Sözleşmeli Askerlik Sürprizi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
    Konu Sahibi
Sözleşmeli Askerlik Sürprizi
İşte yeni modelin detayları



“Profesyonel ordu”, “Bedelli çıkacak mı?”, “Tek tip askerlik nasıl olacak?” tartışmaları sürerken Milli Savunma Bakanı’ndan sürpriz bir açıklama geldi. Bakan Gönül, “Sözleşmeli er” adını verdikleri bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi

Tek tip askerlik modeli üzerine tartışmalar sürerken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül adını “sözleşmeli er modeli” koydukları yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını yönünde sürpriz bir açıklama yaptı. Gönül, vatani görevini tamamladıktan sonra askerde kalmak isteyen yurttaşların sözleşmeli er statüsünde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir süre daha istihdam edileceğinin öngörüldüğünü belirterek, “Konuyla ilgili yasal düzenleme en kısa sürede TBMM’ye sevkedilecek. Model başarılı olursa, profesyonel askerlik için önemli bir adım olacak” dedi.

Sözleşmeli ere maaş ve ikramiye verilecek

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözleşmeli er modelinde maaş ve ikramiye verilmesinin de planlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Kanun henüz hükümete sevk edilmiş değil, ama en kısa sürede Bakanlar Kuruluna sevk etmeyi istiyoruz. Bu model, uzman çavuşlarla alakalı değil, daha başka bir statü. Bakanlığım ve Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan’ın talimatı ve verdiği kıstaslar çerçevesinde model üzerinde çalışıyor. Profesyonelleşmeyi hep istemiyor musunuz? Bu önemli bir adım. Askerlik hizmeti bittikten sonra devreye girecek ve er askerliğe ücretle devam edecek. Önce belirlenecek sürede sözleşme yapılacak, daha sonra ayrılırken kendilerine bir ikramiye verilecek ve sözleşme bittiğinde devletle alakası kesilecek. Karşılıklı isteğe bağlı ve yaş sınırı olacak. Alacakları ücrete ilişkin rakam kanunda belli edilecek.”

Zorunlu askerlikten vazgeçilebilir mi?

Gönül, “Bir süre sonra zorunlu askerlik uygulamasından vazgeçilebilir mi?” sorusuna ise “Bakalım model muvaffak oluyor mu? Muvaffak olursa, ondan sonraki iş” diye karşılık verdi.

Genelkurmay Başkanı Koşaner itiraz etmişti

Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı’nı devraldığı Ağustos ayında yapılan törende, tek tip askerlik modelini gerçekleştirmek istediklerini ifade etmişti. Koşaner o konuşmasında profesyonel ordu sisteminin paralı askerlik olarak değerlendirilmesine karşı çıkmıştı. Hükümet’in tek tip askerlik modeli üzerine yaptığı eleştirilerin ardından Hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri yeni bir model arayışına girmişti.

Levent İÇGEN / VATAN
 


Samsun55''

Samsun55''

Üye
Okul Eğitim sisteminden başla askeriyeye bütün sistemleri değiştiriyolar ne yapmaya çalışıyolar anlamış deyilim :)
 
X-LifeHard

X-LifeHard

Üye
    Konu Sahibi
Avrupa Birliği :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt