O sadece bir karınca

Sponsorlu Bağlantılar

KAFKAS KARTALI

Üye
    Konu Sahibi
O sadece bir karınca
California kıyılarında rastlanan avcı bir tür Californicus.
Karıncalar Dünya’yı ele geçiriyor!
Mutfaklardan tropik ormanlara dünyanın her köşesinde 20 bin karınca türü var. Peki 60 milyon yıllık kısa bir evrim sürecinde, karıncalar tüm dünyaya yayılmayı nasıl başardı?



LIVESCIENCE


Bilim insanları, halen Dünya’da 20 bin farklı karınca türü bulunduğunu düşünüyor. Böcekbilimciler, karıncaların şimdiye dek bilinen tüm böcek popülasyonunun yüzde 30’unu oluşturduğunu varsayıyor. Örneğin, sadece Amazonlar’daki karınca popülasyonunun tüm memeli hayvanlar, kuşlar, sürüngenler, amfibyenlerin popülasyonlarının toplamının 4 katı olduğu tahmin ediliyor.
Bilim insanları karıncaların topluluklar halinde yaşamalarını ve bulundukları bölgelerde koloniler kurarak yayılmalarını bir tür ‘ekolojik hüküm’ hali olarak niteliyor.

60 MİLYON YILLIK BİR EVRİM
Bilim insanları karıncaların son 120 milyon yıl içinde bugünkü halini aldığını düşünüyor. Ancak bulunan fosiller, karıncaların 120 milyon yıl önce, bugün olduğu gibi kalabalıklar halinde toprakta yer kapabilen bir tür olmadıklarını gösteriyor.

Avustralya'da bulunan katil çeneye sahip Myrmecia Nigriscapa türü.


Araştırmalar, karıncaların en erken 60 milyon yıl öncesinden itibaren, bitkilerin ortaya çıkmasıyla beslenme rejimlerini değiştirdikleri ve kalabalıklaşarak bugünkü özelliklerini kazanmaya başladıklarını gösteriyor. Karıncaların bu derece kalabalıklaşması, bu hayvanların beslenme rejimi ve fabllara da konu olan çalışkanlığı ile açıklanıyor.

HER KÜLTÜRDE KARINCALI BİR DEYİM VAR
Karıncaların arasında da geniş bir biyo-çeşitlilik var. Örneğin, 1 millimetre büyüklüğündeki Oligomyrmex Atomus ile 4 cm’lik Dinoponera türleri gibi. Karıncalar sarıdan siyaha farklı renklerde, çölden yağmur ormanlarına, bataklıktan evlerin mutfaklarına kadar birçok coğrafyalarda yaşıyor. Bu nedenle de, her kültürde ve her dilde karıncalarla ilgili bir deyim bulmak mümkün, Türkçe’deki ‘karınca gibi çalışkan’ gibi.

Dolichoderus türü bitkiden nektar emerken.


Karıncalar besinleri için gerekirse dövüşüyor; kafalarındaki antenler karıncaların diğer karıncalara karşı kullandıkları en büyük silahları. Kimi türlerin ise çenesi diğer hayvanları kıskandıracak cinsten, örneğin, Odontomachus türü öldürücü çenelerini öyle sert bir şekilde kapıyor ki, laboratuvar ortamında insan kulağıyla işitilebiliyor.

Karıncalar, bitkilerin karbohidratlarıyla besleniyor. Kimi karıncalar, gerek diğer hayvanlardan korunmak gerekse besinlerini saklamak için kendilerine bitkilerin köklerinde sığınaklar inşa ediyor. Sıcak ve kurak ortamlarda yaşayan karıncalar ise bu koşullara alıştıklarından besinlerini yer altında biriktiriyor. Kimi türlerse besinlerini sürekli üstlerinde taşıyarak saklıyor.

SOSYAL ÖRGÜTLENME YETENEĞİ
Karıncalar aralarında kraliçe, bahçevan gibi çeşitli işlevlere ayrılıyor, her bir karınca görevinin karşılığı olarak belirli yetenekler geliştiriyor. Karıncaların diğer hayvanları kıskandıracak görev bölüşümü ve toplumsal örgütlenme, içindeki ‘birey’lerin yaşları ve cinsiyetlerine göre bir hiyerarşi ile düzenleniyor.

“UÇAN SPERM FÜZELERİ”
Daha genç olanlar, yuvada kalıp çocukların bakımını üstlenirken, yaşlılar yuvanın korunması ve besin elde etme işini yürütüyor.

Avustralya'da 'Yeşil Başlı' olarak da adlandırılan Rhytidoponera Metallica türü.


Örneğin, Hymenoptera türünde dişi karınca ev işlerini üstlenirken erkek karınca da sadece çiftleşme işlerini üstleniyor. University of Arizona uzmanı Alex Wild, erkek karıncaları “Uçan sperm füzeleri” olarak betimliyor.

Karınca türlerinin sosyal alışkanlıkları kendi aralarında farklılaşıyor. Kimi türler topluluklar halinde avlanırken kimileri ise tek başlarına ava çıkıyor.

KİMYASAL İLETİŞİM SİSTEMİ
Karıncalar, kimyasal salgılardan oluşan bir iletişim sistemi geliştirdiler. Karıncalar birbirleri arasında oldukça zekice sayılabilecek bir iletişim sistemi geliştirdiler; kimyasal salgılar aracılığıyla alarm verebiliyor, besinlerin yerini birbirlerine bildirebiliyor. Dünyada çok ender bulunan ve sadece soğuk gecelerde dışarı çıkan Nothomyrmecia türü.
Karıncalar bu ‘kimyasal iletişim sistemi’ni, tehlike anında da devreye sokuyor. Alarmı duyan karıncalar larvalarını kaparak yerin altında daha güvende olduklarını hissettikleri tünellerine kaçıyorlar. Muhafız karıncalar ise bu anlarda yuva ağzında savunmaya geçiyor. Çiftleşme de yine bu iletişim sistemiyle yapılıyor; dişi karınca çiftleşmeye hazır olduğunda kraliçe karınca ağzından özel bir çağrı yaparak erkek karıncaları çağırıyor.

İNSANLAR DA BU KOKUYU FARKEDEBİLİR
Bazı karınca türlerinin salgıladıkları bu kimyasallar, insanlar tarafından da farkedilebiliyor. Kuzey Amerika’daki turucu renkli Citronella türünün salgısını insan burnu turunçgillere benzer bir koku şeklinde algılıyor. Kimyasal salgılar aynı zamanda iz ve işareti bırakmak, yeni işçileri işe almak gibi işlerde de kullanılıyor.

Kaynak: Livescience
 


mervecan

mervecan

Üye
vayy bee karınca deyipp geçmemekk lasımmış:)
 
Salihyet

Salihyet

Üye
hmm, yakında karıncalar foruma fln üye olup bu topic e tepki gösteriolarmış fln :ehe acayip hayvanlar ya, her gün başka bi özelliğini öğreniorm :)
 

KAFKAS KARTALI

Üye
    Konu Sahibi
:kop:
 

skate85

Üye
xD gerceqten komıktım
 

omayra

Üye
Bu tarz konuları belgesel bölümünde paylaşsak daha güzel olur :oke:
 
Salihyet

Salihyet

Üye
belgesel ve bam teli bölümü açıcaz, murat abiyi de mod yaptıkmıydı :ehe bize cuma geceleri hikaye anlatır :ehe [defector :P: ]
 
Laz¥

Laz¥

Üye
Güzel paylaşım
 
zibidi39

zibidi39

Üye
karıncalar muhtesem yaratıklar
 
silop_kms

silop_kms

Üye
karıncaları istemediğiniz yere gelmesini engellemek için çürük limonu ortama koyun bir yerde okumuştum....
 
jackalx_06

jackalx_06

Üye
gerçekten çok özel bir hayvan.
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
354
Marco Laren
Cevap
9
Görüntüleme
4K
Bruce Lee QQ
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
630
Doğuş Pertez
Tuba
Cevap
5
Görüntüleme
983


Üst Alt