Osmanlı Devleti Olmasaydı; Bütünsellik Bir Yaklaşım.

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Osmanlı Devleti Olmasaydı; Bütünsellik Bir Yaklaşım.
Osmanlı Devleti. yüzyıllar boyu bölgesinde ve dünya coğrafyasında bir istikrarlılık sebebi olmuştur. İmparatorluğun sadece müsbet yönleri uzun vadeli olarak dünya milletlerini etkilememiştir. Menfi yönleri de dünyaya bir istikrarlılık sağlamıştır. Bugün, Dünya, AB,ve yöresel ülkeler bir istikrar sağlamışsa bunun başlıca sebeplerinden birisi Osmanlı İmparatorluğudur. İmparatorluk bu yönü ile hem hüküm sürdüğü yıllarda hem de daha sonra meydana gelen olumlu gelişmelerin odağıdır. Bu çalışmada, hangi gelişmelerin Osmanlı Devletinin hangi özelliğinden meydana geldiği araştırılacaktır.

1.2.Osmanlı Devletinin hangi yönü dünyada olumlu etkilere sebep olmuştur? Türkler Anadolu ya 1071 yılında girmişlerdir. Bununla birlikte, bu olay olmadan önce Anadolu hakkında bilgiler toplamışlar, belirli bir yerleşim stratejisi geliştirmişler ve daha sonra adım adım fetih olayını gerçekleştirmişlerdir. Anadolu ya yerleşim fiili bir işgalcilik fikrinden doğmamış, kurak toprakların Türkleri daha verimli topraklara yönlendirmesi gerektiği sonucundan doğmuştur.

Türklerin Anadolu yu adım adım fethi ve sonra bir imparatorluk haline dönüşmesi Avrupalıların dikkatini Türkler üzerine yoğunlaştırmasını sağlamıştır. Haçlı zihniyeti yüzyıllar boyu Türkleri bu topraklardan uzaklaştırmağa çalışmışlardır. Bununla birlikte, güçlü istihbarat, değerli devlet adamları, güçlü ordu, teknolojik gelişmeler Osmanlılar ın sadece Anadolu da kalmayıp Avrupa ya doğru yol almasına ve Avrupalıların Osmanlı Devleti Aleyhine gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere rağmen ayakta kalmasına olanak vermiştir. Burada üzerinde durulması gereken nokta bugün Avrupa daki çoğu milletlerin de Avrupa nın ana yerlisi olmadığıdır. Dolayısıyla, Şayet Türkler Anadolu yu işgal etmişse, İngilizler ,Fransızlar,Almanlar ve diğer milletler de işgalcidirler. İki uç arasında bir kıyaslamak yapmak gerelirse bugün Avrupa milletlerini oluşturan kavimler işgal ettikleri yerlerden çok iyimser bir yaklaşımla yerli halkı bulundukları yerlerden uzaklaştırmışlardır. Türkler ise feth ettikleri yerlerdeki insanların kültürel, sosyal, iktisadi yaşamlarına karışmamış ve bu çok kültürlülük bugüne kadar süregelmiştir. Dolayısıyla bugün dünyada küresel çok kültürlülük bulunuyorsa dünya bu olguyu Osmanlı zihniyetine borçludur.

Osmanlı Devleti üç kıtada yerleşik bir imparatorluk olmuştur. Kuzeyde Rusya ile komşudur. Çarlık Rusya sı yüzyıllar boyu sıcak denizlere inmek arzusundadır. Ancak,Rusya Osmanlı Devletinden dolayı sıcak denizlere inememiştir. Şayet petrol bölgesinde Osmanlı Devleti kontrolü bulunmasaydı Ruslar Avrupalılardan önce bu alanların kontrolünü ele alacak ve belki de bu gün dünya Sovyet istilası altında olabilecekti. Dolayısıyla, şu anda tesis edilen barış zemini hiç olmayacaktı. Bundan dolayı, bugün küreselleşmeden bahsedilebiliyorsa dünya bu olguyu Osmanlı Devleti zihniyetine borçludur. Şayet Osmanlı istihbarat ve askeri olarak Avrupa yı tehdit etmeseydi Avrupa da bir işbirliği zemini olmayacaktı. 1400 lü yıllarda Avrupalı entelektüeller tarafından ortaya atılan ve daha sonraki yıllarda AB düşüncesi şekline dönüşen Christendom :Birleşik Hristiyan coğrafyası fikri telaffuz edilmeyecekti. Dolayısıyla, bugün AB denilen bir olgu bulunuyorsa AB bu olguyu Osmanlı Devletine borçludur. Osmanlı Devleti petrol bölgesinde olmasaydı Avrupalılar birinci dünya savaşından önce birbirleri ile harbe girecekti. Dolayısıyla, Avrupa da bir barış rüzgarı esmeyecekti. Dolayısıyla, Avrupa barışı Osmanlılara minnettar olmalıdır. İstanbul un fethi ile beraber yeni bir çağ doğmuştur. Bu çağda Avrupa aydınlanma devrine girmiştir. Rönesans tan itibaren bilim ve teknolojide ilerleme kaydetmişlerdir. Dolayısıyla, bugün dünyada bilim ve teknoloji alanında bir gelişme varsa dünya bunu Osmanlılara borçludur. Osmanlıların üç kıtada kontrolü sağlaması ve Asya,Afrika, Ortadoğu da bir kardeşlik iklimi yaratmıştır. Osmanlı Devletinin çökmesi ve kurtuluş savaşı, zamanında atılan istihbari adımlar üçüncü dünya ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarına olanak sağlamıştır. Dolayısıyla, bugün dünyanın yarı coğrafyasında emperyalist güçler sömürgelerini genişletememişse bu durum Osmanlı Devletinden dolayıdır. Dolayısıyla bugün üçüncü dünya ülkeleri rahat yaşamlarını Osmanlılar a borçludur.

1.3.Sonuç Osmanlı Devleti yüzyıllar boyu bölgesinde ve dünya coğrafyasında bir istikrarlılık sebebi olmuştur. İmparatorluğun sadece müsbet yönleri uzun vadeli olarak dünya milletlerini etkilememiştir. Menfi yönleri de dünyaya bir istikrarlılık sağlamıştır. Bugün, Dünya, AB, ve yöresel ülkeler bir istikrar sağlamışsa bunun başlıca sebeplerinden birisi Osmanlı İmparatorluğudur. Bugün dünyada küresel çok kültürlülük bulunuyorsa dünya bu olguyu Osmanlı zihniyetine borçludur. Dünyada küreselleşmeden bahsedilebiliyorsa dünya bu olguyu Osmanlı Devleti zihniyetine borçludur. Bugün AB denilen bir olgu bulunuyorsa AB bu olguyu Osmanlı İmparatorluğuna borçludur. Avrupa barışı Osmanlılara minnettar olmalıdır. Dünyada bilim ve teknoloji alanında bir gelişme varsa dünya bunu Osmanlılara borçludur
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
2
Görüntüleme
705
Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
349
PALA.
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
308
Selim Baltaci
Cevap
3
Görüntüleme
1K


Üst Alt