Karşılaştırma Nokia Camera'da eksiklikler mi var?

Sponsorlu Bağlantılar

maydinmaydin

maydinmaydin

Üye
    Konu Sahibi
Nokia Camera'da eksiklikler mi var?
Arkadaşlar telefonun yerleşik kamera uygulamasından sonra Nokia Kamera Beta ve Nokia Smart Cam yayınlanmış daha sonra ikisi birleştirilerek Nokia Camera adını almıştı. Nokia Camera iyi olmasına iyi de benim anlamadığım bazı şeyler var. Öncelikle ekrana dokunarak fotoğraf çekme yok. İkinci olarak "macro çekim" moduna aldığımızda odaklama yapmıyor. Normalde yerleşik kamera uygulamasında ayarlar>fotoğraf ayarları>yakın çekimi ayarını yaparsanız fotoğraf çekerken yine kendisi otomatik odaklama yapıyor. Yani sizin kamerayı resmini çektiğiniz cisme ne kadar yakın tuttuğunuzu önemsemeden kendisi cismi netleştirecek şekilde odaklama yapıyor. Ama Nokia Camera uygulamasında "macro" modunda çekim yaparken böyle bir otomatik odaklama yapmıyor. Mercek sabit duruyor ve ben kamerayı cisme yaklaştırmak zorunda kalıyorum. Yani kamerayı yakınlaştırıp uzaklaştırmak vasıtasıyla odaklama yapıyorum. Başta bulanık olan görüntü ben kamerayı cisme yakınlaştırmaya başlayınca netleşmeye başlıyor. Ta ki en net olduğu anı yakalayıp deklanşöre basıyorum. İsterseniz bir deneyin. Ben mi yanılıyorum acaba? Gerek yerleşik kamera uygulaması olsun gerekse ImagineCam, Proshot gibi uygulamalar olsun bunlar macro çekimlerde otomatik odaklama yapıyor. Peki Nokia Camera'da bu neden yok?

PureFood

PureFood

Üye
Ekrana dokunarak fotoğraf çekme yok ne demek ? Ben kamera tuşunu kullanmıyorum, neye dokunuyorum öyleyse :hmmm

• Beğen
Tepkiler: BrahimOkumus
maydinmaydin

maydinmaydin

Üye
    Konu Sahibi
Ekrana dokunarak fotoğraf çekme yok ne demek ? Ben kamera tuşunu kullanmıyorum, neye dokunuyorum öyleyse :hmmm

Ekrandaki butona dokunuyor olabilirsin. Yerleşik kamera uygulamasında ekranın neresinde dokunursan önce odaklıyor sonra çekim yapıyor. Yani tek dokunmayla odaklama ve çekimi yapıp bitiriyor. Ama Nokia Camera'da ekranın neresine dokunursan orayı odaklayıp netleştiriyor sonra sen ekrandaki deklanşör butonuna basıp çekimi tamamlıyorsun. Yani ekrana iki kere dokunuyorsun. Önce odaklamak istediğin yere dokunuyorsun sonra da ekrandaki deklanşör butonuna dokunuyorsun.

bsavr

bsavr

Üye
Eksikler ; HDR Şeçeneği; Video Çekerken Durdurup/Devam Ettirmek

PureFood

PureFood

Üye
Ekrandaki butona dokunuyor olabilirsin. Yerleşik kamera uygulamasında ekranın neresinde dokunursan önce odaklıyor sonra çekim yapıyor. Yani tek dokunmayla odaklama ve çekimi yapıp bitiriyor. Ama Nokia Camera'da ekranın neresine dokunursan orayı odaklayıp netleştiriyor sonra sen ekrandaki deklanşör butonuna basıp çekimi tamamlıyorsun. Yani ekrana iki kere dokunuyorsun. Önce odaklamak istediğin yere dokunuyorsun sonra da ekrandaki deklanşör butonuna dokunuyorsun.

Evet aynen dediğin gibi. Çok mu büyük kayıp var uygulamada onu anlamadım. Bana yetiyor o yüzden soruyorum.

MaxiCep Windows Phone uygulamasıyla gönderildi.

alasulumurat

alasulumurat

Üye
Dostum. Macro çekimin mantığı zaten odaklamanın manuel olması. yani sen kendin odağını ayarlıyorsun ve buna göre telefonunu çisme yaklaştırıp uzaklaştırarak en iyi pozisyonu buluyorsun. Zaten olması gereken şey bu. Başkaları başka türlü yaptıysa yanlış yapmış demektir. Ayrıca bende fiziksel tuşu kullanmadan direk olarak ekrana dokunarak çekim yapıyorum. Daha ne istediğinizi anlamadım doğrusu. Eğer bir S4 alırsan yakın çekimi manuel odaklayarak yapmaya çalış. Yapamayacağını göreceksin. Makine kendisi odak ayarlayacak. Özellikle bu konuda Nokia 'nın eline kimse su dökemez bence. Şimdiye dek gördüğüm ve kullandığım en gelişmiş fotoğraf çekme programı Nokia Cam.

4MaGuS

4MaGuS

Üye
bu duruma göre değişir haraketli bir şey çekerken direk çekim tuşuna basarsan haraketli nesneyi direk algılar ve çeker macro çekim moduna aldıgında zaten sen lensi ayarlamışsın tekrar niye ayarlasın birini kapatıyor orada ve bu çok doğal yakın çekimlerde macro moda almadan yakınlaştırıp direk ekrana titrerseniz direk netler ve daha sonra kamera tuşu veya ekranla tıklayarak çekersiniz yani bunu yapmanız bir saniyenizi almıyor bu kötü bir şey degil netlemesi için zaman geçer ve normal kamerada ekrana bastıgında herzaman net çıkarmıyor buda var yani orada netliyorda oda çok iyi sayılmıya biliyor bir kaç defa çekmek gerekiyor bencede en büyük eksikliklerden biri vidyoya durdur başlat eklenmesi gerekiyor bunun dışında bir kaç ekstra özellikte eklene bilir tabiki

• Beğen
Tepkiler: ON9
maydinmaydin

maydinmaydin

Üye
    Konu Sahibi
Evet aynen dediğin gibi. Çok mu büyük kayıp var uygulamada onu anlamadım. Bana yetiyor o yüzden soruyorum.

MaxiCep Windows Phone uygulamasıyla gönderildi.

Ekrana dokunarak çekim yapmasını kayıp olmaktan çok şu yüzden dile getirdim. Yani temel kamera uygulamasında olan özellik gelişmiş kamera uygulamasına neden konulmamış. Çekim açısından artısı eksisi nedir çok deneme yapmadım. Ama pratik oluyordu. Tek dokunmayla odaklama ve çekim işi bitiyordu. Şimdi ekrana iki kez dokunuyoruz ve telefonu titretme riski doğabiliyor. Asıl mesele macro çekimde. Makro çekim tasarlanırken nasıl bir mantık kullanılmış anlamadım. Yani bir mesafe belirlenmiş gibi. Örneğin "5 cm". Telefon cisme 5 cm den daha yakın veya daha uzak olursa çekim bozuk oluyor. Çünkü otomatik odaklama yapmıyor. Asıl kayıp burada bence.
Dostum. Macro çekimin mantığı zaten odaklamanın manuel olması. yani sen kendin odağını ayarlıyorsun ve buna göre telefonunu çisme yaklaştırıp uzaklaştırarak en iyi pozisyonu buluyorsun. Zaten olması gereken şey bu. Başkaları başka türlü yaptıysa yanlış yapmış demektir. Ayrıca bende fiziksel tuşu kullanmadan direk olarak ekrana dokunarak çekim yapıyorum. Daha ne istediğinizi anlamadım doğrusu. Eğer bir S4 alırsan yakın çekimi manuel odaklayarak yapmaya çalış. Yapamayacağını göreceksin. Makine kendisi odak ayarlayacak. Özellikle bu konuda Nokia 'nın eline kimse su dökemez bence. Şimdiye dek gördüğüm ve kullandığım en gelişmiş fotoğraf çekme programı Nokia Cam.

Bence makro çekim bu demek değildir. Yani ben 5 cm'den de 15 cm'den de makro çekim yapabilmeliyim. Eve gidince birkaç deneme yapacağım. Sonuçlara göre fikrimi tekrar gözden geçireceğim. Bilmiyorum belki ben yanılıyorumdur. Ama yerleşik kamera ile Nokia Camera uygulamaları arasında bu konuda fark var. Yerleşik uygulamada otomatik odaklama var ama Nokia Camerada yok.

suyunsesi

suyunsesi

Üye
5 ile 15 cm aralığında bir macro çekimi illa otomatik yapmak istiyorsun, e zaten ayarı mevcut olan otomatik çekim ile yapabilirsin niye hem macro çekim ayarına getirip hemde otomatik yapmasını bekliyorsun ki?
Macro çekimin mantığı zaten otomatik olamaz. Eğer sen 5 cm ile 15 cm aralığında bir çekim yapacaksan bunun en garanti netliğini manuel olarak kendin yapmalısın. Bunu otomatiğe bırakmamalısın. Bu profesyonelce bir davranış olmaz. Nokia Cameranın mantığı da olabilen en doğru kararı senin vermeni sağlamak. Diğer her türlü çekim için zaten otomatik ayarı var.

• Beğen
Tepkiler: ON9 ve 4MaGuS
BelaMonte

BelaMonte

Üye
Normal kamerada zaten ekrana dokunduğun anda çekmesi bir çok kişiden kotu yorum aldı. Yani ben tıkladığım bir şeye netlemesini istiyorum ama netleyip anında çekiyor. Bu kötü. Birde Nokia camera nın bazen geç açılması hakkında hiç bir kotu yanı yok.

maydinmaydin

maydinmaydin

Üye
    Konu Sahibi
neyse. birkaç deneme yaptım. nokia camera da bi sorun görünmüyor. güle güle kullanabilirsiniz :dance:

jdmsaint

jdmsaint

Üye
hazır konu açılmış bende bişey sorayım. Arkadaşlar pro cam de denklanşor hızı 4 sn yapmama rağmen normal nokia camera uygulamasında gece çekimi daha iyi daha aydınlık çekiyor neden olabilir

ON9

ON9

Üye
neyse. birkaç deneme yaptım. nokia camera da bi sorun görünmüyor. güle güle kullanabilirsiniz :dance:
bence çok kötü bir eksik var. Akıllı çekim modunda çözünürlük berbat.. :(
hazır konu açılmış bende bişey sorayım. Arkadaşlar pro cam de denklanşor hızı 4 sn yapmama rağmen normal nokia camera uygulamasında gece çekimi daha iyi daha aydınlık çekiyor neden olabilir
İkisi de hala var mı ki? :S

SLH.55

SLH.55

Üye
yorumların hepsini okumadım söylendiyse kusura bakmayın.Benimde Nokia Camera ile Nokia Camera Beta arasında gördüğüm fark var sürüm ve yeni tasarım.Mesela beta ile çekilen resimde yuvarlak kapanmıyor ekran direk kaydediyor ve sol ust köşede son çekilen resmi göstermiyor.Yani normaline göre biraz daha hızlı ve iyi geldi :)

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
arkadaşlar konuyu okuyorum ve gözlerime inanamıyorum. Ya biz bu konuları yeterince açıklayamayıp bilmeyenlere yol gösteremedik ya da konuya mesaj yazan tecrübeli Windows Phone kullanıcısı arkadaşlar Nokia Kameranın çalışma prensibini kavrayamamış.

Nokia Kamera ile ekrana dokunarak fotoğraf çekme var fakat iki kademeli. Kamerayı açın ve ekranın herhangi bir noktasına bir kez dokunun. Dikkatlice bakarsanız kamera otomatik olarak dokunduğunuz noktayı odak noktası olarak seçer ve netlemeyi yapar. Ardından ortadaki tuşa dokunursanız çekim gerçekleşir. Kamera tuşundaki iki kademeli denklanşor görevi burada dokunmatiğe adapte edilmiştir. O yüzden ekrana dokunarak çekim yoktur.

Bir diğeri makro çekim ise zaten siz ayarlardan yakın makroyu seçerseniz ki burada uzak odaklama olduğunu da belirtelim kamera otomatik olarak Turgay kardeşimizin de belirttiği gibi yakın odak alanına netlemeyi yapıyor. Size kalan çekmek istediğiniz nesneye yakın odak mesafesine kadar yaklaşmak.

Başka bir konu ise ISO ve Denklanşor ayarlarında net çekim. Öncelikle şunu açıkça belirteyim. Teknoloji sitelerinde gördüğünüz kamera incelemelerindeki fotoğraflarla kendi çekimlerinizi asla karşılaştırmayın.

ISO Denklanşor hızı ve Iso (hassasiyet) ayarları aşırı değişken ayarlardır ve çekim yapılan nesne,manzara,ortam,ışık oranı,ışığın kırılma açısı,çekim açısı, kameranın sabitlenmesi gibi bir çok faktör bu ayarlarda etkendir.

Bir örnek verecek olursak; ISO:3200/ denklanşör hızı:4sn'de çekim yapabilmeniz için telefonu 4 saniye boyunca hiç kıpırdatmadan tutmanız gerekir. Buradaki kıpırdatmaya kalp atışlarınız da dahildir. O yüzden bu ayarlarda tripod ya da kamera tutucu kullanmıyorsanız çektiğiniz fotoğraftan kalite beklemeyin.

ben bu tür çalışmalarımda kullanıcının aldanmaması için herhangi bir yardımcı aparat kullanmam ve çekimlerini default otomatik ayarlarda yaparım ki kullanıcı incelediğim telefonu alırsa nasıl fotoğraflar çekebileceğini görsün.

İsterseniz Lumia 1520 kamer incelememize aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz. Fakat unutmayın o fotoğraflar tamamen amatörce herhangi bir yardımcı aparat kullanılmadan çekildi. Yani Lumia 1520'nin maksimum kamera performansı bu görüntülerin çok çok üzerinde.

Lumia 1520 Kamera İncelemesi

• Beğen
Tepkiler: skynet ve maydinmaydin
4MaGuS

4MaGuS

Üye
otmotik ayarlarda yaptığınız haldemi diyorsunuz

4MaGuS

4MaGuS

Üye
hayır deklanşör hızını 4 sanye yapıp sabit tutmama rağmen normal gece çekimi modunda 1sn de daha iyi çekiyor
bende tam olarak neyden bahsettiğinizi biliyorum arada benimde başıma geliyor genelde "kamera" uygulamasında şu mantık var geceleyin mesela full karanlıkta kamranın yarısından çogu havayı çekerken havayı netlemeye basarsanız resim normal 4s den daha iyi gibi çıkabiliyor evet ancak "nokia kamerada" ise aynı karaeyi çekmek için otomotik ve 4s denemelerinde arada bende çok yakın sonuçlar bazen dha iyi sonuçlar alıyorum bu biraz değişiyor karanlıkta çekim yaparken 2 uygulama ilede çekmenizi öneririm ancak ben herşeye rahmen yine nokia kamera kullanıyorum ayarlamarı kurcalayınca tuturabiliyorsunuz birde aynı karede nokia kamerada ve kamerada da havayı netleme yaparak resim çekersenizde anlaşıla bilir bence bir deneyin bunu

Üst Alt