Pargalı İbrahim Paşa Neden İdam Edildi

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Pargalı İbrahim Paşa Neden İdam Edildi
Pargalı İbrahim Paşa nasıl öldü ve neden idam edildi, Kanuni Sultan Süleyman Pargalı'yı neden idam ettirdi kısa özet şeklinde açıklıyoruz.

İbrahim Paşa'nın idamında birkaç etken tesirli oldu. En ehemmiyetlisi İbrahim Paşa'nın iktidarda eriştiği güç ve bu gücün yarattığı şahsi hırs ve iktidar sarhoşluğudur. İbrahim Paşa'nın Kral Ferdinant'ın elçilerine söylediği aktarılan şu sözler onun bu hırsını ortaya koyar: "Bu büyük devleti idare eden benim; her ne yaparsam yapılmış olarak kalır; çünkü bütün kudret benim elimdedir. Memuriyetleri ben veririm, eyaletleri ben tevzi ederim, verdiğim verilmiş ve reddettiğim reddedilmiştir. Büyük padişah bir şey ihsan etmek istediği veya ettiği vakit dahi şayet ben onun kararını tasdik etmeyecek olursam gayr-ı vaki gibi kılınır. Zira her şey; harb, sulh, servet ve kuvvet benim elimdedir." Ve İbrahim Paşa'nın Serasker Sultan ünvanını kullanmakta ısrar edişi de bir tür alan okuma olarak alınmış olabilir.

Pargalı İbrahim İdamında Hürrem Sultanın Tesiri

Bir başka faktör Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan ile aralarındaki çekişmedir. Bilhassa İbrahim Paşa'nın taht için Kanuni'nin ilk eşinden olan en büyük erkek çocuğu Mustafa'yı (Kanuni tarafından 1553'te boğdurularak idam ettirilmiştir.) açıkça destekliyor oluşu ve Kanuni üzerindeki Hürrem Sultan ile yarışan tesiri bu çekişmeyi yaratmıştır. İbrahim Paşa'nın Bağdat'ın Fethinin hemen peşinden Defterdar İbrahim Paşa'yı idam ettirmesi ve buna onay veren Kanuni'nin daha sonra duyduğu pişmanlık da İbrahim Paşa'nın gözden düşmesinde etkendir.

Güvey İbrahim Paşa'nın bir de Şehzade Mustafa'yı desteklemesi belki de ona en büyük düşmanını kazandırmıştı. Hürrem Sultan'ı. Hürrem Sultan bütün gücü ile Paşa'nın aleyhinde çalışıyordu. Paşa'nın Hatice Sultan ile ilgilenmediği, bir takım cinayetleri gizlediği, armağan gönderilen Kuranı Kerimleri kabul etmediği, saklı hristiyan olduğu, devletin parasını müsrifçe harcadığı söylentilerine artık Kanuni de inanmaya başlamış ve daha önceki arkadaşı ile ayrılmanın zamanı geldiğini düşünerek onu öldürtmeye karar vermişti.
1536'nın Mart ayında iftar için saraya çağrılan İbrahim Paşa, iftardan sonra bir odaya çağrılarak, daha sonra Şehzade Mustafa'yı da boğdurtmakta kullanılacak dört sağır ve dilsiz cellat tarafından boğdurulacaktır.
 

Benzer Konular



Üst Alt