel ve doğru bilgiler




Detayli Rapor icin tesekkürler..




karın doyurmayan bilgiler 700 tl ye aldığın bir nokiayı 2 ay sonra 400 e zor satarsın eskiden böylemiydi nokia yıllar geçer değer kaybetmezdi


Teşekkürler,güzel ve objektif bir yazı olmuş.


Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler


yazık ettiler symbian'a çok yazık ettiler... hele ram konusunda o kadar doğru bi analiz yapmışsın ki (bir çok android cihaz elime geçmiştir) onca uygulama açık kaldığı halde gördüğüm ram performansını başka hiç bi telefonda işletim sisteminde göremedim...

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu biligiler geç olsa da ansiklopedik niteliğindeki bilgilerdir. Sizlerden ricam bu konuyu üst başlığa taşımak olsun. Herkes Symbian kullanır ama önyargı ile bakar yazdıklarımdan haberi yoktur.

Saygılarımla..
 
  • Beğen
Tepkiler: HAM ZA

PYTHONs

Üye
Helal olsun arkadaşım. Ben anlatamadım bizim okuldakiler. Google ın kapalı gözlüklerini takmışlar illede Android te Android. Yok daha hızlı felan. Aynı donanımları Symbian a koyarsak ne olur diye düşündükleri yok .
 


Üst Alt