Sıkıntıları Gidermek, Kusurları Affetmek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
CaNNiSaR

CaNNiSaR

Üye
    Konu Sahibi
Sıkıntıları Gidermek, Kusurları Affetmek
İbn Ömer'den [r.a]: Resûlullah [s.a.v] buyurdu ki:

"Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez ve onu zalime teslim etmez. Kim kardeşinin yardımında bulunursa Allah da (c.c) ona yardım eder. Kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse Allah da [c.c] onun kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıbını örterse Allah da [c.c] kıyamet gününde onun ayıplarını örter." [Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 59; Ebû Davud, Edeb, 38; Tirmizî, Hudûd/3; Ahmed, Müsned, 2/91.]

Ebû Hüreyre'den [r.a]: Resûlullah [s.a.v] buyurdu:


"Kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse Allah (c.c) ona nurdan iki şule verir ki onlarla aydınlanacak olanların sayısını ancak izzet sahibi Allah (c.c) bilir." (Taberânî, el-Kebîr, nr. 11079; el-Evsat, nr. 4501; Heysem?, ez-Zevâid, 8/192-193.)

Enes'ten (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Bir genç bir yaşlıya yaşlılığından dolayı hürmet ederse muhakkak Allah da (c.c) yaşlılığında ona hürmet edecek birini hazırlar." (Tirmizî, Birr, 75.)

Enes'ten (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim darda kalıp şaşkınlığa düşen birine yardımcı olursa Allah (c.c) ona yetmiş üç hasene yazar. Bunlardan biri ile Allah (c.c) o kişinin dünyasını düzeltir. Geriye kalan yetmiş ikisi ise kendisi için kıyamet günü derecelerinden birer derece olarak saklanır." (Ebû Ya'lâ, Müsned, nr 4266; Bezzâr, Müsned, nr. 1950; Hatîb, Târih, 6/41.)

Bir başka rivayette, "Allah (c.c) ona yetmiş üç mağfiret yazar" buyrulmuştur.(Buhârî, Târihu'l-Kebîr, 2/1/350; Beyhakî, Şuabü'l-İmân, nr. 7675.)

Ebû Hüreyre'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim bir müslümanın ikalesini (hoşnut olmadığı bir alışveriş antlaşmasını bozma talebini) kabul ederse Allah da (c.c) onu sıratta düşmekten korur." (Ebû Davud, Büyü', 52; İbn Mâce, Ticârât, 26.)

Bir diğer rivayette, "Pişman olanın ikalesini kabul ederse" ifadesi mevcuttur. (Beyhakî, Şuabü'l-imân, nr. 8310.)

Ebû Hüreyre'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Dul ve miskinin ihtiyacını gidermek için koşuşturan Allah yolunda cihad eden gibidir."

Hadisi nakleden der ki: "Zannederim şunu da ekledi: "O kimse geceleri ibadetle gündüzleri oruçla geçiren gibidir." (Buhârî, Edeb, 25; Müslim, Zühd, 41; ibn Mâce, Ticâ-rât, 1.)

Ebû Hüreyre'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim bir müminin dünyalık sıkıntılarından birini giderirse Allah da onun kıyamet günü sıkıntılarından birini giderir. Kim zor durumda olana kolaylık sağlarsa Allah da ona dünyasında ve âhiretinde kolaylık sağlar.

Kim müslümanın ayıbını örterse Allah da onun dünyada ve âhirette ayıplarını örter.

Kul kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allah da onun yardımındadır." (Müslim, Zikir, 38; Ebû Davud, Edeb, 68; İbn Mâce, Mukaddime, 6; Hâkim, Müstedrek, 4/383.)

Enes'ten (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim gözü görmeyen bir kimseyi kırk adım götürürse cennet ona vacip olur." (Beyhakî, Şuabü'l-imân, nr. 7625, 7628; Taberânî, el-Kebîr, nr. 13322; Ebû Nuaym, Hilyetü'l-Evliyâ, 3/184.)

İbn Ömer'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim gözü görmeyen bir âmâya kırk adım öncülük ederse Allah (c.c) onun geçmiş günahlarını bağışlar." (Hatîb, Târih, 9/214.)

Ebû Saîd-i Hudrî'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim bir kardeşinin ayıbını görür ve onu örterse Allah da (c.c) onu cennetine kor." Bir diğer rivayette, "Diri diri gömülen kız çocuğunu diriltmiş gibidir." (Taberânî, el-Evsat, nr. 1503; Heysemî, ez-Zevâiö, 6/246.)

İbn Abbas'tan (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim bir kardeşinin ihtiyacı için onunla yürür ve ona yardımcı olursa Allah (c.c) onunla ateş arasında yedi hendek koyar. Her bir hendeğin diğer hendekle arası yerle gök arasındaki uzaklık kadardır." (Ebû Nuaym, Hilyetü'l-Evliyâ, 8/218; ibn Ebü'd-Dünyâ, Istınâu'l-Ma'ruf, nr. 90.)

Mesleme b. Mahled'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Kim bir müslümanın ayıbını örterse Allah da onun dünyada ve âhirette ayıplarını örter. Kim sıkıntıda olan birinin sıkıntısını çözerse Allah da (c.c) kıyamet günü onun sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Kim bir kardeşinin ihtiyacında bulunursa Allah da onun bir ihtiyacında bulunur." (Taberânî, el-Kebîr, 19/157; el-Evsat, nr. 1354. Aynı konuda bk. Müslim, Zikir, 38; ibn Mâce, Mukaddime, 6.)

Ebû Saîd'den (r.a): Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki:

"Hangi müslüman çıplak bir müslümanı giy-dirirse Allah da ona cennet elbiselerinden giydirir. Hangi müslüman aç bir müslümanı doyurursa Allah da (c.c) ona cennet meyvelerinden yedirir. Hangi müslüman susuz birini içirirse Allah da (c.c) ona misk kokulu cennet içeceklerinden içirir." (Ebû Davud, Zekât, 41; Tirmizî, Sıfatü'l-Kıyâme, 18.)


.

İyilik Çeşitleri
Seyyid Muhammed Mekkî el-Hasenî



Dilaver Selvi
Hacegân Yayınları

İslâm dünyasının çağımızda yetiştirdiği büyük âlimlerden biri olan Seyyid Muhammed Mekkî el-Hasenî'nin küçük hacimli fakat önemli eseri, modern dünyaya İslâm'ın "iyilik" anlayışını öğretiyor. İyilik çeşitleri ve iyilik yapma yollarını teşvikkâr bir üslûpla anlatıyor. Ali Başkar'ın titiz tercümesi.
 


BuRacK

BuRacK

Üye
teşekkür ederim...dostum
 
danger03

danger03

Üye
emeğine sağlık
 
CaNNiSaR

CaNNiSaR

Üye
    Konu Sahibi
ALLAH Razı olsun ...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt