Nokia N97 yere düşürme sonucu dokunmatik çalışmama durumu hakkında bi zahmet fikir ve yardım =)

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

insecured

Üye
    Konu Sahibi
Nokia N97 yere düşürme sonucu dokunmatik çalışmama durumu hakkında bi zahmet fikir ve yardım =)
Arkadaşlar başlıkta belirttiğim üzere 2 gün önce telefon masa hizzasından şarjda iken kabloya ayak takılması sonucu talihsiz biçimde düştü ve arka kapağı ile bataryası çıktı. Tekrar birleştirdiğimde ise dokunmatik çalışmıyordu. Konu hakkında fikir ve yardım önerebilirseniz çok müteşekkir olurum :)

şimdiden cevaplayan cevaplamayan herkese teşekkür ederim...
iyi forumlar

dip not: denizlide yaşıyorum
 


Latturk

Latturk

Üye
geçmiş olsun ! :( kötü bi durum. Eğer telefonun garantisi var ise direk garantiye götür.Faydası olablicegini düşündüğüm bi yazıyı da sana okutmak istedim!
Rezistif Dokunmatik Ekran

Rezistif dokunmatik ekran ortaokuldan bildiğiniz direnç prensiplerini temel alarak geliştirilmiş bir teknoloji. Direncin boyunu ne kadar uzatırsanız direnci o kadar artar, boyunu ne kadar kısaltırsanız direnç de o kadar azalır. Direncin artıp azalmasına göre de iletkenden geçen akım miktarı ve uçlar arasındaki potansiyel fark değişir. İşte rezistif dokunmatik ekranların size doğru yanıt vermesini akımdaki ve potansiyel farktaki bu değişkenlik sağlar. Prensipten sonra şimdi yapısını inceleyelim.
Rezistif Dokunmatik Ekranın genel çalışma mantığı​

Bu tip dokunmatik ekranlarda sizin temas ettiğiniz kısımdan başlamak üzere toplamda 6 tabaka vardır. (Basitçe 2 tabaka) Dokunduğunuz yüzey pet esnek bir tabakadır. Onun altında devre katmanı bulunur. Devre katmanının iç kısmı iletken kaplama ile kaplıdır. Alt kısım da temel olarak üç katmandır. En altta destek cam ya da akrilik destek tabakası, onun üstünde alt devre tabakası bulunur ve bu katman üstte olduğu gibi iletken kaplamayla kaplı durumdadır. İç katmanların üstünde basınç uygulandığında içeri çöken alanı sınırlandırmak ve daha doğru sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olmak amaçlı ayraç noktalar bulunur.
Rezistif Dokunmatik Ekranın taslak görünümü​

Koordinat belirleme olayını biraz daha açalım. Şekilde gördüğünüz mavi şeritlerin arası ekran, yukarıda anlattığımız gibi tabakalanmış bir şekilde iletkenlerle kaplı. 5V gerilim tek taraftan uygulanıyor. Siz 5V’luk gerilim uygulanan tarafa x uzaklıkta dokunursanız y değerinde dirence karşı bir akım oluşturulur. 2x uzaklıkta dokunursanız 2y değerinde dirence karşı bir akım oluşturulur. Sonuçta ilk durumda 2A akım geçerse ikinci durumda direnç iki kat arttığı için A akım geçer. İlk durumda 4V’luk potansiyel fark varsa ikinci durumda 2V’lık potansiyel fark oluşur. İşte bu potansiyel fark değerleri değerleri kontrolcüde işlenerek sizin x mesafeniz sisteme veri olarak iletilir.
Şimdi bu ekran tipinin artı ve eksi yönlerine değinelim.


  • +Su ya da toz gibi dış etkenlerden etkilenmiyor
  • +Dayanıklı
  • +Dokunulmadığı zamanlarda harcadığı enerji sıfıra çok yakın.
  • -Aynı anda birden fazla dokunuşu tespit edemiyor.
  • -Diğerlerine göre daha fazla kuvvet uygulamanız gerekebilir. Parmakla daha fazla kuvvet uygularken ince çalışamayabilirsiniz.
  • -Diğerlerine göre oldukça düşük geçirgenliğe sahiptir.
Nokia 5800, N97 ve Samsung Star’ı örnek verebiliriz. Ayrıca tüm dokunmatik telefonlar arasında en çok kullanılan dokunmatik ekran tipidir.

Yani senin anlayacagın senin ekranda teknik bi sorun var onun için teknik servis yolu gözüküyor
Tekrardan geçmiş olsun ;)
 

insecured

Üye
    Konu Sahibi
:vur çare yok artık öyle olacak gibi gözüküyor. teşekkür ederim bilgiler için, merak ediyorum yarın teknik serviste bana ne çare bulacaklar diye =)
 
Latturk

Latturk

Üye
İnşallah fazla bi masraf olmaz umut ediyorum senin için ;)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt