Şirketlerin İşleyişi ve Para Dağılımı

Sponsorlu Bağlantılar

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
Şirketlerin İşleyişi ve Para Dağılımı
çok araştırdım bulamadım ama şirketlerin işleyişi tam olarak nasıldır?

Apple, qualcomm, Microsoft vb. bunlar halka açık şirketler ve Başkan ,CEO filan var ya. CEO nün görevini biliyorum fakat mesala bu hisse olayları nasıl olur şirketin sahibi diyebileceğimiz kişi kimdir.başkan filan maaşla mı gelir sağlar. Bilen varsa özetleyebilir mi

Uhops

Uhops

Üye
Para dağılımı muhesebe yapıyor şirket içi parayıda maliye bölümü yapıyor heralde.

Dracule Mihawk

Dracule Mihawk

Üye

bunu irdelersen yeterli bilgiyi alacagını düşünüyorum :)

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
ya mesala şimdi Apple bir anonim şirket yani hisseler halka açık demi?Tim Cook CEOsu yani icra kurulu başkanı. Bi de başkanı var adını unuttum.

şimdi bunlar maaşla mı gelir elde ediyorlar yani anonim demek belirsiz demek yani bu şirketlerin hisseleri satın alan herkes sahibi mi oluyor?

anlamış mıyım? Bi de CEO ve başkanı kim seçer?

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
şirketlerin yapisina göre yonetim silsilesi vardir. Anonim Şirketlerinde öncelikle yönetim kurulu,ardindan icra kurulu vardir. CEO'yu yönetim kurulu secer. Yonetim kurulu başkani genelde en büyük hissedardır. Zaten hisse cogunlugunu elinde bulunduran kişi de dogrudan şirketin sahibi olur. Tabi tum şirketlerde boyle olmayabilir. Şirket yonetiminde soz sahibi olmak için şirket tuzugunde belirtilen hisse oranina sahip olmaniz gerekir. Bazi şirketlerin yonetim kurullarini sermayedarlar oluşturur. Şirket halka acik olsa da yine de hakim ortak konumundaki büyük hissenin sahibi şirketin yonetimindeki en yetkili kişidir. Bu kişiler parayi nasil kazaniyor. Şirketten istedikleri kadar para cekemezler. Fakat bu kişilerin tum harcamalari şirket muhasebesinden karşilanir ve harcirah ve masraf olarak duşulur. Bu kişiler ayni zamanda yonetim kurulu uyesi sifatiyla yine yonetim kurulunca belirlenen bir maaş alirlar. Muhasebe sene-i devriyesinde şirket kar aciklarsa yine yonetim kurulu kararina göre bu kar hisse sahiplerine temettu olarak dagitilir veya kar şirket sermayesine eklenir. Aslinda bu konu cok daha uzun bir konu daha cok daha profesyonel bilgi ister. Benim amator olarak bildiklerim bu kadar. :)

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
şirketlerin yapisina göre yonetim silsilesi vardir. Anonim Şirketlerinde öncelikle yönetim kurulu,ardindan icra kurulu vardir. CEO'yu yönetim kurulu secer. Yonetim kurulu başkani genelde en büyük hissedardır. Zaten hisse cogunlugunu elinde bulunduran kişi de dogrudan şirketin sahibi olur. Tabi tum şirketlerde boyle olmayabilir. Şirket yonetiminde soz sahibi olmak için şirket tuzugunde belirtilen hisse oranina sahip olmaniz gerekir. Bazi şirketlerin yonetim kurullarini sermayedarlar oluşturur. Şirket halka acik olsa da yine de hakim ortak konumundaki büyük hissenin sahibi şirketin yonetimindeki en yetkili kişidir. Bu kişiler parayi nasil kazaniyor. Şirketten istedikleri kadar para cekemezler. Fakat bu kişilerin tum harcamalari şirket muhasebesinden karşilanir ve harcirah ve masraf olarak duşulur. Bu kişiler ayni zamanda yonetim kurulu uyesi sifatiyla yine yonetim kurulunca belirlenen bir maaş alirlar. Muhasebe sene-i devriyesinde şirket kar aciklarsa yine yonetim kurulu kararina göre bu kar hisse sahiplerine temettu olarak dagitilir veya kar şirket sermayesine eklenir. Aslinda bu konu cok daha uzun bir konu daha cok daha profesyonel bilgi ister. Benim amator olarak bildiklerim bu kadar. :)

senin amatör bilgilerin benim için makale :D

- - - Eklendi - - -

mesela halka açık olmayan şirketler var mıdır? Bunlar nasıl olur?yani Bi kişi şirketin %100 hissedarı ise ne olur? BU SON SORU...Nokia da halka açık bir şirket mi? ve şirketin geliri artınca hissedarlara ne etki yapıyor özellikle küçük hissedarlara

Haluk.

Haluk.

Üye
:hmmm

Üst Alt