Şarap ve sofranın iki efendisiyle Sunsette bir gece-İclal Aydın

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arslansem

arslansem

Üye
    Konu Sahibi
Şarap ve sofranın iki efendisiyle Sunsette bir gece-İclal Aydın
Şarap ve sofranın iki efendisiyle Sunset’te bir gece

Birisi şarapların diğeri sofraların efendisi... 30 yıla varan evliliklerinde üç çocuk büyütmüş, şarap ve gastronomi üzerine binlerce makaleleri bulunan, İngiltere’nin ve dünyanın saygın iki ismi ve her ikisi de Financal Times yazarı.

Robinson ve Lander’ın yorumları dünyanın dört bir yanında nefesler tutularak takip ediliyor.

Jancis Robinson bir şarap markasının geleceğinde çok önemli bir rol oynayan şarap ustası iken zor beğenen eşi Nicholas Lander dünya şeflerinin korkulu rüyası...

Mrs. Robinson ve Mr. Lander Türkiye’de şarap kültürünün sağlıklı biçimde geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan ve bu anlamda çalışmalar, yayınlar ve eğitimler yapan Veritas Ltd. Şti. tarafından Türkiye’ye davet edildi. Veritas’ın sahibi Prof. Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun düzenlediği bu organizasyonun amacı Türk şarabıyla dünya şarap ustasını tanıştırmaktı. Birkaç gün boyunca ülkemizde çeşitli tadımlar ve geziler yapacak olan çift ülkemiz şarapçılığı konusunda çok önemli gelişmelere sebep olabilirler... Dünyada Türk şarabından söz edilmesi güzel olmaz mı sizce de?

Cuma akşamı İstanbul’a gelen Jancis ve Nicholas ilk akşam yemeklerini çok küçük bir toplulukla Sunset Grill Bar’da yediler. Şarap üreticileri ve basının değerli gurme yazarlarıyla Cumartesi günü tanışmaları planlanan çifte ilk gece 6 kişilik bir sofrada samimi bir merhaba demek isteyen Prof. Kocabaşoğlu ve asistanı İlkgün Çam dışında ben ve yemeğe son dakikada katılamayan Ertuğrul Özkök yerine Ayşegül Akyarlı eşlik ettik. (Jancis ve Nicholas’ın ülkemizdeki ilk dakikalarından itibaren tüm gezilerini ve yorumlarını hafta sonu ekinde sizlere aktaracağım...)

O gece bu küçük hoş geldiniz yemeğinin ev sahibi ülkemizin en genç ve en başarılı restoratörlerinden Barış Tansever oldu. Yemek için hazırladığı mönüyü sunarken bitirme sınavlarına mükemmel hazırlanmış bir öğrenci heyecanı içindeydi.

Açıkçası sadece sommelier (şarap sunum ustası) Süleyman Şen ve şef Hüseyin Arslan değil o gece tüm Ulus Sunset ekibi mükemmel bir iş çıkardı. (Tabii benim yarı ev sahibi olarak bu takımı gazetem VATAN’da övmemle Nicholas Lander’in bütün gece boyunca kara kaplı defterine titizlikle tuttuğu notlarını Financal Times’da yayınlaması arasındaki farkı tahmin edebilirsiniz. Hoşgörün, hoşgörün... Dayanamadım işte ondan önce yazdım!!!)

Jancis ve Nicholas olağanüstü bir titizlik ve nezaket içinde yorumlarını dile getirirken araya sıkışan tatlı anılar, kahkahalar, İstanbul’a duydukları beğeni ile katmerlendi ve neşeli sohbet, lezzetli bir yemek şölenine dönüştü.

Barış Tansever o gece detaylı olarak tanıttığı yemekleri şöyle seçmişti. (Bu arada mavi yüzgeçli Tuna balığının Çanakkale’den çıktığını ve Japon balıkçıların bu lezzetli balığın en büyük takipçisi olduğu bilgisini verdi...)

* Türkiye balıklarından hazırlanmış Suşi

* Ahtapot carpaccio; beyaz turp ve kereviz sapı ile

* Izgara kalamar ve acılı kalamar sos ile

* Kalkan, mantar, taze kuşkonmaz ve tereyağlı yüzü, soya sos ile

* Izgara kuzu pirzola, acılı Japon sos ve trüf yağlı risotto ile

* Ve çikolatalı sufle...

Çift, tatlıyı yiyemeyecek kadar doymuştu ve Nicholas Lander ızgara kalkan’ı o kadar beğendi ki şef Hüseyin Arslan’la tanışırken içtenlikli bir saygıyla yerinden kalkarak hararetle ellerini sıktı.

Gecede yemeklerin yanında 13 farklı şarap sunumu yapıldı. Jancis 13 şarabın 11 adedini tattı ve en beğendikleri takip edebildiğim kadarıyla şunlardı:

* Kırmızı Corvus Corpus -Blend no:1 2004

* Beyaz Kavaklıdere Cote d’Avanos Sauvignon Blanc 2006

* Beyaz Corvus Teneia Çavuş 2006 ve

* Kırmızı Melen Öküzgözü reserve 2006

(Bunlar Jancis Robinson’ın resmi açıklamaları değildir. Sadece gece boyunca sohbet sırasında yorumlarından çıkardığım sonuçlardır. Nitekim ben bu yazıyı yazarken Türk Şarap üreticileri ile birlikte üreticilerin sunduğu şarapların değerlendirmesini yapmaktaydı. Zaten bu hafta boyunca eğer ilginizi çekiyorsa bu çok değerli iki yazarın yorumlarını yine çok değerli Türk gurme yazarların kalemlerinden de okuyacaksınız...)

Jancis ve Nicholas İstanbul’a şahane bir tepeden bakan Sunset’i, sunulan yemekleri, sunuluş biçimlerini ve küçük masadaki tatlı sohbetten memnun kaldıklarını düşünüyorum. En büyüğü öğretmen olan üç çocuklarını, evde yemeği kimin pişirdiğini, Jancis’e kabus gibi gelen o iki ayı, tanışmalarını, İstanbul’a bir helikopterden bakarken konuştuklarını ve o geceden itibaren tüm olup bitenleri hafta sonu ekinde bulabilirsiniz...

Gecenin sonunda ev sahibi Barış Tansever ve ekibini nezaketle tebrik ederek otellerine geçen çiftin ardından derin bir soluk bırakan sadece sınavı süper geçtiğini düşündüğüm Sunset çalışanları değildi... Ben bile bütün gece her ikisinin tepkisine bakmaktan ne yediğimi anlamadığımı fark ettim....

Ama bu denli önemli yazarların bizden söz etmek ve bizi tanımak üzere Türkiye’ye gelmeleri gerçekten çok önemli... Şarapsever olmasanız bile... Hatta karşı dursanız bile...

Ah unutmadan Barış Tansever’i sevindiren bir haber daha.. Beğenilen Corvus şarapların üzümleri Tansever’in kayınvalidesi Gülten Ünal Aral’ın Bozcaada’daki bağlarındanmış... Siz bu satırları okurken Jancis ve Nicholas Mehmet Gürs’ün onlar için hazırladığı akşam yemeğini yemiş, şarapları tatmış, Bozcaada yolunu tutmuş olacaklar...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...