Haber Rusya, Kendi İşletim Sistemini Yapıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Emre

Üye
    Konu Sahibi
Rusya, Kendi İşletim Sistemini Yapıyor
Rusya ülke olarak işletim sistemi sektörüne giriyor. Rusya, Jolla Sailfish OS tabanlı kendi işletim sistemini geliştirdiğini duyurdu.

Rusya, Kendi İşletim Sistemini Yapıyor
Akıllı telefon üç büyük mobil işletim sisteminin tekeline girmiş durumda. Apple’ın iOS, Google Android ve Microsoft Windows Phone platformları tarafından domine edilen akıllı telefon işletim sistemleri pazarının tek ortak noktası ise bu şirketlerin üçünün de Amerika Birleşik Devletleri merkezli olması. Bu durum doğal olarak süper güç Rusya’ya rahatsız ediyor.

Fakat bu durum çok yakında değişebilir. Rusya Telekomünikasyon ve İletişim Bakanı Nikolai Nikiforo, yaptığı açıklama ile Rusya’nın milli işletim sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Yapılan açıklamaya göre hazırlıkları devam eden çalışma sonunda Rusya, ülkenin resmi işletim sistemine sahip olacak.

Nikolai Nikiforo tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya’nın resmi işletim sistemi, Linux ve Mer tabanlı gerçek açık kaynak kodlu, Jolla tarafından geliştirilen Sailfish OS’ye dayalı olarak geliştirilecek. Sailfish OS’nin Rusya’daki pazar payı ise şu anda %1’in altında.

Rus devletinin bu hamlesi, Apple ve SAP tarafından tepkiye neden olacak gibi görünüyor. Zira Rus hükümeti casus yazılımlara karşı güvenlik oluşturmak amacı ile bazı kaynak kodlarına sahip olmak istiyor. Fakat özellikle Apple buna yanaşmıyordu.

Nikiforo açıklamalarının devamında ayrıca ülkenin, Kırım’ı ilhakı nedeni ile yaptırımlar ile karşı karşıya kalması durumunda yabancı teknoloji bağımlılığını azaltmak için Rusya’nın bu projeye çok önem verdiğini sözlerine ekledi.

Kendi işletim sistemini geliştiren Rusya, bu sayede casus yazılımlara karşı daha fazla kontrol imkanına kavuşacak. Gerçi Jolla tamamen açık kaynak kodlu bir platform ve Rusya’nın bu işletim sisteminin farklı versiyonlarını sunup sunmayacağı bilinmiyor.

• Beğen
Tepkiler: bozkirdangelen

bozkirdangelen

bozkirdangelen

Üye
İşte mesele budur,
Bu haberin içeriğinde yer alan Rusya kelimesinin yerine Türkiye kelimesinin bulunduğu bir haberi Gelecekte okumanın veya dinlemenin özlemiyle.

• Beğen
Tepkiler: gıwıliler

Emre

Üye
    Konu Sahibi
  • Beğen
Tepkiler: wpfurkan ve bozkirdangelen
skylinegti

skylinegti

Üye
Rusyanın bu zamana kadar böyle bir hamle yapmaması hataydı zaten...

Emre

Üye
    Konu Sahibi
jollayla ortak olmuşlar jolla cok büyüyecek ;)
yaklaşık 7 aydır ortaklar

wpfurkan

wpfurkan

Üye
Adamlar işlemci işine de girmiş zaten. Kendi cep telefonu markaları da var. Yakında sailfish os'li rus işlemcili bir telefon gelir. Ekrandı, ram'dı, bataryaydı geriye kalan ne varsa Çin'den veya Güney Kore'den ithal ederler ve al sana Amerika'dan 100% bağımsız cihaz.

Nokia ve jolla'yı desteklersem bir gün firmanın geçmişi veya "Nokia" olmasından değil avrupalı bir firma olmasından desteklerim. Ama sonunda yeniden Ms'nin veya herkesin heves ettiği gibi Google'in "kölesi" haline gelirse hiç işim olmaz.

Emre

Üye
    Konu Sahibi
yeni bir işletim sistemi falan yok finliler ve ruslar birlikte geliştiriyor salfisi ;)

wpfurkan

wpfurkan

Üye
Linux bazında sağlam ve açık kaynaklı bir sistem bekliyorum. Android gibi yarım yamalak ve kısmen açık kaynaklı bir sistem olmaz inşallah.
Ruslar zaten destekliyormuş ve inşallah çinlilerde girer işin içine. Bir de Hindistan'ı da aralarına katarlarsa büyük bir başarı olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceklerinde ümitliyim.

Ama pc'de linux'un haline benzerse bir cacık olmaz. Google, Apple ve Ms gibi firmaların böyle bir projeye göz yumacaklarını sanmıyorum.

furkankaya559758

Üye
Muhtemelen Android'e benzeyecek.

furkankaya559758

Üye
Biraz kibar duruyor ama altyapı vs. benzer olacaktır.

Üst Alt