Omnia Lite GPS / A-GPS farkı ve GPS ayarlarının yapılması.

Sponsorlu Bağlantılar

drcell

Üye
    Konu Sahibi
Omnia Lite GPS / A-GPS farkı ve GPS ayarlarının yapılması.
Güncel birçok marka ve model telefonlarda olduğu gibi Samsung'un Omnia Lite modelinde de A-GPS yani "Assisted Global Positioning System" bulunmaktadır. Birçok yerde A-GPS'in normal GPS olmadığı sadece telefonun data bağlantısını kullanarak yön bulduğu ve dolayısıyla ücretli olduğu düşünülsede olay tam olarak bu şekilde değildir. A-GPS kullanan cihazlar tamamen GPS özelliğine sahiptir ve kullanıcının yapacağı ayarlara göre ücretli yada ücretsiz olabilmektedir.

Normal şartlarda bir GPS alıcısının uydulara bağlanması kullandığı chip ve uydularla aranızda olan engellere bağlı olarak 30 sn. ile 2 dk. arasında sürmektedir. Özellikle kapalı alanlarda uydu bağlantısı genellikle çok zordur veya mümkün değildir. Bunun yanında GPS uydularının konumlarını ve GPS cihazlarının bağlanmak için gerek duyduğu verileri toplayıp güncel olarak saklayan sunucular ve üzerlerinde birer GPS barındıran baz istasyonları kullanılarak uydu bağlantısı çok kısa sürelerde yapılabilmektedir. İşte burada A-GPS devreye giriyor. Eğer cihazınızda uydu bağlantısı için data alışverişine izin verdiyseniz cihazınız ya GPS porgramı devreye girdiğinde ya da belirli aralıklarla bu sunuculara bağlanarak genelde 4 ile 7 gün arası geçerli olacak verileri indirerek uydulara çok hızlı bir şekilde bağlanmanızı sağlamaktadır. Tabi bu durumda indirilen veriye göre operatörünüzün size sunduğu GPRS veya 3G data transfer ücretlerinden etkilenirsiniz. GPS kullanırken kontör yada TL gitmesinin sebebi budur.

Eğer bu ücretlerden etkilenmek istemiyorsanız telefonunuzda uygun ayarları yapmalısınız. Bu şekilde A-GPS yerine klasik GPS kullanacak ve bağlantı süreniz ortam şartlarına göre değişecektir. Bu ayarlar her marka ve modelde biraz farklılık göstersede genellikle benzer durumdadır. Aşağıda Omnia Lite B7300 için hem GPS programı ayarlarını hemde A-GPS in kapatılması için gereken ayarları veriyorum;

Öncelikle her türlü Navigasyon yazılımı, telefonda bulunan GPS alıcısının kullandığı portları ve aktarım hızını bilmek zorundadır. Genellikle kullandığınız programın otomatik port ve hız tarama özelliği bunu sizin yerinize yapar ama yinede GPS alıcısının ayarlarının ne olduğunu görmek isterseniz;

Setting > General Settings > GPS > Connection kısmına geldiğinizde iki adet port numarası göreceksiniz. Bunlardan ilki navigasyon yazılımlarının GPS alıcısı ile haberleştiği porttur ve otomatik tarama başarılı olmazsa programa elle bu değeri girmeniz gerekir. İkinci port ise GPS alıcısının fiziksel olarak bağlı olduğu porttur ve bu port işletim sistemi için önemli olup navigasyon yazılımında herhangi bir yere yazılmaz. Üçüncü sırada ise baud rate denilen ve GPS alıcısının yazılımlar ile haberleşdiği bağlantı hızı vardır. Yine bunuda otomatik tarama başarılı olmazsa elle programa girmelisiniz. Genelde bu ayarları telefonun varsayılan değerlerinde tutup gerekli değişiklikleri navigasyon yazılımında yapmak en mantıklısıdır.

A-GPS özelliğinin devreden çıkarılması;

Setting > General Settings > GPS > XTRA kısmında öncelikle bu özelliği açıp kapatmak için kullanılan "Enable XTRA Server" seçeneği vardır. Eğer bu seçenek işaretli ise telefonunuz A-GPS kullanır ve faturanıza ücret yansır ancak bunun bir istisnası var. "Download automatically XTRA data" kısmının altında bulunan ilk seçenek "When data expired" işaretli ise telefonunuz gerek duyduğu her zamanda data bağlantısı yapar ancak bu seçenek kapalı ve altındaki "When connected to PC via ActiveSync" işaretli ise telefonunuz sadece ActiveSync ile bilgisayara bağlandığında mevcut internet bağlantınızı kullanarak gerekli bilgileri indirir ve herhangi bir ekstra ücret yansımaz. Ayrıca ekranın daha altında bulunan "Download XTRA data" butonu ile istediğiniz zaman gerekli bilgileri manuel olarak indirebilirsiniz. Daha da altta en son indirme işleminin ne zaman yapıldığını ve kaç gün geçerli olduğunu görebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: selcukkul1981

selcukkul1981

selcukkul1981

Üye
paylaşım için teşekkürler arkadaşım. bana bide bi navigasyon proğramı verebilirmisin tekeksiğim o:oke:

&&BERKAY&&

&&BERKAY&&

Üye
güzel anlatım navigasyon için ise getjara girip tel modelini belirt ordan pcye indir

drcell

Üye
    Konu Sahibi
Forumda bu tür programları paylaşmak için izin varmı bilmiyorum ama size tavsiyem ve bana göre en kullanışlı olan program i-GO serisidir. Bu seride 3 farklı versiyon var. Nav-n-Go 8.xx, Amigo ve Primo. Üçüde arabirim hariç aynı haritaları kullanan programlardır. Şu anda Omnia Lite'da sadece yatay ekran çalışan Primo benim favorim. Haritalarıda 2010.3 en son olması lazım. Eğer paylaşımda bir sakınca yoksa foruma linklerini koyabilirim.

selcukkul1981

selcukkul1981

Üye
getjarda pek bişey yok saoğlasın.
sen bana özelden yollarmısın linkleri sana zahmet bide kurulumla ilgili bilgi veririsen çok makbule geçer

drcell

Üye
    Konu Sahibi
getjarda pek bişey yok saoğlasın.
sen bana özelden yollarmısın linkleri sana zahmet bide kurulumla ilgili bilgi veririsen çok makbule geçer

Özel mesaj denedim ancak aşağıdaki uyarıyı aldım. Bu ilginç kısıtlama için forum yöneticilerini kutluyorum zira zorla insanlara birşeyler yazdırmak istiyorlar. Gerektiğinde zaten bildiğimizi paylaşıyoruz ama kullanıcıları bu şekilde mesaj yazmaya zorlamaları tartışılır...

"Üzgünüz, Maalesef yeni üyelere veya forumda hiç aktiflik göstermemiş üyelere, özel mesaj (pm) gönderme yetkisi veremiyoruz."

selcukkul1981

selcukkul1981

Üye
&&BERKAY&&

&&BERKAY&&

Üye
getjar naviplay var onu indirin
5 saniyede buluş yapabiliyo

selcukkul1981

selcukkul1981

Üye
öyle bi proğram yok yaa:bilmm nerden buldun sen bana bi göster