Nokia n73 ile sikca sorulan sorular«««««««

Sponsorlu Bağlantılar

Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
Nokia n73 ile sikca sorulan sorular«««««««
Konu acildiysa ozur!:agla:mahcup::sukur::sukur::vur



1. Cihazım yavaşladı. Nedeni ne olabilir?


Telefonu hızlı ve verimli kullanmak tamamen kullanıcının elindedir. Telefonu yavaşlatan başlıca unsurlar şunlardır:

İşlem Kaydı'nda çok numara birikmesi (30 gün boyunca işlem kaydı tutulursa ve temizlenmezse),
Lifeblog'un açık tutulması,
Arka planda fazlaca açık uygulama bırakılması (özellikle de hafıza kartına kurulu olanlar),
Galeri'de fazlaca dosya birikmesi

Galeri çok dolarsa açılması zaman alır. Bu normaldir.

* Büyük boyutlu bir hafıza kartı telefonumu yavaşlatır mı?

Telefonun işletim sistemi, kullanılan hafıza kartını adresliyor ve bütünlüğünü doğruluyor. Fakat bu noktada kartın kapasitesinin büyük olması telefonun yavaşlamasına yol açmaz. Sonuçta kartın kullanılmayan kesimlerine her seferinde erişilmiyor.

* LifeBlog nedir ve nasıl kapatılır?

LifeBlog, telefonda değişen dosya ve mesajların günlüğünü tutan bir yazılımdır. Aynı yazılımın PC için olanı da vardır. Siz telefonu PC'ye bağladığınızda, bir önceki senkronizasyondan beri değişen dosyalar, otomatik olarak PC'nize aktarılır. Fakat bunun bir dez avantajı var. LifeBlog, tuttuğu kayıtlar nedeniyle cihazınızın yavaşlamasına neden olacaktır. Bunun için kapamanızı tavsiye edebilirim. Kapatmak için:

Sırasıyla Menü -> Uygulamalar -> LifeBlog'a gelin.
Seçenek -> Ayarlar altında "Öğe Türleri" olacak.
Öğe Türlerinde seçili nesnelerin nin işaretini kaldırın.

DİKKAT: LifeBlog listesinden herhangi birşey silinirse aynı zamanda telefondan da kalıcı olarak silinmiş olur. Bu nedenle LifeBlog altından işinize yarayacak dosyaları herhangi bir şekilde silmeyiniz.

LifeBlog'un Sürümü için: adresine bakınız.

* İşlem kaydı tutma süresi nasıl değiştirilir?

Sırasıyla Menü -> Uygulamalar -> İşlem Kaydı'na gelin.
Seçenek -> Ayarlar altında ne kadar süre tutulacağına dair bir ibare görülür.
Buradan istenilen süre seçilebilir.

DİKKAT: İşlem Kaydı tutma kapatılırsa, son arayan numaralar, son aranan numaralar ve cevapsız aramalar gibi özellikler kullanılamaz.


2. N73'e nasıl program yükleriz ve nasıl müzik dosyalarımızı kopyalarız?

Program Yükleme:

İndirdiğimiz *.sis, *.sisx ya da *.jar uzantılı dosyaları nasıl kuracağız diye çok soru geliyor. Normalde Nokia PC Suite'i kurduğunuz zaman bu uzantıları otomatikman tanır. Telefon PC'ye bağlıyken ilgili dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatmak, PC'den "evet" diye onaylamak ve kurulumun geri kalan kısmını da telefon ekranından tamamlamak gerekiyor. Ola ki ilgili dosyalar PC Suite ile ilişkilendirilmemişse (mesela *.jar, Java ile ilişkilendirilmiş olabilir) o zaman Nokia Application Installer (Nokia Uygulama Yükleyici) yardımıyla ilgili dosyayı bulup telefona kurdurabilirsiniz. Telefon hafızasına ya da hafıza kartına ilgili dosyayı kopyalayarak yazılımı kurmuş olmazsınız. Eğer böyle yaptıysanız uygulama dosyasını bir dosya yönetici programı ile telefonda bulup çalıştırmanız gerekiyor. Böylece kuruluma geçebilirsiniz.

Müzik Kopyalama:

Telefonunuzu PC'ye, "PC Suite modu"nda bağlayın. Ardından Windows'ta saatin yanındaki telefon simgesi mavi bir hâl alacak. Ona sağ tıklayın ve "Dosya yöneticisi"ni seçin. Ardından bir klasör açılacak. Oradan "hafıza kartını" ya da hafıza kartınız yoksa "telefon hafızasını" seçin. Ben düzenli olsun diye "Sounds" klasörü altına "Mp3" diye bir klasör açtım. (boş bir yere sağ tıklayın New->Folder ya da Yeni->Klasör) O klasör içine pc'den istediğiniz dosyayı sürükleyip bırakın. Olay bu kadar basit. Müzik ı açın "Seçenekler"den "Müzik kütüphanesini yenile"yi seçin. Tüm eklediğiniz şarkılar güncellenecektir Bundan sonra ister "Tüm Şarkılar" altından telefonunuzdaki tüm müzik dosyalarını görüp çalabilirsiniz isterseniz de bu şarkılardan seçtiklerinizi kullanarak kendinize bir çalma listesi oluşturabilirsiniz.

Aynı işlemi telefonu PC'ye, "Toplu Depolama Modu"nda bağlayarak da yapabilirsiniz. Bu defa direkt "Bilgisayarım" penceresi altında sadece hafıza kartınız görünecektir. Oradan yine istediğiniz klasör içine istediğiniz şarkıyı kopyalayabilirsiniz. Ardından Windows'taki saatin oradan bulunmuş olan USB aygıtı güvenli olarak kaldırın. Telefonun kablosunu çıkarın. Telefon kendiliğinden bazı işlemler yapacaktır, bekleyin. Sonra yine müzik çalara girip "Seçenekler"den "Müzik kütüphanesini yenile"yi seçin. erisi yukarıdaki gibi olacaktır.


3. N73'te otomatik tuş kilidi ve kronometre yok mu? Telefonda aradım bulamadım?

Malesef yok ama ekstra programlar yükleyerek bu özelliklere kavuşmak mümkün.


4. N73'te de mesaj yazarken Türkçe karakter kullanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle telefonunuza düz N73 için v4.0735.3.0.2 veya daha yeni, N73ME için v4.0736.3.2.1 veya daha yeni sürümü yüklemeniz gerekmektedir. Ardından Mesajlara giriniz. Ana mesaj menüsünden Seçenek -> Ayarlar -> Kısa Mesaj altından "Karakter Kodlaması" ayarını "Kısıtlı destek" olarak ayarlayınız.


5. N73'te kaç tane speaker(hoparlör) var?

Altta ve üstte birer tane olmak üzere toplam iki speaker bulunmaktadır. Üstte sol taraftan ses gelmiyor diyenlere duyrulur. Aksini idda etmeyiniz. Teknik söküm videosu ve Service Manual'inden inceleme yapıldı ve iki tane olduğu görüldü.


6. N73'te nasıl video izleyeceğiz? Youtube gibi sitelerden indirdiğimiz *.flv uzantılı dosyaları N73'te oynatabilir miyiz? Altyazılı film izleyebilir miyiz?

N73, saniyede 15 kare hızında (fps) uygun codec ile kodlanmış videoları oynatabilmektedir. Bu codecler video için, mpeg4 ve 3gp'nin yanı sıra smartmovie yüklü ise divx ve xvid olmaktadır. Ses içinse, mp3, midi ve aac'dir. Buna dayanarak telefona video dönüşümü yapmadan atılan videolar oynatılamayacaktır. Video dönüşümü için paylaşım alanımda bulunan Xilisoft 3GP Video Converter, Total Video Converter ya da Smartmovie Converter gibi programları kullanabilirsiniz. Ben Xilisoft'u kullanıyorum. Bu program için gerekli bazı ayarlar şunlardır:

Xilisoft için Ayarlar:
----------------------

Video Codec: mpeg4
Video Size: 320x240
Bit Rate: 512
Frame Rate: 15
Aspect: Auto
Bitrate Tolerance: 60
Same Quality: False

Audio Codec: mpeg4aac
Bit Rate: 48
Sample Rate: 16000
Channels: 2 (Stereo)
Disable Audio: False

Bu ayarlar ile kodlanan video, "avi" formatında oluyor. N73'ün dahili oynatıcısı bu uzantıyı oynatmaz. Bu nedenle "Smartmovie" programını telefonunuza kurmuş olmanız lazım. N73'ün dahili oynatıcısı "3gp ve mpeg4" formatını oynatır. Xilisoft 3GP Video Converter programında bu uzantı için de seçenekler mevcut. İsterseniz video codec olarak "3gp" seçebilirsiniz. 15fps hızındaki 3gp dosyalarını N73'ün dahili oynatıcısı rahatlıkla oynatacaktır.

Elinizde AVI dosyaları varsa kısa yoldan bunların fps hızını "15" olarak değiştirebilirsiniz. Bunun için FPS Setter programını kullanabilirsiniz. Xilisoft, Total Video Converter ve FPS Setter gibi yazılımları aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.



Ayrıca "Youtube" ve "Metacafe" gibi video sitelerinden de video indirip telefona atabilirsiniz. Bunun için Videoget diye bir yazılım var. İlgili yazılımı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Video indirdiğiniz sayfanın adresini programa girerseniz program videoyu indirecektir. İsterseniz indirdiği videoyu otomatik olarak "avi" formatına da çevirebilmektedir. Fakat bu dosya 15fps hızında olmalıdır. Bunun için ya yukarıdaki dönüşümü gerçekleştirmeniz lazım ya da FPS Setter ile ilgili AVI dosyasının kare hızını 15 olarak ayarlamanız lazım unutmayın. Videoget yazılımını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Aşağıdaki adreste aynı zamanda "Ultra Flash Video Converter" diye bir yazılım da var. Bu yazılım bağımsız olarak "flv" dosyalarını "avi"ye çevirebilmektedir.



Ekleme: CoreCodec CorePlayer v1.1.2 ile 15fps'den daha fazla kare hızındaki dosyaları hiçbir şey yapmadan izlemek mümkün. Bilginize... (02.11.2007)

Anlatımları "doc" formatında almak için >>>


7. Nokia Language Packs: (Bölge kodlarına göre dil paketi içerikleri)

* EURO1: English, French, German, Italian, Spanish, Portuguese
* EURO2: English, French, German, Turkish, Dutch, Italian
* EURO2: English, Czech, Slovakian, German, Polish, Hungarian
* Scandinavia: English, Finnish, Swedish, Norwegian, Icelandic, Danish
* Baltic: English, German, Estonian, Russian, La ian, Lithuanian
* Russia: English, German, Ukrainian, Russian, Romanian, Bulgarian, Hungarian
* Balkans: English, German, Croatian, Slovenian, Serbian, Greek
* Arabic: English, Arabic, French, Farsi, Urdu
* Hebrew: English, Hebrew, Arabian, Russian, Romanian, Spanish
* Africa: English, Portuguese, German, Italian, French


8. N73'te bir resmi nasıl tam ekran yapabiliz?

Tema yapma programları ile ilgili resmi temanın arka plan resmi olarak ayarlayabiliyorsunuz. Buna ek olarak 240x240 pixel çözünürlüğe sahip bir resmi ilgili temanın arka planı olarak seçtiğinizde ekranı hemen hemen kaplayan bir arka plan resminiz olmuş oluyor. Yani telefonun ekran boyutu olan 320x240 olarak değil de 240x240 pixel boyutundaki resimler nispeten tam ekran arka plan olarak işlev görebiliyor. Bunun nedeni sanırım arka plan resmi için maksimum bu kadarlık alanın kullanımına izin verilmiş olması.


9. N73'te mesaj hafızası olarak hafıza kartını nasıl seçeceğiz?

Mesajlar -> Seçenek -> Ayarlar -> Diğer -> Kullanılan Hafıza seçeneğini "Hafıza Kartı" olarak değiştirin.

Not: Eğer bu özelliği seçtiyseniz telefonu toplu depolama modunda pc'ye bağlamaya kalktığınızda işlemin başarısız olduğunu göreceksiniz. Bunun için hafıza kartını kullanan tüm programlardan çıkın. Ayrıca yukarıdaki ayarı da eski haline getirin. Ancak bundan sonra telefonu toplu depolama modunda pc'ye bağlayabileceksiniz.


10. N73 ya da N73ME'ye 2GB hafıza kartı taksam çalışır mı?
Evet çalışır. İyi bir performans alabilmek için Sandisk veya Kingston gibi kaliteli bir markayı tercih etmeniz faydalı olacaktır. Bazı durumlarda bu markaların depolama birimleri bile bozulabiliyor. telefonunuz hafıza kartını göremiyorsa bundan şüphelenebilirsiniz.


11. Piyasada Wi-Fi SD kartlar gördüm. Bunlardan alsam N73 ile beraber kullanabilir miyim?
Hayır kullanamazsınız. Şu an için piyasadaki Wi-Fi SD kartlar, N73 ile birlikte kullanılamıyor. Bu kartlar Windows Mobile için üretilmiş. Symbian için olanları henüz çıkmadı.


12. N73 N73ME arasında ne fark var? N73'ümü N73ME'ye çevirebilir miyim?
N73 ile N73ME arasında v4.0726.x.x.x'den sonra yazılımsal olarak hemen hemen hiç fark kalmadı. İki telefonun da yazılımları %98 oranında aynı oldu. Sadece multimedia tuşunun işlevleri farklı. Bu tuş düz N73'de kısayol menüsü açarken, N73ME'de direk müzik çaları açıyor. Donanımsal olarak zaten fark yoktu. Geri kalan tek fark kutu içerikleri olabiliyor. Olabiliyor diyorum çünkü kutu içerikleri de yerine göre değişiyor. İstenirse N73'ü N73ME'ye çevirmek mümkün. Bunun için aşağıdaki açıklamaları dikkatlice okuyunuz.



Bu işleme kalkışacaklar update sırasında veya ileride garanti ile ilgili olabilecek tüm olumsuzlukları da kabul etmiş sayılır. Bu konuda ne şahsım ne de forum yönetimi sorumlu tutulamaz. Kabul ediyorsanız aşağıdaki linklere tıklayınız.





Not: Düz N73 v4.0726.2.0.1 ve daha yeni sürümler için cihazın yazılımı N73ME ile %98 benzerlik gösteriyor. Bu nedenle artık düz N73'ü, N73ME yapmak pek de gerekli değil.


13. Firmware Update nasıl yapılır?

Bilinen dört çeşit firmware update methodu vardır. Birincisi Nokia'nın önerdiği programı kullanarak (NSU), ikincisi Phoenix'i kullanarak. İki program da Nokia firmasına aittir. Fakat Phoenix, detaylı bir servis yazılımı olduğu için kullanması zordur. Ayrıca kurulumu da zahmetlidir. Bu nedenle klasik yoldan (NSU ile) update etmek her zaman kolay olacaktır. Üçüncüsü Phoenix firmware paketlerini kullanarak Nemesis Service Suite (NSS) ile update işlemidir. Bu işlem Phoenix'e nazaran kolaydır. Bazı durumlarda tercih edilebilir. (NSS video görüntülerinden gördüğüm kadarıyla oldukça kolay yoldan update yapılabiliyor. Program update için flashbox istiyor. Gerekli donanıma sahipseniz bu yöntemi tercih edebilirsiniz.) Dördüncüsü ise JAF/UFS ile update'dir. Bu yöntem, telefona yazılım yüklenirken cihaz göçerse kullanılıyor. Ama özel bir kablo ve program gerektirdiği için biz kullanamıyoruz. (kullananlar da olabilir tabii ki...)

Önemli Açıklama 1: 054'lü ürün kodları için son sürüm hiçbir zaman zamanında koyulmuyor nokia server'larına. Bu nedenle çoğu kullanıcı son sürümü kuramıyor ve bu konuyu çok fazla soruyorlar. Nokia'nın Türkçe ya da İngilizce sayfası ile update'in alakası yoktur. Oradan sadece NSU'yu indiriyorsunuz. Update olayını yapan NSU'nun kendisidir. Ürün koduna (product code) göre ilgili sürümü bulur, download eder ve yükler. Sonuçta ürün kodu hatalı ise yüklenen firmware'in hatalı ya da yanlış dilde olması gibi durumlar olacaktır. O nedenle güncel sürümü yükleyebilmek adına düz N73 için 052'li kodları, N73ME içinse 0539256 kodunu kullanmak yerinde olur.

Önemli Açıklama 2: Düz N73 ile N73ME arası yazılım geçişlerinde cihaza yüklenen yazılımlardan (ME ya da düz sürümü) hangisinin tarihi daha ise cihaz o sürümde kalacaktır. Örneğin, düz cihazınızı ME'ye yükselttiniz. Bundan sonra bir düz sürümü çıkarsa eğer cihazınızı tekrar düz sürüme geçirebilirsiniz. Çıkmazsa önceki sürüme dönme şansınız yoktur. Ancak serviste UFS yazılımları ile bu işi yaptırmak mümkün olmaktadır.

Önemli Açıklama 3: Kod değişimi garantiyi bozar mı diye soruluyor. Düz cihazınızı ME yaparsanız bozabilir. Artık bu dönüşüme gerek kalmadı aslında. Nasılsa iki sürüm de artık %98 aynı olmuş durumda. Bunun yanında düz segmentte 054'lü kodu 052'li olanla değiştirir ve update yapar, ardından da ürün kodunu eski haline getirirseniz, teknik servis olayı anlayamaz gibime geliyor. Servislerde kullanılan çok özel yazılımlar varsa onları bilemeyeceğim. Fakat bu son dediğim sorun olmasa gerek.

Nokia Software Updater (NSU), Nokia PC Suite ve Nemesis Service Suite (NSS) için download adresleri aşağıdadır.


PC Suite:
NSU:
NSS:

Tavsiye: PC Suite'in 6.83 Release 14 versiyonunda telefondaki verileri yedekleme olayı oldukça güzel yapılmış. Program arabirimi kullanıcı dostu olmuş. Herkese kurmasını tavsiye ederim. (07.04.2007)

* Hangi Program Neye Yarar?

NSS: Nokia firmasına ait olmayan bir servis yazılımı. En önemli özelliği ürün kodunu değiştirmeye izin veriyor olması. Ayrıca bu yazılım ile Phoenix firmware paketlerini de telefonunuza kurabiliyorsunuz.
NSU: Nokia firmasına ait firmware update yazılımı. Sadece internetten update dosyalarını indirip telefona kurmaya yarar. Nokia desteklidir ve bu programla yapılan update işlemi garant bozmaz.
Phoenix: Nokia firmasına ait detaylı servis yazılımı. Işık sensörü kalibrasyonundan, müzik çalar ses seviyesi yükseltimine kadar birçok ayarı yapısında barındırır. (espinho arkadaşıma saygılarımla)
Diego: Phoenix'in kurulumu için gereklidir. Tam olarak neye yarıyor bilmiyorum.

* N73 Ailesi Ürün Kodları (Product Codes)

Not: Bu kodlar N73'ü, N73ME'ye ya da Türkçe dil desteği olmayan bir telefonu Türkçe dil destekli hale çevirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca NSU ısrarla son sürümü bulamıyorsa ürün kodunu aşağıda altı çizili olan kodlardan size uygun olan birisiyle değiştiriniz. Kod değişimi NSS ile yapılmaktadır. (Bej renk için henüz kesin emin olamadığımdan bu kodu önermiyorum)


Düz N73 Metal-Mor Renk Türkiye Kodu: 0529603 | 0544984
Düz N73 Kemik-Kırmızı Renk Türkiye Kodu: 0529793 | 0544985
Düz N73 Kemik-Bej Renk Türkiye Kodu: 0515240 (Yeni renk ->
N73ME Türkiye Kodu: 0539256 | 0545034

* NSS ile Ürün Kodu Nasıl Değiştirilir? (sergy'nin NSS kullanımı için resimli anlatımı 12. maddede mevcuttur)

NSS'i yukarıda verdiğim linkten indirip PC'ye kurun.
Sağ üstten "Büyüteç" simgesine tıklayın.
"Phone Info" sekmesinde sağ taraftaki "Production Data Edit" alanında bulunan "Read" butonuna tıklayın.
"Product Code" alanının yanındaki "Enable" kutucuğu işaretleyin ve bu alandaki kod yerine istediğiniz ürün kodunu girin.
"Write" diyerek kodu telefona yazdırın. Program "Ready" dedikten sonra kod değişmiş olacak. Programı baştan başlatın ve kod değişmiş mi kontrol edin. Böylece telefonun ürün kodunu değiştirmiş olacaksınız. Eski kodu girmek için aynı adımları tekrarlayın.

Telefonunuzda Türkçe dil desteği yoksa yukarıdaki Türkiye kodlarından uygun olanını telefonunuza yazmanız gerekmektedir. Telefonunuzda son sürüm yüklüyse ve kodu değiştirdikten sonra NSU ile update yaparsanız, NSU son sürüm zaten yüklü diyecektir. Bu uyarıya aldırmayın ve "Reinstall" yapın. Telefonunuz Türkçe olacaktır.



Yukarıdaki kodlar için NSU son sürümü görecek mi diye merak ediyorsanız aşağıdaki adresten ürün kodunu yazıp kontrol ettirebilirsiniz. Böylece ürün kodu değişimine gerek var mı görmüş olursunuz. Eğer gerekli ise kod değişimi yapıldıktan sonra veya kod değişimine gerek yoksa bir sonraki adımınız NSU ile update olacak.

Ürün kodları için sürüm kontrolü ->


.:: NSU ile Nasıl Update Yapılır? ::.

UYARI: Özellikle telefonunu yurt dışından alan arkadaşlar, NSU ile update yapmadan önce telefonunuza uygun Türkiye kodlarından birini NSS ile girmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde update sonrası telefonunuzda Türkçe dil desteği olmayabilir. Ayrıca unutmayınız ki her yeni çıkan firmware'i yüklediğinizde bir önceki sürüme dönme şansını kaybedersiniz. Yalnızca UFS kiti ile önceki sürümlere geri dönüş olabilir. Phoenix 2006'nın son sürümlerinde ve Phoenix 2007'de de bu özellik varmış. Denemedim, sadece d m.

Yukarıda ilgili linkten programı indiriniz
Kurulumdan sonra her ihtimale karşı PC'yi restart ediniz
Telefonu PC'ye bağlayınız
Programı çalıştırınız
Program telefonu tanıyacak ve update arayacaktır. Program, sizin versiyonunuzu ve bulduğu versiyonu sol altta gösterecektir. Eğer "Reinstall" derse, bu yeni yazılım yok ya da bulunamıyor demektir. Kullandığınız versiyonda sorun yaşıyorsanız "Reinstall" yapabilirsiniz.

Soru 1: NSU update bulamıyor ya da sürümü buluyor. Ne yapmalıyım?
Yukarıda "N73 Ailesi Ürün Kodları (Product Codes)" altındaki "Not" kısmını okuyunuz.

Soru 2: NSU takılıyor ve bir türlü ilerlemiyor. Ne yapabilirim?

1. PC'ye kurulu olan Nokia yazılımlarını tümden kaldırın.
2. İmzamdaki paylaşım alanımda Symbian 9.1 -> PC program altında "Nokia PC Suite Uninstaller" var. Bununla pc suite yazılımını kaldırmayı deneyin.
3. Yine paylaşım alanımda PC Yazılım Destek altında "CCleaner" diye bir program var. ayarlarına dikkat ederek tüm gereksiz registry girdilerini temizletin.
4. Uninstall menüsünden (Program ekle Kaldır) varsa "Nokia Connectivity Cable Driver"ı kaldırın.
5. Bu yazının ilerleyen kısmında güncel pc suite'i indirebileceğiniz link var. Oradan şuanki son sürümü indirin ve pc'ye kurun.
6. Ardından NSU'yu kurun. Bu adımlar işe yaramazsa aşağıdakileri deneyin.

Bazı arkadaşlar, Windows'ta başka bir kullanıcı hesabı oluşturarak oradan NSU'yu çalıştırın diyorlar.
Nokia yazılımlarını pc'den kaldırdıktan sonra registry'den "Nokia" yazan tüm anahtarları aratarak elle silin. Ardından PC'yi restart edin ve yazılımları tekrar kurun.
Son çare olarak PC'nize format atmanız gerekebilir.


Yazılımı Güncellemeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hafıza kartında şifre varsa önce - kaldırınız. Yoksa update sonrası karta erişemezsiniz.
Telefon tercihleri "Genel"e alınmalı, hafıza kartı çıkartılmalı (çıkarılmasa da oluyor. Ben bir zararını görmedim) ve SIM kart takılı olmalıdır.
Şarjınız azsa NSU sizi uyaracak ve adaptörü takmanızı isteyecektir.
Telefonun yedeğini almayı unutmayın. Flashlamadan sonra telefonda ne varsa silinecektir.
Size tavsiyem her ihtimale karşı telefonun, PC ile iletişiminden emin olduktan sonra onu elinizin değmeyeceği ya da dalgınlıkla temas etmeyeceğiniz bir yere koymanız. Bazen ufacık bir temaz bile bağlantıyı koparabiliyor. Bu nedenle bağlantıyı iyi yaptığınızdan ve kablonun sağlamca takılı olduğundan emin olunuz. Kabloyu taktıktan sonra yukarı aşağı hafifçe oynatarak bağlantının kesilmediğinden emin olunuz.
Update sırasında önce firmware paketi download edilecek sonra kuruluma geçilecektir. Eğer download sırasında elektrik kesilirse sorun olmaz. Ama yüklemeye geçildikten sonra elektrik kesilirse telefon bir daha açılmayacaktır. Elinizde PL-8 kablosu ve UFS programı varsa telefonu kurtarmak mümkün. Sanırım Phoenix 2006 da ölü telefonu flash'layabiliyormuş. Bu donanıma sahip değilseniz o zaman telefonunuzu servise vermeniz gerekecektir. Bu durumda telefonunuz garanti dahilinde ücre iz tamir edilir. Böyle bir duruma düşmemek için update işlemini bir notebook ya da UPS'li bir PC'de yapmanız yerinde olacaktır.
Tavsiye: Update öncesi telefonu "toplu depolama" modunda pc'ye bağlayıp, hafıza kartından "private" klasörü ve diğer gereksiz gördüğünüz klasörleri silin. (kendi oluşturduğunuz ve videos, images gibi tekrardan oluşturulacak klasörler hariç) Böylece tüm telefonu temizlemiş oluyorsunuz. Update sonrası hafıza kartındaki yazılımlar tekrar kurulmaya çalışılıyor. Fakat bunda başarılı olunamıyor. Bu nedenle update öncesi bu işlemi yapmak faydalı olacaktır.

Update sırasında usb kablosuna dokunmamanız şiddetle tavsiye edilir.


14. Yeni sürüm kontrolü nasıl yapılır?

* UFS, JAF ya da Phoenix için:
Firmware paketleri download sayfası 1:
(DCT4 / WD2 Firmwares, BB5 Firmwares and Service Manuals)
Firmware paketleri download sayfası 2:
Firmware paketleri için güncel sürüm kontrol sayfası:

* NSU için Official Site:
Nokia'nın NSU için son çıkardığı sürümleri buradan kontrol edebilirsiniz:
Ürün kodunuzu ilgili kutucuğa yazıp aratınız.

* Versiyon Takibi:
Bu adreste versiyon versiyon neler değişmiş yazmışlar:
Detaylı bir versiyon takip sitesi:
Sadece sol tarafa telefon modelini yazıp "search"e tıklayın.

* Son Çıkan Firmware'ler: (03.02.2008)
Telefonunuzda yüklü olan sürümü öğrenmek için bekleme ekranından *#0000# tuş dizilimini kullanabilirsiniz...

N73: 4.0735.3.0.2 (Çıkış Tarihi: 09.10.2007)
N73ME: 4.0736.3.2.1 (Şu an mevcut olan) | 4.0750.31.2.1 (Çıkış Tarihi: 07.01.2008 | 19.01.2008 tarihinde geri çekilmiştir)

N73 v4.0735.3.0.2 için gördüğüm bazı önemli değişiklikler:

1. Flash LED ışığı arttırılmış. Buna bağlı olarak özellikle gece veya ışığın az olduğu ortamlarda yapılan makro çekimlerde morluk azalmış.
2. Mesaj yazarken Ayarlar -> Kısa Mesaj -> Kısıtlı Destek yaptığınızda Türkçe karakter kullansanız bile artık mesaj parçalara bölünmüyor. Türkçe karakterler, mesaj yollanırken uygun olanlarla değiştiriliyor. (B o S c H'a teşekkürler)
3. Işık sensörünün kalibrasyonunu düzeltilmiş.
4. Kayıtlı Çalma Listelerinizi bu sürümde de kullanabiliyorsunuz. Müzik kütüphanesini yenilediğiniz zaman hepsi yerli yerine geliyor.
5. Bu sürümde "search" eklentisinin yanı sıra "Nokia Maps (smart2go)" da yüklü geliyor. İkisi de telefon hafızasına kayıtlı. Search kaldırılabilirken maps kaldırılamıyor ve güncelleştirilemiyor.
6. Müzik çalarda EQ ayarlarında bir gariplik var. Yeni EQ ayarı oluşturamıyorsunuz. Müzik çalmadığı zaman tüm ön tanımlı EQ ayarları sıfırda duruyor. Müzik çalarken ise sorunsuzca işlevlerini yerine getiriyorlar.
7. Telefonda hiç oyun yok bu sürümde de. Bence kaldırılmaları iyi olmuş.

N73ME sürümü v4.0750.31.2.1 için B o S c H'un yorumları: (Nokia, bu sürümü çıktıktan sonra 12. günde geri çekmiştir)

1. Telefonun ilk açılışındaki telefon boş hafızası 27 MB'dır. (ram den söz etmiyorum)
2. Uygulama yöneticisinden Search'ın kaldırılması sanırım 4-5 dk'yı buldu. Kaldırması çok uzun sürdü. (Ben kullanmadığım için sildim)
3. Nokia Maps ve Çevrimiçi Paylaşım telefondan kaldırılamıyor. (Bu kötü bir durum)
4. Telefonda kart takılı değilken menü hızlanmış. 2 GB'lık hafıza kartımı taktığım zaman (kartın boş hafızası 40 MB) hızında pek bir değişme olmadı. Ama bu hız değişikliği eski sürüme göre çok daha iyi (madde 5 te ne kadar iyi anlayacaksınız)
5. Telefon mesaj kayıt yerini hafıza kartı olarak seçtiğim halde yeni mesaj'a giriş çok hızlı. Eski sürümde 4-5 saniye bekliyordum. Şimdi ise sadece 2 saniye kadar bekliyorum. Bu hızlanma çok iyi oldu. (sadece menü > mesajlar > yeni mesaj > kısa mesaj dediğimiz zaman için geçerli)
6. Kamera kapağını açtığım zaman kameranın kullanıma hazır olması yine biraz uzun. Fakat ilk resmi çektikten sonra çekilen resimin gözüktüğü ekranda geri dediğimiz zaman kamera beklemeden hemen çekime hazır hale geliyor. Buradaki hızlanmada çok güzel oldu. Eskiden olsa 3 saniye kadar bekliyorduk.
7. Galeride de hızlanma var. resimler arası geçiş hızı artmış durumda.
8. Müzik çalar telefon ilk açıldığında çalışır vaziyette geliyor. Müzik çaları seçenekler > çıkış diyerek tamamen kapatabiliyoruz. Benim bir önceki kullandığım ME versiyonunda müzik çaları ancak taskman gibi uygulama kullanarak kapatabiliyorduk. Şimdi ise bu tür programa ihtiyaç duyulmuyor.
9. Müzik çalar içinde tüm şarkılar menüsünde yine en alttaki şarkıya joistiği yukarı itekleyerek ulaşamıyoruz. Bende 429 parça var. Joistiği aşağıya itekleyerek ve 428 parça geçtikten sonra 429. parçaya ulaşabiliyoruz. Bu hata hala düzeltilmemiş.
10. Müzik çalarda seçilen şarkı hemen çalmaya başlıyor. Eskiden 1-2 saniye bekletiyordu. (hafıza kartım toshiba 2 GB boş yer 40 mb toplam 429 mp3 var)
11. Şarkı çalıyorken diğer şarıkıya geçişde hızlanmış. Beklemeden diğer şarkıya geçiyoruz.
12. E zır sorunu düzeltilmiş. Eskisi gibi ekolayzıra yaptığımız ön ayar bozulmadan duruyor.
13. In_My_Heart şarkısı silinebiliyor.
14. Tercihlere girdikten sonra örneğin genel > kişiselleştir dediğimiz de açılması eski sürümde uzun sürüyordu. Yeni sürümde de aynı sorun devam ediyor.
15. Çağrı geldiği zaman dışarıya verdiği çıkış ses gücünde hissedilir derecede azalma var. 3-D ses efekti açık yankı ve ses yolu kapalı iken de dışarıya verdiği ses çıkış gücü düşük. (bu kötü olmuş)
16. Müzik çalarda müzik dinlerken hoparlör çıkış gücünde fark edilir düzeyde yükselme hissettim. (Bu iyi olmuş)

(Bir türlü dengeyi tutturmuyorlar, çağrı sesi yüksekse müzik çalar sesi kısık eğer çağrı sesi kısıksa müzik çalar sesi yüksek yapıyorlar @hoparlörden söz ediyorum@ )

17. AD-41 ve Creative Ep-630 kulaklık ile ses çıkış gücüne baktım. Artış mevcut. Fakat hani kaset çalarlı walkmen ile kasetten müzik dinlerken bir hışıltı olur ya sesin arkasında gelir sısssssısssıssss şeklinde bir hışıltı var. Bunu bu sürümde fark ettim. Bug mu değil mi Network eski sürümden baksın artık kararı o versin. Yani mp3 mü kullanıyorum yoksa kasetten mi müzik dinliyorum ? soruma cevap sanki kasetten müzik dinliyorum. Yani o berraklık gitmiş. (şimdi madde 18'e dikkat ediniz)
18. Hem kendi kulaklığı ile hemde benim ep-630 ile denedim. Şimdi bahsedeceğim durum her ikisinde de oldu. Durum şu: 9333 ü aradım. Benim kartın kontör yükleme servisi. Elimi kulaklıktaki mikrofona dokundurdum. Bir takırtı duydum. Kulaklık mikrofonunu ağzıma yaklaştırıp deneme 1-2 deneme dedim ve ses aynen kulağıma geldi. Bu arada kaç kontörünüzün olduğunu öğrenmek için şu tuşa basın diye sesde geliyor. Yani mikrofon aynı zamanda benim sesimide kulaklığa iletiyor. Bu eski sürümde yoktu diye hatırlıyorum. Network bir baksana sende var mı bu durum ?
19. Network'ünde sevineceği bir habere geldi sıra; Remind Me programını sorunsuz telefona yükledim. Artık program yüklemede hata almıyoruz. (mükemmel bir değişim)
20. Oyunlar klasörü yine boş.
21. Müzik çalar bass ekolayzırında artış var. kalitesi artmış.
22. Telefonu ilk açtığınızda ram müzik çalar açık 19.47 MB müzik çaları kapatınca 19.79 MB oldu. Fakat diğer sürümlerde de olduğu gibi kamera galeri vb uygulamaları çalıştırıp tekrar kapattığınızda hiçbir program açık değilken ram 16 MB ı gösteriyor. (ram de düzelme yok)
23. Telefonu power tuşuna basıp açtığımızda ilk 15 saniye simsiyah ekran ve sadece tuş ışığı yanıyor. İlk başta korktum telefon bozuldu diye. 16. saniyede NOKIA yazısı çıktı. Tam 37 saniye sonra pin kodu sorgu ekranı geldi. Açılış hızlanmış

Dip NOT 1: 18. maddede bahsi geçen hususa Network bakmış onda da mevcut. Bug değil.
Dip NOT 2: 17. maddede var olan o ses eski versiyonda da var ama bu kadar fazla değil. Anlaşılan kulaklık ses çıkış gücündeki artış yüzünden bu seste doğal olarak artmış. Parçanız kaliteli ise sesi duymuyorsunuz. (Network'e yardım için teşekkürler)

B o S c H Yazılım Yorumu: v4.0735.3.0.2 numaralı versiyondan sonra şuanki versiyon - gibi geldi. Tavsiyem bu son sürüme mutlaka geçmeniz yönündedir. Benden 10 üzerinden bu yazılım 8 almıştır. v 4.0735.3.0.2 olan eski yazılım ise 10 üzerinden 3 almıştı.

NOT: Mesaj alım saatini deneyemedim.
(Network'ten Ek: Alınan SMS'lerdeki saat sorunu devam ediyor. Detaylı bilgi için önceki sürüm değerlendirmelerini okuyunuz)


15. N73 için program ve tema arıyorum. Nereden bulabilirim?

N73, Symbian 9.1 işletim ine sahip olduğu için program falan arıyorsanız üst konulara bakınız.
*
*

Program ve Flashing Tools Desteği için Şahsi Alanım:
*

Alan içeriği: Phoenix, Diego, NSS, Service Manual'leri, Disassembly Video'ları, Symbian Programları ...vb her türlü yazılım bulunmaktadır.

Program ve tema indirmek için bazı adresler:
*
*
*
*
*

-- Finsternis'ten --
*
*
*
*

-- fatal1ty'den --
*
*
*
*
(buradan telefonlarınızın ayrıntılarına bakabilirsiniz. resim video vs ben telefon ses çıkışlarına bakmak için kullanıyorum)
*

-- MaSSive'den --
*

Java uygulamaları için:
*


16. N73'ün modelleri mi var?
Evet bilinen iki ayrı modeli mevcut. Bunlar:

N73-1, RM-133: Türkiye'de kullanılan standart N73 bu. Desteklediği şebekeler: Dual Mode WCDMA 2100Mhz | E M 850/900/1800/1900Mhz
N73-5, RM-132: Desteklediği şebekeler: Quad Band EGSM 850/900/1800/1900Mhz


17. Unsigned programlar (sis, sisx dosyaları) nasıl signed yapılır?

Gerekli tüm açıklamalar aşağıdaki "doc" dosyasında mevcuttur. "Unsigned to Sign (TR).doc"
Açıklamaları "doc" formatında almak için >>


18. Update sonrası veya program kurarken sertifika hatası alıyorum. Bu sertifika da neyin nesi? Bu hataları nasıl aşacağım?

Sertifika Nedir?

Symbian yazılımlarının, mobil cihazlara kurulumuna izin veren dosya parçacıklarıdır. Burada belirli IMEI numarası ya da numaraları veya tarih aralığı kısıtlaması yapılabilir. Belirli yazılımlar yardımıyla kurulacak programın yapısına dahil edilirler. Bazı programlar bu şekilde sınırlı bir süre için imzalanabiliyor. Mesela 6 ay ya da 1 yıllığına. Bizim gibi kullanıcıların yaptığı imzalama işlemi 6 aylık oluyor. (symbiansigned'dan yapılanlar) ACS (Authenticated Content Signing) Publishers olarak bilinen şahıslar sınırsız süre ve sınırsız IMEI numarası için imzalama yapabiliyorlar. İmzasız yazılımlar kesinlikle cihazlara kurulamıyor.

Önemli Duyuru: Symbiansigned'tan imzaladığımız yazılımların sertifika geçerlilik süresi, imzalandığı andan itibaren 3 yıla çıkarılmıştır.

"Sertifika hatası. Program sağlayıcınız ile görüşün!" hatasınının çözümü:

Bu hatayı alıyorsanız, telefonunuza "unsigned" (imzalanmamış) yazılım kurmaya çalışıyorsunuz demektir. Yazılımı imzalayıp telefonunuza kurabilirsiniz.

"Sertifika henüz geçerli değil, süresi dolmuş ya da telefon ayarlarınız yanlış!" hatasınının çözümü:

Yeni imzalanmış bir program için imzalamayı yapan kişinin saati 14:00 olsun. Siz dosyayı saat farkından dolayı 13:30'da indirirseniz telefona kuramaz ve bu hatayı alırsınız. Bunun için beklemeniz lazım. Telefonunuzun tarih ve saatini doğru olarak ayarlayınız. Ayrıca "Uygulama Yöneticisi"nden "Ayarlar" altında "Yazılım Yükleme -> Tümü -> Çevrim İçi Sertifika Kontrolü'nü kapalı yapıp ilgili programı kurmayı tekrar deneyin.


"Sertifika tarafından engelleniyor!" hatasınının çözümü:

Çözümü yoktur. Programı imzalayanlar sizin IMEI numaranız için kuruluma izin vermemektedir.


"Süresi geçmiş sertifika!" hatasınının çözümü:

Yukarıda bahsettiğim tarih aralığı kısıtlaması nedeniyle bu hatayı alabilirsiniz. Programı kurmak için telefonun tarihini geri almanız gerekmektedir. Fakat bu tarihin ne olduğu tamamen programı imzalayan kişiye bağlı. Deneyerek bulmak zorundasınız. Bulduğunuz tarihi bir yere not etmeniz faydalı olacaktır. Bir daha aynı programı kurmak isterseniz o tarihi kullanacaksınız. Programın kurulumu bitince tarihi eski haline alabilirsiniz. Özellikle "BABI"nin eski temalarında bu sorun var. Telefonun tarihini 2006 olarak ayarlayıp temaları kurabilir ardından tekrar tarihi eski haline alabilirsiniz.

Temalar için ->
 
  • Beğen
Tepkiler: beckham064, kan_23, -efşan ve 1 kişi daha


Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi


19. N73 ve diğer bazı telefonlara ilişkin teknik bilgiler arıyorum. Nereden bulabilirim?
Şahsi paylaşım alanımda bulabilirsiniz. Aradığınız bilgiler aşağıdaki adreste "Mobile -> Teknik Bilgi" klasörü altındadır. Video ve döküman desteği bulunmaktadır.



DUYURU! 29.10.2007 tarihi itibariyle paylaşım alanımı yeniden düzenlemiş bulunmaktayım. Bu nedenle verdiğim bazı linkler çalışmayabilir. Cep telefonu ile ilgili kısma aşağıdaki şekilde ulaşabilirsiniz.



20. AD-41 & Creative EP-630 kulaklık inceleme


AD-41, genellikle HS-20 ile set olarak satılıyor. (HS-20 resimdeki kulaklık, AD-41 ise 3,5mm kulaklık dönüştürücüsüdür)


N73 ve N73ME aynı tip ses çıkışına sahiptir. İki modelde de direk 3,5mm jack çıkışı YOKTUR. AD-41 ile normal çıkış, 3,5mm çıkışa çevrilir. N73ME'nin kutusundan AD-41 ve HS-28 (3,5mm jacklı stereo kulaklık) çıktığını duymuştum. Yurtdışından gelen cihazlarda ve hatta yurtiçinden alınan cihazlarda bile kutu içeriği değişebiliyor. Bazı ülkelerde bileklik kayışı ve temizleme bezi kutudan çıkmazken, hafıza kartı da düşük kapasiteli olabiliyormuş. Duyrulur...

.:: AD-41 ::.

N73 son versiyonlarda tam anlamıyla sorunsuz çalışıyor. Test edilmiştir. (3.0638.0.0.1 ve sonrası) Alacaklara duyrulur.
Müzik player arka planda açıksa play dediğiniz zaman otomatik olarak müzik playerda müzik çalmaya başlıyor. Stop'a basınca müzik player çalmayı kesiyor ama arka planda çalışıyor ve kapanmıyor gördüğüm kadarıyla.
Üzerindeki çağrı yanıtlama tuşuna basılı tutunca ve arayacağınız kişinin ismini söyleyince sesli arama yapıyor. N73'te herkes için otomatik ses etiketi oluşturuluyor. Bilmeyen varsa söylemiş olayım. Aramaktan vaz geçerseniz aynı tuşa bir kere basarak iptal edebilirsiniz. Aynı şekilde aramayı yanıtlamak ve konuşmayı bitirmek için de bir kere basmak yeterli oluyor.
Üzerindeki klips 4 yöne çevrilebiliyor.
Hareket halinde yanlışlıkla tuşlara basmamak için "hold" koruması mevcut.

.:: Creative EP-630 ::.

Almadan önce de uzunca bir araştırmam oldu. Sennheiser CX-300 ile karşılaştıranlar bu kulaklığın bass'ları biraz daha iyi verdiğini söylemişlerdi. Fiyatı da uygun olduğu için tercih ettim. Kulaklığın frekans cevabı bekleneni karşılıyor. Anfisi ve frekans yanıtı iyi olan bir cihazla sorunsuzca ve zevkle kullanılacağına süphe yok. Daha paketi açıp kulağıma taktığım anda kaliteyi fark ettim. Burn-in'e bırakmaya gerek bile kalmadı. (Burn-in: Kulaklığın tam olarak aktifleşmesi için bass'lı şarkılara tabi tutulması. Ne kadar süreceği duruma göre değişebilir) Küçük yapısı sayesinde kulağınızda olduğunu unutuyorsunuz ve sizi hiç rahatsız etmiyor. İçinden her kulağa uyması açısından üç çift silikon ses izolatörü çıkıyor. Kulaklıkta kullanılan mıknatıslar, güçlü olmaları ile bilinen neodyum tipi 9mm'lik mıknatıslardır. Şunu da belirtmek isterim. Bu kulaklıkla dinlediğim şarkılarda daha önce duymadığım sesleri de duymuş oldum. Techno ve Trance gibi müzik türlerinden hoşlananlar ne demek istediğimi anlayacaklardır.

kese şiddetle tavsiye ederim.


21. N73'üm düzgün çalışmıyor. Format atacağım ama nasıl yapacağım bu işi ya?


Formatting, Please wait...

N73'te çalışan 3 çeşit format var. Telefon bekleme ekranındayken atılan soft formatlar ve telefon kapalı iken atılan hard format. Soft format için şu seçenekler mevcut:

Bekleme ekranından ilgili kodları giriniz:

*#7370# - Detaylı Soft Format (Ajanda, notlar, rehber vb uygulamalar silinir ve ayarlar sıfırlanır)
*#7780# - Soft Format (Sadece ayarlar sıfırlanır)

Hard format atmak için:

Telefonunuzu kapatın.
Telefonunuzu tekrar açın. Ekrana beyaz zemin üzerinde "NOKIA" yazısı geldiğinde şu tuş kombinasyonuna 5-10sn süreyle basılı tutun: yeşil arama yanıtlama tuşu, *, 3 ve telefonu açma tuşu.

Not: Bu işlemi yaparken kolaylık olsun diye telefonu düz bir zemin üstüne koymakta fayda var. Zira bu tuş kombinasyonuna basmak biraz zor. Format sonrası hafıza kartında önceden yüklenmiş yazılımların tekrardan telefonunuza yüklenmesinde sorunlar olacaktır. Bunu aşmak için, format öncesi cihazınızı PC'ye "Toplu Depolama" modunda bağlayıp "Bilgisayarım"dan hafıza kartına girerek "Private" klasörü ve gereksiz diğer klasörleri silmeniz gerekiyor.

Önemli Bilgi: Pilin şarj durumu için gerilimine değil de çektiği akıma bakılır. Şarj ederken de böyledir. Özellikle bazı pillerin gerilimi, bitmeye yakın aniden düşer yani deşarj eğrileri keskindir.Mesela elinizde 3,7V gözüken bir pil vardır ve siz bu pilden akım çektiğinizde (bluetooth'u açmak, resim video çekmek vs yani telefona yüklendiğinizde) bu gerilim birden bire düşebilir. Dolayısıyla bazı arkadaşlar şunu diyorlar: "Telefonda şarj 5 çubuktu birden 2'ye indi" bunun nedeni telefonun bekleme anında az akım çekmesi ve deşarj eğrisinin bu akımdan çok da etkilenmemesidir. Ne zaman ki akım artar işte o zaman sınıra yaklaşmış batarya aniden bitebilir. Bunu neden anlattım şunun için: Telefona format atmak çok akım tüketimi yapabilir. bu nedenle de batarya format anında bitebilir. Bu olay sorun yaratır mı? yaratabilir. Telefon bir daha şarj etmezse yeniden format atamazsınız ve format yarıda kaldığı için de telefon açılmayabilir. Bu nedenle format atmadan önce şarjın tam dolu ya da tam doluya yakın olmasını öneririm.


22. Kullandığım pil orijinal mi nasıl öğrenebilirim?
Nokia batarya orijinalliği test sayfasından gerekli sorgulamayı yapabilirsiniz.


Soldaki: BL-5C (bazıları aşırı ısınıp patlama tehlikesi ihtiva ediyor) | Sağdaki: BP-6M (N73'ün bataryası)

Benim pilim testi geçemedi. Aldığım mesaj: "Authentication Unsuccessful: Invalid 20-digit code"

Hepsi Burada'dan almıştım telefonu. Batarya'nın kodu, Nokia'nın Server'larındaki listelere eklenmemiş ya da batarya gerçekten sahte. Sanmıyorum sahte olsun ama siz de kontrol edin kendinizinkini. Bataryanın üzerinde bulunan hologramda siyah bir şerit olacak. onu kazıyın. altından çıkan numarayı alttaki linkte ilgili yere yapıştırın.

Batarya orijinalliği sorgulama sayfası:


23. N73 ekran çözünürlüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?

N73 yaklaşık 6cm'lik (2,4") ekrana sahiptir. 320x240 pixel'den oluşan (toplamda 76.800 pixel eder) bu ekranda yatay sıra 4,8cm dikey sıra ise 3,7cm uzunluğundadır. (telefon yan olarak tutulursa) Buna göre bir pixelin boyutu santimetre olarak 0,015x0,015 olmaktadır. Ekranı ise 262.144 renge sahiptir. (256K) Bu sayede çözünürlük ve renk olarak kullanıcıyı tatmin etmeyi başarmaktadır.


24. Telefonun depolama birimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

C: 44,3MB'lık Telefon belleği. İşletim sisteminin kurulu olduğu bellektir.
D: 44,0MB'lık RAM. Geçici dosyaların tutulduğu ve işlemlerin yapıldığı alan.
E: Hafıza kartı
Z: ROM belleği. Telefona symbian yazılımının setup dosyalarının kopyalandığı bellektir. Format işleminden sonra buradaki dosyalar telefon belleğine kurulur.


25. Işık sensörü ve uyku modu da neyin nesi?



N73'de yukarıdaki resimden de görüleceği üzere aynı yerde ışık sensörü hem de mavi bir led bulunmaktadır. Işık sensörü, ışığın yeterli olduğu mekânlarda tuş takımının aydınlatılmasını önleyerek pil tasarrufu sağlamaktadır. Mavi led ise telefon uyku moduna girdiği zaman yaklaşık 3s'de bir yanmaktadır. Uyku modu, telefon kullanılmadığı zaman LCD ekranın gücünü tamamen keserek pil tasarrufu yapmaktadır.


26. Cep telefonları için terimler sözlüğü var mı?



27. N73'ün pilini ilk kullanım öncesi ne kadar süre şarjda tutmamız gerekiyor?

N73, BP-6M kod adlı bir lityum pil kullanmaktadır. Lityum (Li) tabanlı pillerin içinde şarj entegresi vardır. Şarj olunca otomatik olarak şarjı keser. Telefonu şarjda tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Pil ilk kullanımda 3-4 kere tam olarak doldurulup, şarjı bitmeye yakın şarj edilmelidir o kadar. Şarj sırasında şarjınız yarıda kalırsa bu ilk 3-4 şarj etme periyodunda tekrar şarja takmayın. Mevcut şarjı bitirin. Pilin kullanıldıkça performansı artacaktır. 3-4 kereden sonra şarj olayı bu kadar şayibeli olmayacaktır. Lityum pillerin özelliği budur. Unutmayın ki her pilin bir ömrü vardır. Zaten iyi bir kullanımla bile birkaç yıl sonra pilinizin şarj performansı ister istemez düşecektir.


28. SAR Nedir? N73'ün SAR değeri kaç?

SAR: Specific Absorbation Rate (Özgül Soğurma Hızı) anlamına gelir. Canlı dokunun kg başına soğurduğu enerjiyi (aslında güç demek daha doğru ama bunu anlaması daha kolay oluyor diye enerji dedim) ifade eder. Elektromanyetik enerjinin canlı dokular tarafından soğurulduğu kanıtlanmıştır. Bu soğrulma ısı olarak açığa çıkar. Telefonla uzun süre konuşunca yanağınızın terlemesinin nedeni budur. SAR için bir limit değer belirlenmiştir ve tüm üreticiler de buna uymak zorundadır. Bu limit, eğer yanılmıyorsam 2W/kg'dır. N73'ün SAR değeri 1.13W/kg'dır.

Nokia'nın ürettiği diğer telefonların SAR değerlerine ait bilgiler:


29. Hafıza kartına yüklenmiş ve uygulama yöneticisinden silinemeyen temaları veya programları nasıl sileceğim?

muRTah'tan alıntıdır.

1 - Telefonu PC ye data kablosunu kullanarak bağlayın.
2 - "Data Transfer (Veri Aktarma)" modunu seçin. (diğer telefon modelleri için bu mod ; telefonun bir USB gibi olduğu/kullanıldığı/davrandığı seçenektir)
3 - PC nizin "gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğinin açık olduğundan emin olun.
(Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız : windows explorer dan Tools(Araçlar)-->Folder Options(Klasör seçenekleri) ne gelip ->Wiew(Görünüm) sekmesini tıklayın.
Buradaki ekranda "Show hidden files and folders(Gizli dosya ve klasörleri göster" opsiyonunu seçin)
4 - PC den, My Computer (bilgisayarım)> Removable Disk (the memory card) [çıkarılabilir disk(hafıza kartı)]> Private [(it's a hidden folder(bu gizli bir klasördür)] > 10207114 > Import a gelin
5 - Şimdi isimleri karmakarışık -örneğin : dc60815d47351ce2 -olan bir klasörünüz olacak . Her klasör 1 temaya karşılık geliyor.
6 - Her klasörü açtığınızda içeriğinde 4 dosya göreceksiniz : bir ayar dosyası , bir .mbm dosyası, bir .mif dosyası ve bir .skn dosyası.
Bu 4 dosya da isimlerinde temanın adı var. mesela benim "dc60815d47351ce2" klasörümde Pink_Seaflower_3250.mbm, Pink_Seaflower_3250.mif ve Pink_Seaflower_3250.skn dosyaları var ve bu da "dc60815d47351ce2" klasörümün "Pink Seaflower" temalarından birinin klasörü olduğunu gösteriyor.
7 - Silmek istediğiniz bir temaya geldiğinizde "Import" klasörüne geri dönün ve tüm tema klasörünü silin. Tıpkı benim "pink seaflower" temasını silmek istediğimde, tüm "dc60815d47351ce2" klasörünü sileceğim gibi.
8 - Telefonunuzu güvenli bir biçimde çıkarın (PC den ayırın)
9 - Boş tema galerisinin keyfini sürün

Bu yöntemi 3250 telefonumda denedim ve kusursuz çalışıyor. Telefonumu çıkardıktan (PC den ayırdıktan) sonra telefonda "temalar" klasörünü açtım ve sildiğim tüm temalar gitmişti.
Diğer telefonlar için "10207114" ana klasörü farklı isimde olabilir. Yapmanız gereken şey "Import" alt klasörünü içeren klasörü bulmaktır.


30. Tam ekran olmayan oyunları nasıl tam ekran yapabiliriz?

muRTah'tan alıntıdır.

"Oyunu indirin ve sağ tıklayıp "birlikte aç" diyip winrar ile açın (oyunu extract etmeyin). "Meta-inf" folderına tıklayın ve "manifest.mf" isimli dosyayı "notepad" programı ile açın (eğer .mf uzantılı dosyaları Notepad ile ilişkilendirmedi iseniz, -bunu yapmak için- ilişkilendirmelisiniz). Sonra aşağıdaki satırları dosyanın sonuna ekleyin:

Nokia-MIDlet-Original-Display-Size: 176,208
Nokia-MIDlet-Target-Display-Size: 240,320

Sonra kaydedin (save). WinRar size "dosyanın değiştirildiğini ve arşivi güncellemek isteyip istemediğinizi" soracak. "Evet" deyin ve sonra oyunu yükleyin(install)

İlk satır, siz oyunu aldığınızdaki oyunun boyutudur/çözünürlüğüdür. İkinci satır sizin telefonunuzun boyutudur/çözünürlüğüdür (ekranının) . Eğer oyun 240,320 boyutunda ise (N73 boyutu) bunu ilk satıra koyun ve mesela N80 telefon için ikinci satıra (ikinci satır dememiş orijinal metinde ama mantıken öyle olmalı) 352,416 koyun. Eğer oyunu yüklediğinizde doğru boyutta değilse ; bu , orijinal boyutun sizin olduğunu düşündüğünüz boyutta olmadığından kaynaklanabilir. 176,208 i veya 240,320 yi deneyin ya da nadir durumlarda N80 için satırları hiç koymamayı deneyin."


 
maliakg

maliakg

Üye
teşekkürler
 
Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
isinize yaradiysa !"
 
schumici

schumici

Üye
verdiğin bilgiler için çok çok teşekkürler kardeşim:oke:
 
Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
Bir sey degil abi!:naughty:... Gorevim sen bana ne kdar cok yardim ettin!:sukur:Bu da bi sey mi'...:ehe
 
schumici

schumici

Üye
Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
;)Tamamdir
 
onur027

onur027

Üye
valla güzel bilgiler
 

kemallce

Üye
n73'üme nasıl rkçe yüklerim aradım bulamadım
 
schumici

schumici

Üye
13. açıklamaya bi bak:oke:
 
Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
Evet
 
XXPOXX

XXPOXX

Üye
saol kardeşim çok yararlı bilgiler var n73 kulananların çok işine yarayacak
 
Furkan96

Furkan96

Üye
    Konu Sahibi
Evet,ise yararsa daha iiy
 
turkiminator

turkiminator

Üye
kardeş n73 programları n81 re uygunmudur öyle bı duyum aldımda cvp verırısen sevınırım sımdıden saol
 

mentalukas

Üye
Furkan96 gerçekten emeğine sağlık.Verdiğin bilgiler kullanım kitapçığında dahi bu kadar aydınlatıcı değil.Emeğine sağlık helal olsun.
 
virgo2000

virgo2000

Üye
çok teşkler temaları silme ve dier bilgiler için ... arkadaşımın sürüm değerlendirmesine aynen katılıyorum .. çok güzl olmuş
 
mami24

mami24

Üye
teşekkürler
 

dfqs

Üye
ben

--------------- Ekleme ---------------

benim acil yardıma ihtiyacım var abi lütfen yardım et telefonu açıyorum 1 ya da 2 saat sonra telefon reset atıyo açılıyo bazen hiç açılmıyo hard format attım soft format attım yazılım güncelledim genede düzelmedi bir şey daha telefon açıldığı zaman müzik çalar arkaplanda açılıyo bu normalmi
 

gokko

Üye
pardon ama bunu furkan yapmamış alıntı diye yazması şarttı bence orjinal linki burda
 


Üst Alt