Sadece Cuma günü oruç tutulur mu? Cuma günü oruç tutmak günah mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Sadece Cuma günü oruç tutulur mu? Cuma günü oruç tutmak günah mı?
Sadece Cuma günü oruç tutarak Ramazan ayını geçirmeyi düşürenlerin merak ettiği sorulardan birisi olarak karşımıza bunun günah mı yoksa mekruh mu olduğu çıkıyor. Sadece Cuma günü oruç tutulur mu bu mümkün mü?

Yalnızca Cuma günü oruç tutmak ile ilgili Peygamber Efendimiz’e nakledilen bir sahih hadis bulunmaktadır. Bu sahi hadise bakıldığında Ebu Hureyre radıyallahu anh, Peygamber Efendimizin şöyle dediğini işittiğini belirtmektedir;

“Sizden herhangi biriniz Cuma gününden bir gün evvel yahut bir gün sonra da oruç tutmadıkça sakın yalnız cuma günü oruç tutma¬sın!” (Buhari, Savm, 62. Ayrıca bak: Müslim, Sıyâm 147; Ebu Davud, Savm, 51; Tirmizî, Savm 42; İbn Mâce, Sıyâm 37; Ahmed b. Hanbel, 1/288; 2/422, 526.)

Cüveyriye binti Haris (r.anha)’dan rivayet edildiğine göre, Cuma günü Cüveyriye oruçlu iken Peygamber (s.a.) onun ya¬nına girip; “Dün oruç tuttun mu?” diye sormuştur. Cüveyriye: “Hayır”, demiş. Peygamber (s.a.); “Peki yarın tutmayı düşünüyor musun?” diye sormuş. Cü¬veyriye: “Hayır” demiş. Bunun üzerine Peygamber sallallahu aleyhi ve selem: “O zaman orucunu boz,” buyurmuştur. (Buhari, Savm, 62; Ebu Davud, Savm, 53)

Bu hadisler ele alınarak bazı alimler yalnızca Cuma günleri oruç tumanın günah olduğunu ve bazıları ise mekruh olduğunu kabul etmiştir. Ebu Hanife, İmam Malik ve İmam Muhammed ise yalnızca Cuma günleri oruç tutmanın mekruh da olmadığını mubah olduğunu söylemişledir.

En doğrusu hadislere uymak ve yalnızca Cuma günleri oruç tutmamak, buna diğer günleri de eklemektir.
 


Üst Alt