Oyunlar Kumar mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

Baydırman

Baydırman

Moderator
    Konu Sahibi
Oyunlar Kumar mıdır?
Beden ya da zihin gücünün sadece haz duymak, eğlenmek ve dinlenmek amacıyla yaptığı işler. İslam'da şansa dayanan ve bir tarafın haksız kazancına, diğer tarafın kaybetmesine neden olan oyunlar kumar sayılmış ve yasaklanmıştır.

Kur'an-ı Kerim'de: "Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmak için yapılan putlar ve fal okları, şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki mutluluğa eresiniz" buyurulur. (el-Maide, 5/90)

İslam'a göre tavla kumardır. Nitekim İslam Peygamberi, "Kim tavla ve gülbahar oynarsa elini domuz etine ve kanına bulamış gibi olur" buyurur.

İmam Şafiî, zekayı güçlendirdiği gerekçesi ile satranç oyununu mekruh saymıştır. Diğer mezhep imamları ise, satrancı kumar olarak kabul ederek haram olduğunu söylemişlerdir.

At, eşek, katır ve deve yarışları, atıcılık müsabakaları caizdir. Harp hazırlığı olan her şeyi öğrenmek, savaş taktikleri yapmak teşvik edilmiştir. Hz. Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir gibi önemli kişiler de atıcılık ve yarış oyunlarına katılmışlardır.

Bu gibi yarışlarda taraflardan birinin ya da üçüncü şahısların kazanan kişiye ödül vereceklerini şart koşmaları da caizdir. Ancak, ödüle karşılıklı olarak yarışan taraflarca şart koşulur, yarışı kazanan taraf diğer taraftan ödülü alır ve o taraf kaybeder, zararlı çıkarsa; bu kumar olur ve İslam'a göre haramdır.

Spor yapma amacıyla yarışlar, (at yarışları ve atıcılık müsabakaları) menduptur. Mendup ise yapılması iyi sayılan fakat yapılmaması bir sorun teşkil etmeyecek davranışlar için kullanılan bir kelimedir. Tabii ki bu yarışlarda hayvan kullanıyorsa, onları yormamak, bitkin hale getirmemek lazımdır.

Genel olarak karşılıklı iddia ve bahse dayanmayan, sadece güzel zaman geçirmek amacıyla yapılmayan, bedenî, zihnî ve sosyal faydası bulunan oyunlar helaldir. Zararlı ve hiç yararı olmayan oyunlar ise haramdır.



(Abdullah el-Mavsili, el-İhtiyar, IV,168-169; Sahih-i Buhârî, Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi)
 


Üst Alt