"""NOKİA N8 ve NOKİA C7 EN İNCE AYRINTISINA KADAR DETAYLI İNCELEMESİ"""

Sponsorlu Bağlantılar

BASKANCIHAN

BASKANCIHAN

Üye
    Konu Sahibi
"""NOKİA N8 ve NOKİA C7 EN İNCE AYRINTISINA KADAR DETAYLI İNCELEMESİ"""
arkadaşlar konu önceden verildiyse kapatılsın BAKMADAN AÇTIM konu sadece bilgilendirme amaçlı olup N8 ve C7 arasında kalan arkadaşlarıma yardım amaçlı açılmıştır.Umarım herkes memnun kalır.İkisinin arasında seçim yapmakta işleri kolaylaşır...Şimdiden herkese iyi forumlar....:oke:

Kaynaklarımız Nokia N8 için Gece Bekçisi....
Kaynaklarımız Nokia C7 için Gsm Arenası....
Videolarımız You Tube alıntılıdır.Sadece benim seçtiklerimle sınırlı değildir....
Nokia N8-00 incelemesi, 1. bölüm: Donanım



Nokia N8

Nokia N8-00, Symbian işletim sisteminin tüm haklarının Nokia tarafından satın alınıp, kaynak kodunun halka açık hale getirilmesinden sonra satışa çıkartılan ilk cep telefonu. Bunun yanı sıra Nokia’nın bugüne kadar piyasaya çıkardığı telefonlar içerisinde heyecan uyandıran birçok özelliği bir arada sunduğu için merakla bekleniyor.
Cihazı tanımanıza ve satın alma kararınıza yardımcı olabilmek için, test merkezimizi ziyaret eden N8-00 örneğimizi derinlemesine inceleme altına aldık. Başlamak için, paket içeriğine hızlıca bir göz atalım.

Nokia N8-00 Paket İçeriği

Nokia N8'in paket içeriği, epey kalabalık gözüküyor

1. Nokia CA-157, microUSB-USB OTG adaptör kablosu
2. Nokia CA-156, HDMI adaptör kablosu
3. Nokia N8-00
4. Nokia WH-701, Kumandalı 3.5 mm kulaklık ve farklı boyutlarda silikon destekler
5. Uygunluk beyanı
6. Nokia CA-179, microUSB-USB bağlantı kablosu
7. Nokia AC-15, Şarj aleti
8. Hızlı kullanım kılavuzu
9. Ovi servisleri kılavuzu

Dış Donanım: Gövde Detayları

Kutusundan çıkarır çıkarmaz, hepsi gittikçe birbirine benzemeye başlayan dokunmatik ekranlı rakipleri arasından kolayca sıyrılan özgün tasarımı ile Nokia N8-00 büyük beğenimizi kazandı.
N8-00'in satışa sunulan 5 ayrı renk seçeneği mevcut.

Gövde tek parça alüminyum bir bloğun şekillendirilmesi ile oluşturulup, eloksalEloksal, alüminyum yüzey işlemidir ve dilimize Almanca’dan girmiş bir terimdir (eloxal). Uluslararası terminolojide “Anodic Oxidation (Anodik Oksidasyon)” veya “Anodising / Anodizing (Anodizasyon / Anodize)” olarak tanımlanır. Eloksal, alüminyum için çok özel bir yüzey kaplamadır; elektrokimyasal bir proses ile yapılır. ( ) adında özel bir kimyasal yöntemle kalıcı olarak renklendirilmiş ve dış etkenlere karşı güçlendirilmiş. Cihazın satışa sunulan 5 ayrı rengi mevcut ve bunlar beyaz gümüş, koyu gri, turuncu, mavi ve yeşil olarak isimlendirilmiş.
Ses kontrol tuşları etrafındaki eğimli kesim şık bir izlenim bırakıyor.

Bu dayanıklı metal kasa ile yerlerine gayet iyi oturan tuşlar, herhangi bir esneme veya oynamaya sebebiyet vermediği için, cihaz elde epey sağlam bir his bırakıyor. Ayrıca lens camı, kamera ve ses kontrol tuşları etrafındaki eğimli metalik kesim, telefonun şıklığına olumlu bir katkıda bulunuyor.
Lens camı etrafında da ses kontrol tuşları etrafındaki gibi eğimli bir kesim mevcut.



Dış Donanım: Fiziki Tasarım

Nokia N8-00 bir hayli dengeli imal edilmiş, 135 gramlık ağırlığı 113,5 x 59,1 x 12,9 milimetrelik özgün kasa tasarımıyla birleşince ele iyi oturan ve ideal ağırlıkta bir ürün ortaya çıkmış. Cihazı elinize aldığınızda metal kasanın serinliğini ve eloksal kaplamanın özel dokusunu hemen hissediyorsunuz.
Nokia N8-00′ın alt ve üst kısmı, cihazın GSM, WLAN gibi radyo işlevlerinin metal olan gövdeden olumsuz etkilenmemesi için, plastikten imal edilmiş. Orta kasaya kıyasla daha eğimli bir yapısı bulunan bu plastik kısımlar, telefonu tek elle kullanırken daha rahat kavramanızı sağlıyor.
Yeri gelmişken elimizdeki koyu gri renkteki cihazda, metal kasa ile plastik kısımlar arasında ufak bir ton farkı bulunduğunu belirtelim.
Metal ve plastik kısımlar arasındaki renk farkı göze çarpıyor.

Alt plastik kısım yalnızca 2,0 mm şarj bağlantı noktasına sahipken, üst kısımda açma/kapatma tuşu, HDMI mini C bağlantı noktası ile 3.5 mm kulaklık ve TV çıkışı bulunuyor.
HDMI çıkışı, SIM ve microSD kart yuvaları plastik kapaklarla korunurken, 2,0 mm şarj, 3,5 mm kulaklık ve microUSB bağlantı noktalarının herhangi bir kapağı bulunmuyor. Bu nedenle uzun vadede içlerine toz kaçabileceğini, fakat sık kullanılacak bu bağlantı noktalarına kapak konsaydı, kısa sürede kaybolabileceklerini düşünüyoruz.
HDMI çıkışı cihazın üst tarafında yer alıyor ve plastik bir kapakla korunuyor.

Cihazın gövdesi tek parça alüminyumdan oluştuğu için çıkarılabilir pil kapağı bulunmuyor. SIM yuvası da aynı sebeple microSD kart yuvası ile birlikte cihazın dış kısmında ve sol tarafında bulunuyor. Yuvalar dış yüzeye kıyasla derinde yer aldıkları için, kartlarımızı takıp çıkarırken biraz zorlandığımızı itiraf etmeliyiz.
Ayrıca cihaz çalışırken microSD yuvası kartın değiştirilmesine izin verirken, SIM yuvası buna izin vermiyor ve kartınızı değiştirmek için cihazı kapatıp açmanız gerekiyor.
microSD ve SIM kart yuvaları cihazın sol tarafında yer alıyor.

N8-00′in sağ tarafında bir kilitleme anahtarı bulunuyor. Nokia’nın daha önceki dokunmatik modellerinde de gördüğümüz bu anahtar, ekranını hızlıca kilitlemek veya kilidi açmak için kullanılıyor.
Bu yaylı anahtarın üst yüzeyi, tek elde rahatlıkla kullanılmak üzere üretilmiş bu cihazın tasarım politikasına uygun bir şekilde, kolayca kavrayabilmeniz için tırtıklı yapıda hazırlanmış.
N8-00'ın sağ tarafındaki tırtıklı kilitleme anahtarı

İç Donanım

Dahili Sistem Bileşenleri

Nokia N8-00′ın Samsung tarafından üretilen çekirdeği, System on a Chip (SoC) tasarımında bütünleşik 680 MHz saat hızına sahip ARM11 merkezi işlemci (CPU), 256 MB‘lık bellek (RAM) ve 512 MB NAND hafızadan oluşuyor.
Anakart üzerinde bileşenlerin yerleşim planı

SoC içerisindeki CPU’ya ek olarak görsel ve işitsel işlemlerin icrası için, Broadcom tarafından üretilen BCM2727 model çoklu ortam işlemcisi (MPU) tercih edilmiş. Bu MPU, 12 megapiksel fotoğraf ve 30 kare/sn hızda 720p H264 video işleyebiliyor ve 3 boyutlu uygulamalarda 32 MIPS (saniyedeki milyon adet işlem sayısı) performans verebildiği belirtiliyor.
MPU birimi dahili olarak 32 MB RAM bulundurduğu için, rakiplerine kıyasla sistem belleğine daha az erişiyor. Ayrıca kendine ait bir kontrolcüye sahip olduğundan, gerektiğinde sistem belleğine erişmek için sistemin kontrolcüsünde sıra beklemiyor ve bu sebeple yaşanabilecek gecikmeleri de ortadan kaldırıyor.
Bunlara ek olarak 16 GB‘lık bir dahili hafıza (eMMC) birimi kullanılmış.
N8-00′daki CPU ve RAM’in Performansa Etkisi

N8-00′ın 680 MHz olan CPU hızı ve 256 MB olan RAM miktarı, daha önceki Nokia ürünleriyle kıyaslandığında ciddi bir artış göstermiş durumda ve E7-00, C7-00, C6-01 gibi şimdiye dek duyurulmuş diğer Symbian^3 işletim sistemli cihazlarla aynı.
Fakat Nokia’nın rakiplerinin, son model cihazlarında kullandıkları 1 GHz hızındaki CPU’lar ve 512 MB boyutundaki RAM’ler karşısında zayıf kalıyor. Bu durum ise birçok kullanıcının N8-00′ın donanımının yeterliliği konusunda çelişkiye düşmesine sebep oluyor.
Öncelikle N8-00′ın rakiplerinden daha düşük asgari gereksinimlere sahip olan Symbian^3 işletim sistemi ile çalıştığını ve bu nedenle cihazı kullandığımız süre boyunca donanımın hızı ile ilgili (birkaç özel durum haricinde) bir şikayetimiz olmadığını belirtmeliyiz.
Nokia N8-00'ın başka cihazlarla dahili sistem bileşenlerinin karşılaştırması.

Bunu belki de bilişim dünyasından benzer bir örnekle daha iyi açıklayabiliriz: Apple‘ın Mac OS taşıyan bilgisayarları, daha yüksek CPU ve RAM’e sahip Windows işletim sistemli bilgisayarlardan daha hızlı çalışabilir. Bunu, Mac OS işletim sisteminin verimliliğine ve mevcut donanımı en iyi şekilde kullanmak doğrultusunda tasarlanışına borçludurlar.
Başka bir örnek ise CPU hızı 412 MHz, RAM miktarı 128 MB ve MPU’ su PowerVR MBX Lite olan Apple iPhone ve iPhone 3G olabilir. Bu cihazlardaki MPU eski Nokia N95‘tekinden bile daha zayıf olduğu halde, iOS işletim sistemi gayet verimli ve MPU’dan tamamen faydalanacak şekilde tasarlandığından, iPhone trendinin oluşmasına ve yükselmesine sebep olabildiler.
Symbian^3 ise, yukarıda örnek verdiğimiz Apple ürünlerinin işletim sistemleri ile aynı şekilde, zayıf donanımları en iyi şekilde kullanarak asgari verimle çalışmak üzere tasarlanmış bir işletim sistemidir. Görsel arayüze sahip uygulamaların işlem yükünü CPU ve MPU arasında paylaştırdığı için, Symbian^3 CPU’nun rakiplerine kıyasla düşük saat hızını önemli miktarda telafi edebiliyor.

Diğer Dahili Bileşenler ve Toplam Performans Notu

N8-00′ın CPU hızı, RAM miktarı ve MPU ünitesi E7-00, C7-00, C6-01 gibi şimdiye dek duyurulmuş diğer Symbian^3 işletim sistemli cihazlarla aynı.
Fakat bir kısmının üzerine işletim sisteminin yüklendiği, kalan kısmın ise sistem diskini (C:\) oluşturduğu NAND birimi, henüz nedenini anlayamadığımız bir şekilde 1 GB belleğe sahip diğer Symbian^3 cihazlardakinin yarısı boyutunda (512 MB) bırakılmış. Bunun sonucunda C:\ diskindeki boş yer miktarının N8-00′da 184 MB, diğer Symbian^3 cihazlarda ise 340 MB olduğunu gözlemledik.
Ayrıca N8-00′ın v1.11 (011.0.12) sürümlü yazılımı ile, açılışından sonra uygulamalara kalan boş RAM miktarını 137 MB olarak ölçtük. Buna rağmen, Symbian^3 işletim sisteminin sanal bellek (WDP) desteği sayesinde, cihazı kullandığımız süre boyunca herhangi bir “Hafıza Dolu” uyarısı almadığımızı da belirtmeliyiz.
Handy Taskman ile açılıştan sonraki boş RAM miktarı 137 MB olarak gözüküyor

Sonuç olarak N8-00′daki iç donanımlar, akıcı çalışabilmek için bazı rakipleri gibi güçlü CPU’lara ve bol miktarda RAM’e ihtiyaç duymayan Symbian^3 işletim sisteminin verimliliğine istinaden, hem maliyeti hem de cihazın enerji tüketimini düşüren bileşenlerden tercih edilmişler.
Böylece N8-00, rakiplerinden daha fazla donanımsal özelliği ve daha uzun bir pil ömrünü daha cüzi bir ücret karşılığında sunabilen bir cihaz olmuş. (iPhone 4 ile Nokia N8-00′ın bileşen maliyetleri eşit olduğu halde, günümüzde 16 GB iPhone 4′ün en az 1700 TL, Nokia N8-00′ın ise 999 TL’dan satıldığını hatırlatalım)
Cihazın Symbian^3 temelli yazılımı ve doğrudan yazılımını ilgilendiren konular hakkında daha fazla detay ve yoruma, N8-00 incelememizin son kısmında değineceğiz. Ancak cihazın donanımının, aynı anda birden çok ağır işlevi başarı ile yerine getirebilmeye yettiğini belirtmeliyiz.

Dokunmatik Ekran

N8-00′ın, tamamen aydınlatılan TFT/LCD tipi ekranların aksine sadece gereken piksellerin aydınlatıldığı ve bu nedenle daha az güç tüketen AMOLED tipi ekranı çapraz olarak 3.5 inç (yaklaşık 8.89 cm) büyüklüğe ve 9:16 oranında 360×640 piksel çözünürlüğe sahip.
Nokia’nın dokunmatik cihazlarında, dokunuşu üzerinde oluşan basınç farklarına dayanarak algılayan dirençselİngilizce: Resistive nitelikteki katmanlar görmeye alışığız. Ancak Nokia N8-00′da elektriksel farklara dayanarak çalışan sığasalİngilizce: Capacitive nitelikteki bir katman kullanmış. Bunun sonucunda N8-00 en ufak dokunuşlarımızı bile rahatça algıladı ve ekran hassasiyetiMeraklısına not: Ekran donanımsal olarak iPhone 4'ün ekranı ile aynı hassaslıkta konusunda bizlere hiçbir sıkıntı yaşatmayarak beğenimizi kazandı.
N8-00′ın ön yüzündeki ortam ışık seviyesi ölçeri ekranın parlaklık seviyesini otomatik olarak bulunduğunuz yere göre ayarladığı için, ekran güneş ışığı altında gayet başarılı bir iş çıkarıyor ve okunabilirliğini koruyor. Fakat MobilBekcisi olarak incelememizi yaptığımız zaman aralığı içerisinde güneşli günlere yeniden denk gelemediğimiz için, sizlere okunabilirliği kanıtlayan bir fotoğraf sunamıyoruz.
1. Yakınlık Algılayıcısı 2. Işık Algılayıcısı 3. Görüntülü Görüşme Kamerası

Işık seviyesi ölçerin hemen yanındaki yakınlık algılayıcısı da siz telefonla konuşmak için cihazı kulağınıza götürdüğünüzde, ekranı geçici olarak kilitleyerek yanlışlıkla tuşlara dokunulmasının önüne geçiyor ve bir yandan da güç tasarrufuna katkıda bulunuyor.
Merkezimizdeki incelemelerimiz esnasında, yakınlık algılayıcısının ancak 1 cm ve altındaki mesafelerde ekranı kapatıp kilitlediğini tespit ettik. Bu nedenle konuşurken ahizeyi kulağımızdan 1 cm’den fazla ayırdığımızda, yanağımızın görüşmeyi yanlışlıkla sonlandırabildiğini gözlemledik.
N8-00′in ekranı kilitlendiğinde dokunmatik katman devre dışı kaldığı için, kilidi, menü tuşunu veya kilit anahtarını kullanarak açmanız gerekiyor. Nokia varsayılan olarak ekran kilitli durumdayken, büyük boyutlu rakamlarla o anki saati gösteren bir ekran koruyucu kullanmış. Bu saatli ekran koruyucusunu, ekranı tamamen kapatan başka bir ekran koruyucusu ile değiştirdiğinizde, şarj ömrünüz önemli miktarda değişebiliyor.
AMOLED ekranın avantajlarından faydalanan saatli ekran koruyucu

Dokunmatik ekranlı cihazlarda genelde kullanıcı deneyimini iyileştirmek için ekrandaki dokunuşlarınıza titreşimle cevap veren dokunsal geribildirim (haptic feedback) sistemleri kullanılır. Daha önce incelediğimiz cihazlarda bu özelliğin kullanımı pek iyileştiremediğini gözlemlemiştik.
Ancak N8-00 ekran üzerinde gerçekleştirdiğiniz her işleme farklı şiddet ve şekillerde titreyerek tepki verdiği için, bizler adına tam anlamıyla bir istisna oldu. Bu titreme şekli, cihazın kullanımı konusunda sizi içgüdüsel olarak yönlendirebildiğinden, N8-00′ı kullandığımız süre boyunca dokunsal geribildirimi açık bıraktık ve cihazla aramızda oluşan etkileşimden epey memnun kaldık.
Telefon Özellikleri

Şimdi sıra cihazın en önemli özelliğini, telefon işlevlerini incelemekte. Telefonun alt kısmında bulunan antenin, normal şartlar altında gayet iyi bir kapsama alanı sağladığını ve konuşmalarımızın kesintiye uğramadığını gözlemledik.
Ahizeden ve dış hoparlörden aldığımız ses ise gayet net ve her ortamda konuştuğumuz kişiyi rahatça duyabileceğimiz kadar yüksek miktardaydı.
Kameranın altındaki hoparlör boşluğu

Cihazın üzerinde bir adet hoparlör mevcut ve kameranın alt tarafına konumlandırılmış durumda. Üretebildiği ses miktarını çift hoparlöre sahip N82 ile kıyasladığımızda, eşit olduğunu gördük.
Telefon çalarken hoparlörden yayılan ses ve cihazdan yayılan titreşim gayet yeterli miktardaydı, ancak çok gürültülü ortamlarda rahatça fark edilebilecek kadar yüksek olmadıklarını söyleyebiliriz.
Ancak hoparlör cihazın alt kısmında bulunduğundan, cihaz ses çıkış boşluğunu kapatabilecek yumuşak bir yüzey üzerine konulduğunda ses aluminyum kasanın içine hapsolduğundan duymak oldukça zorlaşıyor.
Cihazın üst kısmında bulunan açma-kapatma ve profil değiştirme tuşu

Cihaz dış ses yüksekliği, zil sesi tonu, titreşim miktarı gibi telefon özelliklerini hızlıca değiştirebilmeniz için bir takım tercih profilleri sunuyor.
Ayarlar menüsü altından zevkinize göre kişiselleştirebileceğiniz veya yenilerini oluşturabileceğiniz bu profilleri, cihazın üstündeki açma/kapatma tuşuna basarak veya bekleme ekranındaki ilgili bölüme dokunarak hızlıca seçebilirsiniz.
Ekranın altındaki ön mikrofon boşluğu

Nokia cihazın özellikleri arasında sesli görüşmeler için aktif gürültü önleme işlevi olduğunu belirtmiyor. Ancak bizler gürültülü ortamlarda yaptığımız görüşme denemeleri sonucunda cihazın arka plan gürültülerini bir miktar filtreleyerek azalttığını ve görüşme yaptığımız kişinin bizi daha rahat duymasını sağladığını tespit ettik.
Kamera modülünün altındaki arka mikrofon boşluğu

Bağlantı Özellikleri

Giriş-Çıkış Yuvaları

N8-00 üst tarafındaki HDMI mini C bağlantı noktası ile kullanılacak ve kutu içerisinden çıkan HDMI adaptörü sayesinde TV, projeksiyon aleti gibi cihazlara 720 piksel dikey çözünürlükte HD kalitede görüntü ve Dolby Digital Plus ses çıkışı verebiliyor. Yaptığımız denemelerde HDMI çıkışından alınan görüntünün gayet tatmin edici kalitede olduğunu ve herhangi bir sorunu bulunmadığını gördük.
Ayrıca 3.5 mm kulaklık/TV yuvasına takacağınız uygun bir kablo ile, SD kalitede kompozit biçemde görüntü ve ses çıkışı alabilirsiniz.
N8-00 ve CA-75U 3.5 mm TV çıkış kablosu

N8-00 sol tarafında PC ve başka cihazlarla bağlantı için USB 2.0 destekli bir microUSB girişi bulunduruyor ve 2.0 mm‘lik Nokia şarj bağlantı noktasının yanı sıra, microUSB girişi üzerinden de şarj olabiliyor.
microUSB girişi yanındaki şarj göstergesi

microUSB yuvasının yanındaki bir ışık, cihaz iki girişin herhangi birinden şarj olmaya başladığı zaman yanıp, işlem bittiği zaman sönerek şarj konusunda görsel uyarı sağlıyor.
Menü tuşu etrafında yanan ışık ise, cevaplanmayan çağrılar ve okunmayan mesajlar hakkında kullanıcıyı uyarabiliyor.
Menü tuşu etrafındaki aydınlatma görsel uyarı sağlayacak şekilde ayarlanabiliyor

Cihaz şarj bittiğinde sizi sesli olarak uyarıyor ve ekranında şarj aletini prizden çıkarmanız gerektiğini hatırlatıyor.
USB On-The-Go

microUSB girişine takılan ve kutuyla birlikte gelen USB-OTG adaptörü sayesinde N8-00′a FAT(32) dosya sistemi kullanan USB bellekleri ve harici güç kaynaklı sabit diskleri, USB fare veya klavyeleri bağlayabiliyorsunuz.
N8-00'a USB bellek bağlıyken dosya yöneticisinden bir görünüm

Test merkezimizde yaptığımız incelemelerde, bu işlevin cihazı HDMI çıkışı üzerinden büyük ekran bir televizyona bağlayacak kullanıcılar için epeyce faydalı olabileceğini gördük. Cihaza ister klavye bağlayıp oyun oynayıp internette gezinebilir, ister taşınabilir disk bağlayıp film izleyebilirsiniz.
N8-00'a USB fare bağlıyken tarayıcıdan bir görünüm


Bağlantı Özellikleri

Bağlantı Hızları

Cihaz kapalı olsa bile USB kablosu ile bilgisayarımıza bağladığımızda, hem 16 GB‘lık dahili hafıza hem de kapasitesi 32 GB’a kadar artırılabilir microSD kartı, bilgisayarımız tarafından taşınabilir bellek olarak görülüyor.
HD Speed ile dahili hafızadan okuma hızı ortalama 12.9 MB/s olarak ölçtük

Telefonun ek yazılım gerektirmeden veri depolama birimi olarak tanınıp, USB 2.0 hızında dosya okuma ve yazma işlemleri yapmamızı sağlamasını bir hayli kullanışlı bulduk. Yaptığımız ölçümlerde hem dahili hafıza hem de microSD kart için ortalama 13 MB/s okuma hızı, 5.4 MB/s yazma hızı elde ettik.
HD Speed ile microSDHC karttan okuma hızını ortalama 13.0 MB/s olarak ölçtük

N8-00, HSPA altyapısındaki 3G şebekelerde teorik olarak 10,2 Mb/sn (1,275 MB/sn) veri indirme 2,0 Mb/sn (0,25 MB/sn) veri gönderme hızına sahip. Merkezimizde yaptığımız veri indirme ölçümlerinde en fazla 6,98 Mb/sn (872 KB/sn) hıza ulaşabildik.
Ancak kullanılan şebekenin, baz istasyonuna uzaklığın, sinyal seviyesinin ve ölçüm yapılan saatlerdeki hat yoğunluğunun ölçümleri fazlasıyla etkilediğini ve sizin bizden farklı sonuçlar alabileceğinizi belirtmemiz gerek.
NetLimiter ile dahili hafızaya ağdan dosya kopyalama hızını 5.42 MB/s olarak ölçtük

N8-00 azami veri oranı 600 Mb/sn olan 802.11n protokolünü destekliyor. Bağlantı kurduğumuz veri oranı 54 Mb/sn olan 802.11g protokolündeki kablosuz ağlarda her iki yönde de ortalama 1.42 MB/s hız elde ettik.
N8-00 Bluetooth 3.0 standardını destekliyor, ancak sanılanın aksine bu standart doğrudan 24 Mbps veri aktarım hızı sağlamıyor. Bu hızı sağlayan standart, Bluetooth 3.0 +HS (High Speed) olarak geçiyor ve hem Samsung S8500 Wave hem de bir başka Nokia N8-00 ile veri transferi yaparken gözlemlediğimiz kadarıyla, N8 maalesef bu standardı desteklemiyor.
N8-00′ın desteklediği Bluetooth 3.0 standardı ise Bluetooth 2.1 EDR+ standardı ile aynı veri aktarım transfer hızına sahip olmakla beraber, bağlantı stabilitesinde ve kalitesinde bazı iyileştirmeler ve yeni özellikler vaat ediyor. Bu nedenle bilgisayarımızdaki Bluetooth 2.1 EDR+ bağlantısını kullanarak, N8-00 ile her iki yönde de ortalama 180 KB/s hız elde edebildik.
Cihazın Pil Ömrü

Nokia N8-00′da BL-4D model 1200 mAh kapasitedeki lityum-iyon pil kullanılmış. Daha önce söylediğimiz üzere cihazda pil kapağı bulunmasa da, cihazın alt kısmındaki plastik kısımı serbest bırakan iki adet Torx vidayı gevşeterek, pili kolayca değiştirmeniz mümkün.
Alt kapağı tutan Torx vidası

1200 mAh‘lık piline rağmen, N8-00′in epey başarılı bir şarj ömrü sunduğunu söyleyebiliriz. İncelememiz esnasında cihazı oldukça yoğun bir şekilde kullanmamıza karşılık, bir önceki gün sabah şarj ettiğimiz telefonun şarjını ancak ikinci günün akşamında bitirebildik. Bu yüzden daha normal kullanımlarda, cihazın şarjının birkaç gün boyunca dayanabileceğini düşünüyoruz.
Sonuç

Yalnızca donanımsal açıdan bakılırsa, N8-00′ın yenilikçi özellikleri, kullanışlı tasarımı ve yüksek kaliteli malzemeleriyle bizleri büyülediğini ve şu andaki 999 TL‘lik satış fiyatını hak ettiğini söylemeliyiz. Cihaz gerçekten de donanımsal olarak eksiksiz ve kusursuza yakın bir görüntü çiziyor.
Cihazın kamerası kesinlikle kendine özel bir incelemeyi hak ettiğinden, şimdilik detaylarına değinmedik. Bu nedenle incelememizin N8-00′ın kamerasını ve bu incelemede değinmediğimiz diğer çoklu ortam özelliklerini, derinlemesine irdeledik.
Ayrıca bir telefonun yalnızca donanımdan ibaret olmadığını, yazılımın toplam performansı ve başarımı belirlemekte önemli rol oynadığını da gayet iyi biliyoruz.

ŞİMDİ GELELİM NOKİA C7 DETAYLI İNCELEMESİNE
Nokia C7-00, akıllı Nokia telefonlar arasında özel bir yere sahip. İkinci Symbian^3 tabanlı telefon olan Nokia C7-00’ı N8’den ayıran yönü fiyatı. Nokia N8’in yüksek fiyatını karşılayamayanlar bu telefona yönelebilirler. 2010’da dört bir yanımızda Nokia 5800 görmeye alışmıştık. 2011 yılında ise Nokia C7’yi göreceğiz. Bu yazdıklarımızdan Nokia C7’yi zayıf bir telefon sanmayın. Nokia C7-00 üst düzey akıllı telefon. Nokia C7 fiyat-performans oranı en iyi telefonlardan birisi. Nokia C7’nin E52/E72nin devamı şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Telefon ilk etapta E serisinden çıkacaktı, Nokia kararını değiştirdi ve C serisine taşındı.
Nokia C7'de can sıkıcı durumlar da yok değil. Nokia C6-01 ile oldukça benzer ve C6-01 modelinden daha pahalı. C7 ile N8 arasındaki fiyat farkı çok değil. Tüketiciler neden C7’yi tercih etsinler? Bu muamma hala devam ediyor. Nokia’nın böyle bir strateji izlemesi kafaları karıştırıyor.
C7’nin potansiyel alıcıları şunlar: Nokia dokunmatik ailesiyle henüz tanışmayanlar, S60 Nokia telefonunu yükseltmek isteyenler.
KUTU İÇERİĞİ
  • Nokia C7-00
  • AC-15 şarj cihazı
  • BL-5K batarya
  • WH-102 kulaklık seti
  • CA-179 USB kablosu
  • Kullanım kılavuzu
Nokia N8’in aksine, C7 oval kıvrımlara sahip. Köşeler keskin değil. Bu açıdan tasarım oldukça hoş duruyor. Fotoğraflardan bu hissi anlamak zor. C7’yi elinize aldığınızda tatlı bir telefon olduğunu hissedeceksiniz. Klavyesiz bir telefona göre 130gr ile ağır bir cihaz olan C7’nin boyutları ise şöyle 117.3 x 56.8 x 10.5 mm. İnce ve uzun bir telefonla karşı karşıyayız. Nokia N8 ile yakın boyutlarda olmasına rağmen tasarım sayesinde daha küçük, ele gelir bir telefon olarak duruyor.
Nokia C7 üç renkte sunuluyor: Frosty Metal, Charcoal Siyah, Mahagony Kahverengi. Aşağıdaki fotoğrafta 3 farklı rengi görebilirsiniz.
Ön panelde görüntülü konuşma için kamera, ışık sensörü ve yakınlık sensörü var. Çağrı aç/kapat ve menü tuşları dokunmatik değil, fiziksel tuş.




Diğer tuşlar sağ panelde dizili. Ekran kilidi kayanı, kamera düğmesi, ses düğmeleri.
Üst kenarda ise microUSB portu, 3.5 mm kulaklık yuvası ve aç/kapat düğmesi var. Sol kenarda 2mm şarj yuvası ile telefonunuzu şarj ediyorsunuz.
Arka panelde dualLED flaşa komşu hoparlörü görüyoruz. Diğer hoparlörde kameranın solunda. SIM kart yuvası için arka kapağı çıkarmak gerekse de bataryayı çıkarmaya gerek yok. Lakin SIM kartı telefon çalışırken değiştirdiğinizde telefon reset atıyor.
Telefonun işçiliği hakkında şunları söyleyebiliriz: İyi üretim kalitesi iyi bir izlenim bırakıyor.

EKRAN

3.5” dokunmatik ekran, 640X360 – nHD çözünürlük- çözünürlüğe sahip ve 16 milyon renk desteği sunuyor. Ekran cam bir tabakayla korunuyor. Ekran türü N8’de olduğu gibi AMOLED – bizim tahminimiz Samsung tarafından üretilmiş. Aslında N8 ve C7’de tamamen aynı ekran kullanılmış. Her ikisi de ClearBlackDisplay teknolojisine sahip değil.
Ekrana uygulamaya bağlı olarak 16 satır sığıyor. Yazı ve ikon boyutları için 3 farklı büyüklük arasından tercih yapıyorsunuz. Ekran doğrudan güneş ışığı altında dahi okunabiliyor.
Gömülü ışık sensörü sayesinde telefon ekran parlaklığını kendisi ayarlıyor. Lakin telefon olması gerekenden daha az parlaklığa ayarlıyor ekranı. Sensörü kapatarak, kendiniz ekran parlaklığını ayarlarsanız hem bataryadan kar edersiniz hem de ekran daha okunaklı olur.
Ekran günceli yakalamış. Hepsi bu. Ne harikalar yaratıyor, ne de çağının gerisinde kalıyor.
HAFIZA

Telefon hafızası 350MB. Bu hafızayı uygulamalar ya da kişisel depolama için kullanabiliyorsunuz. 8GB dahili hafıza sayesinde müzik, fotoğraf ve videolarınız için yeterince alan var. Ayrıca microSD yuvası 32GB’a kadar kartları destekliyor. Yuva arka kapağın altında.
256MB RAM Nokia telefonlar için bir gelişme sayılıyor. Hem sistem kararlılığı hem de hız, RAM sayesinde iyi durumda. Lakin hız konusunda daha başarılı olduğunu da belirtelim. Kararlılık sorunları var. Nokia’nın aşama kaydettiği açık ama daha çok çalışması gerektiği de bir gerçek.

BATARYA

1200 mAh BL-5K batarya ile 380 saat (11 gün) bekleme süresi, 12 saat GSM, 5.5 saat 3G konuşma süresi sağlıyor.
C7 Symbian^3 ile gelen yeni mimari ile farklı uygulamalar daha optimize olmuş daha uzun süre kullanım sunuyor. İşte gerçek batarya kullanım süresi
  • Video oynatma 6.6 saat
  • Müzik dinleme 49 saat
  • Internet üzerinden data aktarımı 1 saat 45 dakika
  • Video kaydı 3 saat 10 dakika, en yüksek ayarlarda, minimum ekran parlaklığında
Yukardaki rakamlar bizim tarafımızdan test edilerek elde edilmiştir. Nokia’nın rakamları doğal olarak daha yüksek. Nokia C7, N8’e kıyasla – aynı bataryayı kullanmasına rağmen- daha uzun kullanım sunuyor.
Olumsuz tarafı ise telefonun günlük kullanımı 2 günü geçmiyor. Tabii ki bir akıllı telefon için 2 gün iyi bir süre. Bataryayı hızla tüketen uygulamaların başında anasayfa widgetleri, WiFi ve 3G geliyor.
Şarj süresi yaklaşık 2 saat.
USB – BLUETOOTH – WiFi

USB kablosunu taktığınızda 3 seçeneğiniz var:
* Data Storage (Yığın medya) – dahili hafıza olarak kullanmak için. Programa, sürücüye gerek yok.
* OVI Suite – Ovi Suite özelliklerini kullanmak için
* Printing & Media – Fotoğraf basmak, MTC bağlantısı kurmak için
C7 USB yuvası üzerinden de şarj oluyor. Ortalama data aktarım hızı 5.5MB/sec.
Bluetooth: C7, Bluetooth 3.0 donanımına sahip ikinci Nokia modeli. Bluetooth 3.0 ile USB hızını çok rahat aşıyorsunuz. Örneğin C7 ve Samsung Wave ile 3 metre mesafeden yaptığımız aktarımlarda ortalama hız 10 Mb/saniye oldu. Büyük dosyaların aktarımında yarıda kalma durumu çok oluyor. Bu arada Bluetooth 3.0 teorik hızının 24 Mb olduğunu da hatırlatalım.
Bluetooth ile şu protokoller destekleniyor: Headset, Handsfree, ****** Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM Access ve A2DP.

WiFi: Standart 802.11 b/g/n.

KAMERA

8MP kamera ve sabit odaklanma (fixed focus). Nokia son zamanlarda çıkardığı telefonlarda otofokus özelliğine yer vermiyor ve bu durum hepimizi şaşırtıyor. Güneşli bir günde uzaktan çekilmiş manzara fotoğrafları tatmin edici. Lakin yakın çekimlerde fokus olmaması sebebiyle işler kötüye gidiyor. Metin fotoğrafı çekince her şey berbat oluyor. 8MP kameranın megapikseline aldanmayın, çünkü hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.











Video: 720p video kaydı 25 kare hızında. Kalite normal.

SONUÇ

İncelememizin sonuna gelirken eksik kalan bir iki konuyu daha ele alalım. Telefon tek hoparlöre sahip olsa da yeterince yüksek ses çıkarıyor. Çantanızın en uç noktasında dahi olsa melodi duyuluyor. Titreşim biraz zayıf.
Telefonun en olumsuz yanı kamerası. Nokia bir anlamda N8’i teşvik ediyor- N8 oto fokus ve 12MP kameraya sahip. İki modelin fiyat farkı 50-100 TL arasında. Bu şartlarda C7’nin büyük rakamlarda satması hayal olur. İncelememizin başında C7’nin çok satabileceğini söylemiştik ama bu oldukça zor. Kamera ile her zaman bir adım önde olan Nokia bu kez Android’in gerisinde kalıyor.
Nokia C7 fiyatı Avrupa’da 350 € (700 TL) dan başlıyor. Oldukça benzer özelliklere sahip C6-01 ise 270 € civarında. Nokia C7’yi ara telefon olarak planlamış ama izlediği fiyat politikası oldukça saçma. Tüketiciler C6-01 ya da N8’e hücum edeceklerdir.
Telefonun belli başlı alternatifleri Android ve Bada platformundan: Samsung Wave, Wave II, HTC Desire, Motorola XT720 ve Motoroi.
Ülkemizde Nokia C6-01 700TL bedelle satılıyor. Avrupa fiyatıyla bir kıyas yaparsak C7’nin 850-1000 TL arasında bir fiyata sahip olacağını söyleyebiliriz.

BUNLARDA VİDEOLARI....SADECE ANLATIM AMAÇLI GERÇEKTE OLUP OLMAYACAĞINI BİLEMEYİZ..DENEMEK LAZIM AMA TELEFONDA HURDAYA DÖNEBİLİR YANİ RİSKLİ BİR İŞLEM...

BUNLAR NOKİA N8 İÇİN....









BUNLARDA NOKİA C7 İÇİN....











VİDEOLAR YOUTUBE ALINTILIDIR VE BUNLARLA SINIRLI DEĞİLDİR.İSTEYEN ARKADAŞLAR DAHA ÇOK VİDEOYA ERİŞEBİLİRLER...:oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: ErcanSenn, Frittvilt, RedColt ve 7 diğerleri


4PuNiSHeR

4PuNiSHeR

Üye
Elinize sağlık güzel olmuş.
 

SaNMaM

Üye
Güzel olmuş eline sağlık ben daha önceden asıl yerlerinde okumuştum. Ama okumayanlar için güzel olmuş.
 
TheORCUN

TheORCUN

Üye
Sabitlenmeli... Teşekkürler...
 
emre2574

emre2574

Üye
eline saglık
 
ss06

ss06

Üye
teşekkürler yalnız dikkatimi çekti c7 usb otg ele alınmamış sebebi nedir
 
TheORCUN

TheORCUN

Üye
Utku

Utku

Üye
harika konu cihan teşekkürler
 
BASKANCIHAN

BASKANCIHAN

Üye
    Konu Sahibi
Elinize sağlık güzel olmuş.
teşekkürler kardeş klavyene sağlık...

--------------- Ekleme ---------------

Güzel olmuş eline sağlık ben daha önceden asıl yerlerinde okumuştum. Ama okumayanlar için güzel olmuş.
sağol kardeş ben teşekkür ederim...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

Sabitlenmeli... Teşekkürler...
sağol kardeşim ben teşekkür ederim...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

seninde klavyene sağlık kardeş...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

Utku™;3330019' Alıntı:
harika konu cihan teşekkürler
ben teşekkür ederim utku kardeşim klavyene sağlık....:oke:
 
asi_gen07

asi_gen07

Üye
emeğine sağlık çok güzel olmuş:oke:buarada c7 almayı düşünüyordum biraz soğudum:)
 
J_JoKeR_R

J_JoKeR_R

Üye
Emeğine sağlık teşekkürler...
 

karakartal_omar

Üye
on numara konu olmuş eline sağlık
 

yarbay58

Üye
Peki n8 de bataryanın kasaya gömülü oldugunu, telefon sonuçta akıllı telefon ve arasıra kitleniyor, bataryayı sökmek için telefoncuya gidip yaptırıldıgını neden söylemiyorsunuz, n8 kesinlikle aptalca bir cihaz alıp kullananlar hayal kırıklıgına uğruyor, ayrıca c7 deki kameranın n8den hiçbir farkı yok, makine elimde kullanıyorum çok aşırı bir netliğe sahip.
 
  • Beğen
Tepkiler: sendere53
BASKANCIHAN

BASKANCIHAN

Üye
    Konu Sahibi
emeğine sağlık çok güzel olmuş:oke:buarada c7 almayı düşünüyordum biraz soğudum:)
bi fikir verebildiysem ne mutlu bana iyi forumlar...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

Emeğine sağlık teşekkürler...
ben teşekkür ederim...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

on numara konu olmuş eline sağlık
eyvallah kardeş seninde klavyene sağlık...:oke:

--------------- Ekleme ---------------

Peki n8 de bataryanın kasaya gömülü oldugunu, telefon sonuçta akıllı telefon ve arasıra kitleniyor, bataryayı sökmek için telefoncuya gidip yaptırıldıgını neden söylemiyorsunuz, n8 kesinlikle aptalca bir cihaz alıp kullananlar hayal kırıklıgına uğruyor, ayrıca c7 deki kameranın n8den hiçbir farkı yok, makine elimde kullanıyorum çok aşırı bir netliğe sahip.
kardeş zevkler ve renkler tartışılmaz telefoncuya gitmene gerek yok pilin sökülüp takılmasınada gerek yok açma kapama tuşuna 8 saniye basılı tutunca telefon titrer ve kendiliğinden açılır her telefon kitlenebilir donabilir normaldir teknolojiyi kullanalım diyorsak getirilerine de katlanmak zorundayız iyi forumlar...:oke:
 

chilekesh_mert

Üye
güzel kıyaslama olmuş ama c7 nin iç donanımından bahsedilmemiş.iki telefon arasında çok belli olmasa da rom bellek farkı mevcut. n8 de 512 mb rom bellek varken c7 1 gb rom belleğe sahip. dikkatinizi çekerim ram bellek değil!!! rom bellek. bu da bi nebze de olsa veri aktarımını arttıran bir özellik. eline sağlık cihan kardeşim :)
 
BASKANCIHAN

BASKANCIHAN

Üye
    Konu Sahibi
güzel kıyaslama olmuş ama c7 nin iç donanımından bahsedilmemiş.iki telefon arasında çok belli olmasa da rom bellek farkı mevcut. n8 de 512 mb rom bellek varken c7 1 gb rom belleğe sahip. dikkatinizi çekerim ram bellek değil!!! rom bellek. bu da bi nebze de olsa veri aktarımını arttıran bir özellik. eline sağlık cihan kardeşim :)
teşekkürler kardeş paylaştığın bilgi içinde ayriyetten klavyene sağlık....
 
Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
BAŞKANCİHAN mükemmel konu olmuş.. Baya geniş çaplı ve bilgilendirici. madem burası symbian3 forumu ve symbian3'ünde en büyük iki devi bu kadar ayrıntılı karşılaştırılmış bencede KONU SABİTLENMELİ....
 
GeceBekcisi

GeceBekcisi

Üye
güzel kıyaslama olmuş ama c7 nin iç donanımından bahsedilmemiş.iki telefon arasında çok belli olmasa da rom bellek farkı mevcut. n8 de 512 mb rom bellek varken c7 1 gb rom belleğe sahip. dikkatinizi çekerim ram bellek değil!!! rom bellek. bu da bi nebze de olsa veri aktarımını arttıran bir özellik. eline sağlık cihan kardeşim :)
Kesinlikle yanlış bilgi. N8 incelemesinde değindiğim üzere;
... bir kısmının üzerine işletim sisteminin yüklendiği, kalan kısmın ise sistem diskini (C:\) oluşturduğu NAND birimi, henüz nedenini anlayamadığımız bir şekilde 1 GB belleğe sahip diğer Symbian^3 cihazlardakinin yarısı boyutunda (512 MB) bırakılmış. Bunun sonucunda C:\ diskindeki boş yer miktarının N8-00′da 184 MB, diğer Symbian^3 cihazlarda ise 340 MB olduğunu gözlemledik ...
Yani ROM dediğiniz NAND biriminin büyüklüğü veri aktarım hızını değil, C ve Z diskinin kapasitesini değiştirir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cezzbedici3
BASKANCIHAN

BASKANCIHAN

Üye
    Konu Sahibi
BAŞKANCİHAN mükemmel konu olmuş.. Baya geniş çaplı ve bilgilendirici. madem burası symbian3 forumu ve symbian3'ünde en büyük iki devi bu kadar ayrıntılı karşılaştırılmış bencede KONU SABİTLENMELİ....
teşekkürler kardeş yorumuna düşüncene klavyene sağlık..iyi forumlar....:oke:
 
Sandrake

Sandrake

Üye
Teşekkürler gerçekten güzel bir inceleme olmuş :evet:
 


Üst Alt