'Önlem Alınmazsa Yeni Nesil Elektrikli Arabalara da Virüs Bulaşacak'

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
'Önlem Alınmazsa Yeni Nesil Elektrikli Arabalara da Virüs Bulaşacak'



Pamukkale Üniversitesi (Paü) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kıvrak, elektrikli arabayı kontrol eden sürücülerin (elektronik beyin) Türkiye'de Türk mühendisler tarafından üretilmeyip dışarıdan alındığında, içine her türlü tehlikeli virüsün yerleştirilebileceğini söyledi.

Denizli'de son üç yılda 20'ye yakın denemenin ardından elektrikli araçların en kritik parçalarından olan hız kontrol cihazını yapan Kıvrak, beyin yerli imkanlarla üretilmediğinde, mikroişlemcilerine yüklenecek her türlü zararlı yazılımın, arabayı kontrol dışına çıkarabileceğini ifade etti.
Kıvrak, bu tür endişelerin şu an için erken görüleceğini ancak önleme tedbirlerinin, üretime yeni başlandığı zamanlarda alınması gerektiğini belirtti. Kıvrak, şöyle dedi: "Sürücünün içine her şey yazılabilir. Mikroişlemcilerle yapılan sürücüyü istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz. Art niyetle yapılmış bir elektrikli araba beyni, istendiği anda istenen hatayı yaptırabilir. Aracınız ansızın durabilir, kaza yapabilir, sürücü içindeki elemanlar kısa devre yaptırılarak yangın çıkarılabilir. Lityum batarya kullanılıyorsa patlatılabilir. Türkiye'de 5 milyon arabanın art niyetli bir şekilde kontrol edildiğini, kilitlendiğini düşünün. Bu yüzden elektrikli araçlarda kullanılacak sürücülerin, bu ülkenin mühendisleri tarafından yapılması şarttır."
Elektrikli araba motorunu kontrol eden bir sistemin tamamen yerli üretilmesinin milli bir mesele olduğunu vurgulayan Sinan Kıvrak, "Nasıl kendi helikopterimizi, tankımızı, uçağımızı kendi yazılımımız ve donanımımızla kontrol etmeye çalışıyorsak, aynı şekilde elektrikli araçların yazılımını ve sürücüsünü de Türkiye'deki mühendis ve üniversiteler tarafından yapmak zorundayız. Çalışan bir elektrikli araca, örneğin bin saat çalıştıktan sonra bozulma, yangın çıkarma, patlama gibi komutlar verilebilir ya da kontrolü tamamen şoförün hakimiyetinden çıkarılabilir. Dolayısıyla her türlü virüs saldırısı yapılabilir. Bu tür sabotajları engellemenin en basit ve kolay yolu, bu işi tamamen yerli kaynaklarla gerçekleştirmektir." dedi.

"ARABALAR 4-5 BİN LİRAYA ELEKTRİKLİ HALE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR"
Yrd. Doç. Dr. Kıvrak, piyasadaki benzinli arabaların LPG'li sisteme dönüştürülmesi gibi, 4-5 bin lira gözden çıkarıldığında elektrikli hale de kolaylıkla dönüştürülebileceğini vurguladı. Bunun için sertifika alınması gerektiğini, işin prosedür kısmında çalışmaların devam ettiğini anlatan Kıvrak, "3-4 bin lirayı gözden çıkaran vatandaş, herhangi bir arabasını çok rahatlıkla elektrikliye dönüştürebilir. Elektrikli bir araçta kullanılacak aküler, şehir içinde günlük 100 kilometre mesafe alabilir. Akü 2 ile 2 bin 500, motor 400 ile 500 lira, sürücü 200 lira olmak üzere yaklaşık 3 bin ile 4 bin lira arasında maliyetle elektrikli arabaya dönüştürülebilir." diye konuştu.
 


_YldZEneS_

_YldZEneS_

Üye
format atarız sorun düzelir :d:
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Bizde hiç kimse dört bin lira verip elektrikli sisteme geçmez.
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Öyle tabi
 
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
elektrikli dikiş makinası hiç kullandınız mı şöyle bir pedalı var fazla basınca makina hızlı çalıyor az basınca
yavaş :) şimdi buna vurus bulaşırmı elektrikli arabılarda hemen hemen aynı

 


Üst Alt