Sola UltraSlim JellyBean [EN HIZLI ROM]+ Bootloader Kaldırma + CWM

Sponsorlu Bağlantılar

evrim119

Üye
    Konu Sahibi
Sola UltraSlim JellyBean [EN HIZLI ROM]+ Bootloader Kaldırma + CWM
Merhabalar arkadaşlar.

Yaklaşık 2 aydır Xperia Sola MT27i kullanıcısıyım. Orjinal işletim sistemi olan 4.0.4 ICS kullanıyordum aldığım günden beri. Ama yavaşlığı, donmaları artık çok can sıkıcı olmaya başlamıştı. Ben de bugün araştırma yaptım ve bu rom'u buldum. Bulduğum sitedeki anlatım çok azdı. Araştırmalarım 8 saat sürdü ve sonunda yükleyebildim. İlk izlenim ve birkaç saatlik kullanımdan sonra telefona aşık oldum diyebilirim. Ve tüm yüklemeler için kendim bi anlatım hazırladım. Xperia Sola için anlatımlar bir hayyli az. Türkçe olanlar da yok denecek kadar az ve ben de anlatımı hazırlamışken de burada paylaşmak istedim.

ROM'un versiyonu 4.1.2 JellyBean. Ama çok hafif, çok stabil bir yazılım olmuş. Sola'daki tüm eksiklikler tamamlanmış, fazlalıklar temizlenmiş. Birkaç ekran görüntüsü de paylaşayım.















İncelemek isteyenler için ROM'u bulduğum adres

Yüklemek isteyenler için anlatıma başlıyorum.

Uyarı: Lütfen yüklemeye başlamadan önce hepsini okuyun. Çok daha sorunsuz şekilde ilerleyeceksiniz. Ayrıca her anlatımdaki gibi mesuliyet kabul etmiyorum. Benim telefonum canavar gibi :)

ROM'u yükleyebilmek için bootloader kilidini kaldırmak ve CMW yani ClockWorkMod'u yüklememiz gerekiyor. Her şeyin tamamlanması internet hızınıza göre değişecektir. Dosyalar biraz büyük çünkü.

Toplam 6 dosyaya ihtiyacımız var. Hepsini YandexDisk'ten rahatlıkla indirebilirsiniz.

boot.img [ ]
SuperUser v1.93 (.zip) [ ]
Usb driver (.inf) [ ]
CWM Installer 1.2 for Xperia Sola [ ] (Arşiv olarak indir'e tıklayın)
ROM dosyası (.zip) [ ]
SDK uygulaması [ ] (Arşiv olarak indir'e tıklayın)

---------------------------------
Bootloader Kilidini Kaldırma

Resmi Sony Ericsson sayfasındaki bilgiler Türkçe'ye çevrilererek anlatım sağlanmıştır.
( )

1.1) Telefonunuzda *#*#7378423#*#* tuş kombinasyonunu arama yaptığımız menüye tuşlayınız.
1.2) Gizli Servis Menüsü açılacaktır. Açılan menüden, "Service info > Configuration > Rooting Status" kısmına geliniz,
Eğer “Bootloader Unlock Allowed Yes” ise bu işlemleri yapabilirsiniz. Bu kontrol, telefonun bootloader kilidini açmamıza izin verip vermediğini öğrenmemizi sağlayacaktır.

2.1) Yukarıdan orjinal sayfayı açın ve sayfanın en altına inip “Continue” butonuna basın. Sizden istenilen bilgileri girin, mail adresinize bir kod gönderecektir.
2.2) Telefonunuzun IMEI numarasını girerken eğer hata verirse, son rakamı silin.
IMEI'nizi bilmiyorsanız öğrenmek için, arama yaptığımız menüden *#06# tuşlayınız.
Size vermiş olduğu Anahtar Şifresini lütfen bir yere kopyalayın, lazım olacak.

3.1) adresten en güncel Android SDK sürümünü indirip (veya yukarıdan indirip) adt-bundle-windows-***** klasörünün içindeki dosyaları (C:) Üzerinde SDK adlı bir klasör açıp o klasöre çıkartın.
3.2) SDK Manager.exe uygulamasını (yönetici olarak çalıştırarak) açın ve karşınıza çıkan güncelleme panelinden listenin en altında bulunan "Extra > Google USB Driver" paketini ve diğer kendiliğinden seçili olan paketleri yükleyin ve programı kapatın.

4.1) adresinden Usb driver‘ı indirin. (Veya yukarıdan)
4.2) Dosyayı indirdikten sonra arşivden çıkarın. Android SDK programını çıkartmış olduğunuz klasörü açın ve indirdiğiniz driver’ı “C:\SDK\sdk\extras\google\usb_driver“ konumundaki dosya ile değiştirin.

5.1) Telefonunuzu kapatın. Bilgisayarınızda PC Companion çalışıyorsa lütfen kapatın.
5.2) Telefonunuzun "fastboot modu"nu aktif yapacak tuşa basarken (genelde ses açma tuşu olur) diğer ucu bilgisayara bağlı olan usb kablosunu telefona takın.
5.3) Telefonunuzun bildirim ışığı veya şarj giriş yerinde bulunan ışık 'mavi' olunca elinizi tuştan çekebilirsiniz. Bilgisayarınız ilgili donanımı bulamayacak.
5.4) Siz bu kısımda bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisi'ni açıp, yüklenememiş olan sorunlu “?” gözüken sürücünün üstüne sağ tıklayıp “Sürücüyü Güncelle” kısmına tıkladıktan sonra kendiniz yüklemeyi seçeceksiniz ve yukarıdaki adımda kopyalamış olduğunuz .inf dosyasını seçip sürücünüzü güncelleyeceksiniz.
Herhangi bir uyarı çıksa da gene de yükleyi seçeceksiniz ve sürücünüzü güncelleyeceksiniz. (Eğer bu şekilde gözükmüyorsa bu adımı atlayın.)

6.1) Android SDK’nın yüklü olduğu dizinden
C:\SDK\sdk\platform-tools” klasörüne giriniz.
6.2) Windows 7 kullanıcısıysanız shift tuşuna basılı tutarak, açık olan “platform-tools” klasörünün boş bir yerinde sağ tıklayın, ve“Komut Penceresini Buradan Aç”a tıklayın.
6.2) Windows XP kullanıcısı iseniz komut sistemini açıp bu adresi kendileri elle girmek zorundadır. (Komut: CD\SDK\sdk\platform-tools)


7.1) Komut sistemine şu kodu yazınız ve Enter’a basınız.
fastboot.exe -i 0x0fce getvar version
Cevap olarak 0.3 yada 0.5 gözüküyorsa doğru şekilde bağlanmışsınızdır.
7.2) Şimdi yazacağınız kodun sonuna size verilen KEY’i ekleyin ve çalıştırın
fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xKEYBURAYA
Örnek; ” fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x6632791XE4574033

OKAY [ 6.328s]
finished. total time: 6.328s

benzeri bir yazı gördüğünüzde bootloader kilidiniz başarı ile kalkmıştır.

---------------------------------
ClockWorkMod Yükleme

1) Cihazınızda "Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri > USB Hata Ayıklama"
"Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri > Sahte Konumlar"
"Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen Kaynaklar"
özelliklerini etkinleştirin.

2) Cihazı bilgisayara bağlayın ve indirdiğiniz CWM Installer v1.2 klasörü içindeki "install.bat" dosyasını çalıştırın ve açılan komut satırındaki yönergeleri takip edin. (Ekte mevcut)


---------------------------------
ROM'u Yükleme

0) Yüklemeye başlamadan önce hala telefon açılıyorken (kart okuyucusu olmayanlar için daha kolay olur, kabloyla bağlarsınız), hafızanın ana dizinine (benim tercihim hafıza kartı olması) .zip dosyası olan ROM'u ve yine .zip dosyası olan SuperUser'ın son sürümünü atıyoruz.

1) boot.img Dosyasını Fastboot Aracıyla Flash'lama
1.1) boot.img dosyasını kopyalayıp, “C:\SDK\sdk\platform-tools” klasörüne yapıştırıyoruz. Telefonu kapatıp yeniden "fastboot modu"nda başlatıyoruz. (Ses açma tuşuna basılı tutarken usb kablosunu bağlayın)
Aynı klasör içinde boş bir yere shift tuşuna basılı tutarak sağ tıklayıp, "Komut Penceresini Buradan Aç" seçeneğini seçiyoruz.
1.2) Komut penceresi açılıyor. Ve "fastboot devices" yazıyoruz. Orada cihazı görüyoruz, ve artık başlayabiliriz.
1.3) Komut kısmına "fastboot flash boot boot.img" yazıyoruz. Ve işlemler tamamlanıyor. [OKAY], finished gibi şeyler görüyorsanız, exit yazıp çıkabilirsiniz. Telefonun da kablosunu çekin, eğer açılmaya yeltenirse kapatın (ki açılamayacaktır).

2) CWM'u Açma
2.1) Telefonu açma tuşuna basın, titreşim geldikten sonra ses kapama tuşuna sürekli basıp çekin. Birkaç saniye sonra yine bi titreme gelecek. O zaman basıp çekmeyi bırakabilirsiniz. Karşınızda azönce yüklediğimiz CWM var.

3) Wipe'lama
3.1) Ses açma ve kapama tuşlarıyla menüde yukarı aşağı hareket edebilirsiniz. Power tuşu da Enter tuşu görevini üstlenmekte.
3.2) Ana menüde "Wipe Data Factory/Reset" yerine gelip enter tuşuna basıyoruz. Sonra yes diyoruz.
3.3) Yine ana menüde "Wipe Cache" yerine gelip enter tuşuna basıyoruz ve yine yes diyoruz.
3.4) Sonra ana menüde "advanced"e girip "Wipe Dalvik Cache" yazan yere basıyoruz.
3.5) Bu işlemler bittikten sonra yine CWM'nin ana menüsüne dönüp, "apply update from zip" seçeneğinden içeri giriyoruz. Hafıza kartına veya telefonun kendi hafızasına artık nereye attıysanız o .zip dosyalarını, rom'u bulup seçiyoruz. Ve yükleme başlıyor.
3.5.1) Yükleme yapılırken ve bittiğinde yapılması gereken işlemleri genellikle developer'lar yazarlar. Ama uzun süre yeniden başlamazsa, ses açma ve power tuşları ile yeniden başlatabilirsiniz. Yeniden başladığı gibi tekrar CWM'yi açın.
3.6) Tekrar CWM'yi açtıktan sonra, yine aynı yerden SuperUser'ın son versiyonunu da flash'layın. Ve reboot suretiyle yeniden başlatın.

4.0) İlk açılışta gayet uzun süre bekleyebilirsiniz. Eğer 10 dakikayı geçerse yeniden başlatabilirsiniz. Ve açıldıktan sonra nadiren hata alınabiliyor. "initialbootsetup" adı altında telefonun ana ekranı gelmiyor. Bu durumda madde 2'den itibaren tekrarlayın. Yani kısaca ROM'u ve SuperUser'ı tekrar flash'layın. Sorun düzelecektir.
4.1) Tüm işlemler bitti. Hayırlı olsun.


Anlatımdaki bazı kısımlar internetteki diğer kaynaklardan derlenmiştir. Eksik kalan yerler olduğunda lütfen yorum yaparak bildirin. İyi kullanımlar. Teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: n000k


Ted

Ted

Üye
Merhaba öncelikle konu için teşekkürler. 5.4) adımda aygıt yöneticisinde " yüklenememiş olan sorunlu “?” " böyle bir kısımı bulamadım?
 
turancen

turancen

Üye
Kardeşim zamanında sola aldı, inanılmaz kasılıyordu, rom arayışa geçtim adam akıllı bir rom bulamadım, kardeşim sinirlendi gittik ona iphone 4s aldık :)
 

evrim119

Üye
    Konu Sahibi
Merhaba öncelikle konu için teşekkürler. 5.4) adımda aygıt yöneticisinde " yüklenememiş olan sorunlu “?” " böyle bir kısımı bulamadım?
Rica ederim, ben teşekkür ederim. Eğer yoksa o adımı atlayıp devam edin. Not düşmeyi unutmuşum. Kusura bakmayın :)

Kardeşim zamanında sola aldı, inanılmaz kasılıyordu, rom arayışa geçtim adam akıllı bir rom bulamadım, kardeşim sinirlendi gittik ona iphone 4s aldık :)
Benimki de kasmaya başlamıştı. Neredeyse ayda bir format istiyor cihaz. İşlemci iyi ama ram'den kaybediyor. iPhone'dan hoşlanmıyorum maalesef :D
 
Son düzenleme:
Ted

Ted

Üye
Şimdide 7.1) adımda kodu girdikten sonra < waiting for device > uyarısını alıyorum bro
 

evrim119

Üye
    Konu Sahibi
Şimdide 7.1) adımda kodu girdikten sonra < waiting for device > uyarısını alıyorum bro
Bilgisayarda PC Companion yazılımının kapalı olduğundan emin olun.
Telefonunuzu kapatın.
Data kablosunun bir ucunu bilgisayarınıza takın.
Telefonunuz kapalıyken, ses açma tuşuna basılı tutun. Ve basılı tutmaya devam ederken kablonun diğer ucunu telefona takın.
Telefonunuzu fastboot modunda açılacağı için bildirim ışığı mor/mavi yanacaktır.

Eğer fastboot modunda açtığınızdan eminseniz; aşama 3'te indirdiğiniz SDK'yı, C:'nin ana dizinine attığınızdan ve aşama 4.2'de bulunan driver'ı değiştirme işlemini yaptığınızdan emin olun.

Bu arada cihazınız Xperia Sola mı ?
 
Ted

Ted

Üye
Evet, bütün adımları birebir uyguladım sadece 7.1) adımı atladım defalarca denememe rağmen yine < waiting for device > uyarısını almaktayım
 
Ns_Lion

Ns_Lion

Üye
Xperia J-St26i var elimde bu rom u yukleyebilirmiyiz ? Bi sorun Olusur mu ?
 

evrim119

Üye
    Konu Sahibi
Evet, bütün adımları birebir uyguladım sadece 7.1) adımı atladım defalarca denememe rağmen yine < waiting for device > uyarısını almaktayım
Komut sistemi cihazınızı görmüyor kısacası. Çok detaylı anlattım, aynı şeyleri tekrar etmek istemiyorum.
Fakat, SDK'yı C'nin ana dizinine attığınızdan, ve SDKManager uygulamasında anlatımdaki gibi driver'ları indirdiğinizden eminseniz; her şeyi silip en baştan tekrar başlayın derim. Ve farklı bi usb porttan deneyin bu sefer. Portlarda da sıkıntı olabiliyor bazen

Xperia J-St26i var elimde bu rom u yukleyebilirmiyiz ? Bi sorun Olusur mu ?
Bilemiyorum maalesef. Donanımları oldukça farklı. Hatta karşılaştırma mevcut. Uyumlu olmayabilir. Rom'un paylaşıldığı orjinal sayfayı inceledim. Olumlu veya olumsuz bir sonuç bulamadım. İsterseniz bir de siz inceleyin. Yanlış yönlendirmek istemem
 
Ns_Lion

Ns_Lion

Üye
Beyler cm10 ROM attim IMEI yok diyor ama ROM çok güzel birkaç yere vaktim orj sistemden efs dosylarni kopyalayip ROM a atin diyor da o efs yi bulamadim orj sistemde bu inek isini Nasil halledrim
 

evrim119

Üye
    Konu Sahibi
Beyler cm10 ROM attim IMEI yok diyor ama ROM çok güzel birkaç yere vaktim orj sistemden efs dosylarni kopyalayip ROM a atin diyor da o efs yi bulamadim orj sistemde bu inek isini Nasil halledrim
Bir bilgim yok maalesef. Ama isterseniz Yardım & Destek bölümüne konu açın.
 
xxyakupxerxx

xxyakupxerxx

Üye
Arkadaşım bootloader kilidi açık tel rootlu cwm recovery yükleyince tel titriyor ama hiç açılmıyor sadece titriyor bir dünya farklı boot.img denedim hepsinde aynı sıkıntı var yardım eder misin
 

nizam67

Üye
kardeş ben bu romu kurdum herşey süper mukenmmel hatta bır tek kamera sı kötü normal den kötü cekıyor neden olabılır acaba
 

only_again

Üye
bu dediklerini eksiksik yaptığımı yaptığımı zannediyorum ama en son boot.img yi yaptım telefon bir kapandı kapanış o kapanış daha açılmadı nasıl çözebilirim bunu ?
 

BlackenedGod

Üye
Hocam anlatımınla en iyi Türkçe kaynaklardan birini teşkil etmişsin tebrik ederim öncellikle. Bu rehberi takip ederek sorunsuz bir şekilde kurulumu yaptım. (Linux üzerinden yaptığım için bazı ekstra araştırmalar gerekti.) Ancak şunu belirtmeliyim ki eğer Android geliştirme yapacak olup da bu ROM'u yüklemeyi düşünenler varsa dikkat etsinler. Çünkü debugging için gerekli olan am ve pm binary'leri bu ROM'da nedense pre-compiled gelmemiş. Ben bu ROM'un belirtilmemiş birkaç artısını daha yazayım:

-Yenilenen WALKMAN yazılımı ile ses seviyesi ve kalitesinde kayda değer artış var ve ekolayzır daha başarılı bir etki yaratıyor.

-Ekran parlaklığı konusunda yine yazılımsal WhiteMagic teknolojisi ve büyük ihtimalle arka planda bizim görmediğimiz geliştirmelerle ciddi canlılık var.

-Pil ömründe de stock ROMlardaki servis fazlalığı olmadığından ciddi anlamda artış var.

-Multithreading ve zombi processleri uyandırma stock ICS'e göre kesinlikle çok daha başarılı.

Benim gözlemlediğim birkaç eksisi ise şunlar oldu (Kişiden kişiye değişebilir elbet)

-ROM boyutunun bu kadar küçük olmasında XPERIA ile gelen zil seslerinin neredeyse tamamı yok.

-Kullanmayı sevdiğim widgetlardan bir kaçı eksik.

-ADB için gerekli olan komutların pek çoğu bu stock ROM ile gelmemekte tekrar developerlara duyurulur.

Tabi bu eksiklikler kullanıcının sonradan müdaheleleri ile tamamlanabilir.
 
cemal542

cemal542

Üye
kardeş ben yaparke yanlış bişeyler yaptım sanırım telefonum açılmıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim
 

paylasim

Üye
Arkadaşım linkler silinmiş..
 

ufuku

Üye
linkler ölmüş yardııım
 


Üst Alt