SDN Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
SDN Nedir?
Açılımı 'software-defined networking olan SDN, Türkçe'de 'yazılım tanımlı ağ' anlamına geliyor. Fiziksel anlamda ağ kontrol düzlemiyle sevk düzlemini birbirinden ayıran SDN, kontrol düzleminin bazı aygıtları da denetlemesini sağlar. Günümüz teknolojisinde yüksek bant genişliği ve dinamik yapı ile uyumlu bir uygulama olan SDN, uygun maliyetli, dinamik, uyarlanabilir ve yönetilebilir bir yapıdır. Bu yapı, ağ denetimini doğrudan programlayabilir, ayrıca kontrol ve yönlendirme işlevlerini birbirinden ayırır. SDN çözümlerini kullanmak için OpenFlow protokolü bir gerekliliktir.

  • Yönlendirme ve kontrol birbirinden ayrıldığı için ağ kontrolü doğrudan programlanabilir.
  • Yöneticilerin ihtiyaçları zaman içerisinde değişebilir. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda SDN, yönlendirme kontrolü sunar. Sonuç olarak ağ genelinde trafik akışı dinamik olarak ayarlanır.
  • SDN denetleyicilerinde ağ zekası mantıksal anlamda merkezileştirilir. Uygulamalar ve ilke motorları tek bir mantıksal işlemde toplanır.
  • Ağ yöneticileri, SND programlarını kullanarak otomatik bir biçimde ağ kaynaklarını yapılandırır, yönetir, optimize eder ve güvenliğini sağlar.
  • Talimatlar, satıcılara özgü cihaz ve protokol yerine SDN denetleyicileri tarafından sağlandığı için SND, açık standartlar aracılığıyla uygulandığında, ağ tasarımıyla operasyonu bir araya getirir.
  • Konvansiyonel ağlar, günümüzde kullanılan veri merkezlerinin dinamik bilgi - işlem ve depolama ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bunun için SDN gibi, yeni bir ağ paradigmasını ihtiyaç vardır.


SDN, günümüzde kullanılan ağ mimarisinden farklı bir yapıya sahip olduğu için daha esnek ve yönetilebilirdir. Piyasadaki network cihazları 3 katmanda oluşuyor. Bunlar; kontrol katmanı, yönetim katmanı ve veri katmanıdır.

Kontrol katmanı: Cihazda aktif olarak çalışan protokollerinin kararlarının alındığı katmandır. Bir paketin gideceği yere kontrol katmanında karar verilir.

Yönetim katmanı: Kontrol katmanından alınan bilgiler doğrultusunda verinin iletildiği katmandır. İletim katmanı olarak da adlandırılır.

Veri katmanı: Kontrol katmanından alınan bilgiler doğrultusunda verilerin iletildiği katmandır. İletim katmanı olarak da bilinir.

Bu katmanların her biri günümüzde kullanılan cihazlarda bulunuyor. SDN mimarisinde ise bu katmanlar birbirinden ayrılıyor. Zaten SDN'in icat edilmesinin temelinde de bu katmanları birbirinden ayırmak yatıyor. Kontrol ve yönetim katmanı, 'controller' adı verilen merkezi bir cihazda toplanıyor. Ana cihazda ise yalnızca veri katmanı yer alıyor. Cihaz, controller'dan aldığı bilgiler doğrultusunda iletim kararlarını alıyor.

Yazar: Büşra Özgüç
 
ömer talat katı

ömer talat katı

Moderator
Sdn forumdur
 
  • Kızdım
  • Üzüldüm
Tepkiler: Eren Değerli ve MAERKEK

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
307
Cevap
0
Görüntüleme
482
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
273
Eren Değerli
Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
541
Eren Değerli


Üst Alt