Ozon Tabakasında Avrupa Genişliğinde Delik..

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Zero

Zero

Üye
    Konu Sahibi
Ozon Tabakasında Avrupa Genişliğinde Delik..
Antarktika kıtasının üzerindeki ozon tabakası deliği, Avrupa kıtasının genişliğine ulaştı. 10 milyon kilometrekarelik alan, bugüne dek ölçülen en geniş ozon tabakası deliği oldu...

Antarktika üzerindeki ozon tabakası, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre büyük bir genişleme gösterdi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan ölçümlere göre ozon tabakasındaki delik 2000 yılından bu yana ölçülen en büyük boyuta ulaştı. Ölçülen değerin bugüne kadar yapılan ölçümler arasında ise 'en büyük üçüncü delik' olduğu belirtildi.

Envisat uydusunun görüntüleri aracılığıyla elde edilen bilgilere göre ozon tabakasındaki delik 10 milyon kilometrekarelik bir alana yayıldı. Bu alan, Avrupa kıtasıyla hemen hemen aynı büyüklüğe denk geliyor. ESA, eylül ayında maksimum boyutuna ulaşan deliğin büyümeye devam edeceğini açıkladı.

Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında, yılın bu zamanı için deliğin büyük olduğunu söyleyen araştırmacılar, sadece 1996-2000 yılları arasındaki dönemde ozondaki açılmanın daha büyük bir alana yayıldığını belirtti.

Canlılar için kalkan

Bir oksijen molekülü olan ozon, Dünya'da yaşam olabilmesi için stratosferde kalkan görevi görüyor. Güneş'ten gelen tehlikeli ültraviyole ışınlarını süzgeçten geçiren ozon tabakası, bitkileri hasardan, insanları cilt kanseri ve katarakt gibi hastalıklardan koruyor.

Ancak bu koruyucu tabaka, özellikle klor ve kloroflorokarbonlar (CFCs) gibi insan elinden çıkma kimyasallar nedeniyle hasara uğruyor. Montreal Protokolü'ne göre CFCs, aerosol gaz grubuna giriyor. Deliğin boyutu, ozon tabakasının incelmesi açısından önem taşırken, boyutu mevsime göre değişiyor.

Solunum hastalarını etkiliyor

Uzmanlar, tek bir klor molekülünün bile milyonlarca ozon molekülünü yok edebildiğini belirtiyor. Canlılar için hayati önem taşıyan Ozon tabakası, otomobil egzozuyla günışığı arasındaki reaksiyondan etkilenerek biçim alıyor. Ozon tabakasındaki deliğin büyümesi, özellikle solunum problemi yaşayanlar için potansiyel bir tehdit oluşturuyor.
 


DeRMaNTeS

DeRMaNTeS

Üye
En büyük sebep USA, yüzölçümünden dolayı...
+
Corc Pbush'un Kyoto Projesine destek vememesi
 
Salihyet

Salihyet

Üye
projeye destek vermesi tamam ama yüz ölçümü büyük olması demek ozonu deldiği anlamına gelmez rusyanında yüz ölçümü büyük.
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Ya tamamda parfüm vs kullanılmasın deniyo onları kullanmazsam ne yapacam ben başka bir altfernatif sunacak varsa oke..
 
DeRMaNTeS

DeRMaNTeS

Üye
<div class='quotetop'>(salihyet &#064; Dec 5 2005, 06&#58;16 PM) [post=222414]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
projeye destek vermesi tamam ama yüz ölçümü büyük olması demek ozonu deldiği anlamına gelmez rusyanında yüz ölçümü büyük.
[/b][/quote]

Rusya projeye karşı çıkmıyor ama... ayrıca yüzölçümünden kastım her türde pek çok sanayi üretimi yapılmasıdır. ve bunların parlamentoya yaptıkları baskı sebebiyle pbush ve yönetiminin sanayi atıklarını engelleyebilecek veyahut azaltabilecek adımları atmasını engellemeleridir.
 
sebofb090

sebofb090

Üye
walla bu gidişle ne olcağı belli
 

yitik savaşçı

Üye
Delik neden Antartika üzerinde?
 

Epic

Üye
hakikatten kötü bi olay abd nin fabrikaları yüzünden de kaynaklanıyor ama ozon da delik diye birşey yok aslında, sadece tabaka incelmiş, delik olsaydı insanlar ölürdü
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt