Nokia Lumia 920 nasıl geliştirilebilirdi?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Nokia Lumia 920 nasıl geliştirilebilirdi?



Pazarın tartışmasız WP amiral gemisi Nokia Lumia 920, Kasım’dan bu yana belirli operatörler vasıtasıyla dünyanın çeşitli yerlerinde satışta. Zaten incelemesini yapmıştım ve o zamandan beri de, birkaç arkadaşımla çıktığım seyahatte navigasyon cihazı olarak kullanmam da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanmaktayım. Harika düşük-ışık performansına sahip PureView kamerası ve keskin PureMotion HD+ ekranı cihazın gerçekten belirleyici olan güzel özelliklerini oluşturuyor.

Sizin de farkettiğiniz gibi cihaza 10 üzerinden 10 vermedim, ki bu da doğal olarak cihazın bazı eksikliklerinin olduğuna işaret ediyor. Eğer Nokia’nın telefonu geliştirmek için biraz daha zamanı olsaydı ya da teknoloji ve maliyetler izin verseydi; cihazı daha iyi yapacak görmek istediğim bazı özellikler vardı.

1. Daha ince ve daha hafif yap

Lumia 920 incelememin altındaki yorumlarda, cihazın bugünün standartlarına göre kalın ve ağır olduğunu söyleyen pek çok sert eleştiri mesajı gördüm. Aynı zamanda kaya sağlamlığında olduğu yönündeki yorumlar da dahil olmak üzere, böyle ağır oluşunun haklılığını savunan yorumlar da gördüm. Hatta bir ara bu konuda önyargılı davrandığımı ve biraz kas yapmam gerektiğini bile düşündüm ama ne var ki Lumia 920’nin olması gerekenden daha ağır ve kalın olduğu konusundaki sözlerimden de kesinlikle dönecek değilim.

Bir akıllı telefonda, ağırlık ve boyut kesinlikle kalitenin göstergesi değildir. Aslında tam tersine, telefonunuz daha ince ve daha hafifse daha kaliteli olarak görürsünüz. Bu daha iyilik, iPhone5’te olduğu gibi yalnızca tüketicilerin algısı yönünden değil, Droid RAZR örneğinde olduğu gibi teknoloji meraklılarının algısı yönünden de öyle. Lumia 920’nin gereksiz ağırlığı (180g, 10.7mm) belki onu dayanıklı gösterebilir, ancak HTC One X (130g, 8.9mm), Motorola RAZR HD (146g, 8.4mm) ve Nexus 4 (139g, 9.1mm) gibi kullandığım diğer telefonlar arasında daha fazla dayanıklı göstermez.



Nokia’nın araştırma ve geliştirme ekibine inancım tam. Öyle ki isterlerse Lumia 920’yi incelterek Nexus 4’ün inceliğine getirebileceklerine ve ağırlığını en az 40 gram daha düşürerek içine aynı harika teknolojiyi ve gücü koyabileceklerine inanıyorum. Aslında söylentiler de bir sonraki amiral gemi cihaz için tam da bunu yaptıklarını ve bugüne kadar ki en iyi gelişmeyi gerçekleştirebileceklerini gösteriyor.

Lumia 920 daha ince ve hafif olsaydı, daha kullanılabilir, tutması daha kolay olur, cebinizde daha az yük yaparak görsel olarak daha etkileyici olur ve bir amiral gemi cihaz olarak tavsiye etmek daha da kolaylaşırdı. 920’nin ağırlığını deneyip savunmadan önce kendinize şunu sorun? Lumia 920’yi mi tercih ederdiniz yoksa daha ince ve hafif bir Lumia 920’yi mi?

2. Aydınlık ortam koşullarındaki kamera performansını düzelt

Nokia düşük ışık ortamlarındaki kamera performansını mükemmelleştirmeye uğraşırken, görünüşe göre mühendisler yeterli ışık olduğunda kameranın göstereceği performansı iyileştirmeyi unutmuşlar. Sorunlar çoğunlukla hafif kusurlu koşullarda fotoğrafların yanlış görünmesiyle sonuçlanan otomatik beyaz dengesi, pozlama ve renklendirme ayarlarından kaynaklanıyor. Buna incelememde de detaylı olarak yer vermiştim ancak gerçekten fotoğraflar çoğu zaman gerçek hayattaki görüntülerinden farklı görünüyorlar.


*Sağdaki çiti fark ettiniz mi? Yeşil olmaması gerekiyordu...

Fotoğraflarımın çoğunluğunu ışık koşullarının iyi olduğu gündüz vakitlerinde çektiğim için bu durumu biraz hayal kırıcı olarak görüyorum ve eminim benzer durumdaki pek çok diğer kullanıcı için de aynı şey geçerlidir. Lumia 920’nin kamerasının piyasadaki en iyi kameralardan biri olması için, gündüz performansı da en az düşük ışıkta olduğu kadar iyi ve kalitesi de Galaxy S3 ve iPhone5 gibi güçlü rakiplerle karşılaştırılacak kadar yüksek olmalı.

Görünüşe göre bunun için bir düzeltme yolda, ancak benim Lumia 920 henüz bunu alamadı, o yüzden hala geliştirilmesi gereken şeyler listesinde. Ayrıca, yamanın gündüz performansı ve ölçümünü tamamen onaracağının da garantisi yok. Ancak şu açık ki yazılımda düzeltilebilecek bir şeyler var.

3. MicroSD kart slotu ekle

Genellikle konuşmada, 32GB’lık alanın fotoğraf, müzik, uygulama ve videoları depolarken herkes için yeterli olacağı söyleniyor ancak ben bir MikroSD kart slotu olsa telefon daha iyi olmazmıydı diye düşünmeden edemiyorum. Daha fazla seçenek tüketici için genellikle daha kaliteli bir ürünün göstergesidir, ki bu yüzden orta seviye Lumia 820’de genişletilebilir hafıza varken, amiral gemi Lumia 920’de olmamasını garip buluyorum.



Lumia 920’nin üst köşesinde çıkarılabilir Sim kart slotu bulunuyor. Buraya bir yere kolaylıkla bir MicroSD slotu sıkıştırılabilirdi. Lumia 820 hafıza kartıyla birlikte toplam 70 GB depolama alanına sahipken, Lumia 920’nin yalnızca 32 GB alanının olması biraz canımı sıkıyor, o yüzden cihazda bir MicroSD kart girişi görmeyi isterdim açıkçası.

4. Ön kamerayı geliştir

Ön kamera bir akıllı telefonda kesinlikle en çok kullanılan özellik değil elbette. Ancak Lumia 920’nin HTC 8X kadar iyi olmadığı alanlardan bir tanesi bu. Arkadaki mükemmel PureView kamerayı tamamlayacak şekilde ön tarafa da kaliteli sensöre ve belki daha geniş açılı lense sahip daha iyi bir kamera yerleştirilebilirdi. Ayrıca, kendi videolarını çekmeyi sevenler için ön kameradan 1080p kayıt yapabilmek gerçekten çok hoş olurdu.

5. Operatörlere özel anlaşmalara son ver

Bu husus, Lumia 920’nin yazılımsal veya donanımsal geliştirilmesine yönelik hususlardan daha ziyade cihazın dağıtım ve erişilebilirlik yönetimi yönünden ele alınacağı konu. Lumia 920’nin global erişilebilirliği; belli veya belirsiz bir zaman dilimi için bu hakkı çoğu ülkede belli operatörlere veren bir takım operatör anlaşmaları yüzünden sınırlanıyor. Örneğin Amerika’da, HTC 8X ve Lumia 820 (ve varyantları) daha geniş bir alandan alınabilirken, Lumia 920 yalnızca AT&T’den alınabiliyor.



Sonuç olarak Lumia 920 harika bir cihaz, ancak bu anlaşmalar çok sayıda kişinin telefona erişimini sınırlıyor. Windows Phone’un yada bu cihazın, bir iPhone kadar çok kişiyi belli bir operatöre çekecek yada kaydıracak kadar büyük marka gücü olduğuna inanmıyorum. Sonuç olarak demek istediğim, diğer operatörleri tercih edenler bu yenilikçi donanıma erişimsiz kalıyorlar.

Bu tip anlaşmalar Nokia’ya finansal yarar sağlıyor olabilir ancak tüketicilerin tercihlerine ve bir bütün olarak da Windows Phone’a zarar veriyor. Çünkü insanlar bu işletim sistemini kullanan bir amiral cihazı satın alamadan, kendi operatörlerince sağlanan bir Android cihazı almaya yönlendirilebilirler ki bu da Windows Phone alımında azalmaya sebep olur.

Belirli operatörlere özel anlaşmaları sonlandırıp Lumia 920’nin serbestçe geniş operatör seçenekli olarak sunulması, insanların bu telefona ve platforma erişim oranında büyük artışa sebep olur.

Ekleyeceğiniz başka bir şey var mı? O halde Nokia Lumia 920’yi siz nasıl geliştirirdiniz aşağıda yorumlarınızla bize bildirin.

Yazı: Tim Schiesser / Neowin
Çeviri: bulutsuzgece / Maxicep
 
  • Beğen
Tepkiler: kaygisiz43, PureFood, n000k ve 1 kişi daha


Esendağlı

Esendağlı

Üye
Evet gerçekten doğru tespitlerde bulunmuş,kasa gereğinden fazla kalın(alt ve üst kenarlarda dahil)ve ağır.kasa çerçevesinin kalın olması ekranı olduğunda küçük ve basit gösteriyor.
 
dedereis123

dedereis123

Üye
Çok önemli değildir belki ama benim için ve ya müzik sevenler için önemli olabilir , Dahili amfi olarak Harman Kardon , JBL kullanabilir . Ses çıkışıda ona göre arta bilir . Laptop larda nasıl artık amfi ve ses sistemine önem veriyorlarsa telefon piyasasında Lumia 920 yakışır birşey olur.
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
eline emegine saglik kardeşim. Cok guzel bir makale yazmiş adam. Bu kadar objektif ve yapici eleştirel makale yazacak editörler malesef bizim ülkemizde yok. Her maddesine harfi harfine katılıyorum.

Konuya bir 6.7. Madde ekleyecek olsam telefona degil sisteme bazi eleştirilerim olurdu.

Mesela;
madde 6- Sistemin ve kullanıcının kişisel güvenligi icin bu kadar kısıtlayıcı bir sisteme gerek yok. Bu telefonların akıllı oldugu kadar kullanicilari da akillidir. Bazi arayuz kişiselleştirmeleri ve extralarini hem batarya tasarrufu hem de kullanici guvenligi icin sinirlamaya gerek yok. Sen o ozellik ve extrayi koy sisteme gerisine Birak kullanici karar versin. mesela kilit ekranindaki uygulamalarin senkronize zaman araligi minimum 30 dakika. Neden? Cunku microsoftun hesabina gore şarj kullanimi icin en uygun süre bu. Ama sen bunu serbest birak kullanici istedigi zaman dilimini ayarlasin şarji da o dert eder.
 
  • Beğen
Tepkiler: bulutsuzgece, Esendağlı ve n000k
dedereis123

dedereis123

Üye
Bu arada eline sağlık çeviri cidden güzel ve akıcı olmuş . Editör cidden çok güzel açıklamış
 
n000k

n000k

Üye
çeviri için saol kardeşim.. adam gerçekten güzel noktalara değinmiş!! özellikle ön kamera konusunda iyi değinmiş.. Ali abinin maddelerinede katılıyorum :oke:
 
alical33

alical33

Üye
Son derece objektif bir yorum. Haber için teşekkürler :oke:
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Evet Ali Kemal'in eklediği hususa ben de aynen katılıyorum.
Microsoft, kullanıcıyı kullanıcıdan daha çok düşüneyim derken çerçeveyi ve özgürlük alanını çok daraltmış.
İnşallah önümüzdeki zaman diliminde o çerçeve ve hareket alanı, güncellemelerle biraz daha genişleyecek.
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
evet o Özgür o cercevenin genişleyeceginin sinyalleri daha önce windowsphone bölümü yöneticilerinden gelmişti zaten. Hatta wp geliştirme bolum başkani wp8 icin yapilacak bazi şeylere zaman yetmedi demişti. Bunlar onumuzdeki guncellemelerle gelicektir.
 
alical33

alical33

Üye
evet o Özgür o cercevenin genişleyeceginin sinyalleri daha önce windowsphone bölümü yöneticilerinden gelmişti zaten. Hatta wp geliştirme bolum başkani wp8 icin yapilacak bazi şeylere zaman yetmedi demişti. Bunlar onumuzdeki guncellemelerle gelicektir.

inşallah en kısa zamanda gelir abi
 
nanotex

nanotex

Üye
Beyler öyleyse biz bu telefonu alarak kobay mı olduk? Yani nokia ilk amiral gemisini bizim üzerimizde denemiş oldu. Bundan sonraki telefonlarda geliştirecek kendini. Bence920 alarak mantık hatası yaptık.
 

uMTOku

Üye
Zaman olayı doğru Nokia ve Microsoft bu kadar satacağını bilmiyordu ama işçilik güzel farklı ve gerçekten zamanları yetmemiş ilk sürümde bazı hatalar var S3 ile iphone 5i de gördük s3 alüminyum görünümlü yerleri hemen aşınıyor iphone 5 de hemen çiziliyor yere düşürdüm çizilmedi göçtü 4Sde çok düştü ama taş gibi Nokia gerçekten piyasaya göre iyi bir telefon çıkardı ama en büyük korkum bunu unutmayın daha bu telefon eskimeden yeni lumia çıkacak umarım tam 1 sene olayını oturturlar
Sent from my Lumia 920 using Board Express
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Zaman olayı doğru Nokia ve Microsoft bu kadar satacağını bilmiyordu ama işçilik güzel farklı ve gerçekten zamanları yetmemiş ilk sürümde bazı hatalar var S3 ile iphone 5i de gördük s3 alüminyum görünümlü yerleri hemen aşınıyor iphone 5 de hemen çiziliyor yere düşürdüm çizilmedi göçtü 4Sde çok düştü ama taş gibi Nokia gerçekten piyasaya göre iyi bir telefon çıkardı ama en büyük korkum bunu unutmayın daha bu telefon eskimeden yeni lumia çıkacak umarım tam 1 sene olayını oturturlar
Sent from my Lumia 920 using Board Express

Lumia serisinin bir sonraki amiral gemisi tanıtılsa bile muhtemelen Mayıs başlarında piyasaya çıkacaktır.
Lumia 920'nin eksikleri de o zamana kadar büyük oranda giderilir, ayrıca 6-7 ayını doldurmuş oluyor.
Nokia yarışta geri kalmamak adına o tarihlerde yeni bir amiral gemi tanıtmaya mecbur.
Çünkü diğer markalarında yeni ve son teknoloji telefonları o tarihlerde görücüye çıkacak.
Nokia'nın en azından yazıda da belirtildiği gibi daha ince, daha hafif, hafıza kartı desteği olan, kamerası ve CPU+GPU'su biraz daha yüksek bir cihaz çıkaracağını düşünüyorum.
Bence şimdilik kafaya takmaya gerek yok.
Cihazın ve sistemin keyfini çıkarmaya bakalım.
Şu eksiklikler de bir an önce giderilirse tadından yenmez.
 
dilmenibrahim

dilmenibrahim

Üye
bencede kenarlar daha ince olmalıydı ve en 1cm boy ise 1,5/2 cm daha büyük olsa hiç fena olmaz dı
 
dedereis123

dedereis123

Üye
Tabiki olsa iyi olurdu ancak herşeyide birşeye koyamazdı :D Nokia hiç beklemiyordu bu kadar satışı yani herşeyi biranda yapsaydı ve satılmasaydı onu daha buyuk sıkıntıya sokardı . Şimdi biraz daha işi oturtduğu için yeni modeli illaki baya özenli yapar . Bizim cihazlar hızlı eskicek ancak kenar atılcak bir halede gelmicek . Tahminim Samsung S2 ile S3 gibi birşey olur .
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt