Haydar
Emekli Yönetici
.Proteinler yaşlanmayı geciktiriyor
Proteinlerin yeterli miktarda alınmadığında
vücudun yaşlanma sürecinin hızlandığını
tespit eden uzmanlar, protein bazlı beslenme
ile yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceğini
belirtiyor. Uzmanlar yaşlanmanın altında yatan
nedenleri bulma arayışlarında, cildin
yaşlanmasının temel ilacının hücre
yenilenmesi olduğunu buldular. Hücre
yenilenmesinin temel maddesi ise protein. Hücrelerimizin yapıtaşları aminoasitlerden
oluşmaktadır. Protein sindirilirken amino
asitlere parçalanarak hücrelerin kendilerini
yenilemelerinde kullanılır. Yeterince protein
alınmazsa vücudumuzun yaşlanma süreci
hızlanır. Bu basit gerçek, beslenmeye bakışınızı
gelecek öğünden başlayarak değiştirebilir. En iyi protein seçenekleri Tam yağlı süt ve süt ürünlerinde ve kırmızı
ette (sığır, kuzu, dana dahil) blo miktarda
asit bulunmaktadır, dolayısıyla sınırlı
porsiyonlarda tüketilmelidir. Onun yerine,
balık, yumurtanın beyazı, derisi soyulmuş
tavuk ve hindi göğsü tercih edilmelidir. Size balık yeter Genç kalmanızı sağlayabilecek besinler
arasında ilk sırayı balık alır. Her türden balık
doymuşluk oranı düşük yağla yüksek
kalitede ve kolayca sindirilen proteinlerin
kaynağıdır. Balığı öteki protein
kaynaklarından ayıran şey içinde bulunan yağ türü ve yağ asidi miktarıdır. Deniz ürünleri besin açısından yoğundur.
Dolayısıyla yüksek miktarda protein ve
önemli oranlarda vitamin ve mineral içerir.
Doymuş yağ ve kalori oranları da yüksek
değildir. Deniz ürünleri
temel
aminoasitlerin tümünü sunan mükemmel
bir protein kaynağıdır. Deniz ürünlerinde
bulunan protein kolayca sindirilir. Bu açıdan
her yaştan insan için mükemmel bir besin kaynağı oluşturur. Deniz ürünleri iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Sağlıklı gelişim ve büyüme için gereken
kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor,
kükürt, florin, selenyum, bakır, çinko, iyot
gibi temel mineralleri sağlar. Çoğu deniz ürünündeki kolesterol seviyesi
yüksek değildir. Balıktaki kolesterol oranı
genellikle düşük olsa da kabuklu deniz
hayvanlarında bu oran yükselebilir. Ancak
kolesterol seviyesi yüksek olan kalamar gibi
besilerde bile bu oran yumurtadakinden düşüktür. Deniz ürünlerinde çok az miktarda yağ
bulunur. Bunlar da iyi yağlardır. Deniz
ürünlerindeki doymuş yağ oranı da
diğerleriyle karşılaştırıldığında çok daha azdır. Yemeklerinizde kırmızı et yerine balığa yer
vermekle toplam yağ ve doymuş yağ
alımınızı kayda değer ölçüde azaltabilirsiniz.
vücudun yaşlanma sürecinin hızlandığını
tespit eden uzmanlar, protein bazlı beslenme
ile yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceğini
belirtiyor. Uzmanlar yaşlanmanın altında yatan
nedenleri bulma arayışlarında, cildin
yaşlanmasının temel ilacının hücre
yenilenmesi olduğunu buldular. Hücre
yenilenmesinin temel maddesi ise protein. Hücrelerimizin yapıtaşları aminoasitlerden
oluşmaktadır. Protein sindirilirken amino
asitlere parçalanarak hücrelerin kendilerini
yenilemelerinde kullanılır. Yeterince protein
alınmazsa vücudumuzun yaşlanma süreci
hızlanır. Bu basit gerçek, beslenmeye bakışınızı
gelecek öğünden başlayarak değiştirebilir. En iyi protein seçenekleri Tam yağlı süt ve süt ürünlerinde ve kırmızı
ette (sığır, kuzu, dana dahil) blo miktarda
asit bulunmaktadır, dolayısıyla sınırlı
porsiyonlarda tüketilmelidir. Onun yerine,
balık, yumurtanın beyazı, derisi soyulmuş
tavuk ve hindi göğsü tercih edilmelidir. Size balık yeter Genç kalmanızı sağlayabilecek besinler
arasında ilk sırayı balık alır. Her türden balık
doymuşluk oranı düşük yağla yüksek
kalitede ve kolayca sindirilen proteinlerin
kaynağıdır. Balığı öteki protein
kaynaklarından ayıran şey içinde bulunan yağ türü ve yağ asidi miktarıdır. Deniz ürünleri besin açısından yoğundur.
Dolayısıyla yüksek miktarda protein ve
önemli oranlarda vitamin ve mineral içerir.
Doymuş yağ ve kalori oranları da yüksek
değildir. Deniz ürünleri
temel
aminoasitlerin tümünü sunan mükemmel
bir protein kaynağıdır. Deniz ürünlerinde
bulunan protein kolayca sindirilir. Bu açıdan
her yaştan insan için mükemmel bir besin kaynağı oluşturur. Deniz ürünleri iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Sağlıklı gelişim ve büyüme için gereken
kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor,
kükürt, florin, selenyum, bakır, çinko, iyot
gibi temel mineralleri sağlar. Çoğu deniz ürünündeki kolesterol seviyesi
yüksek değildir. Balıktaki kolesterol oranı
genellikle düşük olsa da kabuklu deniz
hayvanlarında bu oran yükselebilir. Ancak
kolesterol seviyesi yüksek olan kalamar gibi
besilerde bile bu oran yumurtadakinden düşüktür. Deniz ürünlerinde çok az miktarda yağ
bulunur. Bunlar da iyi yağlardır. Deniz
ürünlerindeki doymuş yağ oranı da
diğerleriyle karşılaştırıldığında çok daha azdır. Yemeklerinizde kırmızı et yerine balığa yer
vermekle toplam yağ ve doymuş yağ
alımınızı kayda değer ölçüde azaltabilirsiniz.