Öğrencilerin çoğu Kahvaltı Yapmıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Nicolas_Anelka

Üye
    Konu Sahibi
Öğrencilerin çoğu Kahvaltı Yapmıyor
Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, Türkiye genelinde yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin yüzde 60-85’inin sabah kahvaltısı yapmadığını söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, “Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, ayaküstü beslenme alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti. Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50’sinin yağdan geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, kalp ve damar hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı. Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 60-85’inin sabah kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, “Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.

Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti. Büyüme ve gelişme sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur, şunları söyledi:
“Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde 16’sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1’inde ileri derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35’inde bulunmaktadır. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde 15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği yüzde 27, B2vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6’ dır.”

ÖĞRENCİLERİN BESLENMESİNDE KANTİNLER ÖNEMLİ
Samur, okul kantinlerinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığına da değinerek, hamburger, pizza, soğuk sandviç, kızarmış patates gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin öğrencilerin besin gereksinimlerini karşılamadığını kaydetti. Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının 12 milyonu geçtiğini belirten Samur, şöyle devam etti:
“Bu sayı genel nüfusun beşte birinden fazladır. Okul sağlık hizmetleri tüm bu hedef kitleye ulaştırıldığında ülke nüfusunun beşte birinin yeterli ve dengeli beslenmeyi de içeren sağlık hizmetlerinden yararlanması söz konusudur. Aileler de daha çok çocuklarının okul başarılarıyla ilgilenmekte büyüme, gelişme ve diğer sorunlar göz ardı edilmektedir”

Okul kantinlerinde satışa sunulan yiyeceklerin öğrencilerin besin gereksinimlerini karşılaması gerektiğini belirten Samur, “Et, süt, yumurta ürünleri ile hazırlanan ve satışa sunulan yiyeceklerin hijyenik açıdan da değerlendirilmesi ve herhangi bir besin zehirlenmesine sebep vermeyecek şekilde üretilmeleri gerekmektedir” dedi.

KANTİNLERDE HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
Samur, kantinlerde çalışanların temizlik ve hijyene dikkat etmesi,personelin en az iki takım açık renkte forması bulunması ve düzenli olarak bu formaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Personelin kantinde sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Samur, sakız çiğnenmemesinin damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemek için önemli olduğunu ifade etti.
 


ChavRash

ChavRash

Emekli Yönetici
Kahvaltı ne demek, yenir mi?
 
Silinen Üye 153

Silinen Üye 153

Kapalı Hesap
Yok yenmiyor Walla dogrudur sabah sabah insanın midesi almıyor bende yemem sabahları yannış ama yiyemem
 
mavizeybek

mavizeybek

Üye
vakit bulsam yapıcam walla
 
darkred

darkred

Üye
valla bende hiç sabah kahvaltı yaptığımı hatırlamam ilk öğünler hep 12 den sonradır
 

tofy

Üye
ben yapıyorum çünkü gerçekten çok önemli bir öğün vücudumuz çalışmaya başlıyor bu sayede
sağl bilgi için nicolas_anelka
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Her sabah 2 dilimde olsa ekmek mutlaka yiyorum. Yıllardır böyle bu. Annemin sayesinde..
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
konu açıklaması yapan yard.doç. dr. gülhan samur benim üniversiteden
dönem arkadaşım.. böyle bir konuyu eklediğin için sağol N_anelka..

kahvaltı günü en önemli öğünüdür.. tam 22 yıldır kahvaltı yapmadan evden dışarı çıktığımı hatırlamıyorum.. kahvaltı yapın ama isterseniz gün boyu hiç bir şey yemeyin okadar değerli yani...
 
DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
walla ne yalan sölim bende yapmam kalkık kahvaltı yapmaktansa yarım saat fazla uyumayı tercih ederim hem sabah sabah gitmio yaf ne güzel örnek oluyorum dimi
 
ChaLLenGeR

ChaLLenGeR

Üye
Servis beklese kahvaltı yapcamda beklemiyo

Sonra okulda ne bulursam hamburger , tost , sosisli vs.. + Kola
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
<div class='quotetop'>(DeLmIrA &#064; Dec 26 2005, 07&#58;21 PM) [post=237939]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
walla ne yalan sölim bende yapmam kalkık kahvaltı yapmaktansa yarım saat fazla uyumayı tercih ederim hem sabah sabah gitmio yaf ne güzel örnek oluyorum dimi
[/b][/quote]

evet... kalk ve kahvatını yap bakiiim...
 
Salihyet

Salihyet

Üye
kaldıran olursa yaparım bide 2 yumurta kırınız size zahmet
 

fb_olgac

Üye
öğlenci oldum için hergün yapıyorum
 
cllgr

cllgr

Üye
sabah kahvaltısı önemlide,insanın canı istemiyorki.öğlene kadar zorlasamda bende yiyemiyenlerdenim.ne kadar degişik şeyler denedimse de olmuyor.en fazla yarım dilim ekmek fazlası gitmiyor bogazdan.zorlayıncada çıkarıyorum.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
<div class='quotetop'>(cllgr &#064; Dec 26 2005, 08&#58;16 PM) [post=237989]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
sabah kahvaltısı önemlide,insanın canı istemiyorki.öğlene kadar zorlasamda bende yiyemiyenlerdenim.ne kadar degişik şeyler denedimse de olmuyor.en fazla yarım dilim ekmek fazlası gitmiyor bogazdan.zorlayıncada çıkarıyorum.
[/b][/quote]

vücut alışmadığı şeyi istemezki.. birkaç gün kahvaltı yaparsanız. daha sonra hem pikolojik hemde vücut olarak alıştığınızı görürsünüz..
 

ardaca

Üye
sabah sıcacık yatağımdan zor kalkıp okula anca yetişiyorum bi de kahvaltı etsem okulda direk öğle tatiline ve yine yemeğe
 
ChaLLenGeR

ChaLLenGeR

Üye
Yemek olsun her zaman yemeye hazırım
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
525
Haydar
delrico
Cevap
2
Görüntüleme
642
delrico
x-scarface
Cevap
7
Görüntüleme
1K
x-scarface
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
519
Mobilator


Üst Alt