Netbook Kullananlara Tavsiyelerim (Kendi Deneyimlerimden)

Sponsorlu Bağlantılar

ea55trwof

ea55trwof

Üye
    Konu Sahibi
Netbook Kullananlara Tavsiyelerim (Kendi Deneyimlerimden)
Öncelikle Merhaba.Ben Lg x130 kullanıcısıyım.İnternette dolaşırken farkettim ki pek çok kişi netbooklar hakkında bazı soruları var.Kimileri almak istiyor birilerine danışıyor kimilerinin teknik arızaları var.Belki birilerine faydam dokunur diye bu konuyu açıyorum.Konuyu size maddeler halinde sunacağım.
1)Netbook nedir?Özellikleri nelerdir?

Netbook dediğimiz taşınabilir bilgisayarlar genellikle 10 inch ekrana sahip 1024x600 ekran çözünürlüğünde ufak laptoplardır.Boyutlarının ufak ve fazla ağır olmamaları sebebi ile günümüzde özellikle bilgisayarını yanından ayıramayan pek çok kişinin tercihindedirler.Piyasada bulabileceğiniz ortalama bir netbookta bulunan özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

İşlemci: Intel® Atom™ Processor N270, 1.6GHz, 533MHz FSB, 512KB L2 Cache
Ekran: 10.1" (1024x600)
Ram: 1GB (DDR2 800MHz 1SoDIMM)
Ekran Kartı: Intel® GMA 950
HD: 160GB
Bunlara ekstra olarak neredeyse her netbookta bulunan 1.3 mp kamera,bluetooth,(her modelde bulunmaz)3G SIM kart girişi eklenebilir.
İşlemci olarak şu anda Intel® Atom™ Processor N570 modelini kullanan netbooklarda piyasada mevcut.

2)Netbooklar Performans Açısından Nasıldır?

Elimizdeki işlemcinin hızının 1,66GHz olduğu göz önüne alınırsa alacağınız netbooktan çok fazla birşey beklemeyin :d: Netbooklardaki teknolojiyle işlemci hızının 1,80 ghz dolaylarına kadar çıktığı biliniyor.OverClock yapanlar netbookların işlemci hızlarının 2,00GHz'e kadar çıktığını belirtselerde OC yapmanın risklerini hepimiz biliyoruz umarım :d:
Atom işlemci ve tümleşik GMA 950 ekran kartıyla ileri düzeyde oyun oynamayı düşünmeyin.Ben kendi çalıştırdığım oyunların ufak bir listesini vereyim:
-CS 1.5 1.6 (sorunsuz tabikide :d:)
-Diablo 2
-GTA 1-2-3-Vice City
-World Of Goo
-Half Life
-Knight Online (ekran tam olarak sığmıyor fakat harici bir monitöre bağlarsanız sorun yok)
-Metin2 (Diğer Online Oyunları Sorunsuz Açabilirmiyim Diye Denedim Yoksa İşim Olmaz:d:)
-FM Serisinin oyunlarını çalıştıranlar varmış ben denemedim.

Oyunların dışında 1080p film oynatamadım.Kasmalar oldu.Fakat 720p filmi ben sorunsuz açabildim.
Aynı anda birden fazla program kullanacak olanlar için söylüyorum tavsiye etmem.Zira 1GB Ram ile yapacaklarınız da sınırlı fakat RAM'i 2Gb yükseltirseniz gözle görülür bir performans artışından bahsedebilirsiniz.3D modelleme vs gibi programları denemeyin.Bu iş için alacaksanız almayın.Hızlı bir internet tarayıcısıyla (Chrome kullanıyorum tavsiye ederim) sitelerde de kasmadan dolaşabilirsiniz.
Farkettiğim kadarıyla netbook ne kadar ısınırsa ekran kartının performansı düşüyor.Günde 10-12 saat kendi netbook'umun başında kalıyorum ve 4-5 saatten sonra ısınmaya başlıyor.Soğutucu fan kullanmanızı tavsiye ederim.Bu arada Ram için tek bir slot mevcut.İşlemcisinin veya ekran kartının değişmesi ise mümkün değil.Hani 'Ben netbook alayım sonra güzel bi işlemci takayım kral gibi takılayım.':d: derseniz şunu söyleyeyim.İşlemci anakarta entegre bir halde geliyor.Yani değiştirmek mümkün değil.

3)Netbookta Yaşayabileceğiniz Bazı Sorunlar/Yazılımsal-Donanımsal Tavsiyeler

-Bilgisayarınızda Recovery bölümü mevcutsa herhangi bir işletim sistemi değişikliğinde recovery bölümünü haşat edersiniz.Bölümü silmeseniz bile kullanılamaz hale gelir.Win XP>Win7 yada Win7<WinXP dönüşümünü yapacaksanız 2 kere düşünün.Elinizde Harici/USB bir CD-DVD Sürücüsü varsa yapın.Sisteminiz çöktüğünde recovery gibi bir şansınız olmayacak.
-Driver yüklemelerini yaparken güvenli kip modunu kullanın.Zira bilgisayar açıkken driveri tanımama ve restarttan sonra driverin silinme gibi bir durumu olabiliyor.
-Driverları yüklerken uyumluluk modlarına iyi bakın zira Win7 den WinXP ye dönerseniz XP için driverları bulamayabilirsiniz.Her netbook için XP driverlar mevcut olamayabiliyor.
-GMA Booster adlı programı kullanmanızı tavsiye etmiyorum zira bi faydasını görmedim.
-Herhangi bir dönüşümden sonra BIOS versiyonunuzun güncel olduğundan emin olun zira bu konu önemli.
-OverClock Yapmayı deneyebilirsiniz zira ben gerek görmedim.Bana yetiyor.Dediğim gibi netbook alıcaksanız veya aldıysanız ondan çok mükemmel işler beklemeyin.Ortalama bir performansa sahip bir bilgisayar.

Atladığım bazı yerler olabilir kusura bakmayın.ALINTI DEĞİLDİR tamamen kendi gözlemlerim sonucu yazdığım bir konudur.(Bu arada 5800xm telefonumu downgrade edebilecek biri varmı :ehe)

• Beğen
Tepkiler: " Tehlike "

futbol123

futbol123

Üye
teşekkürler netbook ta oyun oynanmaz yanlız anakartı yanabilir ısınmaktan internet ofis programları için idealdir zaten adamlar bilerek cd yeri koymamışlar ki oyun falan oynanmasın :)

ea55trwof

ea55trwof

Üye
    Konu Sahibi
şahsen anakartın yanma gibi bi durumunun oyun oynamaktan felan ortaya çıkabileceğini zannetmiyorum.Öyle olsaydı muhakkak şu ana kadar başıma gelirdi:ehe
Dikkat etmeniz hususlardan biri de bu zaten laptopun fanının önünü tıkayacak bir yüzeyde kullanmayın yani yumuşak bir yüzey üstünde.(yatak-yastık üstü vs) böyle durumlarda fan bilgisayarın içini soğutamayacak hale geliyor ve bilgisayar ısınma yapmaya başlıyor.Özellikle netbook gibi bir bilgisayarı(donanım açısından pekde iyi olmayan laptoplar için de geçerli) aralıksız 5-6 saat kullanmayın.Riske atarsınız bilgisayarınızı.Netbook PC leri internette gezinmek veya mobil ortamlarda ofis işlerinizi halletmek için kullanırsanız sizin için ideal bir pc olur.Özellikle mail atan-alan döküman düzenleyen veya sıkıldığı anda oturup film izleyen veya bi counter atayım diyenler için tavsiye ederim.Mobil modemlerle kullanıldığında tam bir mobil eğlence merkezine dönüşüyor diyebilirim.

futbol123

futbol123

Üye
şahsen anakartın yanma gibi bi durumunun oyun oynamaktan felan ortaya çıkabileceğini zannetmiyorum.Öyle olsaydı muhakkak şu ana kadar başıma gelirdi:ehe
Dikkat etmeniz hususlardan biri de bu zaten laptopun fanının önünü tıkayacak bir yüzeyde kullanmayın yani yumuşak bir yüzey üstünde.(yatak-yastık üstü vs) böyle durumlarda fan bilgisayarın içini soğutamayacak hale geliyor ve bilgisayar ısınma yapmaya başlıyor.Özellikle netbook gibi bir bilgisayarı(donanım açısından pekde iyi olmayan laptoplar için de geçerli) aralıksız 5-6 saat kullanmayın.Riske atarsınız bilgisayarınızı.Netbook PC leri internette gezinmek veya mobil ortamlarda ofis işlerinizi halletmek için kullanırsanız sizin için ideal bir pc olur.Özellikle mail atan-alan döküman düzenleyen veya sıkıldığı anda oturup film izleyen veya bi counter atayım diyenler için tavsiye ederim.Mobil modemlerle kullanıldığında tam bir mobil eğlence merkezine dönüşüyor diyebilirim.
dikkat edin makineyi fazla zorlamayın işlemci ve ekran kartı düşük olduğundan makineyi zorlayaktır çunkü saolasın dostum bütün herşeyi çok iyi biliyorum siz beni dinleyin fazla zorlamayın makineyi :ehe netbook internet için idealdir her yere taşınır cafelerde wifi yoluyla internet işine yarar:oke:

Üst Alt