Solucan, Truva Atı, Casus Yazılım ve Virüsler Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Solucan, Truva Atı, Casus Yazılım ve Virüsler Hakkında
Bu konuda, virüsleri, solucanları, casus yazılımları ve diğer hangi tür kötü niyetli yazılımlar bulunduğunu, sisteminizi korumak ve bunların sisteminize sızmasını önlemek için neler yapabileceğinizi ve sisteminize sızmaları halinde neler yapabileceğinizi öğrenelim.

Bilgisayar virüsleri, kendi kendilerini kopyalayarak çoğaltan programlardır. Bilgisayarınızdaki bir virüsün kendini kopyalamasının olası sonuçları, bilgisayarınızda saklamakta olduğunuz dosyaların imha olması, işletim sisteminin bozulması ve daha kötü ihtimalle, ağın hizmet dışı kalması ya da çökmesidir.

Solucanlar, tipik olarak kullanıcılara fark ettirmeden işlev görür ve kullandıkları yayılım yöntemine göre sınıflandırılabilirler. Solucanlar, diğer kötü niyetli yazılımların, sisteminize ve ağınıza erişmesine izin veren arka kapılar açarlar.

Truva Atı, yapacağını iddia ettiğinden çok daha fazlasını yapan ve bilgisayarın güvenliğine zarar veren ya da güvenliğini tehlikeye atan yazılımlardır. Truva atı programları, kendilerini türetmez ya da kopyalamazlar.

Günümüzde, arka kapı programları, en yaygın ve en tehlikeli Truva atı programı çeşididir. Bu programlar, etkilenmiş makineleri, LAN ya da internet aracılığıyla dış kontrole maruz bırakan uzaktan yönetim araçlarındır. Bazen, yasal uzaktan yönetim programları ile aynı şekilde çalıştıkları için, algılanmaları zor olabilmektedir.

Casus Yazılımlar,Reklam destekli bilgisayar yazılımları olarak da bilinen Casus Yazılımlar, genellikle reklam amaçlı olarak, kullanıcının bilgisi olmadan, internet bağlantısı aracılığıyla, kullanıcı bilgilerini gizlice toplarlar.

Casus yazılım, kullanıcıların, ürünü, başka bir şey yüklerken farkında olmadan kurmaları açısından Truva Atına benzemektedir. Bir casus yazılım mağduru olmanın sık karşılaşılan bir yolu da, günümüzde mevcut olan eşdüzey dosya paylaşımı ürünleridir.

Virüsler, casus yazılımlar ve kötü niyetli yazılımlardan kendinizi korumanın ilk adımı, bunların sisteminize nasıl bulaştığını anlamaktır.

Güncelliğini kaybetmiş işletim sistemleri (OS'ler) ve uygulamalar, virüslerin ve kötü niyetli yazılımların içerisi girebilmesi için yollar barındırır. Bir işletim sistemi ya da uygulama güncellemesi her piyasaya sürüldüğünde, en güncel güvenlik tehditlerine cevap veren kodlar içerir. İşletim sisteminizi ve üçüncü taraflara ait uygulamalar da dahil olmak üzere bütün uygulamalarınızı, en güncel sürümlere göre güncellenmiş halde tutmak, işletim sistemi ve uygulamalarınızdaki açıkların sayısını azaltacak ve sizi, kötü niyetli yazılımlara daha az açık hale getirecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Reşwan ve Tuğrul Kütükçü


Salihyet

Salihyet

Üye
Geçen yıl yazılı sorumuzdu :)
 
Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Sınav kağıdını çekseydin be Salih merak ettim şimdi. Hani bu sınava da Din sınavındaki gibi cevaplar yazdıysan... :ehe:ehe:ehe
 
Salihyet

Salihyet

Üye
:ehe yok est. o sınavlar daha ciddi :D
 


Üst Alt