Opera Tarayıcı - 9.6 Yeni !! + Opera Modifiye,düzenleme Eklentileri,java Betikleri !!

Sponsorlu Bağlantılar

Soneday

Soneday

Üye
    Konu Sahibi
Opera Tarayıcı - 9.6 Yeni !! + Opera Modifiye,düzenleme Eklentileri,java Betikleri !!
Bu çalışmanın bir kısmı " zahek " kullanıcı adlı üyemize ait olup, aşağıdaki sayfalardan alıntılanmıştır:

-
-


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERAPERAPERAPERA






Opera'nın Firefox'tan daha iyi olduğu CHIP tarafından onayladı...!

İmza CHIP




Opera'yı kafanıza göre düzenleyebilirsiniz...Sınır yoktur...



>>Javascript Hız Testi<<​

Windows Browsers - Speed Charts​

(hız testi süreye göredir,hepsinde opera bir-inci )







  • kaynak
________________________________________________________

PERA nedir.
Opera, bir web tarayıcısı uygulamasıdır. Buna ek olarak E-posta alışverişi ve IRC sohbet gibi özellikleri desteklemektedir.

Neden PERA
Opera&#8217;yı seçmeniz için bir çok neden bulunmakta
Dahili e-posta ve IRC istemci, açılır pencere(pop-up) engelleyici ve daha bir çok güzel özelliği tek pakette sunar
&#8220;Dünyanın En Hızlı&#8221; tarayıcı unvanını hakedecek kadar hızlıdır. Bu hızı denemeden görmeniz zordur.
Klavye ve fare hareketleriyle zamandan kazanarak çok daha eğlenceli bir gezinti yaşayabilirsiniz
Birden fazla işletim sistemi ve işlemci mimarisinde çalışabilir.

Güvenlidir
Web standartları ile uyumludur
Bütün sayfalar aynı pencere içinde açılır ve görev çubuğunuz işgal olmaz
İnternernetteki formları kolayca doldurursunuz. E-mail, adres, telefon vb. bilgilerinizi her seferinde yeniden yazmanız gerekmez
Opera ya da kullandığınız işletim sistemi kilitlense bile, Opera&#8217;yı tekrar açtığınızda kaldıgınız yerden devam edebilirsiniz
Opera, Norveç&#8217;li Opera Software[1] firmasının ürünüdür. Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X, Solaris SPARC, FreeBSD i386 gibi işletim sistemleri ve intel (i386), SPARC ve PowerPC işlemci mimarilerinde çalışabilmektedir. Opera asıl ününü cep telefonu ve bu tip mobil pazara sunuduğu web tarayıcı ile kazanmıştır. Masaütü bilgisayarlar için olan sürümü ücretsizdir.

PERAda sekmeli gezinti...



PERA 'da Açılır Pencere Önleyicisi

Web sayfalarında gezinirken, genelde isteğimiz dışında birden bire açılan ve rahatsızlık veren pencereleri engelleme özelliğidir. Bu özellik sayesinde tüm açılır pencereleri önleyebilir, sadece istediklerinizin, tıkladıklarınızın açılmasını sağlayabilir veya tümünün de açılmasına izin verebilirsiniz.
Bir açılır pencere engellediğinde ekranın sağ üst köşesinde size bir uyarı vererek bu önlenen pencereyi açmak isteyip istemediğinizi sorar.

PERA'da E-Posta

Opera, içerdiği tümleşik e-posta istemcisi sayesinde başka bir yazılıma ihtiyaç duymadan e-postalarınızı okuma ve cevaplama kolaylığını sağlar.

PERA'da IRC

IRC (Internet Relay Chat), en çok kullanılan anlık sohbet protokollerinden birisidir. Asıl kuruluş amacı teknik ağırlıklı bilgi alışverişi olsa da, günümüzde her türlü sohbet için kullanılmaktadır. Windows ortamında en yaygın kullanılan IRC istemcisi mIRC&#8217;dir. Opera uzun süredir dahili bir IRC istemcisi ile gelmekte.

Kullanım

IRC hesabınızı kullanabilmek için Araçlar &#8594; E-posta ve Sohbet Hesapları &#8594; Yeni &#8594; Sohbet (IRC) yolunu takip ettikten sonra, Gerçek Adınızı, e-posta adresinizi ve sohbet sırasında kullanacağınız Takma ad&#8217;ı belirledikten sonra bağlanmak istediğiniz IRC sunucuyu seçebilirsiniz. Opera&#8217;nın da kendi IRC sunucuları bulunmaktadır. Bunlardan birisini seçerek (örn : Opera Avrupa) sunucuya bağlandıktan sonra, soldaki panelde (F4) Sohbet sekmesi oluşacaktır. Buradan &#8220;Yeni Oda&#8221; veya &#8220;Odaları Listele&#8221; seçeneklerini kullanarak sunucu üzerindeki sohbet odalarına girebilirsiniz. Örneğin &#8220;Yeni Oda&#8221; dan &#8220;#turkey&#8221; kanalına girebilir, buradaki kullanıcılarla sohbet edebilirsiniz.

Veya irc.opera.com/turkey adresine tıklayıp - eğer ilk kullanımınız ise gerekli bilgileri girip - direkt olarak odaya giriş yapabilirsiniz.

Türkçe Karakterler

Eğer yazılan Türkçe karakterleri okuyamıyor veya karşıya Türkçe karakter gönderemiyorsanız, karşıdaki kullanıcının gönderdiği karakter setine uygun olmayan bir karakter seti kullanıyorsunuzdur. Türkçe için genel kullanılan karakter seti iso-8859-9 dur. UTF-8 kullanımı da yavaş yavaş artmaktadır. &#8220;Araçlar &#8594; E-posta ve Sohbet Hesapları&#8221; bölümünden ilgili bağlantıyı seçip Düzenle bölümünde, &#8220;Giden&#8221; sekmesinden &#8220;Varsayılan kodlama&#8221; yı ilgili kodlamaya getirirseniz sorun çözülecektir


PERA'da Tümleşik Arama

Opera, içerdiği tümleşik arama seçenekleriyle birçok farklı kaynaktan araştırma yapabilmenizi sağlar. Adres çubuğunun yanındaki alana yazarak veya bir kelimeyi çift tıkladığınızda açılan menüden seçerek araştırma yapabilirsiniz. Arama motorları, sözlükler, ansiklopediler, dil çeviri siteleri bunlara örnek verilebilir.

PERA'da Güvenlik

Sitelerde dolaşırken casus yazılımlardan, virüslerden ve sizin haberiniz bile olmadan sessizce saldıran diğer rahatsızlık verici yazılımlardan bilgisayarınızı uzak tutar.
Adres çubuğunda, o sırada gezilmekte olan sitenin güvenlik bilgisini gösterir.

PERA'da HIZ

Opera&#8217;nın sayfaları okuma hızı, tüm diğer rakiplerinden önde olduğundan internette gezinmek uçuşa geçmekle aynı anlama geliyor! Ayrıntılı bir hız karşılaştırması için yukarıdaki teste bakmanız yeterli!!

PERA'da Parola Sihirbazı

Opera, şifre korumalı sayfalara ilk girişte, eğer bu özellik etkin durumdaysa yazdığınız kullanıcı adı ve parolayı kaydetmesini isteyip istemediğinizi sorar. Onay verdiğiniz takdirde aynı sayfaya sonraki ziyaretinizde kullanıcı adı ve şifre alanlarının çevresinin sarı bir çerçeve ile kaplandığını görürsünüz. Bu durumda adres çubuğunun yanındaki küçük &#8220;parola sihirbazı&#8221; simgesine tıklarsanız veya &#8220;CTRL+Enter&#8221; tuş kombinasyonunu kullanırsanız kullanıcı adı ve parolayı tekrar yazma zahmetinden kurtulup otomatik olarak doldurulmasını sağlar ve ilgili sayfaya hemen ulaşabilirsiniz.

PERA'da Sesli Dolaşım

Görünüm çubuğundaki &#8220;Ses&#8221; simgesi tıklandığında, ilgili kütüphaneler (yaklaşık 10.5 MB) yüklüyse, gezindiğiniz sayfaları okuyabilme özelliğini ifade eder. Kütüphanelerin yüklü olmaması durumunda ise yüklemek isteyip istemediğinizi sorar. Opera, varsayılan ayarlarla İngilizce abece okuyabiliyor. 2005 sonu itibariyle Türkçe cümleleri okuyabilmesini sağlayacak kütüphaneler henüz geliştirilmedi.

PERA'da RSS

RSS, xml ile yayınlanan haber başlıklarını veya gelişmeleri rahatça izlemenize yardımcı olan bir biçimdir. Günümüzde çoğu site haber içeriklerini bir RSS (veya rdf, atom) çıktısı olarak da sunmaktadır.
Opera uzun süredir RSS bildirimlerini destekliyor. Bir sitenin RSS bildirimine kaydolmak için resimde de görüldüğü gibi adres çubuğunda bulunan RSS bildirim simgesine tıkladığınızda size kaydolmak isteyip istemediğinizi sorulacak; bu soruya EVET yanıtını vermeniz halinde de içeriğe erişebileceksiniz.

PERA'da Özel Fare Hareketleri

Opera ile çeşitli sitelerde gezinirken diğer tarayıcılarda olduğu gibi birçok düğmeye, butona tıklamak zorunda değilsiniz. Farenin sağ tuşuna basılı olarak yaptığınız çeşitli hareketler tüm bu butonların işlevini yerine getirebilir. Yeni sayfa açma, sayfa kapatma, ileri/geri gitme, sayfayı yenileme, sayfayı çoğaltma gibi birçok işlevi hiçbir tıklama yapmadan sadece fareyi hareket ettirerek yapabilirsiniz. Tüm hareketlerin ayrıntılı olarak anlatıldığı bir tablo ileriki dönemlerde siteye eklenecektir. Şimdilik bu ingilizce sayfadan tüm hareketleri görebilirsiniz.

PERA'da Özelleştirme

Shift(Üst karakter)+F11 tuş kombinasyonu veya &#8220;Araçlar\Görünüş&#8221; seçimi sonrası açılan diyalogda Opera&#8217;nın görünümüyle ilgili her türlü özelleştirmeyi yapabilirsiniz. Araç çubuklarının, simgelerin yerlerini değiştirebilir, ekleyip kaldırabilirsiniz. Tema desteği ile simgeleri değiştirebilir, yapılandırma değişiklikleriyle yeni menülere kavuşabilirsiniz.

PERA'da İçerik Filtreleme

Kimilerine göre firefox çok güzel. Türlü eklentilerle çok alengirli şeyler yapabiliyorsunuz.
Ancak bu eklentilerin görevini gören çoğu şey Opera&#8217;da zaten mevcut. Bunlardan birisi de içerik filtreleme.
Firefox&#8217;un Adblock eklentisini pek incelemedim ancak okuduğum bazı eleştirilere bakılırsa
içeriği bloklasa da önce yüklüyor. Belki kullanıcı bunu göremiyor ancak o içerik yükleniyor.
Opera&#8217;da ise belirtilen adresteki içerik hiç alınmıyor. Eğer sizler de &#8220;Dünyanın en hızlı koşan hayvanı hangisi&#8221;, &#8220;Dünyanın en hızlı tarayıcısı hangisi&#8221; :p gibi reklamlardan sıkıldıysanız Opera&#8217;nın filtreleme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken çok ufak bir iki ayar var.
Opera kullanıcı dizininizdeki (unix&#8217;lerde ~/.opera , windows&#8217;da ise Documents Settings/kullanıcı/Application Data/Opera ) opera6.ini dosyasında [Adv User Prefs] bölümünü bulup içersine URL Filter File=dosyanin_yeri/filter.ini satırını ekleyin.
Az sonra oluşturacağımız filter.ini dosyasının olduğu yere göre yukardaki değişkeni değiştirin. Bu ayar Opera&#8217;ya filtreleme seçeneğinin alınacağı dosyanın yolunu gösterir.
Bu ZIP dosyası içindeki dosyayı URL Filter File=dosyanin_yeri/filter.ini değişkeninde belirttiğiniz dosyanın_yeri ne açın.
Listenin son güncellenme tarihi : 06/11/2005


Belgenin asıl adresi :

PERA'da Yer İmleri yönetimi

Yer imleri, ziyaret ettiğiniz ve daha sonra tekrar ziyaret etmeyi tasarladığınız bir adrese tek tıklamayla gidebilmenizi sağlayan önemli araçlardır.
Bir Siteyi Yer imlerine ekleme için:

Daha sonra tekrar ziyaret etmeyi planladığınız site açıkken
Menüden Yer İmleri &#8658; Yer imlerine ekle seçimi
Sayfa üzerinde boş bir yere sağ tıklayıp Yer imlerine ekle... seçeneğini seçme
Sayfaya bakarken Ctrl+T tuş kombinasyonunu kullanma

yöntemlerinden birisiyle yer imlerine ekleyebilirsiniz.
Yer İmlerini Yedekleme

Bu işlemi iki farklı şekilde yapabilirsiniz.
Dosya &#8658; İçe veya dışa aktar &#8658; Opera yer imlerini dışa aktar seçimiyle.
Yer İmleri Nerede Kayıtlı? adresinde belirtilen dosyayı farklı bir yere kopyalamak suretiyle.
Yedeklenen Yer İmlerini Daha Sonra Tekrar Yükleme

Bu işlemi yedekleme yönteminize göre iki farklı şekilde yapabilirsiniz.
Daha önce dışa aktardığınız yer imi veritabanı dosyasını Dosya &#8658; İçe veya dışa aktar &#8658; Opera yer imlerini içe aktar seçimiyle.
Farklı bir yere kopyaladığınız dosyayı Yer İmleri Nerede Kayıtlı? adresinde belirtilen klasöre kopyalayarak.
Farklı Bir Tarayıcının Yer İmlerini Opera'ya Aktarma

Dosya &#8658; İçe veya dışa aktar &#8658; Uygun Seçim1)
1) Kullandığınız diğer tarayıcıya göre uygun seçeneği seçiniz.

PERA'da Tanımlama Dosyaları (Cookie/Çerez) Yönetimi

Opera, tanımlama dosyalarının yönetimi için basit ve kullanışlı bir arayüz sunmaktadır.

Araçlar\Gelişmiş\Tanımlama Dosyaları seçeneğini izleyerek ulaşabileceğiniz küçük diyalogda daha önce gezdiğiniz sitelerin veya bu sitelerdeki reklam sponsorlarının gönderdiği tanımlama dosyalarının ayrıntılarını görebilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

--------------- Ekleme ---------------

ŞİMDİ SIRA,JAVA BETİKLERİNDE...BİR NEVİ SHOW,firefox'u OLANLAR ÇATLASIN:cigar:

Ama öncelikle java betiğini kuralım...

Java Betiklerini Opera içerisine kurmak için aşağıdaki yolları izleyin

1. Adım : Bilgisayarınızdaki herhangi bir yere yeni bir klasör yaratın.(Örneğin kolay ulaşmak için bu klasörü c:\program files\opera\ klasörü içerisine oluşturabilirsiniz.Klasörün ismini "kullanicijavalari" olarak değiştirin.(klasör ismini istediğiniz şekilde verebilirsiniz)



2. Adım :Java betiklerinizi bu kalsör içerisine kopyalayınız.



3. Adım : Opera'yı açın ve aşğıdaki yolu izleyerek yukarıda oluşturduğumuz yeni klasörü tanımlayınız.
Araçlar==>Tercihler==>Gelişmiş==>İçerik==>Java script seçenekleri==>Kullanıcı java script dosyaları==Seç[Tıklayarak yukarıdaki tanımladığımız klasörü buluyoruz] ve Tamam deyip bu ayarları kapatıyoruz.



4. Adım : Opera'yı yeniden başlatıyoruz.

Böylece java betikleri kurulmuş ve kullanıma hazır hale gelmiş olacak



JAVA BETİK ARŞİVİ (elimden geldiğince güncellicem)


Opera'dan indirmek için;
BETİĞİ İNDİRMEK İÇİN
LİNKE TIKLADIKDAN SONRA,ÇIKAN SAYFADA "DOWNLOAD FİLE" YAZAR "DOWNLOAD FİLE" 'YE HEDEFİ FAKLI KAYDET DİYİN


İE ve FireFox'dan indirecekseniz...
SAĞ TIK HEDEFİ FARKLI KAYDET DİYİN YETERLİ

Google Preview
Google'da ve Yahoo'da arama sonuçlarınızı ön izlemeli olarak görüntülemeye ne dersiniz.bunun için geliştirilmiş bir java betiği bulunmakta.Beklemeden deneyin derim.







Link Alert
Bu js ile web sitelerini gezerken karşımıza çıkan linklerin üzerine geldiğimizde o linkin niteliği ile ilgili bilgi alabilir.Tabii bu bilgi bir simge şeklinde karşımıza gelmektedir.






Autosizer
Herhangi bir resim üzerine gelip resmin boyutunu değiştirmemizi sağlıyor.Bu işlem için mausun sol tuşunu kullanabileceğiz gibi klavye yardımı ile de bu işlemi yapabiliriz.




Google Auto Pager(Greademonkey)
Bu betiği kullanarak Google ile arama yaptığınızda tüm sonuçları ayrı bölmeler halinde aynı sayfada görebilirsiniz.





Snap Links
Bu java betiği ile linkleri fare ile toplu olarak seçip yine toplu olarak arka planda açabilirsiniz.Oldukça kullanışlı bir betiktir.Tek tek birkaç pencere açmaktansa toplu olarak istediğiniz linkleri seçmeniz yeterli olacaktır.






AutoFormFiller
Bu betik yardımı ile web sayfalarındaki herhangi bir formu yahut boşluğu doldururken girmiş olduğunuz veriyi kaydedebilir silebilirsiniz ve daha sonra tekrar girdiğiniz de otomatik olarak bunu doldurtabilirsiniz.






Adfind
Betik google arama sonuç sayfasına ufak bir pencere açarak farklı arama motorlarını kullanmanızı sağlar.






Noscriptunblockmode
Fİrefox da kullanılan NoScript eklentisi tarzı bir java betiğidir.Sayfanın sağ alt köşesine yerleşen bir simge yardımı ile aktif hale getirilir.İstnilen scriptlei tek tek yahut tamamen engelleyebilirsiniz ve ayrıca resim ve benzeri diğer gömülü eklentilerin çalışmasını da engelleyebilirsiniz.







Virtual Keyboard
Bu java betiği sayesinde herhangi bir form yahut benzeri bir form/boşluk doldururken sanal bir klavye oluşturabilir ve imleç yardımı ile yazı yazabilirsiniz.Yapmanız gereken sadece yazıyı yazmak istediğiniz yerde imlecin sol tuşuna "iki kere" basmanız,sadece bu kadar.Betiği kapatmak için açılan ufak pencerenin sağ üst kısmındaki "çarpı" işaretini kullanabilirsiniz.



Cooliris
Bu betiği kullanarak herhangi bir linki tıklamadan linke ilişkin önizleme yapabilirsiniz.Bu betik eklentisinden esinlenilerek yapılmış.
Betiği kullanabilmek için yapmanız gereken CTRL tuşu basılı iken imleci ilgili link üzerinde 2-3 saniye kadar bekletmek.Sonrasında ekranda yeni bir önizleme penceresi açılacaktır.
_


RssSite İndexPanel
Betik herhangi bir siteye girdiğinizde sol üst köşede görünerek o site ile ilgili RSS bilgilerini size vermektedir.Betik sayfa yüklenirken otomatik olarak ekrana gelmektedir.Manuel olarak kapatılabiliyor fakat tekrar sayfa yüklendiğinde yeniden ekrana geliyor.







Formatting tools in Quick Reply
Betik yardımı ile opera forumlarında herhangi bir mesaja cevap yazarken "Post Reply" bölümünü kullanmak yerine , "Quick Reply" bölümünü kullanarak diğer bölümdeki gerekli olan yazım araçlarını size sunuyor.






Imagelink Thumbnail
Bu betiği kullanarak herhangi bir resim linki üzerine imlecinizi getirdiğinizde aşağıdaki sibi ekranın sol alt köşesinde bir önizleme oluşmaktadır.Kullanmanızı şiddetle tavsiye edrim.
Not = Resmi büyük halde görmek için "CTRL" ye basın.








devam edecek

--------------- Ekleme ---------------

MENU EKLEME


Opera menü.ini dosyasında düzenlemeler yapmak için kurulumla beraber gelen dosya üzerinde değil de , bu düzenlemeleri yeni oluşturacağınız bir dosya üzerinde yapmak daha sağlıklı olacaktır.bu şekilde herhangi bir sorun oluşması halinde standart menü ayarlarına kolayca dönebilirsiniz.Ve ayrıca kendinize ait kişisel bir de menü dosyası oluşturmuş olursunuz.

Uygulama

ARAÇLAR=>TERCİHLER=>GELİŞMİŞ=>ARAÇ ÇUBUKLARI=>MENÜ AYARLARI=>Opera Standard[SEÇ](ilgili menü dosyası seçilir)=>Çoğalt[SEÇ]

Bu işlemleri yaptıktan sonra "Kopyası Opera Standart" isimli yeni bir menü dosyası oluşacak.

İlgili dosyayı aşağıdaki aşağıdaki yolu izleyerek herhangi bir text editörü ile açıp düzenleyebilirsiniz.

C:\Documents and Settings\[kullanıcı adınız]\Application Data\Opera\Opera\profile\menu\standart_menu_(1).ini
Profile klasörü =

Not= Düzenleme yaptığınız menü dosyasını yüklemek için yine başlangıçtaki yolu izleyerek yeni oluşturduğunuz dosyayı seçmeniz yeterli olacaktır.



Aranılan Menü = [Link Popup Menu]

Kod-1:

Kod:
Item, "Cooliris"= Open link in new page & Restore page, 1 & Enable mediumscreen mode & Go to page, "javascript:resizeTo(320,240)",1
Bu kodu;ilgili linki ayrı bir önizleme penceresinde görmek maksadı ile kullanıyoruz.
Kod-1:

Kod:
Item, "Thumbnails"= "Open link in new page & Go to page, "http://www.iwebtool2.com/img/?r=http://www.sito.it&domain=%l" & Restore page, 1 & Go to page, "javascript:resizeTo(100,150)""
Bu kodu; ilgili linki ayrı bir pencerede thumbnail(ufaltılmış önizleme) şeklinde görmek maksadı ile kullanıyoruz.

Kodları bu menü altına (yahut istediğiniz başka bir menüye) istediğiniz bir yere ekleyiniz ve kaydedip Operayı yeniden başlatın.
Menü Ekleme


Menü önizleme




--------------- Ekleme ---------------

OPERA KİŞİSELLEŞTİRME VE DÜZZENLEME(güncel)


Opera'da ek özellikleri butonlara eklemek için
burada 10000'lerce bilşen sayılabilecek özellikte butonlar var




not:bu adrese opera'dan girin,istediğiniz butona tıklayın yüklenir)

Yüklediğiniz bir botonu ekranda bir yere koymak için
Araçlar->Görünüm->Döğmeler->Düğmelerim 'e gidin
yüklediğiniz butonlar orada olacak,o butonlar,
Sürükle Bırak yöntemi ile,herhangi bir köşeye bırakın...


İŞTE BAHSETTİĞİM BUTONLAR
BUNLAR

(benim opera'm)



devam edecek

--------------- Ekleme ---------------

Bu linkleri Opera'dan tıklarsanız,direk bilişeniniz yüklenecektir..

Hava online hava dururmu


Opera'nızda balık beslemek istermisiniz :P


Resim düzenleme


Radyo bilişeni


Analog saat


Online haber


Chip dergisnin online teknoloji haberleri


Takvim


Dünya saatleri


Şarkı sözü görüntülicisi


bir radyo uygulaması


Çok güzel ve şık radyo uygulaması(ben kullanıyorum)


Dünyadaki bütün kameraları izleyin


Facebook bilişeni


Myspace düzenleyicisi


Google map,Dünya haritesı yani


Flash videoları indirme bilişeni


TV izleme uygulaması


Ebook okuyucu


Google online sözlük



devam edecek
 


batugg

batugg

Üye
tsk
 
eroyeren

eroyeren

Üye
arkaşım forumda bulunuor arama yapmadan konu acmaa:@
 
e_r_EN

e_r_EN

Üye
tşkrler güzel anlatım olmuşş
 

atilla333

Üye
operada favoriler nasıl yükleyecez firefoxstaki gibi yani cevap alırsam çok memnun olacağı[email protected]..
 
zahek

zahek

Üye
Elinize sağlık güzel paylaşım olmuş da en azından kaynak gösterseydiniz daha güzel olurdu...
 
zahek

zahek

Üye
Teşekkürler.
 
djserkan37

djserkan37

Üye
Teşekkürler.
 
ttgg

ttgg

Üye
teşekkürler
 
haylaz5581

haylaz5581

Üye
Guzel paylasim icin saol dostum ama bunun cep telefonu icin olani yokmu
 


Üst Alt