Sony Ericsson XPERIA Arc Detaylı İnceleme

Sponsorlu Bağlantılar

shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
Sony Ericsson XPERIA Arc Detaylı İnceleme
GİRİŞ
En iyi 3 cep telefonu üreticisinden birisi olan Sony Ericsson çok zor zamanlar geçirdiği oluyordu.Fakat ciddi bi yeniden yapılanma ve sektörünün en yüksek kalitedeki ve android işletim sistemine odaklanarak tekrar arzu edilebilen cihazlar yaparak kendi yollarını buldular.Xperia x10 şirketi kurtarmak için oldukça fazla değişiklik yaptı şimdi ise sıra Xperia Arc'da.


Sony Ericsson'un üst düzey donanım kullanabildiğini bildiğimiz için şu anda bunun gerçekleşmesi daha kolay gibi görünüyor.Yazılım güncellemelerini muhteşem olmasada,son zamanlarda çıkan akıllı telefonları fiyatlarına göre oldukça kaliteliler.
Yinede en yüksek kalite yarışında hiç bu kadar yoğun olmamıştı.Bu yüzden geçen seneki Xperia X10 ile aynı yerde durmak için bile belirgin bir performans artışı Arc için gerekliydi.Neyseki tablodanda anlaşılacağı gibi bu sorun çözülmüş gibi görünüyor.
Bir bakışta Sony Ericsson Xperia Arc:
* Genel: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 850/900/1900/2100 MHz, 7.2Mbps HSDPA, 5.76Mbps HSUPA
* Boyut: 125 x 63 x 8.7-10 mm, 117 g
* Ekran: 4.2" 16M-color TFT capacitive dokunmatik ekran, 854 x 480 pixel
* İşlemci: Qualcomm MSM8255 1 GHz Snapdragon platform
* İşletim Sistemi: Android 2.3 (Gingerbread)
* Hafıza: 287MB depolama, 512MB RAM, microSD card , 8GB card kutuda dahil
* Kamera: 8 megapixel auto-focus LED flash'a sahip kamera, Yüz saptama ve dokunarak odaklanma; 720p ve 30fps'de video kaydı
* Bağlantı: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 with A2DP, standard microUSB port,A-GPS ile GPS alıcı, 3.5mm kulaklık girişi, microHDMI girişi
* Diğer: Sony Ericsson Timescape UI, built-in accelerometer, proximity sensor, Sony Mobile Bravia engine, multi-touch desteği, scratch-resistant yüzey

Multi-touch yoksunluğu ve daha az RAM'e sahip olduğundan dolayı rakiplerinden çoğu X10'u alt ediyorlardı.Xperia Arc sadece bunları düzeltmekle kalmadı ayrıca ekran boyutunu genişletti ve daha iyi görüntü kalitesi için Bravia engine'i tanıttı.





Belden aşağı doğru daraltılmış ve ilginç kavisli tasarımı ile sınıfına yeni bir dokunuş katıyor.Artık microHDMI girişi ve X10 ile aynı kapasitedeki kamerası ile Arc gerçekten güçlü bir yaratık.
Evet yüksek umutlar ve şevk ile donanım bölümüne geçiyoruz.
Sony Ericsson XPERİA Arc'ın boyutları:
125 x 63 x 8.7mm boyutlarıyla Sony Ericsson XPERIA Arc neredeyse 4.2 inç lik bi ekranı olan bir cihazdan bekleyebileceğiniz bir büyüklükde.Tepesi diğer rakiplerine göre çok az geniş ancak dikkatle baktığınızda bunu rahatlıkla farketebilirsiniz.
Eğer siz Arc'ın 8.7 mm oluduğunu düşünüyorsanız sizi uyarmalıyız çünkü bu Sony Ericsson'un bir pazarlama taktiği olarak cihazın tam ortasından yani en ince yerinden ölçülmüş kalınlığıdır.Kıvrımlı cihazın tepesi 1mm den daha kalın ölçümlerimize göre 10mm kalınlığında.Yinede diğer akıllı telefonlara göre oldukca ince ve yüksek teknokoji ürünü olmasından gayet memnunuz.Sadece yanlış reklam ürünü materyallerin yüzünden bu cihazı düşürmemelisiniz.

Sony Ericsson XPERIA Arc 117 gram ağırlığı ile oldukca hafif bir cihaz.Eğer cebinizde çok ağır cihazlar taşımayı sevmiyorusanız Sony Ericsson'a kesinlikle minnetdar kalıcaksınız.
Dizayn ve yapım
Sony Ericsson XPERIA X10 çok çirkin değildi,fakat onun yerini alan Arc kesinlikle sıradışı görünüyor.İnce ve parlak plastik yeni cihazı gerçekten güzelleştirmiş ve arka plakada kullanılan eğim ve renklendirmede hoş bir dokunuş olmuş.






Bu dizaynın olumsuz yanlarıda var.Parlak plastik üzerinde parmakizi kolay kalabiliyor ve gövdede hiç metal kullanılmamış.Yinede genel olarak sonuç oldukca memnun edici.

Görüntü bir adım önde
Ön kısım nerdeyse tamamen 4.2 inç lik 16M renkli FWVGA çözünürlüklü (854 x 480) LCD ekran ile kaplı.Dokunmatik ekranında kapasitif teknolojiyi kullanıyor yani hassaslık konusunda bi sorun olmayacağını tahmin edebilirsiniz.Bahsettiğimiz gibi bu sefer multi-touch desteğide dokunmatik kontrolünün önemsendiği için kullanılmış bu konuda da endişelenicek bir şey yok.
Dubbed Reality görüntü Arc'ın görüntü kalitesini keskinlik ve kontrastı arttırarak geliştirmesi beklenen Sony Bravia Mobile motoru ekrandaki en ilginç şey.Başka bir şık basın duyurusu terimi değilde gerçekten iyi bir iş çıkarmasından memnunuz.Bunun yanlızca fotoğraf ve videolarda işe yaradığınıda aklınızdan çıkarmamalısınız ki en çok gereken yerlerde bunlar zaten.
En iyi açıdan bakıldığında XPERIA Arc ın görüntüsü kesinlikle piyasadaki en iyi ekranlardan birisi.iPhone 4 ün Retina ekranından daha canlı kırmızı ve yeşillere sahip ve renk canlılığını Samsung'un SuperAMOLED ekranlarına bile tercih edebilirsiniz.(Yinede biz hala Nokia'nın ClearBlack ekranlarını renk üretiminde şampiyon olduğunu düşünüyoruz.)





Elbette bir LCD ünitenin doğal kontrastı bir amoled ekranla boy ölçüşemez fakat bu sınıra rağmen Sony Ericsson harika bir iş başarmış.Buradaki fark X10 un ekranı yada çoğu diğer LCD üniteler kadar değil.
Yinede Gerçekçi ekranlar bakış açılarına göre problem yaşıyorlar.Yarıştaki avantajını en iyi açıdan bakıldığında elinde tutuyor fakat açı genişledikce bunu kaybetiyor.Ekrandaki yazılar hala görülebilir kalabilir fakat kontrast çabucak azalıyor ve renkler çok bozuluyor.Bu iPhone 4 ve günümüzün en iyi iki AMOLED teknolojisine (ClearBlack ve SuperAMOLED) sahip cihazlarda görülmeyen ve hoş olmayan bi efekt.
Bahsettiğimiz şey hakkında daha iyi bir fikir sahibi olmanız için XPERIA Arc'ın ekranı ile Galaxy S ve iPhone 4'ün ekranlarını karşılaştıran bir video hazırladık.Arc ın bakış açısı değiştikce hemen kaybettiği kontrastı fark edebilirsiniz.


Genel olarak Sony Ericsson XPERIA Arc ın ekranında X10 a göre gözle görülür bi yenileme yaptığını görebiliyoruz ve bu yeniliklerden gayet memnunuz.Fakat geniş açılarla baktığımızda ekstra bi canlılık olmamasından dolayı piyasadaki en iyi olma şansını kaybetiyor.
Kontroller iyi
Sony Ericsson XPERIA Arc ın ekranının altında X10 ile aynı tuşlar olduğunu görüyoruz.Bir geri tuşu,uzun basıldığında açık uygulamaları gösteren bir Home tuşu ve birde menü tuşu bulunuyor.



Bahsettiğimiz 3 tuş yeterince geniş ve ince olmasına rağmen kullanış bakımından bir sorun yaratmıyor.
Ekranın üzerinde bir yakınlık sensörü ve kulaklık bulunmakta.Sony Ericsson'un tasvirine göre orada birde çevre ışığı sensörü bulunmalıymış fakat bizdeki ünitede ekran otomatik parlaklık kontrolü yoktu.Cihazın son versyonunda bunun değişip değişmeyeceğini göreceğiz.


XPERIA Arc'ın sol kenarında 3.5mm'lik standart ses girişi bulunmakta.Bu girişi kapatan herhangi birşey yok yani kulaklığınızı takarken karşınıza çıkacak bir engel yok.


Sony Ericsson XPERIA Arc'ın tepesinde ufak bir güç tuşu ve microHDMI girişi bulunmakta.Boyutunun ufak olmasına rağmen güç tuşunun kullanılışında bir sorun yok.Ne yazıkki HDMI kablosu kutunun içinde sağlanmayacak (yada resmi çıkış gösterecek) bu yüzden eğer resimlerinizi ve videolarınızı bir HDTV'ye göndericekseniz bu kabloyu kendiniz almalısınız.




XPERIA Arc'ın sağ kenarında korumasız bir microUSB girişi,LED durum ışığı,ince bir ses açma kapama tuşu ve minik bir kamera tuşu var.Resim çekme gücüne bakarak XPERIA Arc'ın alışmanızı gerektirmeyen daha büyük bir tuşu olmasını tercih ederdik.Ancak bu yüzden XPERIA Arc'ın çok fazla puanını kırmayacağız.Sonuçta rakibi olan çoğu cihazın bir kamera tuşu bile yok.(İPhone 4,Desire HD,Galaxy S)



Bizi daha çok ilgilendiren şey 8 megapixel kamera lensinin arkadaki yeri cihazın kenarına çok yakın olması ve buda resim çekerken araya parmağınızın girmesine neden olabilir.Resim çekerken oldukça dikkatli olmalısınız ve sadece telefonun üstüne iki parmağınızı koyarak resim çekmelisiniz.Bu iPhone 4'ün yaygın problemlerinden birisi.


Bataryayı kaldırdığımızda ne yazıkki sistem çalışırken zarar vermeden çıkarılamayan microSD boşluğu,sim kart boşluğu ve aktif ses iptali için kullanılan 2. mikrofon gözeneği ortaya çıkıyor.Batarya kapasitesi 1500 mAh ve 430 saate kadar bekleme süresi ve 7 saate kadar konuşma süresi olduğu söyleniyor.bu rakamları kesinleştirmek için daha çok zaman geçirmemiz lazım fakat bizdeki önsürümü bu işi gayet iyi başarıyor ve ortalama bi kullanımla 3 günden fazla dayanabiliyor.

Sonuç olarak XPERIA Arc'ın kontrolü oldukça iyi.Cihaz geniş olmasına rağmen kullanımı rahat ve eğer rahatsız kamera lensinin yeri ve ufak kamera tuşu sorunu olmasa mükemmelliğe neredeyse ulaşmış olabilirdi.


Kullanıcı arabirimi:Gingerbread bayrağı ele alıyor
Sony Ericsson XPERIA Arc şirket akıllı telofonlarında iki önemli değişiklik yapıyor.Android in Gingerbread olarak adlandırdığı yeni 2.3 versiyonu ile çıkış yapıyor ve Mediascape arayüzünü başından savıyor.Herkes için konuşamayız fakat bizce kesinlikle adil bir takas olmuş.
Sony Ericsson hala ürünlerini ayırt edilebilir yapan Timescape'e sahip ve Mediascape'i def etmek muhtemelen gelecek Android güncellemelerinin gecikmesini azaltabilecek.Buda muhtemelen XPERIA Arc'ı yazılım bakımından X10 a göre daha dengeli bir ürün yapacaktır.
Başlangıç için XPERIA Arc ın kullanıcı arayüzünü tanıtan kısa bir tanıtım videosu hazırladık.

İlk bakışta Android 2.3 Gingerbread'ın getirdiği değişikleri farketmek çok kolay değil.Yeni sürüm birçok uygulama getirmesinin yanı sıra platform oyunlarının kapasitesini arttırıyor.Ancak arabirim araçları sert bir şekilde değişmiş değil ve Sony Ericsson'un tamamıyla yaptığı değişiklikler bu değişikliklerin farkına varmayı zorlaştırıyor.



Biz özellikle XPERIA Arc'ın sunduğu genel bakış modunu sevdik.Ekranı uzaklaştırarak 5 bekleme ekranını hoş bir efektle tek bir ekranda toplayabiliyorsunuz. Bütün ıvır zıvır ne varsa oraya toplayabilir ve ona tıklayarak bulunduğu ekrana geçebilirsiniz.
Fonksiyonlar bakımından ve HTC Leap'in bakışına veya samsung Galaxy S'dekine benzer.Ancak bu ıvır zıvır'ın hangisinin hangi sayfada olduğunu gösteren bir mini ekran yok.Bunun yerine tüm ıvır zıvır rastgele dağıtılmış durumda böylece boş yerleri daha faydalı kullanabilirsiniz ve yinede kolayca basılabilecek kadar büyük kalıyorlar.

Sıradaki fark ettiğimiz şey ana ekrandaki 4 adet takılı kısayol.Bunlar 5 ana ekran banelindede görülebilir ve bunlar tek bir ikon yada içinde birden fazla şey olan klasörler olabilirler.
Klasör yaratmak diğer iOS cihazlarındaki modellere benzer olarak oldukca basit.Bir ikonu tut ve diğerinin üzerine sürükle.Bir pencere ortaya çıkıcak ve sizden bir ikon seçmenizi ve seçtiğinizde otomatik olarak klasör için bir isim önerisinde bulunacaktır.Elbette bu ismi değiştirmekte sizde özgürsünüz.



Ayrıca öğeleri ana ekranda taşırken,klasörde sıralarken yada onları silerken yeni birçok animasyon eklenmiş.Gingerbread'ın içerdiği ekrankoruyucu bulunmamakta fakat istediğiniz kadarını Android Market'ten indirebilirsiniz.
Uygulama çekmecesini açtığınızda sol aşağı köşede yeni bir kısayol göreceksiniz.Bu size ikonların nasıl sıralanacağını seçmenizi sağlayacak ayrıca kendiniz otomatik seçeneklerdende yararlanabilirsiniz (alfabetik,en çok kullanılan yada en yeniye göre yüklü olanlar) yada siz istediğiniz şekilde manuel olarak ikonları sıralayabilirsiniz.

Yeni bir Sony Ericsson uygulaması olan LiveWare önceden yüklü olarak XPERIA Arc ile birlikte geliyor.Bu uygulama cihazınıza bir aksesuar bağlandığında nasıl davranması istiyorsanız ona göre değiştirebilirsiniz.Yüklediğiniz uygulamalardan herhangibirinin seçtiğiniz bir aksesuar bağlandığında otomatik açılmasını sağlayabilirsiniz.Örneğin her kulaklık taktığınızda müzik çalar otomatik açılabilir.


XPERIA Arck'daki büyük bir arabirim değişikliğide yazı seçimi.Gingerbread seçili yazının iki yanına işaret yerleştirerek tamamen yeni bir şey getirmiş.Bu ikisini kullanarak kolayca yazıları seçebilirsiniz.Bu hiçbir zaman bu kadar kolay olmamıştı.


Genel olarak Sony Ericsson XPERIA Arc görkemli bir performans gösteriyor.çiple eşlik edenQualcomm MSM8255 Snapdragon Sistem 1 GHz Scorpion İşlemci ve Adreno 205 GPU ile güçlendirilmiştir.



Ancak bu sentetik ölçütler çok fazla sizi ilgilendirmeyebilir.Gerçek hayattaki performans asıl önemli olan şey ve XPERIA Arc bu konudada oldukça iyi.Daha geliştirme aşamasında olmasına rağmen cihaz hiç donma yada takılma göstermedi.
8MP Kamera
XPERIA Arc lensin yeri nedeniyle kullanış açısından biraz zarar görmüş olabilir ama yinede cihazın satışı için anahtar niteliği taşıyan özelliklerinden birisi.Samsung INNOV8 da 2 öncesinden beri var olmasına rağmen 8 megapixel otofokuslu kameraları yükseklerde nadiren görüyoruz.
Ancak kullanıcı arayüzü olarak Arc'ın kamerası neredeyse hiç yeniden dizayn edilmemiş.Şimdi sağda 5 adet popüler özelliklerin bulunduğu bir çubuk var.Solda ise en son çekilmiş fotoğrafların bulunduğu bir çubuk var.Dipde ise kamera ile video modu dönüştürücüsü bulunmakta.




Menü tuşuna basarak fokus modu,beyazlık dengesi,coğrafi etiketleme ve görüntü sabitleyici gibi extra özellikler bulabilirsiniz.Ayrıca sınıfındaki cihazlardada beklenen gülümseme algılayıcıda XPERIA Arc'da bulunmakta.
Resim kalitesi oldukca iyi olmasına rağmen çevremizdeki çok iyi olmayan hava koşulları nedeniyle tam bir hüküm vermemize engel oldu.Şunuda onaylayabilirizki XPERIA Arc'ın çekimlerinde detaylar oldukça iyi ve renk dengesi ile canlılık mükemmel gibi görünüyor.


Birkaç Sony Ericsson XPERIA Arc resim örnekleri

Gürültü seviyesi çok kötü değil yinede gürültü azaltma biraz fazla sert gibi.Yinede daha Arc'ın çıkmasına birkaç ay var ve son ünitelerin daha iyi resim kalitesi sağlayacaklarını umuyoruz.Elbette Nokia N8 in yanına bile yaklaşamasada akıllı kameralı telefonlar arasında gümüş madalya alma şansı çok yüksek.
HD video kaydı
HD video kaydı son zamanlarda oldukca popüler oldu ve XPERIA Arc'da bunu 30fps ile oldukca iyi yapmış.Videolar oldukca pürüzsüz ancak biraz kontrasttan ve detaydan eksik gibi görünüyor.Bunlarda ufak bir ince ayarın halledemiyeceği şeyler değil diye umuyoruz.


XPERIA Arc'la çektiğimiz 720p lik video örneğine bi göz atın.Tekrardan hatırlatalım bu daha önsürüm ve hava koşullarıda tam olarak mükemmel sayılmazdı .

Evet arkadaşlar konu elbette yabancı bi siteden alıntıdır fakat çeviri tamamen bana aittir.Umarım beğenmişsinizdir.

Fiyatları ise
Mavi rengi 436 €
Grisi 455 €
 
  • Beğen
Tepkiler: ilkayyy17, birzalim3448, BL@DE02 ve 5 diğerleri


Captain

Üye
ellerine sağlık kardeş :)
işte Sony Ericsson :D
 
shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
Rica ederim telefon benim cidden çok hoşuma gitti hatta eğer imkanım olursada alabilirimde yanlız başka kimsenin pek ilgisini çekmemiş gibi.
 

Captain

Üye
shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
Haklısın valla 5800 yada n8 tanıtım felan yapsam 1000 kişi teşekkür eder hala :D birazda benim şanssızlığım şu konuyu nadir abi açsa en az 100 kişi teşekkür etmişti şimdiye kadar :)
 
Uruloki

Uruloki

Üye
bence bir konuyu teşekkür için açma sn aç yönetim görsün yeter
 
shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
bence bir konuyu teşekkür için açma sn aç yönetim görsün yeter
Konuşmalarım biraz yanlış anlaşıldı galiba benim gerçekten öyle bi amacım yoktu dedim ya öyle bi derdim olsa N8 inceleme açardım birsürüde teşekkür alırdım ama konuya kimsenin ilgi göstermemeside biraz üzdü beni açıkcası Cep telefonları genel bölümündede açtım bu konuyu 1 tane yorum bile yapılmadı şu an kaçıncı sayfada bilemiyorum artık :S
 

Captain

Üye
Konuşmalarım biraz yanlış anlaşıldı galiba benim gerçekten öyle bi amacım yoktu dedim ya öyle bi derdim olsa N8 inceleme açardım birsürüde teşekkür alırdım ama konuya kimsenin ilgi göstermemeside biraz üzdü beni açıkcası Cep telefonları genel bölümündede açtım bu konuyu 1 tane yorum bile yapılmadı şu an kaçıncı sayfada bilemiyorum artık :S

boşver kardeş ya :)
 
Uruloki

Uruloki

Üye
SE artik eskisi kadar tutulmuyor ama dedigin gibi samsung ya da nokia konusu acsan olur yorumdu tsk filan
 
yunuss.10

yunuss.10

Üye
bu cihaz manyak bişey olmuş ya :box :ehe bu forumda SE kullanan sayısı çok az bu yüzden pek girmiyom , DH'de inanın bana samsungtan fazla SE kullanan var :hmmm
 
ceset

ceset

Üye
SE turkiyede sorunlu zaten, her yerde bulmak zor SE turkiye genel bayii ile sikinti icerisinde malum.

Cihaz manyak bir sey de su satis politikasi olmasa.. birde xenon ile destekleseler o kamerayi cok daha iyi olurdu.

Bende SE symbian a gectim fakat aklim hala SE nin java tabanli telefonlarinda :D Modding yuzunden.. Istedigim gibi istedigim sekil modding yapiyordum. Zaten gerek DH olsun, kapanan MF sitesi olsun bir cok yabanci site olsun.. genelleme yaparsak kullanicilarinin en cok modding ettigi markadir se..

Paylasim icin tesekkurler.
 
shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
haklısın telefona o eşşek gibi xenon flashı koyup o güzel görüntüsünü mahvetmeyip Exmor R gibi muhteşem bişey koymuşlar ;)
 
ceset

ceset

Üye
Pardon gozden kacmis :D
 
yunuss.10

yunuss.10

Üye
daha exmor'un ne olduğunu bilmiyoz yorumsuz ... :ehe
 
-->SEİDS

-->SEİDS

Üye
bisikleti satarım,genede alırım bunu yaaa !!
Bide mobil-forum kapandımı arkadas ?
 

onur407

Üye
Herkes telefondan anlasaydı daha kötü olurdu.Düşünsene 5800 gibi herkesin elinde vivaz,bence olmuyo, Boşver SE yi sadece değerini bilenler kullansın.
 

barann79

Üye
çok güzel çevirmiş arkadaşımız. şuan cihaz mükemmel görünüyor, n8 telefonumu sattım, sanırım bu telefon piyasaya çıkınca alacam :)
 
shadow_170

shadow_170

Üye
    Konu Sahibi
teşekkür ederim işte sony ericsson un farkı n8 sattırıp aldırır ama sizce kimse Arc satıp n8 alırmı ?? Bide hala en iyi nokia diyolar yazık.(baran en iyisini yapıyosun yanlış anlama :) )
 

barann79

Üye
sony telefon hiç kullanmadım şimdiye kadar. umarım bu telefonu alınca n8 i aramam :) . ama almadan önce siz ve sizin gibi telefonu kullanan arkadaşların yorumlarını dikkate mutlaka alacağım. Analizlere göre sistem performansıda iyi ve bu performansın gelişmiş olması sanırım sonraki android versiyonlarını destekleyip güncellenmesi içindir.

Benim için işletim sistemi(android), bataryası uzun ömürlü, tasarımı güzel, fotograf çekimi kaliteli olsun yeter. Bunların hepsi şuan bu telefonda var :)
 


Üst Alt