Raşitizim Hastalığı Nedir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Raşitizim Hastalığı Nedir
RAŞİTİZM, D vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve genellikle çocuklarda görülen hastalık. Omurga, kol ve bacak kemiklerinde şekil bozukluklarına yol açar.

Nedenleri. Hastalığı önleyen D vitamini, süt ve sütlü besinler,yumurta ve balıkyağında bulunur. Ayrıca güne ışınları deride bulunan bir ön vitamini D vitaminine dönüşmesini sağlar. D vitamininin yeterince alınmaması ve güneş ışınlarından uzak kalmak, hastalığın oluşmasının başlıca nedenleridir. Güneş ışınlarının bol alınabileceği tropikal bölgelerde hastalığın görülmesinin nedeni ise çocukların güneşe çıkmalarıdır.

Belirtileri. Hasalık genellikle bir yaşında ortaya çıkar. Zayıflık, iştah azalması, çıkık karın, kansızlık ve ishalin yam sıra kemikler yumuşak olduğundan uzun kemiklerde oükülmeler görülür. Dolayısıyla kol ve bacak kemiklerinde şekil bozuklukları ortaya çıkar. Göğüs yandan yassı bir görünüm alır.

Tedavisi. Başlıca iki tedavi yöntemi vardır. D vitamini vermek ve güneş ışınlarından yararlanmak. Önceleri raşitizmin yanlış ve kötü beslenmeden kaynaklandığı sanılırdı. Oysa bugün fosfor-kalsiyum metabolizmasındaki bir bozukluktan kaynaklandığı bilinmektedir. Raşitizmin çok ender de olsa D vitaminin bağırsaklarda emilmemesi ya da böbreklerde var olan bir anormallik nedeniyle idrar aracılığıyla böbreklerden atılamaması nedeniyle de oluşur. Bu durumda tedavi nedene göre değişmektedir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt