Standart N73 ve N73ME'de sık sorulan sorular ve cevapları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ThE VeNoM

ThE VeNoM

Üye
    Konu Sahibi
Standart N73 ve N73ME'de sık sorulan sorular ve cevapları
N73 ve N73ME'de sık sorulan sorular
N73 için program ve tema arıyorum. Nereden bulabilirim?
N73, Symbian 9.1 işletim sistemine sahip olduğu için program falan arıyorsanız üst konulara bakınız.
3250

Program ve Flashing Tools Desteği için Şahsi Alanım:

Alan içeriği: Phoenix, Diego, NSS, Service Manual'leri, Disassembly Video'ları, Symbian Programları ...vb her türlü yazılım bulunmaktadır.
Program ve tema indirmek için bazı adresler:
*
*
*
*
*

-- Finsternis'ten --
*
*
*
*

-- fatal1ty'den --
*
*
*
*
(buradan telefonlarınızın ayrıntılarına bakabilirsiniz. resim video vs ben telefon ses çıkışlarına bakmak için kullanıyorum)
*

-- MaSSive'den --
*


Java uygulamaları için:
*


N73'ün farklı modelleri mi var?
Evet bilinen iki ayrı modeli mevcut. Bunlar:


N73-1, RM-133: Türkiye'de kullanılan standart N73 bu. Desteklediği şebekeler: Dual Mode WCDMA 2100Mhz | EGSM 850/900/1800/1900Mhz

N73-5, RM-132: Desteklediği şebekeler: Quad Band EGSM 850/900/1800/1900Mhz

Unsigned programlar (sis, sisx dosyaları) nasıl signed yapılır?
Gerekli tüm açıklamalar aşağıdaki "doc" dosyasında mevcuttur. "Unsigned to Sign (TR).doc"
Açıklamaları "doc" formatında almak için >>

Update sonrası veya program kurarken sertifika hatası alıyorum. Bu sertifika da neyin nesi? Bu hataları nasıl aşacağım?
Sertifika Nedir?

Symbian yazılımlarının, mobil cihazlara kurulumuna izin veren dosya parçacıklarıdır. Burada belirli IMEI numarası ya da numaraları veya tarih aralığı kısıtlaması yapılabilir. Belirli yazılımlar yardımıyla kurulacak programın yapısına dahil edilirler. Bazı programlar bu şekilde sınırlı bir süre için imzalanabiliyor. Mesela 6 ay ya da 1 yıllığına. Bizim gibi kullanıcıların yaptığı imzalama işlemi 6 aylık oluyor. (symbiansigned'dan yapılanlar) ACS (Authenticated Content Signing) Publishers olarak bilinen şahıslar sınırsız süre ve sınırsız IMEI numarası için imzalama yapabiliyorlar. İmzasız yazılımlar kesinlikle cihazlara kurulamıyor.

Önemli Duyuru: Symbiansigned'tan imzaladığımız yazılımların sertifika geçerlilik süresi, imzalandığı andan itibaren 3 yıla çıkarılmıştır.

"Sertifika hatası. Program sağlayıcınız ile görüşün!" hatasınının çözümü:

Bu hatayı alıyorsanız, telefonunuza "unsigned" (imzalanmamış) yazılım kurmaya çalışıyorsunuz demektir. Yazılımı imzalayıp telefonunuza kurabilirsiniz.

"Sertifika henüz geçerli değil, süresi dolmuş ya da telefon ayarlarınız yanlış!" hatasınının çözümü:

Yeni imzalanmış bir program için imzalamayı yapan kişinin saati 14:00 olsun. Siz dosyayı saat farkından dolayı 13:30'da indirirseniz telefona kuramaz ve bu hatayı alırsınız. Bunun için beklemeniz lazım. Telefonunuzun tarih ve saatini doğru olarak ayarlayınız. Ayrıca "Uygulama Yöneticisi"nden "Ayarlar" altında "Yazılım Yükleme -> Tümü -> Çevrim İçi Sertifika Kontrolü'nü kapalı yapıp ilgili programı kurmayı tekrar deneyin.


"Sertifika tarafından engelleniyor!" hatasınının çözümü:

Çözümü yoktur. Programı imzalayanlar sizin IMEI numaranız için kuruluma izin vermemektedir.


"Süresi geçmiş sertifika!" hatasınının çözümü:

Yukarıda bahsettiğim tarih aralığı kısıtlaması nedeniyle bu hatayı alabilirsiniz. Programı kurmak için telefonun tarihini geri almanız gerekmektedir. Fakat bu tarihin ne olduğu tamamen programı imzalayan kişiye bağlı. Deneyerek bulmak zorundasınız. Bulduğunuz tarihi bir yere not etmeniz faydalı olacaktır. Bir daha aynı programı kurmak isterseniz o tarihi kullanacaksınız. Programın kurulumu bitince tarihi eski haline alabilirsiniz. Özellikle "BABI"nin eski temalarında bu sorun var. Telefonun tarihini 2006 olarak ayarlayıp temaları kurabilir ardından tekrar tarihi eski haline alabilirsiniz.

Temalar için ->

N73 ve diğer bazı telefonlara ilişkin teknik bilgiler arıyorum. Nereden bulabilirim?
Şahsi paylaşım alanımda bulabilirsiniz. Aradığınız bilgiler aşağıdaki adreste "Mobile -> Teknik Bilgi" klasörü altındadır. Video ve döküman desteği bulunmaktadır.



DUYURU! 29.10.2007 tarihi itibariyle paylaşım alanımı yeniden düzenlemiş bulunmaktayım. Bu nedenle verdiğim bazı linkler çalışmayabilir. cep telefonu ile ilgili kısma aşağıdaki şekilde ulaşabilirsiniz.


AD-41 & Creative EP-630 kulaklık inceleme

AD-41, genellikle HS-20 ile set olarak satılıyor. (HS-20 resimdeki kulaklık, AD-41 ise 3,5mm kulaklık dönüştürücüsüdür)

N73 ve N73ME aynı tip ses çıkışına sahiptir. İki modelde de direk 3,5mm jack çıkışı YOKTUR. AD-41 ile normal çıkış, 3,5mm çıkışa çevrilir. N73ME'nin kutusundan AD-41 ve HS-28 (3,5mm jacklı stereo kulaklık) çıktığını duymuştum. Yurtdışından gelen cihazlarda ve hatta yurtiçinden alınan cihazlarda bile kutu içeriği değişebiliyor. Bazı ülkelerde bileklik kayışı ve temizleme bezi kutudan çıkmazken, hafıza kartı da düşük kapasiteli olabiliyormuş. Duyrulur...

.:: AD-41 ::.


N73 son versiyonlarda tam anlamıyla sorunsuz çalışıyor. Test edilmiştir. (3.0638.0.0.1 ve sonrası) Alacaklara duyrulur.

Müzik player arka planda açıksa play dediğiniz zaman otomatik olarak müzik playerda müzik çalmaya başlıyor. Stop'a basınca müzik player çalmayı kesiyor ama arka planda çalışıyor ve kapanmıyor gördüğüm kadarıyla.

Üzerindeki çağrı yanıtlama tuşuna basılı tutunca ve arayacağınız kişinin ismini söyleyince sesli arama yapıyor. N73'te herkes için otomatik ses etiketi oluşturuluyor. Bilmeyen varsa söylemiş olayım. Aramaktan vaz geçerseniz aynı tuşa bir kere basarak iptal edebilirsiniz. Aynı şekilde aramayı yanıtlamak ve konuşmayı bitirmek için de bir kere basmak yeterli oluyor.

Üzerindeki klips 4 yöne çevrilebiliyor.

Hareket halinde yanlışlıkla tuşlara basmamak için "hold" koruması mevcut.

.:: Creative EP-630 ::.

Almadan önce de uzunca bir araştırmam oldu. Sennheiser CX-300 ile karşılaştıranlar bu kulaklığın bass'ları biraz daha iyi verdiğini söylemişlerdi. Fiyatı da uygun olduğu için tercih ettim. Kulaklığın frekans cevabı bekleneni karşılıyor. Anfisi ve frekans yanıtı iyi olan bir cihazla sorunsuzca ve zevkle kullanılacağına süphe yok. Daha paketi açıp kulağıma taktığım anda kaliteyi fark ettim. Burn-in'e bırakmaya gerek bile kalmadı. (Burn-in: Kulaklığın tam olarak aktifleşmesi için bass'lı şarkılara tabi tutulması. Ne kadar süreceği duruma göre değişebilir) Küçük yapısı sayesinde kulağınızda olduğunu unutuyorsunuz ve sizi hiç rahatsız etmiyor. İçinden her kulağa uyması açısından üç çift silikon ses izolatörü çıkıyor. Kulaklıkta kullanılan mıknatıslar, güçlü olmaları ile bilinen neodyum tipi 9mm'lik mıknatıslardır. Şunu da belirtmek isterim. Bu kulaklıkla dinlediğim şarkılarda daha önce duymadığım sesleri de duymuş oldum. Techno ve Trance gibi müzik türlerinden hoşlananlar ne demek istediğimi anlayacaklardır.

Herkese şiddetle tavsiye ederim.

N73'üm düzgün çalışmıyor. Format atacağım ama nasıl yapacağım bu işi ya?
N73'te çalışan 3 çeşit format var. Telefon bekleme ekranındayken atılan soft formatlar ve telefon kapalı iken atılan hard format. Soft format için şu seçenekler mevcut:

Bekleme ekranından ilgili kodları giriniz:

*#7370# - Detaylı Soft Format (Ajanda, notlar, rehber vb uygulamalar silinir ve ayarlar sıfırlanır)
*#7780# - Soft Format (Sadece ayarlar sıfırlanır)

Hard format atmak için:


Telefonunuzu kapatın.

Telefonunuzu tekrar açın. Ekrana beyaz zemin üzerinde "NOKIA" yazısı geldiğinde şu tuş kombinasyonuna 5-10sn süreyle basılı tutun: yeşil arama yanıtlama tuşu, *, 3 ve telefonu açma tuşu.

Not: Bu işlemi yaparken kolaylık olsun diye telefonu düz bir zemin üstüne koymakta fayda var. Zira bu tuş kombinasyonuna basmak biraz zor. Format sonrası hafıza kartında önceden yüklenmiş yazılımların tekrardan telefonunuza yüklenmesinde sorunlar olacaktır. Bunu aşmak için, format öncesi cihazınızı PC'ye "Toplu Depolama" modunda bağlayıp "Bilgisayarım"dan hafıza kartına girerek "Private" klasörü ve gereksiz diğer klasörleri silmeniz gerekiyor.

Önemli Bilgi: Pilin şarj durumu için gerilimine değil de çektiği akıma bakılır. Şarj ederken de böyledir. Özellikle bazı pillerin gerilimi, bitmeye yakın aniden düşer yani deşarj eğrileri keskindir.Mesela elinizde 3,7V gözüken bir pil vardır ve siz bu pilden akım çektiğinizde (bluetooth'u açmak, resim video çekmek vs yani telefona yüklendiğinizde) bu gerilim birden bire düşebilir. Dolayısıyla bazı arkadaşlar şunu diyorlar: "Telefonda şarj 5 çubuktu birden 2'ye indi" bunun nedeni telefonun bekleme anında az akım çekmesi ve deşarj eğrisinin bu akımdan çok da etkilenmemesidir. Ne zaman ki akım artar işte o zaman sınıra yaklaşmış batarya aniden bitebilir. Bunu neden anlattım şunun için: Telefona format atmak çok akım tüketimi yapabilir. bu nedenle de batarya format anında bitebilir. Bu olay sorun yaratır mı? yaratabilir. Telefon bir daha şarj etmezse yeniden format atamazsınız ve format yarıda kaldığı için de telefon açılmayabilir. Bu nedenle format atmadan önce şarjın tam dolu ya da tam doluya yakın olmasını öneririm.

Kullandığım pil orijinal mi nasıl öğrenebilirim?

Soldaki: BL-5C (bazıları aşırı ısınıp patlama tehlikesi ihtiva ediyor) | Sağdaki: BP-6M (N73'ün bataryası)

Benim pilim testi geçemedi. Aldığım mesaj: "Authentication Unsuccessful: Invalid 20-digit code"

Hepsi Burada'dan almıştım telefonu. Batarya'nın kodu, Nokia'nın Server'larındaki listelere eklenmemiş ya da batarya gerçekten sahte. Sanmıyorum sahte olsun ama siz de kontrol edin kendinizinkini. Bataryanın üzerinde bulunan hologramda siyah bir şerit olacak. onu kazıyın. altından çıkan numarayı alttaki linkte ilgili yere yapıştırın.

Batarya orijinalliği sorgulama sayfası: http://europe.nokia.com/A4144894

N73 ekran çözünürlüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?
N73 yaklaşık 6cm'lik (2,4") ekrana sahiptir. 320x240 pixel'den oluşan (toplamda 76.800 pixel eder) bu ekranda yatay sıra 4,8cm dikey sıra ise 3,7cm uzunluğundadır. (telefon yan olarak tutulursa) Buna göre bir pixelin boyutu santimetre olarak 0,015x0,015 olmaktadır. Ekranı ise 262.144 renge sahiptir. (256K) Bu sayede çözünürlük ve renk olarak kullanıcıyı tatmin etmeyi başarmaktadır.

Telefonun depolama birimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
C: 44,3MB'lık Telefon belleği. İşletim sisteminin kurulu olduğu bellektir.
D: 44,0MB'lık RAM. Geçici dosyaların tutulduğu ve işlemlerin yapıldığı alan.
E: Hafıza kartı
Z: ROM belleği. Telefona symbian yazılımının setup dosyalarının kopyalandığı bellektir. Format işleminden sonra buradaki dosyalar telefon belleğine kurulur.

Işık sensörü ve uyku modu da neyin nesi?

N73'de yukarıdaki resimden de görüleceği üzere aynı yerde hem ışık sensörü hem de mavi bir led bulunmaktadır. Işık sensörü, ışığın yeterli olduğu mekânlarda tuş takımının aydınlatılmasını önleyerek pil tasarrufu sağlamaktadır. Mavi led ise telefon uyku moduna girdiği zaman yaklaşık 3s'de bir yanmaktadır. Uyku modu, telefon kullanılmadığı zaman LCD ekranın gücünü tamamen keserek pil tasarrufu yapmaktadır.

N73'ün pilini ilk kullanım öncesi ne kadar süre şarjda tutmamız gerekiyor?
N73, BP-6M kod adlı bir lityum pil kullanmaktadır. Lityum (Li) tabanlı pillerin içinde şarj entegresi vardır. Şarj olunca otomatik olarak şarjı keser. Telefonu şarjda tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Pil ilk kullanımda 3-4 kere tam olarak doldurulup, şarjı bitmeye yakın şarj edilmelidir o kadar. Şarj sırasında şarjınız yarıda kalırsa bu ilk 3-4 şarj etme periyodunda tekrar şarja takmayın. Mevcut şarjı bitirin. Pilin kullanıldıkça performansı artacaktır. 3-4 kereden sonra şarj olayı bu kadar şayibeli olmayacaktır. Lityum pillerin özelliği budur. Unutmayın ki her pilin bir ömrü vardır. Zaten iyi bir kullanımla bile birkaç yıl sonra pilinizin şarj performansı ister istemez düşecektir.

SAR Nedir? N73'ün SAR değeri kaç?

SAR: Specific Absorbation Rate (Özgül Soğurma Hızı) anlamına gelir. Canlı dokunun kg başına soğurduğu enerjiyi (aslında güç demek daha doğru ama bunu anlaması daha kolay oluyor diye enerji dedim) ifade eder. Elektromanyetik enerjinin canlı dokular tarafından soğurulduğu kanıtlanmıştır. Bu soğrulma ısı olarak açığa çıkar. Telefonla uzun süre konuşunca yanağınızın terlemesinin nedeni budur. SAR için bir limit değer belirlenmiştir ve tüm üreticiler de buna uymak zorundadır. Bu limit, eğer yanılmıyorsam 2W/kg'dır. N73'ün SAR değeri 1.13W/kg'dır.

Nokia'nın ürettiği diğer telefonların SAR değerlerine ait bilgiler:

Hafıza kartına yüklenmiş ve uygulama yöneticisinden silinemeyen temaları veya programları nasıl sileceğim?
1 - Telefonu PC ye data kablosunu kullanarak bağlayın.
2 - "Data Transfer (Veri Aktarma)" modunu seçin. (diğer telefon modelleri için bu mod ; telefonun bir USB gibi olduğu/kullanıldığı/davrandığı seçenektir)
3 - PC nizin "gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğinin açık olduğundan emin olun.
(Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız : windows explorer dan Tools(Araçlar)-->Folder Options(Klasör seçenekleri) ne gelip ->Wiew(Görünüm) sekmesini tıklayın.
Buradaki ekranda "Show hidden files and folders(Gizli dosya ve klasörleri göster" opsiyonunu seçin)
4 - PC den, My Computer (bilgisayarım)> Removable Disk (the memory card) [çıkarılabilir disk(hafıza kartı)]> Private [(it's a hidden folder(bu gizli bir klasördür)] > 10207114 > Import a gelin
5 - Şimdi isimleri karmakarışık -örneğin : dc60815d47351ce2 -olan bir çok klasörünüz olacak . Her klasör 1 temaya karşılık geliyor.
6 - Her klasörü açtığınızda içeriğinde 4 dosya göreceksiniz : bir ayar dosyası , bir .mbm dosyası, bir .mif dosyası ve bir .skn dosyası.
Bu 4 dosya da isimlerinde temanın adı var. mesela benim "dc60815d47351ce2" klasörümde Pink_Seaflower_3250.mbm, Pink_Seaflower_3250.mif ve Pink_Seaflower_3250.skn dosyaları var ve bu da "dc60815d47351ce2" klasörümün "Pink Seaflower" temalarından birinin klasörü olduğunu gösteriyor.
7 - Silmek istediğiniz bir temaya geldiğinizde "Import" klasörüne geri dönün ve tüm tema klasörünü silin. Tıpkı benim "pink seaflower" temasını silmek istediğimde, tüm "dc60815d47351ce2" klasörünü sileceğim gibi.
8 - Telefonunuzu güvenli bir biçimde çıkarın (PC den ayırın)
9 - Boş tema galerisinin keyfini sürün

Bu yöntemi 3250 telefonumda denedim ve kusursuz çalışıyor. Telefonumu çıkardıktan (PC den ayırdıktan) sonra telefonda "temalar" klasörünü açtım ve sildiğim tüm temalar gitmişti.
Diğer telefonlar için "10207114" ana klasörü farklı isimde olabilir. Yapmanız gereken şey "Import" alt klasörünü içeren klasörü bulmaktır.

Tam ekran olmayan oyunları nasıl tam ekran yapabiliriz?
"Oyunu indirin ve sağ tıklayıp "birlikte aç" diyip winrar ile açın (oyunu extract etmeyin). "Meta-inf" folderına tıklayın ve "manifest.mf" isimli dosyayı "notepad" programı ile açın (eğer .mf uzantılı dosyaları Notepad ile ilişkilendirmedi iseniz, -bunu yapmak için- ilişkilendirmelisiniz). Sonra aşağıdaki satırları dosyanın sonuna ekleyin:

Nokia-MIDlet-Original-Display-Size: 176,208
Nokia-MIDlet-Target-Display-Size: 240,320

Sonra kaydedin (save). WinRar size "dosyanın değiştirildiğini ve arşivi güncellemek isteyip istemediğinizi" soracak. "Evet" deyin ve sonra oyunu yükleyin(install)

İlk satır, siz oyunu aldığınızdaki oyunun boyutudur/çözünürlüğüdür. İkinci satır sizin telefonunuzun boyutudur/çözünürlüğüdür (ekranının) . Eğer oyun 240,320 boyutunda ise (N73 boyutu) bunu ilk satıra koyun ve mesela N80 telefon için ikinci satıra (ikinci satır dememiş orijinal metinde ama mantıken öyle olmalı) 352,416 koyun. Eğer oyunu yüklediğinizde doğru boyutta değilse ; bu , orijinal boyutun sizin olduğunu düşündüğünüz boyutta olmadığından kaynaklanabilir. 176,208 i veya 240,320 yi deneyin ya da nadir durumlarda N80 için satırları hiç koymamayı deneyin."

LCG JukeBox diye bir müzik çalar var. Ama bir türlü kullanmayı beceremedim. Bilgi verebilir misiniz?
LCG jukebox programı hakkında detaylı bilgi:

1- Dilini Türkçe Yapmak

Ekran şarkının çalınacağı görüntüdeyken 0 (sıfır) tuşuna basıyoruz ve joistik ile en alttaki language kısmına geliyoruz. Languagenin üzerinde iken joistiği sağ tarafa iterek Turkish yazana kadar gidiyoruz. Son kısımda zaten. Dil Türkçe oldu

2- Şarkıları çalmak

Ekranın sağ alt köşesinde çıkış ve sol alt köşesinde menü yazdığı görüntüde 4 tuşuna basıyoruz. Şakılarınızı sakladığınız klasöre joistik ile geliyorsunuz. Mesela ben E de Müzik klasörü diye oluşturmuştum. Müzik klasöründeki şarkılarının tamamını çalmak için üstüne gelip joistiğe tıklıyoruz. Şarkı çalmaya başlıyor. Müzik klasörünüzün içinde eğer başka başka klasörler varsa müzik klasörünün üzerine gelip joistiği sağa itekliyoruz. Böylece klasör içindeki klasörleride görmüş oluyoruz. Yine çalmasını istediğimiz klasöre joistik ile tıklıyoruz.

N73 ün kendi müzik çalarına göre en önemli artısı:

N73 müzik çalarında 100 adet şarkı içinden çalmasını istediklerimizi çalması için çalma listesini elle tek tek oluşturmamız gerekiyor. Ama LCG jukeboxda çalmak istediğimiz klasörün içine şarkıları dosya yönetici ile seçip lcg jukeboxda bahsettiğim şekilde çalma listesi için uğraşmadan hemen çalmasını sağlayabiliyoruz.

Network'ten ekleme: Ben de zamanında kullanmıştım bu yazılımı. AD-41 ile beraber düzgün çalışmıyordu. Tuşları tam olarak kumanda edemiyordu. Hâlâ öyle mi bilemeyeceğim. Artıları da var tabii ki.
 


Kingmortall

Kingmortall

Üye
saolasın kardeş güzel paylaşım :oke:
 
ThE VeNoM

ThE VeNoM

Üye
    Konu Sahibi
soal kardeş sende saolasın ;)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt