Patlamış mısır nasıl patlıyor?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
    Konu Sahibi
Patlamış mısır nasıl patlıyor?

Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı.
Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.
Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu.
Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.





Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.
Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oranını en fazla yüzde l arttırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.






Sinemalarda vazgeiçmezimdir )) o olmayınca hakketen filmin tadı çıkmıyor yada ders çalışırkennn )) boş durmayı sevmiyorum galiba sanırsam

burdan o çıkıyor
 
Tepkiler: ism@il 54
Canım patlamış mısır istedi
Ses çıkmıyacağını bilsem hemen patlatırdım ama bu saatte pek hoş olmaz sanırım herkesi uyandırmak
 
    Konu Sahibi
Canım patlamış mısır istedi
Ses çıkmıyacağını bilsem hemen patlatırdım ama bu saatte pek hoş olmaz sanırım herkesi uyandırmak
dün akşam tek başıma mısır patlattım. tencerenin ağzına kadar patlaşı(biraz fazla koymuşum)
1 saat te zor bitirdim.
 

Nazy

Üye
dişleri rahatsız ediyor ben pek sevmem patlamış mısır
 

icep

Üye
slm arkadaşlaraşagıdaki linkte video da cep telefonu ile mısır patlatılıyor fake mi yoksa gerçeklik payı var mıdır ilginize şimdiden tşk...
 
Son resime bayıldım. Eline sağlık güzel konu
 
slm arkadaşlaraşagıdaki linkte video da cep telefonu ile mısır patlatılıyor fake mi yoksa gerçeklik payı var mıdır ilginize şimdiden tşk...
bildiğime göre mikrodalga fırından bir parça söküyorlar onu masanın altına koyuyorlar.sonra da mısır tanesini masanın üstüne koyuyorlar cep telefon(larını)unu mısır tanesinin üstüne tutuyorlar.(sanki telefon sayesinde patlıyormuş gibi).aslında mısır tanesini patlatan masanın altındaki,mikrodalga fırından alınan parça
 

Candy

Üye
Teşekkürler güzel bilgiler..
 
teşekkürler son resim manyak...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...