Pyrrhos Kimdir? ‘Pyrrhos Zaferi’ nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
SHS

SHS

Üye
    Konu Sahibi
Pyrrhos Kimdir? ‘Pyrrhos Zaferi’ nedir?
Pyrrhos (M.Ö. 319-272). Eski Yunanlı Epir Kralı Pyrrhos (yada Pyrrhus), gençliğinde bir süre İsenderiye’de, Mısır Kralı I.Ptolemaois’un sarayında rehin kaldı. Bu süre içinde Eski Mısır uygarlığını yakından tanıma ve savaş taktiklerini öğrenme olanağı buldu. MÖ 281’de İtalya’nın güneyindeki Taranto kenti halkı Roma’ya karşı ondan yardım istedi. Pyrrhos, 25 bin kişilik bir ordu ve çok sayıda fille İtalya’ya girdi. MÖ 280’de Herakleia’da Romalılarla çarpıştı. Büyük zafer kazandıysa da, bu zafer kendisine çok pahalıya mal oldu. Büyük kayıplar pahasına kazanılan zafer anlamına gelen “Pyrrhos Zaferi” deyişi buradan çıkmıştır.

Daha sonra İtalya’daki Yunan kentleriyle, Samnitlerle ve Lucanialılarla birleşen Pyrrhos, Romalılara barış önerisinde bulunduysa da, Romalılar bu öneriyi kabul etmedi. MÖ 279’da gene ağır kayıplar vererek Romalıları yenilgiye uğrattı. Bu yüzden Roma’ya giremedi. MÖ 278’de Sicilya’ya geçti. Amacı Kartacalıları Sicilya’dan sürmekti. Bu sırada Tarantolular ona olan güvenlerini yitirerek para yardımında bulunmayı reddettiler. Pyrrhos MÖ 275’te Benevento’da Romalılara yenilerek Yunanistan’a döndü. MÖ 272’de Sparta’ya saldırdıysa da sonuç alamadı. Sonraki yıl Argos’taki bir sokak savaşında öldürülen Pyrrhos gerek yiğitliği, gerek düşmanlarına gösterdiği saygı dolayısıyla hem Yunanlıların hem de Romalıların üzerinde derin bir etki bıraktı. Kartacalı general Hannibal, tarihteki en büyük üç generalin kimler olduğu sorulduğunda “Büyük İskender, Pyrrhos ve ben” demişti.

not: ansiklopedik bilgidir. yabancı kaynaklarda Pyrrhus diye geçiyor, araştırmalarımı burda paylaşırım. Ben totalwara uyduğum için Pyrrhos diye değiştirdim nickimi:ehe

mstf_l

mstf_l

Üye
ve metin abinin eski nickinin nerden geldigini ogrenmis olduk

• Beğen
Tepkiler: SHS
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...