Oyun Konsolları Gelişimi

Sponsorlu Bağlantılar

Dark-Evil

Dark-Evil

Üye
    Konu Sahibi
Oyun Konsolları Gelişimi
Brown Box (1967)



1967 yılında Alman mühendis Ralph Baer tarafından üretilen Brown Box ilk oyun konsolu olarak kabul ediliyor. Vakum tüpü devresi ile televizyona bağlanan cihazın ilk oyunu birbirini takip eden iki noktaydı. Daha sonra bir tüfek de eklenen cihazın 12 adet oyunu olmuştu.

Oyun Resimleri:



Magnavox Odyssey (1972)


Baer ve ekibi Brown Box’ı zamanın önde gelen TV üreticisi Magnavox’a sunduktan sonra ürün biraz daha geliştirilerek Magnavox Odyssey adıyla piyasaya sürüldü. 1972 yılında çıkan ürün ilk ticari oyun konsolu olarak tarihe geçti.

Oyunlar:



Atari Pong (1975)


1972 yılında Nolan Bushnell tarafından kurulan Atari, ilk büyük başarısını 1975 yılında Pong ile elde etti. Sadece görüntü değil ses de veren Pong sayesinde Atari büyük bir çıkış yaşadı. Atari, Pong’dan sonra oyun konsolu ile eş anlamlı olarak anılmaya başladı.

Oyunlar:


Atari Video Pinball (1977)



Magnavox davası yüzünden piyasaya sürülmesi bir sene ertelenen Video Pinball adındanda anlaşıldığı gibi Pinball'u temel alan bir konsoldu. İçerisinde 4 farklı Pinball oyunu, 1 basketbol ve 2 breakout barındıranVideo PinballApple'ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak'ın içinde bulundukları ve kendi prototiplerini yaptıkları bir Atari projesiydi.

Oyunlar:



Atari 2600 (1977)

80'lerin ortasında ülkemizde de satışa sunulan Atari 2600 piyasaya çıktığında konsol piyasası alt üst olmuştu. 1000'den fazla oyunu ile oyunculara döneminin çok üzerinde oyun seçeneği sunan Atari 2600 30 milyona yakın bir satış rakımına ulaşmış ve Atari'nin en çok satan konsollarından birisi olmuştu. Bu konsol ile birlikte Dünya ikinci nesil oyunsistemleri ile tanışmaya başlamıştı.

Oyunlar:


Nintendo Color TV (1977)



Nintendo'nun oyun piyasasına ilk ciddi girişi olan Color TV sadece Japonya'da satışa çıkmış, kısa zamanda 3 milyon satış rakamına ulaşmıştı.Atari Pong klonu olan cihaz renkli yapısı ile dikkat çekiyordu.

Oyunlar:


Mattel İntellivision (1980)



Atari konsollarına gerçek anlamda rakip olabilen ilk oyun konsolu olanMattel İntellivision 8 bitten 16 bite geçişi başlatmış olan konsol olarak bilinir. 3 milyon satış rakamını kısa sürede elde eden Mattel İntellivision, ikinci nesilde Atari'nin tek egemenliğe sahip olamayacağını kanıtlamıştı.

Oyunlar:


Atari 5200 (1982)



Nintendo ve Mattel'in piyasaya girmesi ile birlikte tahtı sallanmaya başlayan Atari özellikle İntellivision'a cevap niteliğinde olan Atari 5200'ügeliştirmişti. Konsolun öncülü Atari 2600 gibi çok satması bekleniyordu ancak sadece 1 milyon ünite satarak 1.5 sene sonrasında piyasadan kaldırıldı. Cihazdaki başarısızlığın bir sebebi de tüm konsol üreticilerini etkileyen ekonomik krizdi.

Oyunlar:



Sega SG-1000 – Sega Mark 3 (1983)


Eski oyun devi Sega'nın ilk oyun konsolu olan SG-1000 3. Nesil konsollarınilki olarak kabul edilir. İstenilen başarıyı elde edemeyen cihaz 1985 yılına kadar her sene temmuz ayında yenilenmiş, daha da güçlenerek Sega Mark 3 adını almıştır. Sega Mark 3 ile ilk defa Dünya'ya açılan Sega 13 milyon satış rakamını yakalayarak üçüncü neslin önemli konsollarından birisi olmuştu.

Oyunlar:



Nintendo Entertainment System (NES) (1983)

Nostaljik oyun konsolu dediğimizde akla ilk gelen cihaz olan Nintendo Entertainment System yada daha çok bilinen kısaltılmış adı ise "NES". Özellikle Android telefon kullanıyorsanız Google Play Store'da yüzlerceNES emulatörünün olduğunu görebilirsiniz. Günümüzde hala daha oyunları severek oynanan NES üçüncü nesil yarışının şüphesiz kazananı oldu. Dünya çapında 70 milyon satış rakamına ulaşan NES'in onlarca klonu yapılmıştı.

Oyunlar:


Atari 7800 (1984)


2600 ile elde ettiği başarıyı tekrar kazanmak isteyen Atari 7800 ile şansını tekrar denemişti. Donanımı ve konsol tasarımını en baştan yapan çok Atari yine istediği başarıyı elde edemedi. Cihazın içerisine yazıcı gibi oyun konsolunda olması beklenmeyen donanımlar da koyan Atari, 8 yıl boyunca ürettiği 7800'den dünya çapında 4 milyon adet satabildi.

Oyunlar:


Sega Megadrive (1988)


Megadrive ile başlayan 4. Nesil günümüz oyuncularının ilk konsollarına ev sahipliği yapmıştı. NES gibi yüksek satış rakamları elde eden Megadrivegünümüzde bile sevilen Sonic the Hedgehog oyunu ile beraber gelmişti.

Oyunlar:


Game Boy (1989)

Seksenli yılların ikinci yarısından itibaren esen Nintendo rüzgarının ikinci büyük kaynağı Game Boy’du. 1989 yılında çıkan ve 8-bit işlemciye sahip olan cihazda yeşil arka planlı ve tek renkli bir ekran vardı. Tetris ile çıkış yapan Game Boy taşınabilir oyun konsolu pazarına olan ilginin artmasını sağladı.

Oyunlar:


Sega Genesis (1989)


1989 yılında NES’in karşısına çıkan Sega Genesis, 16-bit’lik işlemcisi ile rakibinden çok daha güçlü bir donanıma sahipti. Bu sayede ilgiyi üzerinde toplayan ürün Sonic the Hedgehog’un zamanına göre çok iyi olan grafikleri ve Electronic Arts destekli spor oyunları ile NES’in önüne geçmişti.

Oyunlar:


SNK Neo-Geo (1990)


Oyun salonlarındaki yapımları evlere getiren Neo-Geo, 24-bit işlemcisi ile piyasaya çıktığı 1990 yılına göre çok üst düzey olan grafikleri sayesinde de büyük bir başarı yakalayabilirdi. SNK’nın geliştirdiği Neo-Geo 650 $’lık fiyatı ve 200$’lık oyunları yüzünden geniş kitlelere yayılamadı.

Oyunlar:


Super Nintendo Entertainment System (SNES) (1990)


NES'in büyük başarısından 7 sene sonra Nintendo bir diğer oyun konsolu Super Nintendo Entertainment System yani SNES ile aynı başarıyı tekrarlamak istedi ve amacına ulaştı. Dünya çapında 60 milyon ünite satanSNES hala daha zevkle oynanan Süper Mario World, The Legend Of Zeldave Street Fighter 2 oyunlarını beraberinde getiriyordu. Konsol 4. Nesil yarışının galibi oldu.

Oyunlar:



SNK Neo Geo CD (1990)

4. Nesilin donanımsal olarak en güçlü konsolu olan SNK Neo Geo CD zamanının çok üzerinde olan 12 MHz saat hızında çalışan Motorola işlemcisi ile göz kamaştırsa da fiyatının pahalılığı sebebiyle sadece 1 milyon adet satılabilmişti. Cihazın kendisi gibi oyunları da oldukça pahalıydı. Cihaz için çıkartılan en uygun fiyatlı oyun 50 USD civarındayken ortalama oyun fiyatları 200 – 300 USD arasındaydı.

Oyunlar:


Commodore Amiga CD32 (1993)


Efsane bilgisayar Commodore 64'ün üreticisi Commodore'un ev tipi oyun konsolu Amiga CD32 sadece 100.000 adet satabilmişti. İçerisindeki CD sürücüsü zamanının önünde bir teknoloji olsa da fiyatı düşürmek amacıyla yapılan donanım kısıtlamaları ürünün satılamamasına neden olmuştu.

Oyunlar:


Atari Jaguar (1993)


Atari'nin 5. Nesil oyun konsolu denemesi olan Jaguar firmanın sonunu hazırlayan oyun konsollarından oldu. Jaguar'dan sonra bir kaç başarısız deneme daha yapan Atari 1996 yılında kapanmak zorunda kaldı. Sadece 250.000 adet satan Jaguar için hala daha oyun geliştiren Atari severler mevcut.


Oyunlar:


Sony PlayStation (1994)


Modern oyun konsollarını oyun konsolu yapan cihaz, zamanında çoğumuzun televizyonlarını işgal eden Sony Playstation. Oyun konsolu piyasasına ilk defa giriş yapan Sony çıkarttığı tek cihaz ile tüm konsol savaşlarını bitirerek pazarı tekeli haline getirdi. İlk çıktığında tüm oyunseverlerin yüreklerini hoplatan Playstation, CD sürücüsü sayesinde oyunlar için devasa bir yer oluşturuyor, bu sayede de grafikleri çok daha gelişmiş oyunlar üretilebiliyordu.

Playstation ile birlikte duyurulan oyun kolu Playstation Controller 1997 yılında piyasada devrim yaratan Dualshock oyun kolu ile değiştirildi. Şuanki modern konsollarda dahi oyun kolları Dualshock benzeri yapıda üretilmektedirler. 2000 yılında tasarımı değiştirilen Playstation PSOne adını alarak 2006 yılına kadar üretilmeye devam etti. Dünya çapında her iki versiyonu için 100 milyondan fazla satış yaptığı tahmin edilen Sony, Playstation 4 ile seriyi hala devam ettiriyor.

Oyunlar:



Apple Pippin (1995)

Apple ve oyun konsolu birbirinden ayrı sözcükler gibi gelse de 1995 yılındaApple bir ev içi eğlence cihazı üretmiş ve bu cihaz oyun yetenekleri sayesinde bir oyun konsolu olarak görülmüştü. Apple bu cihazın telif haklarını farklı firmalara verip farklı ülkelerde farklı isimlerde piyasaya sürse de temelde Apple işlemci mimarisi ve işletim sistemini içerisinde barındırıyordu.

Oyunlar:


Sega Saturn (1996)


Sony Playstation karşısında durmaya çalışan Sega Saturn, 10 milyon satış rakamını yakalamasına rağmen 5. Nesil'de Playstation'ın gölgesi altında kalmış ve Sega döneminin yavaş yavaş sona erdiğini oyun severlere bildirmişti. Oyunun çift işlemcisi oyun yapımcılarının işini oldukça zorlamıştı.

Oyunlar:


Nintendo 64 (1996)


Oyun devi Nintendo'nun 5.Nesil'de Sony Playstation ile yarışacak olankonsolu, 64 bitlik işlemcisi ile dikkat çekiyordu. 30 Milyonun üzerinde satılan konsol Nintendo'nun oyun kartuşu kullanma konusundaki ısrarcılığını kanıtlar nitelikteydi. Konsolun oyun kolu, şekli ile efsane olmayı başarmış, hala daha nostaljik oyun kolu dendiğinde akla ilk gelenoyun kolları arasında yer almakta.

Oyunlar:


Sega Dreamcast (1998)


6. Neslin başlangıcı yine Sega ile olmuştu. Önceki konsolu Saturn istenen başarıyı elde edemeyince 1998 yılında Dreamcast isimli yeni konsolunutanıtan Sega yine 10 milyon satış barajını aşmayı başaramamıştı. Crazy Taxi gibi sevilen oyunları bu konsol ile birlikte satışa sunan Sega daha sonrasında konsolun Hello Kitty versiyonu gibi farklı modellerini satışa sunmuştu. Konsol 2001'de üretimden kalksa da 2007 yılına kadar mağazalarda bulunabilir durumdaydı.

Oyunlar:


Sony PlayStation 2 (2000)


Playstation 1 ile tahmininden daha büyük bir başarı elde eden Sony 2000 yılına gelindiğinde yeni milenyuma yakışan bir cihaz tanıtmıştı. Çağının ötesinde donanımı ve DVD sürücüsü ile büyük yankı uyandıran Playstation 2 Dünya çapında 160 milyon satış rakamına ulaşmayı başarmıştı. Slim modeli ile aynı donanımı daha küçük bir kasada toplamayı başaran Sony, 2012 yılı sonuna kadar Playstation 2 'yi üretmiş ve 6. Nesil konsol yarışının galibi olmuştu.

Oyunlar:


Microsoft Xbox (2001)



Sony'nin konsol piyasasındaki büyük başarısını gören Microsoft, bu pazara ilk adımını Xbox ile 2001 yılında atmıştı. Playstation 2'nin en büyük rakibi olan Xbox, Microsoft'un beklediği satış rakamlarına ulaşamasa da 30 milyon barajını aşmayı başarmıştı. Dvd sürücüsü ve güçlü donanımı ileoyun severlerin dikkatini çeken Xbox asıl patlamayı sonraki nesil Xbox 360ile yaşadı.

Oyunlar:


Nintendo GameCube (2001)



Oyun devi Nintendo, Sony karşısında ilk büyük yenilgisini GameCube ile aldı. Donanımsal olarak oldukça güçlü olan GameCube sadece 20 milyon adet satabilmişti. Nintendo bu cihazında da DVD kullanmamış onun yerine alternatifi Mini DVD'yi tercih etmişti. Cihazın 20 milyon satışa ulaşmasının en büyük sebebi çizgi filmler ile ünlenen Pokemon oyununun yeni sürümünü barındıraması olmuştu.

Oyunlar:



Game Boy Advance (2002)

Televizyona bağlanan oyun konsolları alıp başını giderken taşınabilir konsollar unutulmuş gibiydi. 2002 yılında çıkan Game Boy Advance bu pazarı biraz hareketlendirdi. 32.000’den fazla renk gösterebilen LCD ekran, şarj edilebilen lityum-iyon pil gibi özellikler ile Game Boy Advance dönemin en etkileyici el konsoluydu.

Oyunlar:


Nintendo DS (2004)


Taşınabilir oyun konsollarının önemini bilen Nintendo, çok farklı bir tasarıma sahip olan Nintendo DS’i 2004 yılında piyasaya sürdü. Biri dokunmatik olan çift ekranı ve kalemiyle oyun deneyimini farklı bir şekle sokan Nintendo DS’in mevcut sürümleri hala ilgi görmeye devam ediyor.

Oyunlar:


PlayStation Portable (Psp) (2005)


Nintendo’nun el konsolları alanına ağırlık vermesi Sony’i de harekete geçirdi. 2005 yılında çıkan PSP, kablosuz bağlantı, kaliteli grafikler ve fotoğraf depolama ve video oynatma gibi özelliklere sahipti. Halen daha kullanımda olan PSP, 6 sene boyunca 70 milyon adetin üzerinde satarak önemli bir başarı yakaladı.

Oyunlar:


Microsoft Xbox 360 (2005)


Günümüzde hala daha üretilen ve satılan Xbox 360, Microsoft'un oyun konsolu dünyasında asıl patlamasını yaşatan cihaz olarak bilinir. 7.Nesli başlatan konsol olan Xbox 360 daha sonra eklenen Kinect isimli hareket algılama cihazı ile devrim yaratmış, oyuncuları herhangi bir oyun kolunaihtiyaç duymadan vücut hareketlerini kullanarak oyun deneyimi yaşamasını sağlamıştı. Xbox live servisi sayesinde oyuncular için online oyunplatformu oluşturan Xbox 360, aynı platform üzerinden film, müzik ve oyun indirilebilmesini sağlıyordu.

Oyunlar:


Sony Playstation 3 (2006)


Sony'nin efsane Playstation serisi bu konsol ile devam ediyor. Yakaladığı başarılı çizgiyi bu konsol ile devam ettiren Sony yaklaşık 120 milyon adetPlaystation 3 satmayı başardı. Blue-Ray disk desteği ile oyunlarda boyut sınırlamasını iyiden iyiye azaltan Sony, bu konuda rakipleri Microsoft veNintendo'nun önüne geçmeyi başardı. Piyasaya sürüldüğünden beri 3 farklı versiyonu ile git gide incelen Playstation 3, hala daha en güçlü oyunkonsollarından birtanesi.

Oyunlar:


Nintendo Wii (2006)


Hareket konrolünü ön planda tutan Nintendo Wii, ilk çıktığında rakiplerinden belirgin biçimde ayrılıyordu. HD grafikler sunabilen güçlü donanıma sahip rakiplerine karşı düşük özelliklere sahip olan Wii'nin gücü, hareket sensörü ile ister direksiyon, ister golf sopası, isterseniz de tenis raketi olabilen oyun kumandasından geliyordu. Çeşitli spor oyunlarınınyanı sıra yoga ve fitnessta yapılabilen Wii Dünya çapında 100 milyona yakın bir satış rakamı elde etti.

Oyunlar:


Nintendo Wii U (2012)

Wii ile yakaladığı başarıyı tekrarlamak isteyen Nintendo 2012 yılında 8. Nesil konsol savaşlarını başlatmış oldu. Şuana kadar sadece 5 milyon satabilen Wii U, televizyon başkası tarafından kullanıldığında oyunları oynayabileceğiniz oyun kolu şeklinde bir ekran ile geliyor.

Oyunlar:


Sony Playstation 4 (2013)


Sony'nin yeni nesil Playstation'ı Playstation 4, piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Kasım ortasında satışa sunulan cihaz 2014'ün ilk günü 4 milyon barajını aşmıştı. Oldukça güçlü bir donanıma sahip olan cihaz, üzerinde dokunmatik algılayıcı bulunan Dualshock 4 ile geliyor. Cihaz ülkemizde şuanda satın alınabilir durumda.

Oyunlar:


Microsoft Xbox One (2013)



Microsoft'un yeni nesil oyun konsolu Xbox One, Playstation 4'te olduğu gibi piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Bazı kısıtlamalar ile kullanıcıların tepkisini çeken Xbox One, Microsoft'un bu kısıtlamalardan bazılarını kaldırması ile normal satış rakamları elde etti. 2014'ün ilk gününde 3 milyon barajını aşmış olan Xbox One, dahili kinect algılayıcısı ile geliyor.

Oyunlar:


Alıntıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: carlito.


Üst Alt