ÖTV, şarapçının sağlığını bozdu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
ÖTV, şarapçının sağlığını bozdu

Coşkun Güner

BURCU TANER İzmir DHA


Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner, alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammına sadece isyan etmedi, vergi borcunu banka kredisiyle ödemeye çalışan üreticinin artık sağlığının da bozulduğunu söyledi. Güner, “Söyleyecek kelime bulamıyorum. Türkiye’de vergi alınacak başka sektör yokmuş gibi akaryakıt ve alkoldeki vergilerde sürekli artış oluyor” dedi.
Şarap ve alkol üreticilerinin sadece iç piyasaya hizmet etmediğine dikkat çeken Güner, “Bu yıl 4 şarap üreticisi vefat etti. Bu arkadaşlarımız; vergi, satışlar, borçlar derken, sıkıntıdan öldü. Bu sektördeki herkes stres altında. Her vergi artışı ağır bir yük getiriyor, tüketiciye yansıtamıyoruz, tahsilat da yapamıyoruz. Zaten şarap üreticisi borç içinde çalışıyor” diye konuştu.
Bu yıl hayatını kaybeden sektör temsilcilerinin Yazgan Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yazgan’ın babası Atilla Yazgan, Aral Şarapları’nın sahibi Osman Aral, Küp Şarapları’nın kurucusu Hasan Altıntaş ve Tekirdağ Mürefteli Erdoğan Özden olduğunu hatırlatan Güner, “Vergi yükü artık üreticiyi strese sokuyor, sağlığını etkiliyor. Konuşmayayım diyorum ama artık insanlar ölürken bile ÖTV’den bahsediyor” dedi.

Zaten maliyet yüksek
Coşkun Güner, üzüm fiyatlarındaki yüzde 30-50’lik artışla zaten maliyetlerinin arttığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Üstüne bir de ÖTV zammı geldi. Hammaddeyle uğraşırken, ÖTV artışıyla verginin de KDV’sini ödüyoruz. Bir koyundan iki post çıkmaz ama Türkiye’de çıkarılıyor. Şu anda bu maliyetlerle birlikte şarap fiyatı hemen artmaz ama orta vadede yüzde 20-25 arasında artış bekliyoruz.”

‘Bizi çok etkilemez’
Urla Şarapçılık Başkan Yardımcısı Bülent Akgerman: Söz konusu artış farklı kalitede şarap üreticilerini farklı etkileyecek. Bizim gibi yüksek kalitede şarap üreticileri bu zamdan minimal etkileneceklerdir. Ancak bizler için de önemli olan sektörün yani pastanın büyümesi. Sonuçta bu zamlar üretici ve tüketicilere engel oluşturacak. Ayrıca bu zammın dışında sektörün önüne çıkarılan diğer sorunlar da var. Eğer açıklandığı gibi ‘halkın sağlığı düşünülerek’ bu zamlar uyglanıyorsa neden ateşli silahlarda da ÖTV yükseltilmiyor? Ancak şunu da söylemem lazım. Söz konusu zam geliş şekliyle Türkiye’de ilk kez yüksek alkol oranlı damıtılmış içeceklerle şarabı ayırdı. Şarap bu açıdan rakı ve viskiden ayrılmış oldu. Ne yazık ki böyle bir gelişmeyi zamla elde edebildik.
İZMİR Milliyet
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

eZeL634
Cevap
0
Görüntüleme
452
eZeL634
Haydar
Cevap
5
Görüntüleme
384
1STayTRue35
y n s c n
Cevap
0
Görüntüleme
431
y n s c n


Üst Alt