Eğer video vs. çekmekte istiyorsan 650D al. 600D ve altında video modunda AF(Otomatik odaklama) bulunmuyor.(Ben hezimete uğradım.
Tabi ben alırken 650D çıkmamıştı. Tek alternatif 60D idi.) Ayrıca uzun soluklu kullanım düşünüyorsan D90'ı geç. 1-2 sene idare etsin diyorsanda 2. el al sıfır alma parana yazık olur. Video düşünmüyorsan Nikon D5100 Fotoğrafta biraz daha öndedir. Yalnız gövdede AF motoru bulunmadığından lensler biraz pahalı gelebilir.
Ayrıca henüz ne çekmekten hoşlandığını bilmediğin için henüz hiç lense girme. Yani Gövde + Portre lens gibi bir şey alma. 18-55 Kit Lens al. Çekim yap neleri çekmekten hoşlandığınına karar ver. Yalnız ilk edinmen gereken lens (büyük ihtimalle ucuz yollu birşey arayacaksın
) 50mm f/1.8 olmalı. 220-250 Lira arasında fiyatı değişen (Canon için) hem kaliteli hem de ucuz bir lensdir. 2. veya diğer bir tercih Tamron 17-50mm tercih edebilirsin. Daha sonra çekmekten hoşlandığın alana yönelirsin. Üzerinde her Macro vs. yazan lens makro lens değil aklının bir köşesinde bulunsun. Gerçek makro lens acı ama gerçek olmakla beraber ucuz değil
Bir yöntem var. 50mm lensi tersten bağlayarak tatmin edici bir makro lens elde edilebiliyor. Basçek bu tür şeyler için çok iyi bir rehber site. Hatta ne alsamın da cevabı var orda