Oruç kefareti ne kadar ve nasıl verilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Oruç kefareti ne kadar ve nasıl verilir?
Oruç kefareti nasıl ödenir ve sırasıyla kimlere verilir çok merak edilen sorulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Oruç kefareti Ramazan ayında bir özrü bulunmaksızın belli şartlar içerisinde orucunu bozan bir mükellefin yaşadığı durumda ödeniyor. Oruç kefareti yemek yedirmekle olabilirken, dilerlerse yiyeceği aynen verip temlik edebiliyorlar.

Bir kimse Ramazan ayı içerisinde tuttuğu oruçları özürsüz olarak birkaç defa bozdu ise sadece bunlardan ötürü olarak kefaret ödemesi gerekiyor. Fakat kefaret yapıldıktan sonra tekrar orucunu aynı şekilde kasten bozacak olursa, bundan dolayı ayrıca bir kefaret gerekir. Birinci kefaret ile tam bir ders alınamadığı anlaşılmış olur.

Yemek aç olan buluğ dönemine erişmiş yada yaklaşmış 60 kişiye sabah ve akşam yemek verilmesi gerekiyor. 120 kişiye aynı anda yemek yedirilmesi bunun yerine sayılmaz yani hem akşam hemde sabah yemeği yedirilmelidir.

İstenildiği taktirde bir fakire iki ayda her gün ya aynen veya kıymet olarak birerden altmış fitre sadakası verilmesi de yeterlidir. Topluca verilmiş olan 60 fitre miktarının da kefaret yerine geçmeyeceğini belirtelim.

Oruç kefareti, oruç tutmak suretiyle olunca, bunda kesintisiz arka arkaya tutmak şarttır. Onun için oruca başlayan kimse, ara vermeden iki ay oruç tutar. Eğer daha iki ay dolmadan herhangi bir sebeple orucunu bozarsa, yeniden iki ay oruç tutmaya başlar. Bundan kadınların lohusa halleri değil de, adet halleri müstesnadır. Geçirecekleri adet günleri kesinti sayılmaz. Çünkü bu halden kurtulmak kadınlar için mümkün olmayacak derecede zordur. Ramazan orucunun veya muayyen bayram günlerinin araya girmesi de, kefaretin arka arkaya olmasına engeldir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Karavelaa

Karavelaa

Üye
:tşk:
 


Üst Alt