Sultana Yakışır Sanat

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Sultana Yakışır Sanat
Osmanlı hanedanı, diğer pek çok hanedandan farklı olarak tarih sahnesinde sanatkâr mizaçlı sultanlarıyla yer almıştır. İyi bir eğitimden geçen Osmanlı şehzadeleri ve sultanları, musikiye ve şiire de ilgi göstermişler.

Osmanlı padişahları arasında ilk şiir söyleyen II. Murad Han olmuş, Fatih de “Avnî” mahlasıyla şiirler yazmıştır. “Adnî” mahlasıyla şiirler yazan ve bir Divân tertip eden II. Bayezid, Türkçe'nin Çağatay lehçesini ve Uygur harflerini de bilirdi. Adnî Divânı, aynı zamanda Osmanlı padişahları tarafından tertip edilen ilk divandır.

Osmanlı Devleti'nin büyük hünkârlarından Yavuz Sultan Selim'e gelince, Farsça'yı çok iyi bilen ve bir Farsça Divân tertip edecek derecede bu dilde şiirler yazabilen bir sanatçıdır. Selim Han Arapça şiirler de yazmıştır, ancak Türçe yazdığı bir şiiri vardır ki benzerine kolay kolay rastlanmamış.

Bu kutlu padişahın, hayat tecrübesini sığdırdığı aşağıdaki dörtlüğünü soldan sağa, bir de yukarıdan aşağıya okuyun bakalım yapılan sanatı farkedebilecek misiniz?

Sanma Şahım herkesi sen sadıkâne yâr olur
Herkesi sen dost mu sandın, belki ol ağyar olur
Sadıkâne belki ol alemde bir dildâr olur
Yâr olur, ağyar olur, dildâr olur, serdar olur.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
HeiLmasTer®
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
414
HeiLmasTer®


Üst Alt