Nokia'nın satışıyla ilgili ayrıntılı bilgiler ve Yöneticilerin açıklamaları

Sponsorlu Bağlantılar

papakudioflu

papakudioflu

Admin
    Konu Sahibi
Nokia'nın satışıyla ilgili ayrıntılı bilgiler ve Yöneticilerin açıklamaları
Bu sabah saatlerinde yapılan açıklamayla Nokia'nın Microsoft'a yapılan satış anlaşmasının ayrıntıları ve konuyla ilgili her iki şirketten ust düzey yöneticilerin açıklamaları haberimizde.

Microsoft Nokia’nın Cihaz ve Servisler Bölümünü Satın Alıyor
Microsoft, Nokia’nın cihaz ve servisler bölümünü satın almak üzere anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşma Nokia patentlerinin ve harita servislerinin lisanslarını da kapsıyor.
Microsoft ve Nokia, iki şirketin yönetim kurulları arasında varılan anlaşmayla Nokia’nın cihaz ve servisler bölümünün ve Nokia patent ve harita servislerinin lisans haklarının Microsoft’a satışına onay verildiğini duyurdu.
Anlaşma uyarınca Microsoft, Nokia’ya cihaz ve servisler bölümü için 3.79 milyar avro ve Nokia patentleri için 1.65 milyar avro olmak üzere toplam 5.44 milyar avroyu nakit olarak ödeyecek. Satın alma sürecinin, Nokia hissedarları ve düzenleyici kurumlardan alınacak izinlerle beraber diğer koşulların da sağlanmasını takiben 2014 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.
Microsoft, bu satın almayla Nokia ile 2011 yılı Şubat ayında başlayan iş ortaklığının ürünü olan Lumia serisi akıllı telefonların kazandığı başarıyı daha da ileri taşımayı, inovasyonu hızlandırarak, sinerjiyi güçlendirerek ve markaları bütünleştirerek mobil cihazlardaki pazar payını ve gelirlerini artırmayı amaçlıyor.
Nokia ise bu anlaşmayla finansal yapısını güçlendirmeyi ve iş modeline dair geleceğe yönelik yatırımlar için güçlü bir kaynak sağlamayı hedefliyor.
Steve Ballmer: “Mobildeki Gelirimizi ve Pazar Payımızı Artıracağız”
Microsoft CEO’su Steve Ballmer, anlaşmaya dair şunları söyledi: “Bu geleceğe attığımız cesur adımın her iki şirketin çalışanları, hissedarları ve müşterileri için kazanç sağlayacağına inanıyorum. Bu yeni dönemde Microsoft’un telefon işindeki gelirlerini ve pazar payını artıracak, Microsoft ve iş ortaklarının cihaz ve servislere dair birlikteliğinde daha fazla fırsat yaratacağız.”
Ballmer, geçiş süreci konusunda da şunları ifade etti:
“Nokia’nın tüm fiyat aralıklarında telefon üretebilmesine olanak sağlayan gücüne ve inovasyonuna ek olarak, tasarım ve mühendislik, üretim yönetimi ve tedarik zinciri, satış ve dağıtım gibi konularda da zengin bir birikimi var. Nokia’nın harika çalışanlarının, teknolojilerinin ve birikiminin Microsoft ailesine katılacak olmasından büyük onur ve heyecan duyuyoruz. Nokia ile uzun süreli iş ortaklığımız ve birçok önemli Nokia yöneticisinin Microsoft’a katılmasıyla geçişin oldukça rahat ve sonucun etkileyici olacağına inanıyoruz. Artan hisse değerleri ve pazarlama, marka ve reklam konusunda hayata geçireceğimiz sinerji eşliğinde bu birlikteliğin olumlu etkilerini 2015 mali yılında göreceğimizi düşünüyoruz. Bu da hissedarlarımız için uzun vadede yeni gelir ve kar fırsatları gündeme getirecek.”
Nokia Bir Sonraki Adım İçin Hazır
Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Risto Siilasma da Microsoft ile yapılan anlaşmaya dair şu değerlendirmede bulundu:
“Nokia açısından bu anlaşmayı finansal pozisyonumuzu güçlendirmek ve bir sonraki adımı atmak için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Hissedarlarımızın payını artırmak için değerlendirdiğimiz tüm alternatifler arasında, yapılan bu anlaşmanın Nokia ve hissedarları için en iyi yol olduğuna inanıyoruz. Bu anlaşma aynı zamanda birçok Nokia çalışanının kendini mobil alanda başarıya adayan ve bunun için strateji ve finansal güç ortaya koyan bir şirketin parçası olmasına olanak sağlayacak.”
Anlaşmayla birlikte Nokia Başkanı ve CEO’su görevinden ayrılarak Nokia Cihazlardan ve Servislerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Stephen Elop şunları söyledi:
“Bu anlaşma sayesinde Microsoft’un yazılım konusundaki uzmanlığını, Nokia’nın cihaz mühendisliği, ödüllü tasarım anlayışı ve küresel satış ve pazarlama gücüyle birleştirme fırsatı yakalayacağız. Yetenekli çalışanların katkılarıyla akıllı cihazlar ve mobil telefonlar konusundaki mevcut büyümeyi ve inovasyonu güçlendirmemize yardımcı olacak yeni fırsatlar bizi bekliyor.”
Anlaşmanın Detayları
Anlaşma uyarınca Microsoft Nokia’nın cihaz ve servisler bölümünü satın alacak. Buna mobil cihazlar ve akıllı cihazlar iş bölümü, endüstriyel tasarım ekibi, Nokia’nın cihaz ve servislere dair üretim tesisleri, cihaz ve servislere dair satış ve pazarlama aktiviteleri ve diğer tüm destekleyici unsurlar dahil.
Anlaşma sonunda yaklaşık 32 bin Nokia çalışanının Microsoft’a geçmesi bekleniyor. Bunlardan 4 bin 700’ünü Finlandiya’da görev yapanlar, 18 bin 300’ünü ise dünya genelinde üretim, montaj ve paketleme alanında çalışanlar oluşturuyor. Microsoft’a transfer edilecek operasyonlar 2012 yılında 14.9 milyar dolarlık satış geliri oluşturdu. Bu Nokia’nın 2012’deki toplam gelirlerinin yaklaşık yarısına karşılık geliyor.
Microsoft’un sahip olacağı akıllı cihazlar bölümünde Lumia markası ve ürünleri bulunuyor. Şimdiye kadar birçok ödül kazanan Lumia serisinin satışları son 3 çeyrek boyunca büyümeye devam etti. 2013’ün 2. çeyreğinde Lumia satışları 7.4 milyon adet olarak gerçekleşti.
Anlaşma uyarınca Nokia’nın Qualcomm ile uzun dönemli patent lisans anlaşması ve diğer lisans anlaşmaları da Microsoft’a geçecek.
Microsoft bu anlaşmayla Nokia’nın mobil telefon iş ünitesine de sahip olacak. Nokia’nın dünya genelinde yüz milyonlarca kişiye ulaşan mobil telefon bölümü, 2013’ün 2. çeyreğinde 53.7 milyon adet cihaz satışı gerçekleştirdi. Microsoft bu birimin elinde olan Asha markasına sahip olmanın yanı sıra, mevcut telefonlarda kullanılmak üzere Nokia markasını lisanslayacak. Bu, Microsoft’un Windows Phone haricinde kalan servis odaklı tekliflerini çok daha geniş bir alana taşımasına zemin hazırlayacak. Nokia, Nokia markasını sahiplenmeye ve yönetmeye devam edecek.
Nokia, elindeki patentlerinin sahipliğini devam ettirmekle birlikte anlaşmanın geçerli olduğu tarihten itibaren 10 yıl boyunca bu patentleri Microsoft’a lisanslayacak. Microsoft da buna karşılık HERE servisleri üzerinde sahip olduğu patentlerin Nokia tarafından kullanımına izin verecek. Nokia, Microsoft’a lisansladığı patent kullanım haklarının sınırsız süreyle uzatılmasına da olanak sağlayacak.
Microsoft, HERE platformunun stratejik lisans sahibi olacak ve Nokia’ya bunun için ayrıca dört yıllık lisans bedeli ödeyecek.
Microsoft, hemen geçerli olmak üzere Nokia’ya denizaşırı finans kaynaklarından 500 milyon avroluk üç dilim halinde toplam 1.5 milyar avroluk finans olanağı sağlayacak. Nokia bu kaynağı kullanmak isterse, anlaşma onaylandığında kullandığı bedeli Microsoft’a geri ödeyecek.
Microsoft ayrıca Finlandiya’nın Avrupa’daki Microsoft tüketicilerine servis verecek yeni veri merkezine ev sahipliği yapacağını duyurdu. Önümüzdeki dönemde Finlandiya veri merkezinin yapılanması ve işletilmesi için 250 milyon dolar para ayrılacak. Gelecekteki duruma göre yatırımın kapsamının genişlemesi söz konusu olabilecek.
Yönetim Değişiklikleri
Anlaşmanın ardından Nokia tarafında Stephen Elop, Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen ve Chris Weber’in Microsoft’a geçmesi bekleniyor. Bu konunun detayları Nokia tarafından daha sonra açıklanacak.
 


tapatalk

tapatalk

Üye
harmattan gibi sistemi geliştirmeyip wp'ye geçmesinden herşey belliydi zaten. microsoft apple olmaya çalışıyo ama o iş biraz imkansız.
 
Penci Hoca

Penci Hoca

Üye
Nokia'ni bugüne kadar ayakta tutan lumia ve asha serisi vardı. Bunu'da microsoft elinden aldi.
 
m542tf

m542tf

Üye
microsoft üst düzey cihazlara nokia ismini kullanamayacaksa ne kullanacak?
 
m542tf

m542tf

Üye
tablette kendi adını kullandımı surface değil miydi orda kullanmadıysa burda kullanır mı?
 
kullanıcıadları

kullanıcıadları

Üye
Daha Nokia Wp8 kullanmaya başlamışken satıldı, satılacak haberleri çıkmıştı hatırlarsanız.Sonunda beklenen oldu, şaşırmadım.Ne yalan söyledim Microsoft'u daha seven birisi olarak üzülmedim, hatta sevindim.Daha iyi telefonlar göreceğimizi düşünüyorum sonunda.Nokia MeeGo projesini yarıda bırakmış olmasaydı sırf onun için üzülebilirdim fakat Nokia onu da yarıda bırakmıştı Windows Phone uğruna değil mi :naughty:

Azıcık daha bekleyip göreceğiz neler olacağını :hmmm
 
  • Beğen
Tepkiler: ozakin70

Kefelon

Üye
sonu belliydi zaten microsoftun nokia ismini kullanmıycağıda ap açık nokia tarihe gömüldü diyebilirmiyiz ? (sadece isim olarak)
 
doctorrr

doctorrr

Üye
Geçtiğimiz sene bununla ilgili Oytun Eren'in bi yazısı vardı
 
tapatalk

tapatalk

Üye
Yeni bi model atıyorum
Microsoft lumia 940
 
Mia Alfanso

Mia Alfanso

Üye
meego ya devam etseydi güzel olabilirdi.
 
Murat Alper

Murat Alper

Moderator
inşallah umduğunu bulur microsoftta :)
 


Üst Alt