Nokia 808 Detaylı Ve Resimli İnceleme

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

blackcemre

Üye
    Konu Sahibi
Nokia 808 Detaylı Ve Resimli İnceleme
[h=3][/h]
Bundan yaklaşık beş yıl önce Tokyo’daki bir otelin barında kağıt peçeteye çizilen fikirle ateşlenen PureView teknolojisi geçtiğimiz ve büyük ilgi gösterilen ile birlikte vücut buldu. Nokia 808 PureView sahip olduğu 41 megapiksel Carl Zeiss sensörüyle diğerlerinden ayrılan ve gerçek anlamda fotoğraf çekimine odaklanmış bir telefon. Nokia’nın kendi işletim sistemi olarak nitelendirebileceğimiz Symbian ile yüklü gelen ve 1.3 GHz işlemci barındıran bu telefonun Türkiye lansmanı da geçtiğimiz günlerde .
Nokia 808 PureView bu hafta içinde Türkiye’de de satışa sunuluyor. Kapadokya’da düzenlenen lansman etkinliği sırasında bu telefonla yeteri kadar vakit geçirme ve PureView teknolojisiyle Kapadokya’nın doğa harikalarını fotoğraflama fırsatı bulduk. Şimdi bu deneyimleri detaylı bir şekilde aktarma zamanı. Nokia 808 PureView sahip olduğu yüksek çözünürlüklü sensörün ve PureView teknolojisinin hakkını ne kadar veriyor. Kamera dışındaki diğer özellikleri ne durumda. Yazının devamında yer alan detaylı Nokia 808 PureView incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.
[h=3]Video: Nokia 808 PureView İncelemesi[/h][h=3]Galeri: Nokia 808 PureView
































123


Tasarım[/h]Nokia 808 PureView sahibi olanlar güçlü bir cep kamerasına sahip olacaklar, ancak bu avantaj onlara beraberinde biraz hantallık da getirecek. PureView teknolojisi nedeniyle daha büyük bir lens kullanan Nokia bunun bir sonucu olarak telefonun boyutlarını ve ağırlığını yükseltmiş. Nokia 808 PureView 123.9 x 60.2 x 13.9 mm.’lik kalınlığa ve 169 gr. ağırlığa sahip. Telefonu elinize aldığınızda ağır olduğunu hissedebiliyorsunuz, bununla birlikte telefonun kamera kısmı fazlasıyla çıkıntılı yapılmış. Aslında bu çıkıntının telefonu elde tutarken işaret parmağına destek sağladığını ve daha rahat tutuşa imkan verdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra telefonun plastik ve yumuşak yüzeyli malzemesi telefona biraz daha kaliteli hava katıyor. Nokia 808 PureView malzeme kalitesi açısından kesinlikle sıradan bir cihaz değil.

Nokia 808 PureView’ın önünde 4.0 inç’lik ekran yer alıyor. Ekranın altında birbiriyle kaynaşmış ve arkadan aydınlatmalı lambalar sayesinde seçilebilir hâle gelen üç adet tuş bulunuyor. Yeşil ve kırmızı renkli tuşlar sırasıyla çağrı kabul etme ve reddetme gibi telefon işlerini görürken bunların ortasında yer alan tuş uygulama menüsüne girme veya uygulama menüsü ya da herhangi bir uygulamadayken hızlı bir şekilde giriş ekranına dönme fırsatı sunuyor. Bu arada en sağdaki kırmızı tuşun cihazı kapatma ve açma işlerini gerçekleştirdiğini de belirtmeden geçmeyelim. Ekranın üstünde VGA çözünürlük destekli ve video aramalar için kullanılan ön yüz kamerası yer alıyor.

Nokia 808 PureView’ın solunda herhangi bir düğme veya giriş / çıkış elemanı yer almazken sağ kenarda kamera uygulamasını hızlı bir şekilde açma ve çekim işlemini gerçekleştirmeye olanak sağlayan kamera tuşu, ekran kilidi sürgüsü ve ses kademe tuşları bulunuyor. Üstte 3.5 mm. kulaklık jakı, microUSB portu ve bir kapak arkasına gizlenmiş microHDMI portu yer alıyor. Üstte ve altta bulunmak üzere iki mikrofonun bulunduğunu da söyleyelim.

Nokia 808 PureView’ın arkasındaki kamera ve Xenon flaş cihaza klasik bir fotoğraf makinesi görünümü kazandırıyor. Kamera ve Xenon flaş ikilisinin yer aldığı çıkıntılı bölüme telefonda 41 megapiksel Carl Zeiss sensörünün yer aldığı bilgisi de eklenmiş. Telefonun arkasında, alta doğru yer alan plastik bir destek de kamera bölümünün yarattığı koca çıkıntıyı destekliyor ve telefon bir yüzeye konduğunda daha stabil bir duruş sağlıyor. Bunun dışında arka tarafı tamamen kaplayan bir kapak var. Her çıkarılabilir kapak gibi bu kapak da belli bir çıkarıp takma işleminden sonra oynamaya başlıyor. Kapağı kolayca kaldırdığımızdaysa karşımıza 1400 mAh’lik kapasiteye sahip olan BV-4D lityum iyon batarya çıkıyor. Bataryanın altında ise microSIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor.

[h=2]Donanım[/h]Nokia 808 PureView yüksek çözünürlükte, detaylı fotoğraflar çeken bir telefon, ancak ekranı bu detayları sadece bir yere kadar gösterebiliyor. Çünkü barındırdığı 4.0 inç’lik kapasitif dokunmatik ekran sadece 360 x 640 piksel çözünürlüğe sahip. 4 inç’lik ekranda bu çözünürlük 184 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna denk geliyor, bu da günümüzün popüler akıllı telefonlarının ekranlarıyla karşılaştırıldığında çok gerilerde kalıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse 360 x 640 piksel çözünürlük Nokia’nın üst sınıf Symbian cihazları için bir standart hâline gelmiş durumdaydı ve 808 PureView ile de bu gelenek bozulmamış oldu.

Nokia 808 PureView’ın 4 inç’lik ekranı Clear Black teknolojisini barındırıyor ve AMOLED ekran niteliğini taşıyor. Bu sayede güneş ışığı altında bile oldukça iyi bir görüş sağlıyor, telefonun esas işlevi olan fotoğraf çekimini düzgün bir şekilde gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Clear Black adının da anlatacağı üzere ekranın siyah renk seviyesi çok iyi, görüntü kalitesi, çözünürlüğün nispeten düşük olmasına karşın iyi sayılır. Telefonun görüş açısı da tatmin edici, telefona bakış açınızı artırsanız bile renklerin hemen hemen aynı seviyede kaldığını söyleyebiliriz. Ekranın üstünü kaplayan Corning Gorilla Cam da telefon ekranının darbe ve çizilmelere karşı korunmasını sağlıyor.
Nokia 808 PureView barındırdığı 1.3 GHz’lik işlemciyle Nokia Symbian cihazları içinde en üst noktada olan telefonlardan bir tanesi. ARM 11 tabanlı işlemciye Broadcom BCM2763 grafik işlemcisi de eşlik ediyor. 512 MB RAM barındıran cihaz aynı zamanda 1 GB ROM ve 16 GB dahili belleğe sahip. 16 GB fotoğraf ve video çekimi, multimedya dosyalarının depolanması için yeterli gibi görünse de, dileyenler için 32 GB destekli microSD kart yuvası da cihaza iliştirilmiş.

Nokia 808 PureView’ın kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS, NFC, DLNA gibi unsurları barındırdığını görüyoruz. USB On-th-go destekli microUSB portu çekilen fotoğraf veya videoları doğrudan harici disklere transfer etme fırsatı sunarken, microHDMI portu da telefondaki görüntülerin harici monitörlere veya HD TV’lere yüksek kaliteli şekilde aktarılmasını mümkün kılıyor. 14.4 Mbps HSDPA ve 5.76 HSUPA desteği de hareket hâlindeyken mobil şebekelere yüksek hızda bağlanma fırsatı sunuyor. İvmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula da telefondaki modüller arasında bulunuyor.

[h=2]Yazılım[/h]Nokia’nın 808 PureView gibi iddialı bir telefonu Symbian gibi (artık Nokia Belle adı kullanılıyor) şirket gözünde arka plana itilmiş bir işletim sistemiyle çıkarmış olması telefon tanıtıldığı sıralarda bir hayli tartışılmıştı. Doğrusunu söylemek gerekirse Nokia’nın kendi işletim sistemi olarak değerlendirebileceğimiz Symbian bu teknolojinin ilk sunulduğu yer olması bakımından daha elverişli bir ortam sunuyor, her ne kadar Microsoft ile işbirliği olsa da Windows Phone elin sayılır. Symbian ile daha rahat çalışma ortamı bulan Nokia kamera uygulamasını PureView teknolojsiinden en iyi faydalanacak şekilde düzenlemiş. Herhalde Symbian’ın seçilmesinde bir neden olarak da beş yıldır üzerinde çalışılan bu teknolojin artık pazara sunulması konusunda verilen karar olmalı. Haberlerden takip ettiklerimiz ve Nokia yöneticilerinden duyduklarımız kadarıyla PureView teknolojisi eninde sonunda Windows Phone yüklü Lumia cihazlarına gelecek.

Nokia 808 PureView bu açıdan sunulan yeni teknolojinin bizzat kullanıcılar tarafından test edilmesine ve onlardan geri bildirimleri toplamaya yardımcı olacak araç misyonunu taşıyor. Cihazda yüklü gelen Nokia Belle işletim sistemi de Nokia 808 PureView’dan önceki Symbian cihazları Nokia 701, 603 ve benzerlerinde olduğu gibi bir kullanım deneyimi sunuyor. Nokia Belle ile sunulan Android benzeri kullanıcı arayüzü sayesinde telefonun düzgün bir şekilde kontrol edildiğini söyleyebiliriz. Aşağı doğru sürüklenerek genişletilen bildirim alanı üzerinde uygulamalar veya telefonla ilgili diğer bildirimleri görebilir, bunun yanı sıra Wi-Fi, Bluetooth, Mobil Veri gibi kablosuz bağlantı bileşenlerini kapatıp açabilir, telefonu sessiz moda alabilirsiniz.
Nokia Belle altı farklı giriş ekranına izin veriyor. Bu giriş ekranlarının her birine farklı bir duvar kağıdı ayarlama, her birini varsayılanda veya uygulamalar aracılığıyla sunulan çeşitli bileşenleri, araçları ve kısayolları eklemek mümkün. Uygulama menüsüne girmek için ister ekranın alt kısmına yerleştirilmiş şeridin üzerinde solda yer alan ikonu, ister ekranın altında ortada bulunan menü tuşunu kullanabilirsiniz. Bahsettiğimiz şeridin üzerinde uygulama menüsü kısayolunun yanı sıra sağda yer alacak şekilde menü ikonu da bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu şerit telefonun hemen hemen her arayüz unsurunda yer alıyor, menü ikonu sabit kalmakla birlikte diğer ikonlar ve işlevler değişiklik gösteriyor. Navigasyon açısından da Android’inkine benzer bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.

Nokia 808 PureView diğer Nokia Belle telefonları gibi Nokia Haritalar’dan ücretsiz olarak yararlanma fırsatı sunuyor. Bu sayede Nokia 808′in sadece bir kamera değil, aynı zamanda cihazda yüklü olarak gelen Sürüş uygulaması sayesinde ücretsiz bir navigasyon aracı olduğunu söyleyebiliriz. Aşağı doğru kayan yapıdaki uygulama menüsü içinde çeşitli uygulamaların önceden yüklenmiş olduğunu görüyoruz. Büyük Ekran, CNN Intl, Vlingo, Silent Film Director bunlardan gözümüze ilk çarpanlar. Ayrıca Nokia Mağaza üzerinden daha fazla ücretli ve ücretsiz uygulamayı Nokia 808 PureView’a yüklemek mümkün. E-posta uygulaması üzerinden Gmail, Yahoo Mail, Nokia Mail, Hotmail, Exchange, POP3 ve IMAP destekli e-posta hesaplarını telefona kurmak ve kullanmak mümkün. Communicator desteğinin de bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

[h=2]Performans, Batarya ve Kullanım
[/h]Nokia 808 PureView’da yer alan 1.3 GHz’lik işlemci düzgün bir Nokia Belle deneyimi sunuyor. Kullanıcı arayüzü içinde dokunmatik ekran yardımıyla düzgün bir şekilde gezinmek mümkün. Bunun dışında uygulama açılışları oldukça hızlı, 512 MB RAM aynı anda birden fazla uygulama çalıştırma konusunda yeterli alanı sağlıyor. 1.3 GHz’lik işlemci PureView teknolojili kameranın düzgün bir şekilde işlemesine de yardımcı oluyor.

Nokia 808 PureView’ın mobil internet tarayıcısı daha önceki Nokia Belle cihazlarından alıştığımız bir kullanıcı arayüzüyle birlikte geliyor. Ne var ki, internet tarayıcısının sunmuş olduğu gezinme performansı çok iyi seviyelerde değil. Uygulama Teknoblog’unki gibi yüklü siteleri açarken gecikmeler yaşayabiliyor, ayrıca çeşitli web sitelerine girmeye çalıştığımız zaman uygulamanın hepten kapandığını gözlemledik. Görünen o ki, internet tarayıcısı mobil internet sitelerini göstermenin ötesinde pek iyi performans göstermiyor. Çıkarılacak olan bir güncelleme ile performansın iyileştirilmesi gerek. İnternet tarayıcısını SunSpider Benchmark testinden geçirmeyi de ihmal etmedik. Ortaya çıkan 4491.5 ms +/- %1.4′lük sonuç performansın iPhone 4S, Galaxy S III, vb. cihazların internet tarayıcısına göre aşağıda kaldığının bir kanıtı sayılır.
Nokia 808 PureView’da yer alan 1400 mAh’lik batarya ortalama 500 saat bekleme ve 11 saate yakın konuşma süresi sunuyor. Nokia 808 PureView’ın bir kamera telefonu olduğunu düşünerek konuştuğumuzda telefon bir günü rahatlıkla çıkaracak bir kapasiteye sahip. Ancak “çekim aralığı” özelliğinin kullanılması pil ömrünü de bir hayli kısaltacaktır. Bu arada bir fotoğraf gezisine Nokia 808 PureView ile çıkarsanız ve normale göre daha fazla fotoğraf çekmeyi planlarsanız, o halde yanınızda yedek bir batarya taşımanız iyi olacaktır.
Telefonun çekim kalitesinin oldukça iyi, yaptığımız görüşmelerde herhangi bir sorun yaşamadık. Ayrıca Nokia 808′de HD Voice desteğinin bulunduğuna dair tam bir kanıt bulamasak da, Nokia’nın HD Voice destekli telefonlarından birine sahip olduğunu bildiğimiz kişilerle yaptığımız görüşmeler oldukça berrak ve temiz bir şekilde, sanki o kişi yanımızdaymış gibi gerçekleşti. Telefonun önünde yer alan VGA çözünürlüklü kamerayı kullanarak 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşmeler de yapmak mümkün.

[h=2]Kamera[/h]Geldik Nokia 808 PureView incelemesinin en önemli bölümüne. Nokia 808 PureView başından beri 41 megapiksellik sensörüyle birlikte anılıyor. Ancak şunu söylemeliyiz ki, telefonun maksimum 41 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekmiyor. Tam çözünürlük modunda 4:3 formatında 38 megapiksel, 16:9 formatında ise 34 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekmek mümkün. İşin ilginçleştiği nokta ise PureView modu. Nokia’nın geliştirdiği PureView teknolojisiyle 41 megapiksellik Carl Zeiss sensör tarafından yakalanan görüntülerden 2, 3, 5 veya 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar üretiliyor. Örneğin 5 megapiksellik bir görüntüde 41 megapiksellik sabit görüntü ele alınıyor ve birbirine komşu yedi pikselin görüntü bilgileri tek bir pikselin rengini belirlemek için kullanılıyor. Daha fazla bilgi çekilen fotoğrafla ilgili daha fazla detayın yakalanması anlamına geliyor.

PureView teknolojisinin farkını görmek için çekmiş olduğunuz fotoğraflara yakınlaştırma yapmanız yeterli. Daha önceki akıllı telefon incelemelerinden biliyoruz. Çekilen görüntü çok güzel, ancak yakınlaştırma yapıldığında detaylar fazlasıyla kayboluyor. Ancak Nokia 808 PureView’da durum farklı. İster tam çözünürlükte, ister PureView kullanarak çekim yapın, detayların yeteri kadar fazla olduğunu göreceksiniz.
[h=3]Video: Nokia 808 PureView Kamera İncelemesi[/h]PureView teknolojisinin bir başka önemli katkısı da kayıpsız dijital zum yapmayı mümkün kılması. Hem dijital fotoğraf makinelerinden hem de akıllı telefonlardan bilirsiniz. Dijital zum görüntü kalitesini fazlasıyla bozar. Ancak PureView teknolojisi sayesinde akıllı telefon standardındaki çözünürlüklerde ekstra piksellerin avantajından yararlanılıyor ve kayıp yaşanmadan dijital zum yapılmasına olanak sağlanıyor. 2 megapiksellik bir görüntü çekiminde 8 megapiksellik bir görüntü çekimine göre daha fazla zum yapmak mümkün, ne de olsa yararlanacak daha fazla piksel var. Kayıpsız zum özelliği videolarda da düzgün bir şekilde çalışıyor. Bu arada kayıpsız zum özelliğinin sadece PureView modunda çalıştığını, tam çözünürlükte yapılan çekimlerde bu özelliğin kullanılamadığını belirtelim. Unutmadan, zum yapmak için parmağınızı ekranda yukarı doğru sürüklemeniz yeterli. Bunu yaptığınızda karşınıza çıkacak kılavuz çerçeve ne oranda zumlama yapacağınız konusunda size yardımcı olacaktır.

Herhangi bir ayarla uğraşmak istemeyenler için Otomatik ve Sahneler ideal seçim gibi görünüyor. Sahneler bölümünde farklı ortamlarda kullanım için ideal çeşitli modlar bulunuyor. Yaratıcı mod ise farklı sahneler yakalamak isteyenler için zengin ayarlar sunuyor. C1, C2 ve C3 gibi üç farklı hızlı ayar profili yaratabilir ve bu profiller arasında geçiş yaparak dilediğiniz kareyi, belirlediğiniz kriterlere uygun şekilde yakalayabilirsiniz. Her bir yaratıcı fotoğraf modunda Tam Çözünürlük veya PureView çözünürlük modlarından birini seçebilirsiniz. Tam çözünürlükte 4:3 formatta 38 megapiksel, 16:9 formatta ise 34 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekmek mümkün. PureView modunda ise maksimum 8 megapiksele kadar fotoğraflar çekilebilir. Bunun dışında 5 megapiksel, 3 megapiksel (4:3) ve 2 megapiksel (16:9) çözünürlükte fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunun dışında renk tonu, doygunluk, kontrast, keskinlik, odaklama, pozlama, beyaz dengesi gibi ayarları da isteğinize uygun şekilde yapabilirsiniz. Nokia 808 PureView’ın kamerası normal çekim modu dışında parantezleme modu, çekim aralığı ve otomatik zamanlayıcı gibi farklı modları barındırıyor. Çekim aralığı modunu kullanarak kısa aralıklarla fotoğraflar çekebilir ve bunları daha sonra bir yazılım aracılığıyla birleştirerek etkileyici hareketli görüntüler yaratabilirsiniz.

[h=3]Galeri: Nokia 808 PureView ile Çekilmiş Fotoğraflardan Detaylar










[/h]


Nokia 808 PureView’ın çektiği fotoğraflara gelecek olursak. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, detaylar oldukça fazla. Çekilen fotoğraflara zum yaptığınızda detayların fazlasıyla yoğun olduğunu göreceksiniz. Dışarıda, aydınlık ortamda yapılan çekimler oldukça kaliteli, renklerin yakalanma doğruluğu oldukça iyi seviyede. Üstelik yaratıcı modu kullanarak farklı renk tonlarında ve ışık ayarlarında fotoğraflar çekebilirsiniz. Biraz ayarları karıştırmanızda, deneme yanılma yöntemini kullanmanızda fayda var. Telefonun otomatik odaklı kamerası ekrana dokunarak odaklama imkanı sunuyor. Ayrıca yakın çekim modu da objelere yakın şekilde çalışmanıza olanak sağlıyor. Yakın çekim modunu biraz zayıf bulduğumuzu söylememiz gerek, objeye en fazla 15 cm. civarında yaklaşabilirsiniz, onun gerisinde odaklama konusunda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Gece gerçekleştirdiğimiz çekimlerde gürültünün varlığı hissediliyor, ancak gece çekimlerinde tavsiyemiz yaratıcı modu kullanmanız ve pozlama telafisiyle ışığın yol açacağı gürültünün etkisini azaltmanız. Cihazın Xenon flaşı sadece düşük ışıklı ortamlarda yardımcı olma görevini görmüyor, aynı zamanda otomatik odaklama lambası olarak da kullanılabiliyor.
Nokia 808, PureView teknolojisini sadece fotoğraf çekiminde değil, video çekiminde de kullanıyor. 1080p HD çözünürlüğün dışında 720p ve 360p çözünürlükte de fotoğraflar çekmek mümkün. Kare hızını da 30, 25, 24 ve 15 fps olarak ayarlayabilirsiniz. Fotoğraf çekiminde olduğu gibi yine yaratıcı ayarlar mevcut. Video çekimi sırasında fotoğraf çekimi yapmak da mümkün. Bunun yanı sıra parmağınızı kullanarak kayıpsız zumlama yapabilirsiniz. Varsayılanda kapalı gelen ve Tercihler bölümünden açmanız gereken video sabitleme özelliğiyse el titremelerinin ve hareketlerinin çekilen videoya olan etkisinin belli bir oranda azaltmasını sağlıyor. Yakınlaştırma işlevini fazlaca kullanmanız muhtemel olduğu cihazda bu özelliğin açık olması önemli. Öte yandan Nokia 808 PureView video çekimi sırasında sürekli otomatik odaklama yapma özelliğine de sahip. Bu durum zumlama yaptığınız durumlarda veya objenin yakın olduğu çekimlerde rahatsız edici olabilir. Tabii ki, odağı bir yere sabitleyip veya parmağınızı ekran üzerinde istediğiniz noktaya dokundurup oraya odaklayarak da video çekimi yapabilirsiniz.
[h=3]Video: Nokia 808 PureView ile 1080p Örnek Video[/h]Nokia 808 PureView üst ve alt kenarda olmak üzere iki adet mikrofon bulunduruyor. Bu mikrofonlar telefon konuşmaları sırasında arka planın gürültüsünü azaltmanın yanı sıra video çekimi sırasında daha yüksek ses seviyesinde ses kaydının yapılmasına da olanak sağlıyor. Nokia’nın Rich Recording adını verdiği ses kayıt teknolojisi sayesinde normale mikrofonların kaydettiklerine göre dört kat daha yüksek seviyedeki sesler kaydedilebiliyor. Bu özellik özellikle konserlerde veya futbol maçlarında çekim yapmak için ideal gibi görünüyor.
[h=3]Video: Nokia 808 PureView ile 1080p Örnek Video[/h][h=2]Multimedya[/h]Nokia 808 PureView multimedya deneyimi açısından kendisinden önceki Symbian telefonlarından farklı bir deneyim yaşatmıyor. Ancak daha iyi donanım özelliklerine sahip olması en azından daha yüksek çözünürlüklü videoları oynatmaya olanak sağlıyor. Daha önce incelediğimiz Nokia cihazlarında oynatamadığımız 720p kaliteli MKV videolarının uygun kodlayıcıyla hazırlanmış olanlarını Nokia 808 ile de oynatmayı başardık. Cihazda yüklü gelen Videolar uygulaması cihazın belleğine attığınız video dosyalarını otomatik olarak buluyor ve video kütüphanesinde listeliyor. MP4, DivX, XviD, H.264, H.263 ve WMV formatları destekleniyor. Videolar için alt yazı desteği de sunuluyor, ancak Türkçe karakterleri göstermeniz için karakter kodlamasını bilgisayarda ayarlamanız gerekiyor gibi görünüyor. Video uygulamasında alt yazı için fazla ayar bulamadık.

Müzik tarafında MP3, WMA, WAV ve eAAC+ gibi yaygın ses formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Cihazın belleğine attığınız müzik dosyaları Müzik Çalar uygulaması tarafından taranıyor ve müzik kütüphanesine düzenli şekilde ekleniyor. Telefondaki müziklerden sıkılanlar için RDS destekli FM radyo mevcut. Bu arada otomobilde veya başka yerlerde telefondaki şarkıları radyo üzerinden çalmak isteyenler için de FM vericisi bulunuyor.
Nokia 808 PureView sahip olduğu Dolby Digital Plus ses desteği sayesinde oldukça doyurucu ses veriyor. Cihazın arka bölümünün yapısı, cihaz sırt üstü gelecek şekilde bir yüzeye konulduğunda sesin biraz daha güçlendirilmesini sağlıyor. Cihazın kutusundan çıkan topuzlu kulaklıklar kulak kanalını tamamen kapatıyor ve müzik keyfini en iyi şekilde yaşamanızı sağlıyor. Kulaklıklar kesinlikle sıradan değil, bas ve tiz açısından dengeli bir ses sunuyor. Bunun dışında diğer kulaklıkları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dolby kulaklık zenginleştirme teknolojisi de kulaklıkla müzik dinleme keyfini daha da artırıyor.

[h=2]Sonuç[/h]Nokia’nın 808 PureView’daki 41 megapiksel sensörü iyi anlatması gerekiyor, özellikle de niceliğe nitelikten daha fazla önem verildiği günümüz dünyasında. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kamera aslında 41 megapiksel fotoğraf çekimi yapmıyor, ancak yüksek piksel destekli sensör yardımıyla kaliteli ve detaylı fotoğraf çekimi yapıyor. Pazarlama ekiplerine ve satış elemanlarına bunu müşterilere anlatmak için büyük iş düşüyor. Nokia 808 PureView için gerçek bir kamera telefonu nitelendirmesini yapmak yanlış olmaz. Cihazın fotoğraf ve video çekim kalitesi, sunduğu elle kontrol işlevleri onu bas-çek olarak nitelendirebileceğimiz dijital fotoğraf makinelerinin ötesine taşıyor. Çekim aralığı yöntemi gibi genellikle profesyonellerin uğraştığı işler Nokia 808 PureView ile daha geniş bir kullanıcı kitlesiyle buluşabilir.

Nokia’nın geliştirdiği PureView teknolojisinin Windows Phone yüklü Lumia telefonlarına gireceği de hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki Nokia yöneticileri tarafından dile getiriliyor. Windows Phone’un Symbian’a göre daha kullanışlı ve daha fazla uygulama desteği sunuyor olması, PureView teknolojili Nokia Lumia telefonlarını kesinlikle daha çekici hâle getirecek ve Nokia’yı diğer Windows Phone üreticilerinden ayıracaktır. PureView, Nokia-Microsoft iş ortaklığının başarıya ulaşmasında da önemli bir rol üstlenebilir. Nokia 808 PureView’ı Türkiye’deki tüketicilerle buluşturmakta hızlı davranan Nokia Türkiye ekibi aynı hızı gelecek sonbaharda gelecek Windows Phone telefonlarında da gösterir.
Kamerasını çıkardığımızda ise Nokia 808 PureView normal bir Symbian telefonu sayılır. Nokia Belle ile kullanıcı deneyimi şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkarıldı, telefonun kullanımı daha kolay hâle geldi. Ancak Symbian veya yeni adıyla Nokia Belle çoğu yazılımcının artık ilgi göstermediği bir platform ve sonuç olarak uygulama desteği de sınırlı. Yine de, Nokia 808 PureView’ı kamera işlevleri için tercih etmiş olanlar, sosyal ağ, ofis, multimedya, vb. yan işlevler için de aradıklarını öyle ya da böyle bulacaklardır.

Nokia 808 PureView’ın Türkiye satış fiyatı yaklaşık 1500 TL olarak belirlenmiş. Fiyatın bu seviyede olmasının en önemli nedeni, tabii ki PureView teknolojisi.
 


tarxhn

tarxhn

Üye
bilgilendirme için :tşk:
 
MasteLaa

MasteLaa

Üye
5800 a çok benzetiyorum nedense :) Bilgilendirme için teşekkürler.
 
crazy_oruc

crazy_oruc

Üye
bilgilendirme için çok teşekkürler
 
Nokiafanboy

Nokiafanboy

Üye
tesekkurler
 
sonerrap

sonerrap

Üye
kamerasına laf eden bi site görmedim daha cok merak ediyorum kamerasına kötü diyecek bi site cıkacakmı die :D
 
KayraBey

KayraBey

Üye
Ben :p
 
tempestshine

tempestshine

Üye
copy pastenin azizliğine uğramışsın heralde,resimlerin bazıları küçük küçük :nono:
 
  • Beğen
Tepkiler: ~N.A.W.Y~
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt