Doğuş Pertez
Admin
Ramazanda Yolculuk
Yolculuğa Çıkan Oruç Tutmayabilir mi
Oruçken Yolculuk Yapmak
Muhammed b. Ka’b (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
''Bir Ramazan günü Yolculuğa çıkmak isteyen Enes b. Mâlik’in yanına geldim; biniti hazırlanmış yolculuk elbiselerini de giyinmişti. Yemek istedi ve yedi. Bende ona: “Bu yaptığın sünnet midir?” dedim. “Sünnettir” dedi ve binitine bindi.'' (Tirmîzî rivâyet etmiştir.)
Bazı ilim adamları bu hadisle amel ederek: “Yolculuğa çıkacak kimsenin çıkmazdan önce evinde yemeğini yemesi gerektiğini şehrin ve köyün duvarları görünmez oluncaya kadar da Namazı kısaltması gerektiğini” söylerler İshâk b. İbrahim el Hanzalî de aynı kanaattedir.
ALLAH Rasûlü (s.a.) Ramazan'da yolculuğa çıktı; hem oruç tuttu hem de tutmadı. Sahabîleri, oruç tutup tutmama arasında serbest bıraktı[128]
Oruçken Yolculuk Yapmak
Muhammed b. Ka’b (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
''Bir Ramazan günü Yolculuğa çıkmak isteyen Enes b. Mâlik’in yanına geldim; biniti hazırlanmış yolculuk elbiselerini de giyinmişti. Yemek istedi ve yedi. Bende ona: “Bu yaptığın sünnet midir?” dedim. “Sünnettir” dedi ve binitine bindi.'' (Tirmîzî rivâyet etmiştir.)
Bazı ilim adamları bu hadisle amel ederek: “Yolculuğa çıkacak kimsenin çıkmazdan önce evinde yemeğini yemesi gerektiğini şehrin ve köyün duvarları görünmez oluncaya kadar da Namazı kısaltması gerektiğini” söylerler İshâk b. İbrahim el Hanzalî de aynı kanaattedir.
ALLAH Rasûlü (s.a.) Ramazan'da yolculuğa çıktı; hem oruç tuttu hem de tutmadı. Sahabîleri, oruç tutup tutmama arasında serbest bıraktı[128]
neyse konuya dönüyorum : oğuzhan şimdiki şartları düşünerek konuş lütfen tamam o lafı söylüyorsun da o eskisi için geçerliydi deve, at ile seyahat ederken tamam derdik ya şimdi ? Şimdi servis kapına geliyor otogara veya havalimanına götürüyor aracın yakınında seni bırakıyor ardından asıl araca biniyorsun ve oturduğun yerde hareket etmeden yüzlerce km gidilebiliyor asıl olaya gelelim : yolculuk son model bu araçlarda oruç seni zorluyormu ? Şahsen beni yolculuk etkilemez oruçken.Lütfen günümüz şartlarını düşünerek oruç hakkında tekrar karar verelim.