Organ bağışı nasıl olmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cynical

Cynical

Üye
    Konu Sahibi
Organ bağışı nasıl olmalı?
Bilindiği üzere ülkemizde organ nakli bekleyen yüzbinlerce hasta var ve her birimiz de günün birinde bu duruma düşebiliriz. Şu anda ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarını alabilmek için ailesinin izni gerekiyor ki hem organ bağışı konusunda henüz oturmamış bilincimiz hem de zaten ölüm acısı yaşayan hasta yakınlarının bağışa yanaşmaması sebebiyle organ bağışı oranı oldukça düşük. Halihazırda Amerika, Isveç ve daha birçok Avrupa ülkesinde yürürlükte olan bir yasa meclisimizin de gündemine geliyor. Yasa kabul edilirse artık vasiyetinde aksi belirtilmemişse beyin ölümü gerçekleşen herkesin organları alınabilecek. Peki bu doğru bir uygulama mı? Bu zorunluluk olmadan organ bağışı teşvik edilemez mi? Ya da vasiyete bile bakılmaksızın nasıl vatan savunması bir borç ise "Can kurtarmak da insanlık borcudur" diyerek herkesin organları alınabilmeli mi?

Esra Yetiş

Esra Yetiş

Üye
Konuya değinmeniz çok hoş.Ben de organ bağış kartı doldurdum.

Eğer aynı durumda olup bağışlanan organ kabul ediliyorsa, organ bağışı da yapılmalı ki yapılsa bile belirlenen şartlar üzere ölüm gerçekleşmiş olması gerekir ki organ alınabilir durumda olsun.Yani bağışlasanız bile bu bağışın gerçekleşmeme ihtimali var.

Dinen sakıncası, beyin ölümü gerçekleşmemiş kişinin tekrar yaşama dönme şansı olduğu için.Ama zaten bağış yapılacak kişinin yaşama şansı varsa organları alınmıyor.Bu nedenle dini sakınca ortadan kalkar.Hem zaten birçok kişiye hayat umudu olmanın caiz olmamasını düşünemiyorum.

Organ bağışında bulunmak da çok kolay.Bazı poliklinik ve hastanelerde oluyo bi kağıtlık form ve organ bağış kartı dolduruyosunuz bu kadar..

Cynical

Cynical

Üye
    Konu Sahibi
Evet, dinen bir sakıncası olmadığı, aksine efdal olduğu defalarca farklı mecralarca belirtilmesine rağmen aynı türbelerden medet ummak gibi bir hurafe var organ bağışı konusunda. Hatta insanlar "ahirette nasıl dirilirim organlarım bir sürü insanda iken" gibi gereksiz kuruntular içine düşüyorlar. Bu konuda Diyanet'in ve Sağlık Bakanlığı'nın geniş kapsamlı bilinçlendirme çalışmaları yapmaları bu katlanarak büyüyen soruna bir nevi ilaç olabilir ancak dediğiniz gibi bağışçı ne kadar çok olursa olsun, organların nakledilebilir durumda bulunması ihtimali de bir o kadar düşük. Yeni yasayı mantıklı buldum, tabi ölen kişinin ailesini de bilgilendirmek ve bu durumu anlatmak koşulu ile. Aksi halde sanki organları zapteder gibi almak infiale neden olacaktır.

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Bence çok doğru bir karar. Adam ölecek ve vasiyetinde aksi taktirde yazmış olduğu hiç birşey yok. Belki bilinçi yerinde olsa o bağışı gerçekleştirecek ama ailesi buna karşı.

CryDaqqeR

CryDaqqeR

Üye
güzel bi konuya değinmişsin teşekkürler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt