Samsung Exynos 5 Serisi Çipsetler Açıkladı!(galaxy s3 te kullanılması bekleniyor)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
klongs

klongs

Üye
    Konu Sahibi
Samsung Exynos 5 Serisi Çipsetler Açıkladı!(galaxy s3 te kullanılması bekleniyor)

ARM, iki yıl önce şimdiki akıllı telefon ve tabletlere güç veren Cortex-A9 işlemcilerin yerini alacak yeni mimarisini duyurmuştu. Kartal kod adlı proje kapsamında geliştirilen CPU’su, düşük güçteki sunuculara kadar geniş yelpazeli bir kullanım alanına sahip olduğu ve 2.5 GHz hıza ulaşabildiği için Intel Katili olarak nitelendirilmişti.
ARM’ın şimdiye kadar yapmış olduğu en büyük şey. Bu bir masaüstü bilgisayarı alıp cebinize koymaya benziyor.
ARM İşlemci Pazarlama Müdür Yardımcısı Eric Schorn
Okuyucularımızdan gelen mesajlarda bizlerden sürekli cihaz tavsiyeleri isteniyor. Yayınladığımız yazılarda gelecekte çıkacak modeller hakkında bilgi verip hangi ürünün daha uzun ömürlü olduğu konusunda tahminlerde bulunuyoruz.
Mobil işlemci sektöründe ARM holdingi hüküm sürmektedir. İngiltere merkezli bu üretici, 2-3 yılda bir yeni işlemci mimarileri çıkarmaktadır. Girişte de bahsettiğimiz gibi, ARM Cortex A15 mimarisi önümüzdeki dönemlerin en yaygın işlemcisi olacak ve gerçekten ürün tercihinizde dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlardandır.
ARM’ın ürettiği işlemciler NVIDIA, Texas Instruments, Samsung ve ST-Ericsson gibi büyük markalar tarafından lisanslı olarak kullanılır. Qualcomm ise kendi dizaynlarını geliştirmektedir. Cortex A15 işlemcilerin ilk olarak hangi üretici tarafından piyasaya sürüleceği merakla bekleniyordu. Artık Samsung’un Exynos 5 serisiyle bunu gerçekleştirecek firma olduğunu kesin bir dille ifade edebiliriz.
Android and me blogu kurucusu Taylor Wimberlynin CES ve Mobile Dünya Kongresi’nde yaptığı araştırmalar sayesinde Güney Koreli üreticinin çipset planlarından haberdar olmuştuk. Açıkçası birçok tüketici alacağı alette Cortex A15 işlemci olup olmadığını umursamaz. Fakat sizlerle paylaşacağımız bilgilerden sonra bir ürünü çok daha derinlemesine inceleyebileceksiniz.
Geçtiğimiz Ocak ayında Exynos 5250′nin ilk detayları yine Taylor Wimberly’nin CES 2012′de bir Samsung LSI yöneticisiyle yaptığı röportajla ortaya çıkmıştı. Çipsetin 2 GHz hızında çift ARM Cortex-A15 işlemciden güç aldığını belirten yönetici, grafik işlemci olarak ARM MALİ T400‘ün kullanıldığını müjdelemişti.
GPU konusunda verilen bilgi, Semiacuarete sitesinin Common Platform teknoloji forumunda yayınlanan üstteki slayt görüntüsünü sızdırmasıyla kesinleşmişti.
Samsung’un resmi dökümanları paylaşmasının ardından tüm detaylara ulaşmış olduk. USB 3.0, SATA 3.0, DDR2, LPDDR3, DDR3 destekli Exynos 5250 çipseti HD 1080p çözünürlükte 60 fps’lik çok formatlı kodek görüntüleyebiliyor.


Samsung’un en büyük avantajı işlemcilerini üretecek fabrikalara sahip olmasıdır. NVIDIA ve Qualcomm gibi rakipleri kendi fabrikaları bulunmadığından TSMC ya da Global Foundries benzeri şirketlerin fabrikalarında üretim yaptırıyor.
Uygulama işlemcilerin büyük çoğunluğu Güney Kore’de üretiliyor, fakat üretim kapasitesini arttırmak için 3.6 Milyar Dolar harcanarak Amerika’nın Texas eyaletinin başkenti Austin’de de bir fabrika açılmıştı. Söylentilerde, bu fabrikada Apple’ın A5 yongalarının üretildiği bildiriliyor. Taylor’a göre; Exynos 5250 üretimi de Austin’de gerçekleştiriliyor.
Samsung kendi fabrikalarına sahip olduğundan beri çiplerini üretmek için farklı bir teknoloji kullanıyor. Son işlem teknolojisi, enerji kullanımını düşüren 32nm High-K Metal Gate (HK-GM)’dir. HK-GM yönetimi sektörde ilk defa Samsung tarafından kullanılıyor.
HK-GM yöntemi, Samsung’un Cortex A15 işlemcileri kullanan ilk üretici olmasını sağladı ve 45nm’lik mimariye oranla CPU/GPU enerji harcamasını %40-50 oranında düşürüyor.

RM Cortex-A15′in eşsiz performansı sayesinde Exynos çipset ailesinin mobil sektördeki pazar payını arttıracağını söyleyen Samsung Elektronik, Cihaz Çözümleri, System LSI Başkan Yardımcısı Dojun Rhee, Exynos 5250 çipseti ile ulaşılacak performans seviyesinin kullanıcılara tamamen yeni bir mobil tecrübe sunacağını ve tasarımcıların talep ettiği yüksek çözünürlüklü çoklu medya yetilerinin sağlanabileceğini aktarmıştı.
2.0 GHz hızıyla saniyede 14 Milyar (DMIPS) komut işleyebilen ARM Cortex-A15 işlemcisi, 1.5GHz hızındaki çift çekirdekli Cortex-A9 işlemciyi neredeyse ikiye katlıyor. En büyük rakiplerinden NVIDIA Tegra 3 ve Cortex A15 özellikleri gösteren 28 nm Krait işlemcili Snapdragon S4′ü işlem performansı hususunda geride bırakıyor.
Yeni işlemci mimarisi, saniyede 12.8 GB bellek bant genişliği de sağlıyor. Bu değerin çift çekirdekli Cortex-A9 işlemcilerde 6.4 GB/s var

Şimdiye kadar piyasaya sürülmüş hiçbir cihazda ARM’ın geliştirdiği Mali T604 grafik yongası kullanılmadı. Fakat Samsung, bu GPU’nun Galaxy S II’de kullanılan Mali-400‘den %400 daha fazla grafik performansı sunduğunu açıklamıştı.
Mobil Dünya Kogresi 2012′de konuşan Samsung Mobil Pazarlama Yöneticisi Massimiliano Villani yeni ARM grafik işlemcisinden şöyle bahsetmişti: “Bazı GPU’ları test ettik ve ARM tarafından sağlanan Mali mimarisinin günümüzde sınıfının en performanslı GPU’su olduğunu gördük.”
ARM Mali T604′ün yani Exynos 5250′nin grafik konusunda başlıca faydası, WXGA (2560 x 1600 piksel) çözünürlüğünü desteklemesidir. Samsung’un halihazırda bu çözünürlükte ekran teknolojileri mevcut. Hatta yeni iPad’deki 2048 x 1536 piksel çözünürlüklü ekranı da Samsung üretmektedir.
Ayrıca Exynos 5250, panelin kendini yenilemesi (PSR) teknolojisiyle uyumlu olan gömülü Display Port (eDP) arayüzüyle de donatılmış. Bu teknoloji, hareketsiz görüntülerde işlemciye görüntü veri aktarımını durdurması talimatı veriyor. Böylece enerji kullanımı düşmüş oluyor.
Exynos 5250′nin kullanımıyla alakalı en ilgi çekici iddialar Galaxy S III ile ilgili olanlardır. Teknoloji gündeminin önemli bir kısmını oluşturan gelecek Galaxy S akıllı telefonunun dört çekirdekli Exynos 4412‘den güç alacağı da söyleniyor. 1.5GHz hızında dört ARM Cortex-A9 ve Mali-400 grafik işlemcinin yer aldığı bu çipsetin, Cortex A15′in çıkış arefesinde Galaxy S3 gibi bir alete yakışmaz
Yayınlanan Exynos 5250 açıklamalarında, çipsetin öncelikli olarak tablet bilgisayarlarda kullanılacağı ifade ediliyordu. Exynos işlemci ailesinin resmi internet sitesindeki sayfasını yenileyen Samsung, bazı dökümanlar da paylaştı. Bu dökümanlar tabletler için 2.0 GHz, akıllı telefonlar içinse 1.7 GHz’lik modellerin geleceğini ortaya çıkardı. 5250 konusundaki umutlarımız da arttı.
Samsung Elektronik SoC Pazarlama Grubu Başkan Yardımcısı Yiwan Wong’un yukarıdaki ARM Cortex A15 videosundaki şu sözleri aslında bazı ipuçları veriyor;
Bu yeni çekirdeğin akıllı telefonlar ve mobil bilgisayarlar aygıtları gibi birçok heyecan verici yeni nesil mobil ürünlerin geliştirilmesini mümkün kılacağına inanıyoruz.
Samsung, Exynos 5250′nin seri üretimine 2012 ikinci çeyreğinde, yani Nisan-Mayıs-Haziran’da başlanacağını açıklamıştı. 29 Nisan’da İngiltere ile Güney Kore’de satışına başlanan Galaxy S II’deki Exynos 4210 çipsetin seri üretimine Nisan ayında başlanacağı açıklanmıştı.
Herkes Exynos 5250′nin seri üretiminin Galaxy S III’ün çıkışına yetişmeyeceğini tahmin ediyordu. Ama önceki dönemlerde yaşananları tekrar gözden geçirdiğimizde Güney Koreli üreticinin amiral gemisinde yeni çipsetini kullanması gayet mümkün





 
cewikkuwwet01

cewikkuwwet01

Üye
dedikleri gibi bu çip setle çıkacak olursa cidden çok performanslı bir cihaz göreceğimiz kesin ama cihaz performans vs.. ürün kalitesini artırrken biraz da müşteri desteği ahlaki kaliteyi arttırsalar eminim çok daha iyi olacak
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt